Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU-wallet
Met de EU-wallet kunnen Europese burgers online en offline gegevens delen met overheidsinstanties en bedrijven in de Europese Unie. Hierbij gaat het om persoonlijke gegevens die je als burger natuurlijk goed wilt beschermen. Maar liefst twee derde van alle Nederlanders is bang dat dit met de invoering van een digitale identiteit onvoldoende gebeurt en dat hun privacy steeds beperkter wordt. In hoeverre dit geldt voor mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën, zie je in de visual.
Met een digitaal Europees paspoort hebben Europese burgers meer grip op hun gegevens. Je creëert één identiteit die wordt uitgelezen met een technologie die door de Europese Commissie wordt gecontroleerd. Zo hoef je dus niet meer op ieder platform een aparte identiteit te creëren, waarna je geen idee hebt wat er met je data gebeurt. Toch ziet niet iedereen dit als een veiliger alternatief. Met 25 procent zijn Groningers de minst grote voorstanders van de invoering van een Europees digitaal paspoort. De exacte percentages vind je in de visual.
Wanneer heb jij voor het laatst je e-mailadres achtergelaten in ruil voor korting op je eerstvolgende aankoop? Regelmatig leveren we persoonlijke gegevens in voor bepaalde voordelen. Ook in ruil voor bewegingsvrijheid binnen de Europese Unie zijn twee op de vijf Nederlanders bereid privacygevoelige informatie te delen. Jonge mannen lijken met 57 procent hiertoe het meest bereid. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.
De invoering van het QR-coronabewijs zit nog vers in ons geheugen. Een tijd lang konden mensen pas uit eten, op vakantie of naar de film wanneer zij een QR-bewijs konden tonen. Dat beleid zorgde ervoor dat veel mensen zich gedwongen voelde gebruik te maken van een coronapas. Ook bij de EU-wallet voelt maar liefst 58 procent van de Nederlanders zich gedwongen richting het gebruik ervan, dat geldt het meest voor dertigplussers. In de visual vind je de exacte percentages terug.
Bij het maken van nieuwe plannen omtrent privacy is goede informatievoorziening cruciaal. Wanneer burgers goed op de hoogte zijn, zullen zij de plannen eerder vertrouwen. Zo valt er voor de betrokken overheden bij de invoering van de digitale portemonnee nog een wereld te winnen. Slechts elf procent van alle Nederlanders is volledig op de hoogte van de plannen, terwijl 78 procent wel graag inspraak heeft op de invoering wanneer die mogelijkheid zich voordoet. In de visual zie je terug hoe dit verschilt tussen mannen en vrouwen.
ik vind het te ver gaan