Olympische Winterspelen 2022 kijken in het buitenland
Inhoudsopgave
Dit jaar is het de 24e editie van de Winterspelen, die in Beijing gehouden worden. Daarmee is Beijing de eerste stad die zowel de Zomer- als Winterspelen heeft georganiseerd. In 2008 vonden hier namelijk de Zomerspelen plaats.
Olympische Winterspelen geblokkeerd in het buitenland: waarom?
De Olympische Spelen worden in Nederland uitgezonden bij onder meer de NOS, in België door Sporza. Als je in Nederland bent kun je gebruikmaken van de website en de apps van de NOS, om niets te missen. Ook wordt het op de televisie uitgezonden op de NPO-kanalen. In België kijk je gewoon Sporza.
Maar wat nu als je vanuit het buitenland naar de Winterspelen wilt kijken, bijvoorbeeld als je op vakantie bent? Dan wordt dat al een stuk lastiger. Waarom is dat zo? Het is een kwestie van uitzendrechten.
Direct alle Olympische uitzendingen van de NOS en Sporza streamen vanuit het buitenland? Het kan met de betrouwbare keuze NordVPN, onze nummer 1 VPN. Je kunt zonder risico de gehele Olympische Spelen op vakantie kijken, want NordVPN biedt een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Je kunt dus zonder risico een abonnement afsluiten.
Meer weten? Lees onze uitgebreide NordVPN review of neem een kijkje bij ons overzicht van de beste VPN-diensten.
Licenties voor Discovery (waaronder Eurosport)
In 2015 kocht Discovery de uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018 tot en met 2024. Het bedrijf heeft de licenties in handen voor een groot deel van Europa, waaronder Nederland en België. Het contract bepaalt dat Discovery de rechten heeft voor alle Zomerspelen en Winterspelen van 2018 tot en met 2024. Niet de publieke omroep, maar een commerciële partij heeft dus de licentie voor de Spelen. Daarom kun je hoe dan ook op de kanalen van Discovery kijken naar de Olympische Spelen. De wedstrijden zullen hoofdzakelijk op Eurosport uitgezonden worden.
Je kunt bij Eurosport nagenoeg elke sport zien via een livestream. Elke stream valt te zien via de Eurosport Player. Daarvoor moet je wel een abonnement hebben. De livestream van Eurosport is overigens wel de beste plek voor sportliefhebbers, omdat je echt niets hoeft te missen van de wedstrijden. Op de streams zijn ook allerlei sporten te zien, die je op televisie niet ziet.
De NOS en Sporza
Betekent dit dat de Spelen helemaal niet te zien zijn op de publieke kanalen? Jawel, want de NOS heeft een sublicentie gekocht van Discovery. Deze rechten beperken zich tot het uitzenden in Nederland. Daarom moet de NPO alle verbindingen van buiten Nederland blokkeren: kortom, je mag niet kijken vanuit het buitenland.
Hetzelfde geldt voor Vlaamse kijkers. Vlaamse kijkers kunnen niet naar de Nederlandse televisie kijken en ook kunnen Vlaamse kijkers niet naar hun eigen aanbieders kijken in het buitenland. In Vlaanderen zendt Sporza de Olympische Spelen uit, die ook een sublicentie van Discovery heeft gekocht.
Een VPN gebruiken om op vakantie de Olympische Spelen te kijken
De NOS zendt de Olympische Spelen ook uit via een livestream. Deze is gratis. Hier zie je alleen een selectie van de meest interessante wedstrijden. Je vindt de stream op de site van de NOS, bij de rubriek ‘Sport’. Helaas komen hier wel beperkingen om de hoek kijken: buiten Nederland kan de stream niet bekeken worden.
Stappenplan VPN gebruiken
Om alsnog te kunnen kijken, kun je een VPN gebruiken. Het is daarbij belangrijk dat je een VPN-aanbieder kiest met voldoende servers in Nederland en België. Anders kun je geen verbinding maken met de streams.
Wil je toegang tot de livestreams van andere landen? Dan kies je voor een VPN-server in het land van de televisiezender. Kies bijvoorbeeld United Kingdom om verbinding met BBC iPlayer te kunnen maken.
Welke VPN-aanbieder kan ik het best kiezen om Beijing 2022 te kijken?
Als je zeker wilt weten dat de VPN-aanbieder voldoet, kun je het best eerst een proefabonnement nemen en alvast naar de NPO of Sporza kijken. Blijft de verbinding goed werken? Dan heb je waarschijnlijk een goede aanbieder gevonden waar je ook de Spelen mee kunt kijken.
NordVPN: beste keuze met snelle servers
NordVPN is een populaire aanbieder onder mensen die regelmatig streamen. De Olympische Spelen kijken via NordVPN raden we aan omdat de aanbieder snelle, stabiele servers heeft en voldoende locaties tot hun beschikking heeft. Bovendien werkt NordVPN met een zogenaamde ‘niet-goed-geld-terug-garantie’. Werkt de verbinding niet goed, dan krijg je je geld terug.
Je kunt deze aanbieder alvast uitproberen om erachter te komen of je hier straks de OS 2021 mee kunt kijken. Wat we fijn vinden aan NordVPN is dat de dienst zo intuïtief werkt. Zoals je verwacht dat de app werkt, werkt het ook. Je hoeft geen techneut te zijn om de verbinding aan het werk te krijgen.
Daarnaast heeft NordVPN goede documentatie. Als je hulp nodig hebt om de VPN aan het werk te krijgen, een verbinding op te zetten of om zelfs te leren hoe je een VPN instelt op een router, kun je alle informatie op de website vinden. Zo kan echt iedereen naar Tokyo 2020 kijken.
Surfshark: betaalbare, snelle VPN
Surfshark is al jaren populair bij Netflix-kijkers. De aanbieder maakt zich geliefd door de snelle, stabiele verbindingen en het grote aanbod in verbindingen. Als een verbinding wordt geblokkeerd, komen er gauw weer een paar voor terug. Wereldwijd staat Surfshark bekend als dé manier om te streamen.
Bij Surfshark kun je profiteren van een 30 dagen geld-terug-garantie. Zeg je het abonnement op, dan stelt de aanbieder geen vragen over waarom je hebt opgezegd. Dat is ook handig als je de VPN eigenlijk maar heel even nodig hebt.
Een groot voordeel van Surfshark is de prijs. Het is niet de duurste aanbieder op de markt, maar wel een aanbieder met een grote meerwaarde. Het is gebruiksvriendelijk en werkt met sterke veiligheidsopties. Het is een goedkoop alternatief voor andere premium VPN’s.
CyberGhost: gebruiksvriendelijke VPN
De Olympische Spelen kijken zal zonder enig probleem met CyberGhost gaan. De aanbieder heeft aardig wat servers in Nederland en België, waardoor je dus ook in het buitenland naar de Nederlandse en Belgische tv-zenders kunt kijken.
Het installeren en gebruiken van CyberGhost is eenvoudig. Het werkt precies volgens de stappen van het eerdergenoemde stappenplan. Je maakt een account aan, downloadt de app, installeert de app en logt in. Daarna kies je voor een serverlocatie en maak je verbinding. Wat een groot voordeel is van deze aanbieder tegenover anderen, is dat het servers heeft die speciaal voor streaming ingericht zijn.
Daarnaast kun je in de app zien of een server vol zit of dat er nog genoeg plek is. Zo voorkom je dat je op een drukke server inlogt en uiteindelijk toch niet kunt streamen. Een ander voordeel is dat CyberGhost op veel verschillende platformen werkt. Of je nu wilt kijken via Android, iOS, Windows, Mac of zelfs Linux.
Winterspelen 2022 kijken op vakantie met een gratis VPN, kan dat?
Je kunt gratis VPN-aanbieders beter mijden. Je moet dan namelijk je verbinding delen met veel andere gebruikers. Het probleem daarvan is dat de verbinding traag zal worden, niet stabiel genoeg is en hikken in de verbinding veroorzaakt. Daarnaast is het funest voor je privacy: de gratis aanbieder registreert alles wat je op de verbinding doet en verkoopt deze gegevens door.
Wanneer iets gratis is, kun je ervan uitgaan dat jij zelf het product bent. Gegevens worden verzameld en verkocht, en je hebt absoluut geen privacy. Dat lijkt niet zo erg als je alleen aan het streamen bent, maar denk eens aan wat er nog meer op je apparaat gebeurt. Je haalt steeds e-mails op, je doet misschien ondertussen ook bankzaken en bent ingelogd op sociale media. Geen fijn idee dat die gegevens gewoon rondgestuurd kunnen worden.
Daarnaast is de keuze qua locaties ook zeer beperkt. Sterker: bij de meeste gratis VPN’s kun je alleen met de Verenigde Staten en enkele locaties in Europa verbinden. Daar heb je dus niet zoveel aan als je naar Nederlandse of Vlaamse zenders wilt kijken.
Een beter alternatief is het nemen van een proefabonnement. Dan kun je de VPN-dienst gebruiken alsof je een betalend lid bent. Dat houdt in dat je kunt kijken op verbindingen met een volledige snelheid, dat de verbinding niet zal haperen en dat je privacy geborgen is. Het liefst kies je voor een aanbieder met een no-logs-beleid, zodat niemand bijhoudt wat je precies aan het doen bent.
Kun je niet gratis een VPN proberen? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een aanbieder waar je je geld terug kunt krijgen als de verbinding niet goed werkt. Zo verlies je geen geld aan slechte verbindingen en krijg je een goed beeld van hoe de dienstverlening er echt uitziet.
Zenders die de Olympische Winterspelen uitzenden
In Nederland worden de Olympische Spelen uitgezonden via Eurosport, net als in andere delen van Europa. Je vindt bij Eurosport de beste dekking, omdat daar verschillende livestreams van elke sport aangeboden worden. Je kunt deze bekijken via de livestreams van Eurosport. Elke sport heeft daar een eigen livestream. Op die manier kun je kijken naar jouw favoriete sport. Zelfs als het geen hele bekende sport is of niet op televisie wordt uitgezonden.
Een alternatief is de NOS. De NOS heeft in de app ook verschillende livestreams, maar niet zoveel als Eurosport. Een voordeel aan het kijken via de NOS is dat het gratis is. Je kunt een selectie van de sporten bekijken via de livestreams en via de NPO. In de NPO-app kun je bijvoorbeeld NPO 1, NPO 2 of NPO 3 kijken. Wisselend worden op deze kanalen de verschillende wedstrijden uitgezonden.
In Vlaanderen kun je kijken naar Sporza. Deze zender heeft een sublicentie, wat inhoudt dat niet alle sporten te zien zijn, maar een selectie van de belangrijkste wedstrijden. Je kunt Sporza alleen in Vlaanderen kijken, dus heb je in het buitenland een VPN nodig.
Een andere optie is de BBC, waar de Olympische Spelen ook voor een groot gedeelte worden uitgezonden. Net als in Nederland en Vlaanderen wordt hier een selectie uitgezonden. Je zult hier uiteraard niet veel aandacht vinden voor de Nederlandse teams. Eigenlijk is het vooral interessant als je ook wilt zien hoe andere landen het doen.
Ben je echt verslingerd aan sport, dan kun je ook naar de Amerikaanse NBC kijken. NBCUniversal zal online en op televisie voor meer dan 7.000 uur aan content rondom de Spelen uitzenden. Je mist dan dus helemaal niets. Het nadeel is wel dat je een Amerikaans account nodig hebt. Daarbij moet je registreren met een Amerikaanse creditcard.
Wanneer zijn de Olympische Winterspelen?
De openingsceremonie van Beijing 2022 vindt plaats op vrijdag 4 februari in Beijing National Stadium. In de twee dagen hiervoor beginnen de Olympische Winterspelen al met het curlingtoernooi en de eerste kwalificaties van het freestyle skiën. Hierna volgen ruim twee weken vol geweldige sportmomenten. Als echte sportliefhebber mag je deze natuurlijk niet missen. Op zondag 20 februari worden de Olympische Winterspelen afgerond met een sluitingsceremonie.
Op de Olympische Winterspelen worden dit jaar 15 verschillende disciplines beoefend, verdeeld over zeven verschillende sporten. Deze disciplines zijn:
- Biatlon;
- Bobsleeën;
- Skeleton;
- Curling;
- IJshockey;
- Rodelen;
- Kunstschaatsen;
- Schaatsen (korte baan);
- Schaatsen (lange baan);
- Langlaufen;
- Skiën (freestyle);
- Skiën (alpine);
- Noords gecombineerd;
- Skispringen;
- Snowboarden.
Nieuw aan het programma toegevoegd zijn zes nieuwe onderdelen: freestyle skiën big air, mixed team freestyle skiën, mixed team snowboardcross, monobob, mixed team shorttrack relay en mixed team schansspringen. Welke sporters precies deelnemen is vlak van tevoren pas bekend. Zij zullen deelnemen in 109 wedstrijden die verspreid worden over drie wedstrijdzones: Central Beijing, Yanqing en Zhangjiakou.
Wie zijn de Nederlandse en Belgische kanshebbers voor een medaille?
Nederland:
- Suzanne Schulting is een naam om in de gaten te houden bij het shorttrack. Op de Olympische Spelen van Pyeonchang pakte deze nummer één van de wereld goud op de 1000 meter.
- Voor het eerst sinds 1976 neemt een Nederlandse deel aan het onderdeel kunstrijden. Lindsay van Zundert is pas 16 jaar oud en speciaal voor haar werden de kwalificatie-eisen aangepast, omdat ze de enige serieuze Nederlandse kunstrijder in jaren is.
- Ook voor het skiën mag Nederland voor het eerst sinds jaren een sporter naar de Olympische Spelen sturen. Adriana Jelinkova is de eerste Nederlandse skiër sinds 1952 die zich heeft gekwalificeerd.
- Voor de tweede keer op rij heeft Kimberley Bos zich gekwalificeerd voor het onderdeel skeleton. Dit seizoen won ze twee wereldbekerwedstrijden en wordt daardoor gezien als een serieuze medaillekandidaat in Beijing 2022.
België:
- Ook België heeft een sterke kans op het shorttrack. Hanne Desmet won zilver tijdens de wereldkampioenschappen. Haar broer Stijn Desmet bemachtigde het jaar daarvoor zilver.
- Kunstschaatser Loena Hendrickx heeft zich in 2021 ook al van haar goede kant laten zien. Tijdens de wereldkampioenschappen werd ze vijfde en op de Grand Prix van Italië heeft ze brons bemachtigd.
- Voor het snelschaatsen stuurt België onder andere Bart Swings naar Beijing. Hij heeft tijdens de Olympische Spelen in Pyeonchang al een zilveren medaille gewonnen.
Voorspelling: een mooie Olympische winter voor Nederland
De voorspelling is dat het dit jaar een mooie Olympische winter wordt voor Nederland. Databureau Gracenote voorspelt dat Nederland 6 gouden medailles mee naar huis zal nemen. Het Nederlandse team zou zo’n 20 podiumplekken veroveren. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in Peyongchang werd een vergelijkbaar aantal gehaald: 20 medailles, waarvan 8 keer goud.
Gracenote komt aan deze voorspelling door zich te baseren op hoe sporters het hebben gedaan op recente internationale competities en andere wedstrijden, zoals wereldkampioenschappen. Voor elk onderdeel werd een ranglijst gemaakt, die werd vertaald naar een medaille-uitslag.
Als de verwachting uitkomt, zijn het de derde Winterspelen op rij waarbij Nederland meer dan 20 medailles mee naar huis neemt. Voorafgaand aan 2011 had Nederland nog nooit meer dan 11 medailles gewonnen tijdens de Winterspelen. De ogen zijn vooral gericht op Thomas Krol en Suzanne Schulting.
Ook de Belgen kunnen zich hopelijk opmaken voor een ongeëvenaarde medailleoogst. We gaan het zien, en dat kan wereldwijd met een VPN.