Wachtwoord generator: Gratis sterke wachtwoorden genereren

Met de onderstaande wachtwoord generator genereer je gemakkelijk en snel een sterk wachtwoord dat voldoet aan jouw eisen. Stel simpelweg de opties in waaraan je wachtwoord moet voldoen en gebruik het wachtwoord die de wachtwoord generator voor je maakt. Bescherm je gegevens en je internet privacy goed met een sterk wachtwoord.


Wachtwoord lengte: 8
Inhoudsopgave

Waar veilige wachtwoorden aan moet voldoen

Een sterk veilig wachtwoord heeft meerdere vereisten. De belangrijkste eisen vind je hieronder:

  • Gebruik wachtwoorden van minstens 8 tekens (standaard ingesteld op onze generator). Het liefst eigenlijk 14 of nog meer tekens.
  • Gebruik kleine en hoofdletters in je wachtwoord
  • Gebruik cijfers in je wachtwoord
  • Gebruik symbolen in je wachtwoord
  • Zorg dat je per dienst een apart wachtwoord gebruikt, dit voorkomt dat bij een eventueel lek de hacker al je accounts in kan.

Al deze opties zijn te gebruiken in onze wachtwoord generator en staan standaard aangevinkt.

Dit maakt wachtwoorden onveilig

Er zijn eigenlijk vier aspecten die een wachtwoord veilig of onveilig maken. De volgende zaken moeten vermeden worden:

  1. Een wachtwoord met persoonlijke informatie erin. Bijvoorbeeld je geboortedatum, naam van je huisdier, naam van je kinderen, je pincode, een combinatie van persoonlijke eigenschappen en alles wat aan jou verbonden kan worden.
  2. Een wachtwoord dat gemakkelijk door de computer te bruteforcen is. Bruteforcen is techniek waarmee een computer heel veel verschillende combinaties snel achter elkaar probeert tijdens het inloggen op een bepaalde dienst.
  3. Voorkom het gebruik van veelgebruikte wachtwoorden zoals: “wachtwoord”, “123456”, Wachtwoord1234″, “qwerty” enzovoort.
  4. Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts, dan is dit ook onveilig. Met dit ene wachtwoord kan een crimineel dan op al die accounts inloggen.

Tip voor sterke en veilige wachtwoorden: maak een wachtwoordzin!

Eerder op deze pagina las je al waaraan een sterk en veilig wachtwoord moet voldoen. Maar zo’n ingewikkeld wachtwoord vol cijfers en symbolen is natuurlijk niet makkelijk te onthouden. Een alternatief is een zogeheten wachtwoordzin.

Zo’n zin bestaat uit meerdere woorden achter elkaar, die door jou wél makkelijk te onthouden zijn, maar door de lengte van de zin toch veel moeilijker te kraken is dan één enkel woord.

Begin daarnaast ieder woord met een hoofdletter en sluit af met een cijfer en een symbool. Je hebt nu een lang wachtwoord gemaakt, dat in de vorm van een zin toch makkelijk zelf te onthouden is.

Een wachtwoordmanager om je wachtwoorden te onthouden

Hoe dan ook heb je te maken met veel verschillende wachtwoorden, die je nooit echt allemaal zelf kunt onthouden. Gelukkig is daar een oplossing voor: wachtwoordmanagers. Dit zijn programma’s die je wachtwoorden opslaan zodat je ze niet hoeft te onthouden. Het gebruiken is in de meeste gevallen erg gemakkelijk.

Sommige VPN-providers bieden tegenwoordig overigens tegenwoordig ook een wachtwoordmanager aan. De makers van NordVPN hebben bijvoorbeeld NordPass in het leven geroepen. Klik op de link voor onze review ervan. We hebben onder meer ook LastPass en Bitwarden uitgebreid getest. Vind je de keuze nog steeds lastig, lees dan ons artikel over beste wachtwoordmanagers.

NordPass app

Hoe stelen cybercriminelen wachtwoorden?

Er zijn een aantal manieren waarop cybercriminelen jouw wachtwoorden kunnen stelen. Soms gaat het om een gerichte aanval. Denk dan aan de volgende scenario’s:

  • Je krijgt een e-mail die afkomstig lijkt van PostNL of een soortgelijke pakketdienst, je bank, een streamingdienst of de overheid. Je wordt naar een nagemaakte site gelokt en daar vul je jouw wachtwoord in, die nu in handen is van de crimineel. Deze oplichtingstruc noemen we phishing. Lees er meer over in ons artikel rond phishing-methodes.
  • Je downloadt per ongeluk een virus die jouw toetsaanslagen doorstuurt naar criminelen. We spreken in dat geval van een keylogger, een vorm van spyware.
  • Je bewaart je wachtwoorden in een onbeveiligd bestandje op je pc, maar een hacker krijgt toegang tot je hele systeem. En dus ook dit bestand.

Je denkt nu wellicht: als ik goed oppas, dan komen ze nooit achter mijn wachtwoorden. Helaas komt het ook vaak voor dat je wachtwoorden in verkeerde handen terecht komen zonder dat je er zelf iets aan kan doen, of er zelf maar vanaf weet.

Dat gebeurt zodra criminelen inbreken op websites die wachtwoorden van gebruikers bewaren. Bij een datalek worden vaak veel gevoelige privégegevens gestolen, daar kan ook je wachtwoord tussen zitten.

Deze databases vol wachtwoorden worden vervolgens op het dark web aangeboden. Andere criminelen kopen die gegevens dus weer, en proberen daarmee in te loggen op je accounts. Hier kun je dus niet zoveel tegen doen, behalve ervoor zorgen dat je voor elk account een uniek wachtwoord hebt. Met dit ene gestolen wachtwoord kan een hacker dan veel minder schade aanrichten.

Waarom een wachtwoord generator op deze website?

Deze website gaat voornamelijk over het gebruik van een VPN en de ervaringen met de verschillende VPN providers. Omdat het voor het beschermen van je digitale privacy en online security van belang is een sterk wachtwoord te hebben, hebben wij besloten ook deze wachtwoord generator te ontwikkelen. Met deze wachtwoord generator kan je een echt willekeurig en veilig wachtwoord maken.

Wanneer je zelf een wachtwoord verzint zal dat nooit helemaal willekeurig zijn, dat kunnen wij mensen simpelweg niet. Bovenstaande sterke wachtwoord generator genereert echt willekeurige wachtwoorden, tekenreeksen die nergens verband mee houden.


Veelgestelde vragen

Een wachtwoord generator zoals je op deze pagina vindt, maakt een sterk wachtwoord voor je aan zonder dat je deze zelf hoeft te verzinnen. Bijkomend voordeel is dat het wachtwoord ook geen persoonlijke informatie bevat, die criminelen anders eenvoudig kunnen raden. Er komt een willekeurige reeks aan letters, cijfers en symbolen uit, die je als wachtwoord kunt gebruiken zodra je ergens een nieuw account aanmaakt. Hoe langer en ingewikkelder, hoe beter!

Wachtwoord generatoren werken over het algemeen allemaal op dezelfde manier, dus je kunt die van ons prima gebruiken! Om al deze wachtwoorden te onthouden, raden we een wachtwoordmanager aan. Deze apps beheren je wachtwoorden, maar bezitten vaak zelf ook een wachtwoord generator. Heel handig!

Hoe langer en ingewikkelder een wachtwoord wordt, hoe moeilijker het wordt om het te kraken. Simpele wachtwoorden zijn eenvoudig te ‘bruteforcen’, we hebben het dan over luttele seconden tot enkele uren of dagen. Cybercriminelen zetten hiervoor gespecialiseerde software in die niets anders doet dan de hele tijd wachtwoorden raden; vroeg of laat lukt het dus vanzelf een keertje. Tenzij je wachtwoord voldoet aan de eisen die je op deze pagina leest. Een voldoende sterk wachtwoord is bijna onmogelijk te kraken, omdat computers er duizenden jaren voor nodig zouden hebben.

Op onze website hebben we meerdere wachtwoordmanager getest. NordPass is onze favoriet, maar bijvoorbeeld ook Bitwarden en 1Password komen goed uit de test. Lees onze reviews om te bepalen welke het beste bij jouw wensen aansluit.

Categorieën: Wachtwoordmanagers