Is HesGoal F1 streamen veilig en legaal met VPN?

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden om online live Formule 1 te volgen. Voor veel van deze opties moet je een betaald abonnement aanschaffen, maar er zijn ook gratis diensten zoals de website HesGoal. Hierop vind je gratis F1-livestreams naast andere sportevenementen zoals voetbalwedstrijden. Maar hoe legaal en veilig is dat eigenlijk?

Laten we meteen met een grote waarschuwing starten: HesGoal is illegaal en hartstikke onveilig. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve diensten die je kunt gebruiken in plaats van HesGoal. Wil je dit platform toch blijven gebruiken? Doe dit dan altijd in combinatie met een VPN. In dit artikel lees je wat HesGoal precies is, waarom het zo onveilig is, welke alternatieven er zijn en hoe een VPN je kan beschermen tegen online dreigingen.

Inhoudsopgave

Wat is HesGoal?

HesGoal is een onofficiële streamingdienst die online sportwedstrijden uitzendt, waaronder Formule 1, voetbal, tennis, basketbal en baseball. Naast de livestreams lees je op HesGoal nieuwsartikelen over sport en kun je live chatten met andere gebruikers. Ook biedt de dienst een 24/7-sportkanaal aan, waarop je altijd terecht kunt voor streams, interviews en oude wedstrijden.

De streamingdienst bestaat al sinds 2016 en is behoorlijk populair onder sportliefhebbers. Dat het helemaal gratis is, zal hierin zeker meespelen. Bovendien hoef je geen account aan te maken om de streams te kunnen volgen. Om deze sportcontent te laten zien maakt HesGoal gebruik van andere onofficiële streams, waarvan de video’s op de website worden weergeven.

HesGoal is dan ook geen officiële streamingsite, want het heeft niet de uitzendrechten van de sportwedstrijden die het laat zien.

Is HesGoal veilig?

Een kort maar krachtig antwoord: nee, HesGoal is niet veilig. Door gebruik te maken van de streamingdienst, loop je een hoop risico’s:

 • De website van HesGoal maakt gebruik van een onveilige verbinding. Dit herken je aan de URL, die begint met ‘http’. URL’s van websites die wel een veilige verbinding hebben, beginnen met ‘https’ en hebben een geldig SSL-certificaat (vaak aangeduid door een slotje in de adresbalk). Zonder dit certificaat ben jij als gebruiker van de website kwetsbaar voor bijvoorbeeld hackers.
 • Een ongevaarlijk risico (maar wel behoorlijk vervelend) is dat de streams op de website van HesGoal van mindere kwaliteit kunnen zijn. Dit zie je terug in vastlopende video’s en slecht beeld. Wat het streamen via HesGoal ook minder leuk maakt zijn de reclames die je vaak ziet.
 • En deze reclames maakt het wel weer gevaarlijk. De advertenties en pop-ups op HesGoal kunnen namelijk adware bevatten. Dit is een soort malware die je apparaat kan infecteren. Ook andere soorten virussen kunnen zich op de website bevinden.

Wil je HesGoal ondanks deze risico’s toch blijven gebruiken? Doe dit dan met een betrouwbare VPN-verbinding. Wat dit is en welke we aanraden lees je verderop in dit artikel.

Biedt HesGoal illegale streams aan?

Naast voorgaande veiligheidsrisico’s, is het ook belangrijk om de legaliteit van HesGoal aan te kaarten. De streamingsdienst is namelijk onofficieel en daardoor niet legaal. De livestreams die worden uitgezonden via HesGoal zijn auteursrechtelijk beschermd. De uitzendrechten ervan zijn in handen van officiële zenders zoals Fox Sports en Ziggo. De rechten van Formule 1 zijn momenteel in handen van Viaplay. Het is illegaal om deze wedstrijden via een kanaal uit te zenden dat hier geen officiële toestemming voor heeft.

Zelfs al is HesGoal niet de eigenaar van de streams en gebruikt het enkel links van andere pagina’s, toch is de dienst verantwoordelijk voor het uitzenden ervan. En dat maakt de website illegaal. Maar ook jij als bezoeker van de website maakt je schuldig aan illegale praktijken. Het is in Nederland namelijk verboden om media te streamen die afkomstig is van een illegale bron.

De organisatie die zich in Nederland inzet tegen zulke inbreuken op auteursrechten heet Stichting Brein. Deze stichting kan je zelfs een boete geven voor illegaal streamen. Tot nu toe is dit nog niet gebeurd, aangezien de stichting zich voornamelijk richt op de organisaties achter de illegale streams. In de toekomst kan dit nog veranderen, dus blijf opletten!


HesGoal live streams: andere opties?

De veiligheidsrisico’s, gebrekkige kwaliteit en illegaliteit van HesGoal kunnen je aansporen om op zoek te gaan naar een betere opties om de Formule 1 online te volgen. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven die legaal en veilig zijn, en een betere kwaliteit bieden.

ViaPlay

Natuurlijk kun je Formule 1 gewoon via de officiële kanalen volgen. In Nederland zijn de uitzendrechten van dit F1-seizoen in handen van ViaPlay. Dit betekent dat deze dienst alleenrecht heeft op het uitzenden van de F1-races in Nederland. Naast Formule 1 vind je op Viaplay nog meer sporten en entertainment. Om dit allemaal te kijken heb je wel een abonnement nodig. Viaplay kost €13,99 per maand.

Lees hier meer over F1 kijken bij Viaplay.

Gratis legale streams

In sommige landen wordt Formule 1 nog gratis uitgezonden door de publieke omroep. Dit scheelt wanneer je toevallig in een van deze landen bent op het moment dat een Grand Prix wordt gereden. Voorbeelden van zulke landen zijn:

Via bovenstaande links kun je F1-races live, gratis én legaal streamen. Maar dit kan alleen als je in deze landen bent. De uitzendrechten van deze zenders zijn namelijk beperkt tot de landsgrenzen. Gelukkig kun je dit met een VPN eenvoudig omzeilen. Verderop lees je hoe je dit doet.

Formula 1 TV Pro

Via Formule 1 TV Pro deze website kun je alle trainingen, kwalificaties en races van het Formule 1 seizoen 2022 volgen. Daarnaast bevat de site ook een hoop statistieken en kun je zelfs meeluisteren en -kijken met de boardradio’s en onboard-camera’s van de coureurs en hun team. De streams van deze dienst zijn enkel te bekijken via de online website. Voor een abonnement betaal je €64,99 per jaar.

Grand Prix Radio

Vind je het voldoende om alleen maar naar de races te luisteren? Dan kun je ook kiezen voor Grand Prix Radio, die in de hele wereld gratis is te beluisteren. Maar je kunt de zender ook inzetten wanneer je gebruikmaakt van een buitenlandse stream en toch Nederlands commentaar wilt horen. Kijk bijvoorbeeld de livestream van RTL Duitsland en zet Grand Prix Radio op om de wedstrijd live te kijken terwijl je Nederlands commentaar hoort.


Gebruik een VPN-verbinding voor het streamen!

We raden je altijd aan om een VPN te gebruiken voor je digitale veiligheid. Zeker als je besluit gebruik te maken van onveilige websites zoals HesGoal.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtueel Persoonlijk Netwerk en zorgt ervoor dat alles wat je online doet privé blijft. Dit werkt zo:

 1. Wanneer je je apparaat verbindt met een VPN-server, wordt er een veilige, versleutelde verbinding gecreëerd tussen jouw apparaat en de server.
 2. Niemand anders kan zien welke data je via deze verbinding stuurt en ontvangt. Vergelijk het met een privétunnel op de snelweg waar alleen jij door rijdt en andere auto’s niet naar binnen kunnen kijken.
 3. De server stuurt jouw internetdata door naar de eindbestemming, bijvoorbeeld de website die je bezoekt. Deze kan als enige de data inzien die je stuurt.
 4. De VPN-server verbergt ook je IP-adres en vervangt dit door het IP-adres van de server. Hierdoor kan niemand anders, ook de eindbestemming van je data, niet zien wat jouw fysieke locatie is.

Een VPN beschermt dus alle data die jij verzendt en ontvangt. Bezoek je een onveilige website zoals HesGoal, dan worden jouw gegevens en locaties verborgen gehouden zodat hackers deze niet kunnen stelen. Gebruik naast een VPN ook een goede antivirus en firewall, om je apparaat en gegevens te beschermen tegen malware die mogelijk op de website voorkomt. Overigens hebben sommige VPN’s ook antivirus aan boord, daarmee sla je dus twee vliegen in één klap.

Hoe gebruik je een VPN?

Om een VPN te gebruiken heb je een abonnement nodig bij een VPN-dienst. Voor deze abonnementen moet je meestal een maandelijks of jaarlijks bedrag betalen. Er zijn ook gratis diensten, maar deze raden we niet aan. Vaak hebben deze namelijk datalimieten of andere beperkingen, en zijn ze lang niet zo veilig als je wil. In het volgende gedeelte bespreken we de beste VPN-diensten om mee te streamen. Na het abonneren op een VPN doe je het volgende om deze VPN te gebruiken:

 1. Download de app van het programma op het apparaat waarop je wilt streamen.
 2. Open de app. Je ziet een groot aantal servers waaruit je kunt kiezen.
 3. Kies een VPN-server om mee te verbinden. Dit kan een server in je eigen land zijn, maar ook in het buitenland.

Het gebruik van een VPN is in veel landen legaal. In sommige landen, waar internetgebruik sterk gecensureerd wordt, is dit niet het geval. Gelukkig is het gebruik van een VPN in Nederland wel legaal. Tenzij je via een VPN illegale praktijken onderneemt, zoals streamen of downloaden van een illegale bron. Dan is het nog steeds een illegale activiteit, ook als je het probeert te verbergen door een VPN te gebruiken.

wat is vpn schematisch uitgelegd

Voordelen van een VPN

Naast het mogelijk maken van een veilige verbinding, heeft het gebruik van een VPN nog meer voordelen:

 • Veel bedrijven gebruiken VPN’s zodat hun medewerkers op afstand toegang kunnen krijgen tot het beveiligde bedrijfsnetwerk. Dit is handig als veel medewerkers vanuit thuis werken of vaak onderweg zijn.
 • Doordat de VPN-server je IP-adres wijzigt, lijkt het alsof je in het land van de server bent. Hierdoor kun je geoblokkades omzeilen en toegang krijgen tot buitenlandse streamingsdiensten zoals Hulu of de buitenlandse mediatheek van diensten zoals Netflix. Ook kun je zo gebruikmaken van gratis legale F1-streams. Maak hiervoor verbinding met een VPN-server in het betreffende land.
 • Dit wijzigen van je IP-adres kan er ook voor zorgen dat je goedkopere aankopen kunt doen. Vanuit het ene land een vliegticket boeken kan namelijk goedkoper zijn dan vanuit het andere land.

Beste VPN voor digitale veiligheid & streamen

Bij het kiezen voor een goede VPN moet je op een aantal dingen letten. Voor online streamen heb je een VPN nodig met veel servers en servers in de landen waar je verbinding mee wilt maken. Ook moet de VPN-dienst apps hebben die geschikt zijn voor jouw apparaten, snel genoeg zijn en toegang geven tot streamingsdiensten zoals Netflix. Wij hebben de drie VPN-diensten geselecteerd die het meest geschikt zijn voor digitale veiligheid en streamen.

NordVPN

9.75 /10
Vanaf
€3.49
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

 • snelle servers
 • uitstekende software en apps
 • erg goede prijs
 • betrouwbare en snelle klantenservice
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, veilig en zeer innovatief. De dienst heeft meer dan 6.500 fysieke servers in 59 verschillende landen. Je kunt NordVPN gebruiken op veel verschillende apparaten met besturingssystemen Windows, MacOS, Android en iOS. Zelfs op Android TV kun je gebruikmaken van deze sterke VPN-dienst. In onze ervaring werkt streamen met NordVPN altijd behoorlijk soepel, zonder merkbare vertraging.

Surfshark

9.31 /10
Vanaf
€2.49
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

 • goedkoopste premium VPN
 • supersnelle servers
 • onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review

Surfshark is ook een goede VPN-dienst: erg gebruiksvriendelijk vanwege de relatief lage prijs en het feit dat je deze op een onbeperkt aantal apparaten tegelijk kunt gebruiken. Met een abonnement op Surfshark kun je je apparaat verbinden met 3.200+ servers in 63 verschillende landen. En de apparaten waarop je de VPN-dienst kunt gebruiken zijn er meer dan genoeg: Surfshark werkt op Windows, OS X, Linux, iOS, Android, Apple TV, PlayStation en Xbox.

ExpressVPN

8.68 /10
Vanaf
$8.32
/maand
Lees ExpressVPN review

ExpressVPN is een snelle en veilige VPN met jarenlange ervaring in het vak. Ook werkt deze VPN zeer goed in combinatie met streamingdiensten. De prijs is doorgaans wel aan de hoge kant.

 • zeer geschikt om mee te streamen
 • snelle en stabiele servers
 • Nederlandse software
Lees ExpressVPN review

Toegegeven, ExpressVPN is behoorlijk duur vergeleken met bovenstaande opties (en de meeste andere VPN’s). Misschien niet helemaal wat je zoekt als je zo goedkoop mogelijk Formule 1 wil streamen. Toch raden we ExpressVPN wel aan als een van de beste VPN’s voor streaming. De reden is tweeledig: de servers zijn hartstikke snel en deze VPN is heel betrouwbaar in het omzeilen van VPN-blokkades. Lukt streamen niet met de ene VPN, dan lukt het vaak met ExpressVPN alsnog.

Conclusie

Wanneer je online F1-races wilt volgen, zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen. Een gratis optie is de website HesGoal, die wedstrijden uitzendt van Formule 1, voetbal, tennis en meer. HesGoal is een onofficiële streamingdienst, wat inhoudt dat het geen toestemming heeft om deze wedstrijden uit te zenden. In Nederland is het illegaal om deze onofficiële media te verspreiden én te kijken. Als bezoeker van HesGoal loop je dus risico om een boete te krijgen.

Maar dat is niet het enige risico. HesGoal is ook onveilig:

 • De site maakt gebruik van een onveilige verbinding, waardoor hackers vrij spel hebben.
 • De streams zijn vaak traag en hebben slecht beeld.
 • HesGoal kan adware en andere malware bevatten.

Om geen risico te lopen, kun je Formule 1 ook kijken via een legaal en veilig alternatief zoals ViaPlay en Formula 1 TV Pro. Maak je toch gebruik van HesGoal, doe dit dan altijd via een VPN-verbinding die ervoor zorgt dat alles wat je online doet privé blijft. VPN-diensten die wij aanraden voor online streamen zijn o.a. NordVPN, Surfshark en ExpressVPN.


Veelgestelde vragen

HesGoal is een onofficiële streamingsdienst die online sportwedstrijden streamt, zoals Formule 1, voetbal, tennis en basketbal.

HesGoal is niet veilig, vanwege de onveilige verbinding en veel onbetrouwbare reclames.

HesGoal is een onofficiële streamingsdienst en daarom illegaal. De dienst integreert video’s van illegale websites die sportwedstrijden streamen waarvan de uitzendrechten tot een andere dienst toebehoren. Hierdoor maakt HesGoal inbreuk op het auteursrecht van deze legale diensten.

Er zijn verschillende legale en veilige alternatieven voor HesGoal:

 • Officiële Nederlandse kanalen die de uitzendrechten van bepaalde landen hebben, zoals Viaplay.
 • Gratis legale streams in andere landen, waar je toegang tot krijgt met een VPN.
 • Radio-uitzendingen van de sportwedstrijden.
 • Legale streamingsdiensten, zoals de Ziggo GO app en Formula 1 TV Pro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *