Olympische Spelen 2021 kijken in het buitenland

De Olympische Spelen zijn op 23 juli begonnen en zijn te zien tot en met 8 augustus 2021. Er mogen bij de Olympische Spelen 2020 op locatie geen toeschouwers komen kijken, vanwege het stijgende aantal besmettingen in Japan. Daarom zijn alle sportliefhebbers aangewezen op de televisie of op livestreams op internet. Wil je de Olympische Spelen streamen? Dan kun je het best kijken met een VPN. Ook als je de Olympische Spelen op vakantie in het buitenland wilt kijken kun je dan gewoon alle verrichtingen van de Nederlandse en Belgische Olympische ploegen zien.
Inhoudsopgave

Dit jaar is het de 32e editie van de Zomerspelen, die in Tokio gehouden worden. Eigenlijk zouden de Spelen vorig jaar al gehouden worden, maar corona gooide roet in het eten. Ondanks dat het spektakel naar dit jaar is verplaatst, blijft de officiële naam ‘Tokyo 2020’

Olympische Spelen geblokkeerd in het buitenland: waarom?

De Olympische Spelen worden in Nederland uitgezonden bij onder meer de NOS, in België door Sporza. Als je in Nederland bent kun je gebruikmaken van de website en de apps van de NOS, om niets te missen. Ook wordt het op de televisie uitgezonden op de NPO-kanalen. In België kijk je gewoon Sporza.

Maar wat nu als je vanuit het buitenland naar de Spelen wilt kijken, bijvoorbeeld als je op vakantie bent? Dan wordt dat al een stuk lastiger. Waarom is dat zo? Het is een kwestie van uitzendrechten.


Direct alle Olympische uitzendingen van de NOS en Sporza streamen vanuit het buitenland? Het kan met de betrouwbare keuze NordVPN, onze nummer 1 VPN. Je kunt zonder risico de gehele Olympische Spelen op vakantie kijken, want NordVPN biedt een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Je kunt dus zonder risico een abonnement afsluiten.

Bezoek NordVPN

Meer weten? Lees onze uitgebreide NordVPN review of neem een kijkje bij ons overzicht van de beste VPN-diensten.


Licenties voor Discovery (waaronder Eurosport)

In 2015 kocht Discovery de uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018 tot en met 2024. Het bedrijf heeft de licenties in handen voor een groot deel van Europa, waaronder Nederland en België. Het contract bepaalt dat Discovery de rechten heeft voor alle Zomerspelen en Winterspelen van 2018 tot en met 2024. Niet de publieke omroep, maar een commerciële partij heeft dus de licentie voor de Spelen. Daarom kun je hoe dan ook op de kanalen van Discovery kijken naar de Olympische Spelen. De wedstrijden zullen hoofdzakelijk op Eurosport uitgezonden worden.

Je kunt bij Eurosport nagenoeg elke sport zien via een livestream. Elke stream valt te zien via de Eurosport Player. Daarvoor moet je wel een abonnement hebben. De livestream van Eurosport is overigens wel de beste plek voor sportliefhebbers, omdat je echt niets hoeft te missen van de wedstrijden. Op de streams zijn ook allerlei sporten te zien, die je op televisie niet ziet.

De NOS en Sporza

Betekent dit dat de Spelen helemaal niet te zien zijn op de publieke kanalen? Jawel, want de NOS heeft een sublicentie gekocht van Discovery. Deze rechten beperken zich tot het uitzenden in Nederland. Daarom moet de NPO alle verbindingen van buiten Nederland blokkeren: kortom, je mag niet kijken vanuit het buitenland.

Hetzelfde geldt voor Vlaamse kijkers. Vlaamse kijkers kunnen niet naar de Nederlandse televisie kijken en ook kunnen Vlaamse kijkers niet naar hun eigen aanbieders kijken in het buitenland. In Vlaanderen zendt Sporza de Olympische Spelen uit, die ook een sublicentie van Discovery heeft gekocht.

Een VPN gebruiken om op vakantie de Olympische Spelen te kijken

De NOS zendt de Olympische Spelen ook uit via een livestream. Deze is gratis. Hier zie je alleen een selectie van de meest interessante wedstrijden. Je vindt de stream op de site van de NOS, bij de rubriek ‘Sport’. Helaas komen hier wel beperkingen om de hoek kijken: buiten Nederland kan de stream niet bekeken worden.

Stappenplan VPN gebruiken

Om alsnog te kunnen kijken, kun je een VPN gebruiken. Het is daarbij belangrijk dat je een VPN-aanbieder kiest met voldoende servers in Nederland en België. Anders kun je geen verbinding maken met de streams.

Wil je toegang tot de livestreams van andere landen? Dan kies je voor een VPN-server in het land van de televisiezender. Kies bijvoorbeeld United Kingdom om verbinding met BBC iPlayer te kunnen maken.

Welke VPN-aanbieder kan ik het best kiezen om Tokyo 2020 te kijken?

Als je zeker wilt weten dat de VPN-aanbieder voldoet, kun je het best eerst een proefabonnement nemen en alvast naar de NPO of Sporza kijken. Blijft de verbinding goed werken? Dan heb je waarschijnlijk een goede aanbieder gevonden waar je ook de Spelen mee kunt kijken.

NordVPN: beste keuze met snelle servers

NordVPN is een populaire aanbieder onder mensen die regelmatig streamen. De Olympische Spelen kijken via NordVPN raden we aan omdat de aanbieder snelle, stabiele servers heeft en voldoende locaties tot hun beschikking heeft. Bovendien werkt NordVPN met een zogenaamde ‘niet-goed-geld-terug-garantie’. Werkt de verbinding niet goed, dan krijg je je geld terug.

Je kunt deze aanbieder alvast uitproberen om erachter te komen of je hier straks de OS 2021 mee kunt kijken. Wat we fijn vinden aan NordVPN is dat de dienst zo intuïtief werkt. Zoals je verwacht dat de app werkt, werkt het ook. Je hoeft geen techneut te zijn om de verbinding aan het werk te krijgen.

Daarnaast heeft NordVPN goede documentatie. Als je hulp nodig hebt om de VPN aan het werk te krijgen, een verbinding op te zetten of om zelfs te leren hoe je een VPN instelt op een router, kun je alle informatie op de website vinden. Zo kan echt iedereen naar Tokyo 2020 kijken.

Bezoek NordVPN

Surfshark: betaalbare, snelle VPN

Surfshark is al jaren populair bij Netflix-kijkers. De aanbieder maakt zich geliefd door de snelle, stabiele verbindingen en het grote aanbod in verbindingen. Als een verbinding wordt geblokkeerd, komen er gauw weer een paar voor terug. Wereldwijd staat Surfshark bekend als dé manier om te streamen.


Bij Surfshark kun je profiteren van een 30 dagen geld-terug-garantie. Zeg je het abonnement op, dan stelt de aanbieder geen vragen over waarom je hebt opgezegd. Dat is ook handig als je de VPN eigenlijk maar heel even nodig hebt.

Een groot voordeel van Surfshark is de prijs. Het is niet de duurste aanbieder op de markt, maar wel een aanbieder met een grote meerwaarde. Het is gebruiksvriendelijk en werkt met sterke veiligheidsopties. Het is een goedkoop alternatief voor andere premium VPN’s.

Bezoek Surfshark

CyberGhost: gebruiksvriendelijke VPN 

De Olympische Spelen kijken zal zonder enig probleem met CyberGhost gaan. De aanbieder heeft aardig wat servers in Nederland en België, waardoor je dus ook in het buitenland naar de Nederlandse en Belgische tv-zenders kunt kijken.


Het installeren en gebruiken van CyberGhost is eenvoudig. Het werkt precies volgens de stappen van het eerdergenoemde stappenplan. Je maakt een account aan, downloadt de app, installeert de app en logt in. Daarna kies je voor een serverlocatie en maak je verbinding. Wat een groot voordeel is van deze aanbieder tegenover anderen, is dat het servers heeft die speciaal voor streaming ingericht zijn.

Daarnaast kun je in de app zien of een server vol zit of dat er nog genoeg plek is. Zo voorkom je dat je op een drukke server inlogt en uiteindelijk toch niet kunt streamen. Een ander voordeel is dat CyberGhost op veel verschillende platformen werkt. Of je nu wilt kijken via Android, iOS, Windows, Mac of zelfs Linux.

Bezoek CyberGhost

Zomerspelen 2021 kijken op vakantie met een gratis VPN, kan dat?

Je kunt gratis VPN-aanbieders beter mijden. Je moet dan namelijk je verbinding delen met veel andere gebruikers. Het probleem daarvan is dat de verbinding traag zal worden, niet stabiel genoeg is en hikken in de verbinding veroorzaakt. Daarnaast is het funest voor je privacy: de gratis aanbieder registreert alles wat je op de verbinding doet en verkoopt deze gegevens door.

Wanneer iets gratis is, kun je ervan uitgaan dat jij zelf het product bent. Gegevens worden verzameld en verkocht, en je hebt absoluut geen privacy. Dat lijkt niet zo erg als je alleen aan het streamen bent, maar denk eens aan wat er nog meer op je apparaat gebeurt. Je haalt steeds e-mails op, je doet misschien ondertussen ook bankzaken en bent ingelogd op sociale media. Geen fijn idee dat die gegevens gewoon rondgestuurd kunnen worden.

Daarnaast is de keuze qua locaties ook zeer beperkt. Sterker: bij de meeste gratis VPN’s kun je alleen met de Verenigde Staten en enkele locaties in Europa verbinden. Daar heb je dus niet zoveel aan als je naar Nederlandse of Vlaamse zenders wilt kijken.

Een beter alternatief is het nemen van een proefabonnement. Dan kun je de VPN-dienst gebruiken alsof je een betalend lid bent. Dat houdt in dat je kunt kijken op verbindingen met een volledige snelheid, dat de verbinding niet zal haperen en dat je privacy geborgen is. Het liefst kies je voor een aanbieder met een no-logs-beleid, zodat niemand bijhoudt wat je precies aan het doen bent.

Kun je niet gratis een VPN proberen? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een aanbieder waar je je geld terug kunt krijgen als de verbinding niet goed werkt. Zo verlies je geen geld aan slechte verbindingen en krijg je een goed beeld van hoe de dienstverlening er echt uitziet.

Zenders die de Olympische Spelen uitzenden

In Nederland worden de Olympische Spelen uitgezonden via Eurosport, net als in andere delen van Europa. Je vindt bij Eurosport de beste dekking, omdat daar verschillende livestreams van elke sport aangeboden worden. Je kunt deze bekijken via de livestreams van Eurosport. Elke sport heeft daar een eigen livestream. Op die manier kun je kijken naar jouw favoriete sport. Zelfs als het geen hele bekende sport is of niet op televisie wordt uitgezonden.

Een alternatief is de NOS. De NOS heeft in de app ook verschillende livestreams, maar niet zoveel als Eurosport. Een voordeel aan het kijken via de NOS is dat het gratis is. Je kunt een selectie van de sporten bekijken via de livestreams en via de NPO. In de NPO-app kun je bijvoorbeeld NPO 1, NPO 2 of NPO 3 kijken. Wisselend worden op deze kanalen de verschillende wedstrijden uitgezonden.

In Vlaanderen kun je kijken naar Sporza. Deze zender heeft een sublicentie, wat inhoudt dat niet alle sporten te zien zijn, maar een selectie van de belangrijkste wedstrijden. Je kunt Sporza alleen in Vlaanderen kijken, dus heb je in het buitenland een VPN nodig.

Een andere optie is de BBC, waar de Olympische Spelen ook voor een groot gedeelte worden uitgezonden. Net als in Nederland en Vlaanderen wordt hier een selectie uitgezonden. Je zult hier uiteraard niet veel aandacht vinden voor de Nederlandse teams. Eigenlijk is het vooral interessant als je ook wilt zien hoe andere landen het doen.

Ben je echt verslingerd aan sport, dan kun je ook naar de Amerikaanse NBC kijken. NBCUniversal zal online en op televisie voor meer dan 7.000 uur aan content rondom de Spelen uitzenden. Je mist dan dus helemaal niets. Het nadeel is wel dat je een Amerikaans account nodig hebt. Daarbij moet je registreren met een Amerikaanse creditcard.

Wat is er zoal te zien?

Op de Olympische Spelen worden dit jaar 33 verschillende sporten beoefend. Dit zijn dit jaar de 33 sporten:

 • Gymnastiek/turnen;
 • Boogschieten;
 • Atletiek;
 • Badminton;
 • Basketbal;
 • Boksen;
 • Kajakken;
 • Fietsen;
 • Paardrijden/schoonspringen;
 • Schermen;
 • Voetbal;
 • Golf;
 • Zwemsporten (waaronder schoonspringen, synchroonzwemmen, zwemmen, waterpolo en openwaterzwemmen);
 • Handbal;
 • Hockey;
 • Judo;
 • Moderne vijfkamp/pentalon;
 • Roeien;
 • Rugby;
 • Zeilen;
 • Schieten;
 • Tafeltennis;
 • Taekwondo;
 • Tennis;
 • Triatlon;
 • Volleybal;
 • Gewichtheffen;
 • Worstelen;
 • Honkbal/softbal;
 • Karate;
 • Skateboarding;
 • Klimmen;
 • Surfen.

Nieuw in de lijst zijn honkbal/softbal, karate, skateboarding, klimmen en surfen. Hoeveel sporters er precies mee doen weten we nog niet precies, maar het zijn er meer dan 11 duizend. Ze zullen deelnemen in 339 wedstrijden en 50 verschillende disciplines. In totaal reizen er 79 duizend sporters, coaches, ondersteunend personeel en journalisten af naar Japan.

Wie zijn de Nederlandse en Belgische kanshebbers voor een medaille in de laatste dagen?

Nederland:

 • Sifan Hassan is na haar triomf op de 5000 meter ook titelkandidaat op de 10.000 meter en een outsider voor een medaille op de 1.500 meter. 
 • Bij het baanwielrennen zijn de eerste gouden successen al geboekt door de teamsprinters en Shanne Braspenninckx. In het vervolg van het toernooi is voor de mannen Matthijs Büchli iemand om in de gaten te houden. Hij werd in 2017 Nederlands kampioen op de keirin, de sprint en de teamsprint. In 2018 en 2019 pakte hij ook al de wereldbeker op het wereldkampioenschap in Pruszków. En natuurlijk zijn Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland de spierbonken die mogelijkerwijs tegen elkaar gaan strijden voor het goud in het onderdeel sprint.
 • De hockeyvrouwen zijn voor Nederland ook favoriet. Niet zo gek, want in 2016 en 2014 haalden de hockeyvrouwen al goud binnen op de EK’s. Op het WK in 2018 haalden ze zilver binnen.

België:

 • Vlaanderen heeft de medailles van Nina Derwael (goud op de brug bij het turnen),  Wout van Aert (zilver op de wielertijdrit)en Matthias Casse (brons bij judo) kunnen vieren.
 • De Red Lions hebben een fantastische gouden medaille behaald bij het mannenhockey door Australië in de shoots-outs te verslaan.
 • Nafi Thiam maakte de gouden donderdag voor België compleet door haar Olympische titel op de zevenkamp te prolongeren.
 • De Belgian Cats (vrouwenbasketball) wisten het in de kwartfinales net niet te redden tegen Japan.
 • Wellicht kunnen de 4×400 meter-lopers bij de mannen en vrouwen nog voor een verrassing zorgen.
 • Op de madison bij het baanwielrennen kunnen de koppels De Ketele/Ghys en D’Hoore/Kopecky mogelijk potten breken.

Voorspelling: een mooi Olympisch jaar voor Nederland & België

De voorspelling is dat het dit jaar een mooi Olympisch jaar wordt voor Nederland en België. Databureau Gracenote voorspelt bijvoorbeeld dat Nederland maar liefst 16 gouden medailles mee naar huis zal nemen. Het Nederlandse team zou zo’n 41 podiumplekken veroveren. Dat houdt in dat het vorige record verbeterd wordt: de Olympische Spelen van Sydney waren in het jaar 2000 toen goed voor 25 medailles, waarvan 12 keer goud.

Gracenote komt aan deze voorspelling door zich te baseren op hoe sporters het hebben gedaan op recente internationale competities en andere wedstrijden, zoals wereldkampioenschappen. Voor elk onderdeel werd een ranglijst gemaakt, die werd vertaald naar een medaille-uitslag.

Naar verwachting zullen vooral de Nederlandse vrouwen gaan scoren. Zij brengen waarschijnlijk 24 medailles mee naar huis, waarvan 10 goud. In de voorspelling zijn er drie vrouwen die meer dan één medaille zullen winnen. De ogen zijn dan vooral gericht op Sifan Hassan.

Ook de Belgen kunnen zich hopelijk opmaken voor een ongeëvenaarde medailleoogst. We gaan het zien, en dat kan wereldwijd met een VPN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *