Nederland zakt naar elfde plek in Digital Quality of Life index

Nederland (plaats zes in 2020) duikelt uit de top 10 in het jaarlijkse mondiale onderzoek op het gebied van digitaal welbevinden, uitgevoerd door cybersecuritybedrijf Surfshark. België staat 25ste (plaats 24 in 2020), maar scoort beter dan zijn noorderbuur op het gebied van digitale veiligheid. Beide landen worden voorbijgesneld door Duitsland, dat van de 16de naar de negende positie stijgt.

Kwaliteit van leven meet zich meer en meer online. Een snelle en betrouwbare internetverbinding, waar je zonder veiligheidsrisico’s en met een hoge mate van privacy gebruik van kan maken, in het bijzonder als het om contact met de overheid gaat: dit zijn de voorwaarden voor een hoge digitale levenskwaliteit. VPNdiensten analyseerde net als in 2020 de resultaten van de Digital Quality of Life (DQL)-index, voor het derde jaar op rij opgesteld door Surfshark.

Nederland verliest terrein

Het DQL-onderzoek omvat 90% van de wereldbevolking en baseert zich op vijf pijlers van digitaal welbevinden. Nederland presteert sterk bij drie van de vijf: digitale infrastructuur (4de), digitale overheidsdiensten (10de) en digitale veiligheid (12de), maar laat steken vallen op het gebied van internetkwaliteit (23ste) en internetbetaalbaarheid (25ste). 

Zes Europese landen in top 10

Vorig jaar eindigden zeven landen uit Europa in de top 10, waaronder Nederland. 

Dit jaar liggen zes van de tien landen met de hoogste scores in Europa, waarmee de trend van vorig jaar wordt gevolgd. Denemarken staat voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats in de DQL en wordt op de voet gevolgd door Zuid-Korea. Finland staat op de derde plaats, terwijl Israël en de V.S. de top vijf compleet maken. De onderste vijf landen zijn Ethiopië, Cambodja, Kameroen, Guatemala, en Angola.

Nederland scoort punten met elektronische infrastructuur en elektronische overheid

Nederland heeft een van de beste e-infrastructuren ter wereld – het land staat wereldwijd op de 4e plaats en wordt alleen overtroffen door Denemarken, Zweden en Noorwegen. De Nederlandse e-overheid is ongeveer 40% beter dan het mondiale gemiddelde, en overtreft onder meer Noorwegen, Frankrijk en Oostenrijk.

Hoewel Nederland vorig jaar bij de evaluatie van de digitale overheid op de 16de plaats eindigde, is het dit jaar een van de sterkste indicatoren geworden. In 2021 vinden we Nederland op de 12de plaats als het gaat om toegang tot online overheidsdiensten (0,91), en op de negende plaats als het gaat om de mate waarin het land klaar is om kunstmatige intelligentie te omarmen (0,88). Samen leiden deze aspecten tot een 10e plaats in de ranglijst. 

Nederland scoort hoog in digitale veiligheid – het land staat 12de in de wereld en overtreft onder meer Singapore, Duitsland en de V.S. Het blijft echter achter bij buurland België in deze pijler, ook al staan de Belgen lager in alle andere pijlers, namelijk internetbetaalbaarheid, internetkwaliteit, e-infrastructuur, en e-overheid.

Betaalbaarheid van internet blijft een probleem, internetkwaliteit daalt sterk

Nederland laat het afweten als het gaat om de kosten van internettoegang

Om het goedkoopste abonnement op breedbandinternet te kunnen betalen, moet een Nederlander gemiddeld 94 minuten werken, wat de 21ste plaats in de ranglijst oplevert. Dat is maar liefst 44 minuten meer dan in 2020. Maar, zo blijkt uit het onderzoek, in vergelijking met landen die zowel in DQL 2020 als in DQL 2021 zijn opgenomen, moeten mensen in 2021 11% (25 minuten) meer werken om zich breedbandinternet te kunnen veroorloven.

Als we het over mobiel internet hebben, is het omgekeerde het geval – mensen moeten wereldwijd 29%  (28 minuten) minder werken om zich mobiel internet te kunnen veroorloven. Hoewel de tijd die nodig is om te werken om het goedkoopste mobiele internet te kunnen betalen afnam (191 seconden in 2020 versus 155 seconden in 2021), is dit de reden dat Nederland negen posities verloor ten opzichte van 2020 en op de 36ste plaats staat. Al met al staat Nederland op de 25ste plaats wat betreft de betaalbaarheid van internet.

Vrije val in internetkwaliteit 

Waarschijnlijk de meest teleurstellende indicator voor Nederland is de internetkwaliteit. Vorig jaar kon het land zich nog nummer drie wereldwijd noemen als het om internetkwaliteit gaat. Dit jaar staat Nederland echter slechts op de 23ste plaats. Uit het onderzoek blijkt dat, hoewel de internetkwaliteit in Nederland ongeveer 20% beter is dan het wereldgemiddelde, ze toch met 27% gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Bovendien haalt de stabiliteit van het mobiele internet in het land nauwelijks de top 50 wereldwijd.

België houdt top 25-positie vast

België doet het in vergelijking met 2020 iets beter op het gebied van internetbetaalbaarheid (42ste), maar maakt een vrije val in internetkwaliteit (37ste) en ook de beschikbaarheid van digitale overheidsdiensten (47ste) laat te wensen over. Verbetering ten opzichte van 2020 is zichtbaar op het gebied van digitale infrastructuur (17de) en met name in digitale veiligheid (7de), waarin het onder andere Nederland en Duitsland achter zich laat.

Nederland laat België achter zich, maar Duitsland haalt beide in

We vergelijken ons graag met de landen om ons heen. Vorig jaar overtrof Nederland België en Duitsland in digitale levenskwaliteit. In 2021 eindigde Duitsland echter twee posities boven Nederland. Duitsland geniet een veel hogere rangschikking wat betreft de betaalbaarheid van internet (8ste plaats). België staat op de 25ste plaats en heeft een hogere positie (7de plaats) op het gebied van digitale veiligheid. Nieuwsgierig naar de vergelijking van deze drie buurlanden? Bekijk de visual hieronder.

Over het Digital Quality of Life-onderzoek

Het DQL-onderzoek van 2021 omvat een totale bevolking van meer dan 6,9 miljard mensen en kijkt naar vijf kernpijlers en 14 ondersteunende indicatoren. Het onderzoek is gebaseerd op vrij beschikbare informatie van de Verenigde Naties, de Wereldbank, Freedom House, de International Communication Union, en andere openbare bronnen. 

Het integrale rapport over de digitale levenskwaliteit van 2021 en een interactief hulpmiddel om landen met elkaar te vergelijken zijn hier te vinden.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *