LastPass review – Populaire wachtwoordmanager voor iedereen

LastPass is een van de bekendste wachtwoordmanagers van het moment en werkt vooral in de browser, met een online kluis en een handige browserextensie die ervoor zorgen dat je overal waar je een account hebt of maakt, ook een bijbehorend sterk wachtwoord krijgt. In deze LastPass review lees je er alles over.

Al je online accounts hebben natuurlijk een wachtwoord nodig, en het is onmogelijk om die allemaal zelf te bedenken en te onthouden. Je kunt ze op een papiertje krabbelen, maar erg handig of veilig is dat niet. Een password manager biedt dan uitkomst. Daarin sla je al je gegevens van je online accounts op. 

Het grote voordeel hiervan is dat je maar één sterk wachtwoord hoeft te onthouden om één tool goed mee te beveiligen, die er vervolgens voor zorgt dat ook al je andere accounts veilig zijn. Misschien overweeg je al om LastPass hiervoor in te zetten. Een goed idee?

Inhoudsopgave

Wat is LastPass? 

LastPass is een wachtwoordbeheerder. Net als bij soortgenoten krijg je de beschikking over een digitale kluis, waarin je alle gegevens van je online accounts opslaat. Op die manier is die kluis eigenlijk het enige dat je écht hoeft te beveiligen. Al je andere wachtwoorden kun je zo moeilijk mogelijk maken, want je hoeft ze toch niet te onthouden. Of gebruik hiervoor de ingebouwde wachtwoordgenerator

LastPass heeft bovendien een paar handige voordelen die de tool onderscheiden van de rest. Daar gaan we verderop in dit artikel dieper op in.


LastPass review – samengevat

LastPass is een overzichtelijke, fijn vormgegeven password beheerder. Het is vooral prettig dat de tool voornamelijk in je browser leeft, al is de smartphone-app ook behoorlijk handig. LastPass wordt wereldwijd door meer dan dertig miljoen mensen gebruikt, dus je bent zeker niet de enige als je een poging waagt. 

De dienst heeft ook een paar fijne extra features. Met drie euro per maand is de wachtwoordmanager zeker niet duur, en bovendien kun je zonder ergens aan vast te zitten de trialversie van een maand proberen. Dit samen maakt van LastPass een van de bekendste en beste password managers die er is. 

Voordelen: 

  • Overzichtelijke dienst
  • Nederlandstalig
  • Handige browser-plugin
  • Onbeperkt aantal wachtwoorden, ook bij gratis versie
  • Sterke encryptie
  • Gegevens delen met familie of bekenden
  • Eigen authenticator
  • Dark web monitoring
  • Inloggen met vingerafdruk of gezichtsherkenning

Nadelen: 

  • Gratis versie slechts op één apparaat
  • Iets duurder dan sommige concurrenten
  • Vertrouwen geschaad door recente beveiligingslekken

Wat zijn de voordelen van LastPass? 

LastPass biedt een aantal tools die we ook in andere wachtwoordmanagers tegenkomen, plus een paar unieke features. Hieronder gaan we kort in op de verschillende mogelijkheden. 

Auto-fill en wachtwoordgenerator

LastPass onthoudt niet alleen je wachtwoorden, de tool kan ze ook voor je invullen. Als je ingelogd bent met je account, vult LastPass automatisch het wachtwoord in dat je hebt opgeslagen. Hetzelfde geldt voor online formulieren. 

Andersom kan LastPass ook juist nieuwe wachtwoorden bedenken als je ergens nog geen account hebt. Zo heb je altijd een sterk wachtwoord dat je niet eens zelf hoeft te onthouden. Ook passwords die je wel zelf hebt verzonnen kan je aan testje onderwerpen, om te zien of ze veilig genoeg zijn. 

Automatisch wachtwoord wijzigen

Natuurlijk wil je af en toe je wachtwoorden van je online accounts wijzigen, of je nu gehackt bent of niet. Dan is het onhandig als je die wijziging ook nog eens extra moet doorvoeren in je wachtwoordmanager. Dat hoeft gelukkig niet als je bent ingelogd bij LastPass. Op het moment dat je je wachtwoord bij een dienst wijzigt, krijg je simpelweg een pop-up te zien die vraagt of je wachtwoord ook moet worden veranderd in LastPass.

Wachtwoorden importeren

Als je al eens een wachtwoordmanager hebt gebruikt, is het wel zo fijn als je die gegevens naar LastPass kan exporteren. Gelukkig kan dat ook. Via het menu Geavanceerde opties vind je de opties Importeren en Exporteren. Dit werkt ook voor wachtwoorden die in je browser opgeslagen zijn. Je hoeft dus niet elk wachtwoord handmatig over te zetten.

Beveiligde notities

Soms wil je ook bijvoorbeeld een belangrijke accountnaam, een telefoonnummer of een andere notitie veilig opslaan. Dat kan ook in LastPass. Je kunt praktische elke notitie toevoegen die je maar kan bedenken. Handig is ook de optie om betaalkaarten of gegevens van bankrekeningen toe te voegen. Zo heb je altijd belangrijke gegevens bij de hand, zonder dat je die onbeveiligd hoeft te bewaren.

 Noodtoegang voor familie/vrienden

LastPass biedt een noodoplossing voor als je familie of vrienden om welke reden dan ook bij je wachtwoorden moeten kunnen. Je kunt toegang verlenen via de knop Noodtoegang in het menu aan de linkerkant van je kluis. 

Dark web monitoring

Steeds meer wachtwoordbeheerders bieden inmiddels dark web monitoring aan, en LastPass is daar geen uitzondering op. Dit houdt in dat data op het dark web continu in de gaten wordt gehouden. En zo ziet LastPass wanneer jouw e-mailadres voorkomt in een database met gelekte wachtwoorden, die vaak door criminelen op dit afgeschermde deel van het internet worden aangeboden.

Je wordt meteen gewaarschuwd om je wachtwoord te veranderen bij de betreffende dienst. Zo is de kans nog een stuk kleiner dat je online accounts gehackt worden. 

 

Wat zijn de veiligheidsfuncties van LastPass? 

Het hoofddoel van een wachtwoordmanager is natuurlijk het vergroten van je online veiligheid. Daarom duiken we nog eens goed in de veiligheidsfuncties van LastPass.

LastPass Authenticator-app

Een van de belangrijkste features van LastPass is dat de dienst met een eigen authenticatie-app komt. Op die manier kun bij je accounts inloggen zonder dat je daar een wachtwoord voor nodig hebt. Onderaan dit artikel lees je meer over het activeren van deze handige functie.

Tweefactorauthenticatie (2FA)

LastPass draait natuurlijk om een hoofdwachtwoord, maar je kunt je account ook extra beveiligen via tweefactorauthenticatie. Dat houdt in dat je een extra bevestiging moet opgeven om te tonen dat jij het inderdaad bent die probeert in te loggen. Dat kan bijvoorbeeld via LastPass’ eigen authenticator, de authenticator-apps van Google en Microsoft, of andere tools als Toopher en Duo. 

Premium-gebruikers kunnen ook het bekende YubiKey gebruiken (een usb-stick die aangesloten moet zijn voor je kunt inloggen), net als biometrische gegevens als de vingerafdrukscanner van je apparaat. iPhone-bezitters kunnen hun FaceID gebruiken. 

AES-256-encryptie

Net als de meeste wachtwoordmanagers gebruikt LastPass de bekende AES-256 bit-codering om de beveiliging van je account te regelen. AES-256 is de gouden standaard als het gaat om versleuteling, en is tot op heden nog nooit gekraakt. Lees hierover ook ons artikel over verschillende soorten encryptie en hoe ze werken.

Wachtwoorden worden lokaal versleuteld en ontsleuteld, zodat er geen wachtwoordgegevens naar de servers van LastPass worden gestuurd. Zo kunnen er ook geen wachtwoorden lekken als LastPass onverhoopt een keer gehackt wordt. 

Kan LastPass gehackt worden?

Laten we vooropstellen dat elke tool waarbij je moet inloggen met een wachtwoord, gehackt kan worden. Dat geldt ook voor wachtwoordmanagers. Hoewel wachtwoorddata niet op de servers van LastPass wordt opgeslagen, kan het toch gebeuren dat kwaadwillenden op andere manieren binnenkomen. 

Het gezegde ‘hoge bomen vangen veel wind’ is hier zeker van toepassing. Hoe bekender een dienst, hoe aantrekkelijker deze wordt voor hackers. De populariteit van LastPass maakt het dus ook een gewild doelwit.

wachtwoordmanager

Zo kreeg een derde partij in augustus 2022 toegang tot een deel van de ontwikkelingssystemen van LastPass. Hoewel daarbij geen wachtwoorden of inloggegevens gelekt zijn, is het geen fijne gedachte dat er schijnbaar toch een achterdeurtje was. 

Drie maanden later kregen kwaadwillenden toegang tot een deel van de cloudopslagruimte die LastPass gebruikt. Daarbij zijn wel degelijk e-mailadressen van gebruikers naar buiten gekomen. Er zijn geen hoofdwachtwoorden gelekt, maar de kans dat een zwak hoofdwachtwoord gekraakt wordt, is wel een stuk groter als het bijbehorende e-mailadres bekend is. 

Elders op de site lees je meer over het LastPass-lek en wat dit voor de veiligheid van de dienst betekent.

Net als alle tools kan ook LastPass gehackt worden, zowel de systemen van het bedrijf als jouw eigen specifieke account. Als je je account echter beveiligt met een goed hoofdwachtwoord en 2FA, geef je eventuele hackers nog steeds geen kans. 

Wat houdt LastPass Premium in? 

Zoals de meeste wachtwoordmanagers biedt LastPass een gratis versie aan, maar een betaald abonnement is nodig voor de optimale werking van de dienst. Er is onderscheid te maken tussen de volgende versies:

  • LastPass gratis
  • LastPass Premium
  • LastPass Families

LastPass Free

LastPass Free is de gestripte versie van de password manager. Wat je in elk geval wel krijgt is opslag voor een onbeperkt aantal wachtwoorden, iets waar bij de concurrentie soms een limiet aan zit. Ook standaardfuncties als het automatisch invullen van wachtwoorden een uitgebreide password generator zitten in het gratis pakket. 

LastPass Premium

Wil je LastPass echter zonder restricties gebruiken, dan is het Premium-abonnement vereist. Met Premium kun je LastPass op meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken. Handig als je veel onderweg bent, of als je bijvoorbeeld ook op je werk veilig wil kunnen inloggen. Andere functies in het Premium-pakket zijn dark web monitoring, het delen van wachtwoorden met andere personen en een gigabyte versleutelde opslag. 

LastPass Families

De derde optie is het Families-abonnement. Daarmee kun je zes verschillende kluizen aanmaken, zodat het hele gezin LastPass kan gebruiken zonder dat je daarvoor in elkaars wachtwoorden hoeft te gluren. Iedereen krijgen bovendien zijn eigen versleutelde opslag en dashboards, terwijl één aangewezen persoon de beveiliging van het hoofdaccount kan beheren. 

Wat kost LastPass? 

LastPass Free is gratis, Premium kost 2,90 euro per maand, en voor Families betaal je 3,90 euro per maand. Daarmee is het Premium-abo iets duurder dan andere password managers, al is het familie-abonnement juist weer relatief goedkoop.

Verder ontlopen de wachtwoordmanagers elkaar niet al te veel als het om de prijs gaat; het gaat vooral om welke dienst je fijn vindt werken. 

Op welke apparaten kun je LastPass gebruiken? 

LastPass is een dienst die zich voornamelijk in je browser afspeelt. Via lastpass.com kun je je eigen kluis bezoeken. Verder zijn er extensies voor elke bekende browser, namelijk:

  • Chrome
  • Firefox
  • Edge
  • Safari
  • Opera

Voor mobiele apparaten zijn er speciale apps voor zowel Android als iOS, dus je dus op praktisch elke smartphone kunt gebruiken. 

Opvallend is wel het uitblijven van een desktop-app: Mac-gebruikers zijn de enigen die een downloadbaar programma kunnen installeren, al is die tool volledig gebaseerd op de browserextensie. Er bestaat dus geen Windows-versie van LastPass.

Hoe kun je LastPass installeren? 

LastPass werkt dus vooral als browserextensie of add-on. Het installeren van zo’n extensie is hartstikke simpel, maar je moet wel even weten hoe het werkt. Vandaar onderstaande stappenplannen.

LastPass installeren in Chrome

  • Vind LastPass in de Chrome Web Store.
  • Klik aan de rechterkant op de blauwe knop met Toev. aan Chrome en bevestig je keuze.
  • Log in bij het scherm dat opent. Op de achtergrond wordt de extensie geïnstalleerd.
  • Rechtsbovenin je browser zie je nu een icoontje van een puzzelstukje.
  • Klik daarop, zoek vervolgens LastPass in de lijst en tik op de punaise om de extensie altijd zichtbaar te maken.

Nu zie je een grijs (als je bent uitgelogd) of rood (als je al hebt ingelogd) icoontje van drie witte puntjes en een streepje: dat is LastPass. 

LastPass installeren in Firefox

LastPass installeren in Firefox gaat op ongeveer dezelfde manier.

Ook hier wordt een inlogscherm geopend en wordt de extensie geïnstalleerd. Het enige verschil is dat Firefox nieuw extensies standaard zichtbaar maakt in de balk rechtsboven, dat hoef je niet meer zelf te doen. 

LastPass installeren in Edge

Microsoft Edge is een op Chromium gebaseerde browser, en dus werkt het hier ook op eenzelfde manier. De extensie vind je in de webstore van Microsoft.

De blauwe knop met Downloaden laat je een bevestiging accepteren, waarna de extensie in de balk bovenin komt te staan en het inmiddels bekende loginscherm opent. Ook bij Edge is de extensie meteen zichtbaar. 

Andere browsers

Er zijn natuurlijk nog meer browsers, maar los van bovenstaande browsers worden alleen Opera-gebruikers nog bediend met een extensie. Anderen kunnen LastPass natuurlijk wel gewoon in de browser gebruiken. 

Inloggen bij LastPass met de Authenticator-app

Naast de browserversie, de extensies en de mobiele apps, is er nóg een app van LastPass, eentje die behoorlijk goed van pas kan komen. Het is namelijk een authenticator uit de koker van Lastpass.

Met die authenticator kun je veilig inloggen, zonder dat je elke keer je hoofdwachtwoord nodig hebt. Je vindt de LastPass Authenticator in de mobiele app stores. De makkelijkste manier om je account te koppelen is door de QR-scanner te gebruiken.

  • Tik op de QR-knop in de app en ga in je browser naar je wachtwoordenkluis van LastPass.
  • Klik op Accountinstellingen
  • Ga naar Opties voor meervoudige verificatie
  • Zet bij LastPass Authenticator via het edit-menu de optie Ingeschakeld op Ja.
  • Klik op Bijwerken en vul je hoofdwachtwoord in.
  • Tik vervolgens op Registreren en klik door de eerste twee stappen heen of download de app, als je dat nog niet had gedaan.
  • Scan de QR-code met de LastPass Authenticator. 

Kies daarna een van de andere manieren om als back-up te gebruiken als je bijvoorbeeld je telefoon kwijtraakt. Nu kon je onderaan de pagina op Activeren drukken om de nieuwe manier van 2fa aan te zetten. 

Als dat is gelukt:

  • Ga terug naar je wachtwoordkluis
  • Ga naar Accountinstellingen
  • Dan naar Opties wachtwoordloze aanmelding.
  • Klik op Aanmeldingen zonder wachtwoorden inschakelen.
  • En klik vervolgens op LastPass Authenticator configureren.
  • Vul opnieuw je hoofdwachtwoord in en je kunt vanaf nu wachtwoordloos aanmelden, als je tenminste ingelogd bent bij de extensie.

Op dezelfde manier kun je ook andere apparaten toevoegen, bijvoorbeeld je smartphone of werk-pc. 

Conclusie

LastPass is een goede, voornamelijk als webinterface en browserextensie ingerichte wachtwoordmanager die veel bekende functies heeft ingebouwd. Zo kun je je account beveiligen met tweefactorauthenticatie, wachtwoorden automatisch laten invullen en is er een ingebouwde wachtwoordgenerator.

Fijn is ook de manier om biometrische gegevens in te zetten om in te loggen, en de eigen authenticatie-app waarmee je zonder hoofdwachtwoord in je account kunt komen.

Het is jammer dat de gratis versie maar op één apparaat te gebruiken is, maar verder is LastPass intuïtief en makkelijk te beheren, en met recht een van de beste password managers


Veelgestelde vragen

LastPass is net zo betrouwbaar als veel van de andere wachtwoordmanagers, vooral vanwege de toegepaste encryptie. Natuurlijk bestaat er altijd een risico dat LastPass wordt gehackt, maar dat kun je zelf prima ondervangen door een goed hoofdwachtwoord te gebruiken en tweetrapsauthenticatie in te stellen.

Ja, LastPass heeft een gratis versie. Met LastPass Free kun je onbeperkt wachtwoorden opslaan en gebruikmaken van alle basisfuncties, maar wel slechts op één apparaat. 

LastPass heeft twee betaalde abonnementen voor particuliere gebruikers. Het Premium-abonnement kost 2,90 euro per maand. Daarnaast bestaat er een familie-abonnement voor tot zes gebruikers voor 3,90 euro per maand.

Er zijn meerdere redenen waarom je LastPass zou willen gebruiken. In de eerste plaats om sterke wachtwoorden mee aan te maken en veilig te bewaren. Daar komt bij: een handige, intuïtieve interface. LastPass heeft daarnaast veel mogelijkheden voor tweefactorauthenticatie via biometrische gegevens. Ook het automatisch aanpassen van veranderde wachtwoorden en de eigen authenticatie-app zijn goede redenen om LastPass te gebruiken.

Categorieën: Wachtwoordmanagers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *