Wat is het dark web en hoe krijg je toegang?

Wat is het dark web precies? Het darkweb of het darknet is het deel van het internet dat wij als gewone internetgebruikers niet zien. Eigenlijk is het internet zoals we het kennen maar een heel klein deel van het gehele internet. Zie het als een soort ijsberg die onder water staat. Het topje van de ijsberg is het internet dat voor iedereen toegankelijk is: het surface web. De reusachtige berg onder water, is het deep web. En het donkere deel daarvan is het dark web. Kenmerkend aan het dark web is dat je geen gewone domeinen (zoals .nl of .com) gebruikt, maar .onion. Dat toont aan dat je verbindt met een speciaal netwerk, dat zonder bijpassende programma’s niet toegankelijk is.
Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen het deep web en het dark web?

Het verschil tussen het dark web en het deep web is dat het dark web slechts een onderdeel is van het deep web. Hoewel de namen erg op elkaar lijken, zijn er behoorlijke verschillen. Zo kennen we het dark web eigenlijk vooral als een paradijs voor mensen die illegaal handelen in wapens, drugs en kinderporno.

De kans is groot dat je eigenlijk op zoek bent naar toegang tot het deep web en niet zo zeer tot het darkweb. Het is belangrijk dat je het darkweb en het deep web niet met elkaar verwart. Ondanks het slechte imago van het darkweb, gaan we verder in op wat er zoal te vinden is.

Hoe is het dark web ontstaan?

Het darkweb is ontstaan door innovatie in de Amerikaanse communicatietechnologie voor militairen. Het werd ontwikkeld door informaticus Roger Dingledine, in opdracht van de Amerikaanse marine. Ook de militaire onderzoeksdivisie Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) deed mee aan de ontwikkeling. Het hoofddoel was dan ook om de interne communicatie van de militairen te beveiligen.

Daarnaast hadden agenten van de CIA, de Amerikaanse landmacht, marine, luchtmacht en mariniers de behoefte om internationaal met elkaar te kunnen communiceren. Er was een compleet globaal netwerk aan Amerikaanse spionnen die informatie verzamelde. In de jaren ‘90 werd die informatie digitaal en werden radio’s en ouderwetse codes overbodig. Alle berichten konden via het internet verbonden worden. Een probleem: alles publiek op internet zetten betekent dat iedereen het kan lezen. Daarom werd er gewerkt aan een netwerk dat privé was.


Je kunt je afvragen waarom de regering zo’n techniek uit handen zou geven. Daarom zijn er ook complotdenkers die denken dat TOR nog altijd in handen van de overheid is, en zo een manier is voor criminelen om snel in de val te lopen. Een van de verklaringen waarom het uit handen is gegeven, is omdat het niet helemaal waterdicht was. Iedere agent over de hele wereld moest altijd gebruik kunnen maken van het netwerk. Dat houdt in dat je een lek hebt voor infiltranten. Daarmee werd het systeem vanuit overheidsoogpunt vrij waardeloos.

Door het anonieme karakter van het darkweb, gebeurde waarvan de militairen hoopten wat niet zou gebeuren: dat het een walhalla voor criminelen werd. In 2004 werden zogenaamde hidden services ontwikkeld voor het netwerk. Dat zijn websites waar verschillende goederen worden aangeboden.

Kan het dark web afgesloten worden?

Je zou denken: ‘Project klaar, stekker eruit!’, om illegale activiteiten op het darkweb te stoppen. Helaas voor tegenstanders van het darkweb, werkt dat niet zo gemakkelijk. Het dark web is zo gegroeid dat de overheid er geen grip meer op heeft. Want waar begin je met het offline halen van zo’n immens netwerk? En hoe maakt een overheid inbeslagname van servers juridisch waterdicht? Kortom, een hoop haken en ogen.

Daar komt bij dat de Amerikaanse regering nog altijd baat heeft bij TOR. Het wordt nog steeds gebruikt om inlichtingen uit te wisselen. Daarnaast is het een toonbeeld van democratie, omdat politieke activisten, klokkenluiders en journalisten hier schandalen aan het licht kunnen brengen en zonder problemen regimes kunnen bekritiseren.

Welke dark web websites zijn er?

Op het darkweb zijn behoorlijk wat dark web websites te vinden die de wenkbrauwen doen fronsen. Veel van deze sites worden uit de lucht gehaald. Een van de bekendste websites die offline werd gehaald, is de zwarte markt Silk Road. Op deze marktplaats werden drugs en verdovende middelen verhandeld. Oprichter Ross Ulbricht wordt daarvoor in 2013 opgepakt. Dan blijkt dat hij nog meer op z’n kerfstok heeft: hij was opdrachtgever van huurmoordenaars die zes moorden hebben gepleegd. In juli 2017 heeft de FBI een gelijksoortige site genaamd Alphabay offline gehaald. Daarna werd het drugsnetwerk Hansa Market offline gehaald.

De positieve kanten van het dark web

Houd dat in dat op het darkweb alleen maar illegale activiteiten worden ontplooid? Is er niets van praktisch nut te vinden? Dat is ook niet helemaal waar. Het darkweb is niet helemaal slecht. Het is zowel gevaarlijk als behulpzaam, juist vanwege die vrijheden die bijvoorbeeld politieke activisten en journalisten anders niet zouden hebben. Het verspreiden van gevoelige informatie, op een meer anonieme manier, is een groot goed. Het zou kunnen voelen als een vorm van censuur als dat afgesloten wordt. Je vindt op het darkweb daarom ook fora en platforms om met elkaar te kunnen communiceren. Zaken waarvan je niet wilt dat dat op het oppervlakkige internet terechtkomt, kunnen hier worden bespreken. Denk bijvoorbeeld aan activisten die het regime van China bekritiseren. Komt die kritiek op het gewone internet, dan kun je je wel voorstellen welke actie China zal ondernemen tegen deze personen.

In de praktijk zie je dat echt slechte websites, vol met criminele activiteiten, worden gesloten. Verschillende politie-eenheden wereldwijd werken dan samen om bijvoorbeeld illegale markten af te sluiten. Kortom: het is niet zo dat je op het darkweb ongelimiteerd verderf kunt zaaien. Ook hier zijn de politie en de overheid gewoon actief.

Wie gebruiken het darknet?

Wie zijn de mensen die het darknet gebruiken? Zijn dat vooral klokkenluiders? Cybercriminelen? Of mensen die om hun privacy geven? Ruwweg zijn het de volgende groepen:

 • Mensen die anoniem willen internetten, kunnen het darkweb gebruiken. Je kunt verschillende redenen hebben om je online identiteit geheim te houden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je een sociaal afwijkende mening hebt, omdat je iets wilt ontdekken, omdat je een klokkenluider bent of omdat je gewoon veel waarde aan je privacy hecht.
 • Hidden services verbergen niet alleen de identiteit van de gebruiker, maar ook zichzelf. Dit betekent dat het IP-adres van de website niet kan worden geïdentificeerd. De locatie en de content van de site zijn verborgen. Ze worden vaak ‘onion adressen’ genoemd, omdat het adres vaak eindigt met ‘.onion’. Deze diensten kunnen geheel legaal worden gebruikt, voor nobele doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan diensten die gevoelige, belangrijke informatie willen uitwisselen. Klokkenluiders gebruiken deze diensten ook. Toch kun je in het algemeen stellen dat hidden services worden gebruikt voor criminaliteit.
 • (Cyber)criminelen. Ze kunnen onder de radar handelen in wapens, drugs en andere illegale waar. Hoewel, ‘onder de radar’ is maar relatief. Politie en justitie krijgen steeds uitgebreidere middelen en tools ter beschikking om hidden services offline te halen en criminelen te vervolgen.
 • Cryptohandelaren: Voor wie het gewone internet niet veilig genoeg is, is het deepweb of het darkweb dat misschien wel. Op het darkweb kun je immers exchanges vinden die niet per se bij de overheid bekend zijn of bekend worden. Crypto is een geliefd goed onder darkwebgebruikers.
 • Oplichters vinden we trouwens ook genoeg op het darkweb: zo zijn er mensen die zelfs beweren te handelen in diamanten. Je krijgt niks opgestuurd, of krijgt neppe waar binnen. De eBays en de Marktplaatsen van het darkweb zijn dus niet per definitie veilig. Ook darkwebgebruikers onder elkaar proberen elkaar op te lichten.

Is het darkweb veilig?

Een waarschuwing vooraf: het darkweb is een lastige omgeving. Hier kan heel veel misgaan, als je niet goed oplet. Het darkweb zit namelijk vol met oplichters, criminelen, mensen die je computer proberen te infecteren met schadelijke software en met phishing websites. Wanneer je geen verstand hebt van computers, het internet of niets weet van cybersecurity, kun je hier maar beter wegblijven. Op het darkweb maken criminelen graag misbruik van de onwetendheid van een ander.

Toch kan het zijn dat je nieuwsgierig bent. In dat geval is het goed om te weten hoe je veilig door het dark web kunt navigeren. Mocht je winst proberen te willen maken middels de cryptohandel op het dark web: weet waar je op moet letten. Begrijp hoe cryptocurrencies werken, wat de blockchain is en hoe je betrouwbaar kunt handelen.

Wil je op zoek gaan naar misstanden of gevoelige informatie naar buiten brengen? Doe het niet. Je kunt met informatie naar de politie gaan, maar publiceer niets. Journalisten doen dit soms wel, omdat ze goed ingedekt zijn. Er zijn juridische afdelingen en journalisten worden (ook door de wet) beschermd. Het zal je door de criminelen op het netwerk niet in dank afgenomen worden als je naar buiten brengt wat er zoal te vinden is.

In die zin is het darkweb niet veilig. Maar als we het hebben over anonimiteit, privacy en versleuteling is het darkweb juist veel veiliger dan het gewone internet. Het is hier namelijk lastig om elkaar te volgen en om sporen achter te laten.

Tip: surf via een mobiel live OS.

Ga je het darkweb op, surf dan het liefst met een mobiel live OS. Daaronder verstaan we systemen die je kunt opstarten vanaf een USB-flashdrive of een DVD. Je hoeft het systeem dus niet op je computer te installeren.

Windows 10 kun je beter niet gebruiken. Dit systeem is namelijk niet heel goed voor je privacy. Windows 10 synchroniseert immers standaard je data, zoals je browsergeschiedenis, open websites, app-instellingen en wifi-hotspots. Daarnaast koppelt het je apparaat aan een uniek adverteerders-ID. Cortana verzamelt ook gebruikersdata, zoals toetsaanslagen, zoekopdrachten en microfoonopnames.

Daarnaast kunnen criminelen met Windows 10 je identiteit, wachtwoorden, interesses en gewoontes loggen, evenals contactgegevens en locaties. Zo ben je snel in beeld en ben je je waarschijnlijk snel slachtoffer van cybercriminaliteit. Als een hacker via het dark web in jouw systeem terecht komt, kan gevoelige informatie ontfutseld worden. Deze instellingen kunnen vrij eenvoudig worden gewijzigd met de tool W10Privacy. Verderop in dit artikel lees je welke systemen je het best kunt gebruiken.

Versleuteling

Doordat je het darkweb alleen opkomt als je van het TOR-systeem gebruikmaakt, is je informatie direct versleuteld. Het systeem vereist namelijk versleuteling. Kleine deeltjes informatie worden naar willekeurige computers gestuurd. Daar vindt de versleuteling plaats. Op die manier surf je vrijwel anoniem op het darkweb.

De versleuteling is handig voor mensen die surfen vanuit landen waar een streng regime rondom het internet geldt. Denk bijvoorbeeld aan China, waar gewone internetdiensten als Twitter. Facebook en YouTube zijn geblokkeerd. Met TOR weet men in deze landen zeker dat ze niet gevolgd worden en dat ze kunnen surfen zonder censuur.

Veilige zoekmachines

De meest gebruikte zoekmachine op het darkweb is Duckduckgo. Deze zoekmachine ken je misschien ook al van het surfen op het gewone web. Het voordeel van deze zoekmachine is dat het geen zoekgeschiedenis opslaat en geen gebruikersprofielen aanmaakt. Daardoor is je privacy hier een stuk meer gewaarborgd dan bijvoorbeeld bij Google.

Anders dan andere zoekmachines laat Duckduckgo ook websites zien die op .onion eindigen. Daarom is het een van de weinige zoekmachines die een deel van het darkweb zichtbaarder maken. Op het darkweb vind je Duckduckgo op het adres https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Andere zoekmachines die je op het dark web kunt vinden zijn Qwant, SearX en StartPage. Door een anonieme zoekmachine te gebruiken, bescherm je je privacy beter. Zeker op het darkweb, waar niet per se de mensen met de beste intenties zitten, is het verstandig hier aandacht aan te besteden.

Cryptocurrency en het dark web

Op het darkweb zijn gebruikers te vinden die het vertrouwen in het huidige monetaire systeem heeft opgezegd. Ze willen niet handelen in euro’s, waarmee de overheid de touwtjes in handen heeft. Daarom handelen ze in cryptocurrency, waarbij niemand de baas is. Dat moet het financiële systeem zo transparant mogelijk maken. Verbeterde anonimiteit en meer aandacht voor je privacy zijn belangrijke redenen om te werken met cryptomunten.

Ongeacht waar je cryptocurrency voor zou willen gebruiken is het goed om te weten welke coins er zoal verhandeld worden. Over het algemeen zijn dat Dash en Monero. Dat zijn cryptomunten waarbij privacy het grootste goed is. Je begrijpt dat dit populair is onder een doelgroep die toch al veel bezig is met anonimiteit, privacy en online veiligheid. Hoewel deze munten afstammen van de populaire Bitcoin, is Bitcoin zelf de laatste jaren veel minder populair op dit gedeelte van het internet.

Is toegang tot het dark web illegaal?

Het antwoord op de vraag: ‘Mag je op het dark web?’ is: ‘ja’. Met zoveel waarschuwingen en verhalen over het illegale karakter van het darkweb, zou je bijna denken dat het al illegaal zou moeten zijn om je ermee bezig te houden. Desondanks is het darkweb niet illegaal. Als je nieuwsgierig bent, mag je hier dus gewoon een kijkje nemen. De overheid zal je niet meteen als crimineel bestempelen. Nieuwsgierige burgers zijn immers overal. Je doet er wel goed aan om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Voordat je het weet klik je op een verkeerde link en infecteer je je computer met schadelijke software.

Goed, terug naar het juridische deel. Je mag volgens de wet compleet onvindbaar zijn voor de overheid. Er is geen wettelijke verplichting om voor politie en justitie opspoorbaar te zijn. Dat zou ook indruisen tegen alles wat met de privacywet te maken heeft. Daarom mag je ook gewoon het deepweb bezoeken met een TOR-browser. Op het deepweb zijn namelijk ook veel dingen te vinden die niets met illegale inhoud of activiteiten te maken hebben.

Het darkweb is wel een wat lastiger verhaal. Zoals gezegd is het bezoeken van het darkweb op zich niet illegaal. Maar het kan wel zijn dat je onbewust strafbaar bezig bent. Sommige zaken zijn al strafbaar als je het bekijkt of per ongeluk tegenkomt. Zo is er op het darkweb bijvoorbeeld veel kinderporno te vinden. Dat wil je absoluut niet tegenkomen of bekijken, maar de kans dat je het tegenkomt, is groot. Daarmee ben je meteen al strafbaar.

Als je in contact treedt met criminelen, al dan niet zonder het te weten, ben je strafbaar bezig.  Het lijkt misschien onschuldig om op het darkweb een paar grammetjes wiet te bestellen (onder het motto: ‘het zijn maar softdrugs en het is maar een paar gram’), maar het mag dus niet. Het wordt gezien als het bestellen van drugs via de zwarte markt, via de illegale handel. In Nederland zijn een paar drugshandelaars op het darkweb te vinden die op bestelling versturen. Een aantal van hen zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.


Kom je ‘per ongeluk’ op het darkweb terecht en ontvang je tegen je wil illegale content? Verwijder de content dan onmiddellijk. Verwijder elke browser en systeem waarmee je het darkweb op kunt komen en besteed er geen aandacht meer aan. Je hebt dan geleerd dat dit geen fijne plek is en je bent niet strafbaar.

Mag je TOR gebruiken?

Om op een veelgestelde vraag direct antwoord te geven: ja, je mag TOR gebruiken. Sterker nog, het is een mensenrecht dat je een browser mag gebruiken die jouw privacy behartigt. Dat is vastgesteld door de Verenigde Naties in verschillende conventies. Het voert te ver om ze allemaal te noemen, maar het mag.

In meer dan 130 landen gelden die conventies, omdat die landen onderdeel zijn van de Verenigde Naties. Een van die landen is Nederland. Je mag hier elke maatregel nemen om je privacy te bewaken. Dat mag dus ook met het gebruik van TOR. Het verbieden van TOR zou zoiets zijn als het verbieden om Google Chrome te gebruiken. Dat mag dus gewoon.

Wat is de Hidden Wiki?

The Hidden Wiki is een soort Wikipedia op het dark web. Hier vind je links naar verschillende websites op het dark web. Op het gewone, oppervlakkige internet gebruik je een aansprekende naam voor je website, zoals Autobedrijf-Jansen.nl. Op het darkweb gebruik je natuurlijk geen naam als klokkenluiders.onion. Dan weet iedereen direct wat er te vinden is. In plaats daarvan worden onzinnige urls gebruikt. Dat maakt het bezoeken van websites lastig.

Gelukkig kan The Hidden Wiki alvast wat zoekwerk voor je verrichten. Je vindt hier ook interessante onderwerpen die je anders nooit zou zijn tegengekomen. Wel een waarschuwing: The Hidden Wiki indexeert ook illegale pagina’s. Criminele activiteiten kun je hier dus ook tegenkomen. Vroeger was deze dienst behoorlijk berucht omdat het ook websites voor pedofielen aanraadde. Om die reden is The Hidden Wiki doelwit geweest voor cyberaanvallen door de FBi en de hackersgroep Anonymous. Door de jaren heen zijn er veel kopieën en spin-offs in het leven geroepen.

Probeer zover mogelijk van die namaakwebsites uit de buurt te blijven. Die namaaksites bieden namelijk ook links naar delen van het darkweb waar je je niet mee bezig wilt houden. Je belandt dan al snel op sites die het daglicht niet kunnen verdragen. Houd je daarom vast aan onderwerpen die relatief veilig zijn. Denk bijvoorbeeld aan informatie over ‘The Matrix’ of aan ‘Geheime tips om je internetbedrijf op te starten.’ Want ook dat, is hier gewoon te vinden.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat je ook maar iets doet op het deep web of het darkweb, is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Dat betekent dat je je computer zo oninteressant mogelijk maakt. Neem de volgende maatregelen:

 • Sluit eerst alle niet-essentiële apps af, zoals Netflix en wachtwoordmanagers. Je wilt immers niet dat persoonlijke gegevens via deze apps gelekt kunnen worden, als cybercriminelen zich toegang tot jouw computer verschaffen. Hetzelfde geldt voor OneDrive en Dropbox: schakel het tijdelijk uit.
 • Bedek je camera met een cover, een stukje plakband of een pleister. Je zult niet de eerste persoon zijn die op het darkweb wordt bespied aan de hand van de webcam in je laptop of de camera op je telefoon. Zo voorkom je dat er met je meegekeken wordt, ongewenst opgenomen wordt en later afgeperst kan worden.
 • Zorg ervoor dat je beveiliging compleet up-to-date is. Dat betekent dat je je antivirus software compleet moet hebben bijgewerkt. Ook moet je firewall zijn voorzien van de laatste updates.
 • Schakel je computerlocatie uit. Ook je IP-adres kan je locatie weggeven. De computerlocatie uitschakelen doe je zo:
  – Windows 10: Instellingen > Privacy > Locatie > Schakel locatieserviced uit
    + wis locatiegeschiedenis;
  – Mac OS: Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy > Privacy >
    Locatievoorzieningen
  – Live OS: je locatie wordt niet standaard weergegeven
 • Gebruik Panopticlick met Tor om te controleren hoe goed je browser is beveiligd tegen advertentie-trackers, onzichtbare trackers en het nemen van een digitale vingerafdruk;
 • Controleer of je verbinding geanonimiseerd is op IPleak.net en DNSleaktest.com.

Darkweb toegang: hoe kom je op het darkweb?

Of je bent nu enorm afgeschrikt van het darkweb en wilt er niks mee te maken hebben, of je nieuwsgierigheid is getriggerd. Misschien heb je belangrijke informatie uit te wisselen of houd je gewoon wel van wat spanning. De meest gestelde vragen over het darkweb zijn dan ook: ‘hoe krijg je toegang tot het darkweb?’ en ‘hoe kom ik op het darkweb?’ Dat leggen we uit in deze paragraaf.

Voordat je eraan begint is het goed om een paar veiligheidsmaatregelen te nemen. We geven je stap voor stap informatie zodat je op een veilige manier het darkweb kunt bezoeken. Neem sowieso deze stappen om je bezoek veilig te houden, al ben je er niet 100 procent anoniem mee. Onderneem deze stappen in ieder geval:

 • Gebruik een VPN die speciale aandacht heeft voor je privacy, anonimiteit en veiligheid;
 • Zorg ervoor dat je goede antivirussoftware en firewalls hebt geïnstalleerd;
 • Update je antivirussoftware en firewalls eerst, voordat je een bezoek aan het darkweb brengt;
 • Download en installeer de anonieme Tor browser;
 • Start de Tor browser;
 • Zorg ervoor dat je het uitvoeren van scripts in Tor hebt uitgeschakeld;
 • Ga de beveiligingsinstellingen door en controleer elke instelling apart.

Wees je ervan bewust dat het darkweb een heel gevaarlijke plek kan zijn. Zie het maar alsof je op vakantie bent en besluit een bezoekje te brengen aan de ghettowijk van de stad. Zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt. Neem nooit deel aan illegale activiteiten.

Besturingssystemen

Eerder in dit artikel hebben we al uitgelegd dat je beter geen Windows kunt gebruiken. Nu vraag je je misschien af welke besturingssystemen dan wel gebruikt kunnen worden. Voorbeelden van goede systemen zijn bijvoorbeeld Tails, Whonix of Qubes. Deze systemen hoef je niet te installeren en kunnen worden opgestart vanaf een USB-stick of een DVD.

Tails staat voor The Amnesiac Incognito Live System en is een aangepaste versie van Linux die geen enkel spoor van je gebruik op de computer achterlaat. Dat is handig, want zo kunnen hackers en andere kwaadwillenden geen gebruikersinformatie van je computer afhalen. Handig is ook dat de standaardbrowser hier de Tor-browser is. Zo weet je zeker dat je een stuk anoniemer surft.

Whonix lijkt erg op Tails. Ook dit is een live besturingssysteem dat je kunt gebruiken via een virtuele machine op je computer. Je draait dit dus naast je Windows, Mac of Linux. Het verschil met Tails is dat je dit systeem wel downloadt op je computer. Je laat het dan standaard met je besturingssysteem draaien. Daardoor hoef je de computer niet eerst opnieuw op te starten.

Qube OS is een desktop besturingssysteem waarmee je met een enkele gebruiker kunt surfen. Het draait op een reeks van verschillende virtuele machines voor extra veiligheid. Het systeem is zo veilig, dat naar verluidt zelfs klokkenluider Edward Snowden het gebruikte om zijn anonimiteit te bewaken.

Darknet browsers

Goed om te weten: het darkweb is niet te bezoeken met gewone browsers als Google Chrome, Safari of Mozilla Firefox. Je gebruikt hiervoor een speciale darknet browser. In de eerdergenoemde systemen (Tails, Whonix en Qube OS) is deze browser al aanwezig: TOR. Je kunt deze browser zo aanklikken en gebruiken.

Gebruik je Windows, Mac, Linux of Android? Dan is TOR nog niet standaard geïnstalleerd. Je zult deze dus zelf moeten downloaden. Pas wel op met waar je dat doet: op het internet zijn veel namaakbrowsers te vinden. Die zijn makkelijk te hacken, waardoor je al slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit, voordat je ook maar een blik op het darkweb hebt gericht. Daarmee kun je ook worden gevolgd als je op het darkweb zit.

Het klinkt misschien raar om te zeggen, maar de overheid doet ook mee aan het maken van namaakbrowsers. Het doel daarvan is het volgen van mensen die op het darkweb zitten. De regering wil weten wat mensen er zoal uitspoken en of er sprake is van crimineel gedrag of het schuldigmaken aan illegale activiteiten. En dan kun je dus ook in de problemen komen als je per ongeluk iets tegenkomt waar je eigenlijk niet mee geassocieerd wil worden. Daarom is het dus belangrijk dat je TOR op de juiste manier downloadt.

TOR downloaden

TOR staat voor ‘The Onion Router’. Door dat netwerk te gebruiken, ben je zo goed als onzichtbaar. Het is dan ook lastig om de verbinding te traceren. De naam ‘The Onion Router’ verwijst naar een ui, die meerdere keren gepeld moet worden, voordat je de kern kunt zien. Een paar tips:

 • Download TOR alleen op de officiële webpagina: https://www.torproject.org. Alle andere websites kun je beter vermijden om deze browser te downloaden, omdat je dan te maken kunt krijgen met namaak;
  Als je TOR al hebt geïnstalleerd, is het belangrijk dat je altijd de nieuwste versie downloadt. Sta de browser toe automatisch te updaten, zodat je zeker weet dat je altijd up-to-date bent. In updates worden vaak beveiligingslekken opgelost. Daarmee kun je stellen dat de nieuwste versie van TOR ook de veiligste versie is.
 • Om jezelf minder interessant te maken voor hackers en kwaadwillenden is het aan te raden TOR ook in het Engels te gebruiken. Zo geef je niet prijs dat je Nederlands spreekt. Gebruik je een Nederlandse versie van de browser? Dan wordt het je meteen duidelijk dat darkweb niet heel erg leeft onder Nederlandstaligen. De meeste dark web-gebruikers spreken Engels. Daarom ben je als Nederlandssprekende afwijkend, en dus interessant;
 • Verander het beveiligingsniveau in TOR: je kunt in de browser verschillende beveiligingsniveaus inschakelen. Dit doe je door naar het schild-icoontje in de rechterbovenhoek te gaan en op ‘Advanced Security Settings’ te klikken. Scroll naar ‘Security’ en zet de beveiliging op ‘Safest’. Daardoor is je internetverbinding wat trager, zullen sommige video- en audiobestanden niet werken en wordt niet alles correct weergegeven, maar surf je wel op de veiligste manier.

.Onion-adressen

Het is goed te onthouden dat TOR een browser is en geen VPN. Het is dus niet zo dat je ook met .onion-adressen kunt verbinden met andere browsers dan TOR, als je TOR hebt aanstaan. Alleen in TOR zelf kun je met deze adressen verbinden. Bij een reguliere browser krijg je dus niets te zien.

Dankzij TOR kun je anoniem surfen naar .Onion-adressen. Alle verzoeken binnen deze browser gaan door een netwerk van andere computers. De ui wordt steeds verder gepeld, zodat je uiteindelijk bij je bestemming uitkomt. Dat werkt via verschillende ‘nodes’. Eerst stuur je je verzoek een website te bezoeken naar de guard node. Daarna wordt het verzoek rondgestuurd aan de relay nodes. Uiteindelijk haalt de exit node de website die je hebt aangevraagd op. Op die manier is het zo goed als onmogelijk voor anderen je browsergedrag te achterhalen,

Een VPN gebruiken op het darkweb

Als je veiliger wilt surfen, is het een verstandig idee om eerst een VPN aan te schaffen en in te schakelen, voordat je gebruikmaakt van het darkweb. Met een VPN versleutel je je dataverkeer. Het voordeel is dan ook dat je internetprovider en regeringsinstanties niet meteen zullen zien dat je met het Tor-netwerk verbonden bent. Daardoor ben je ook moeilijker te volgen voor eventuele cybercriminelen op het dark web.

Op het verborgen internet is niets wat het lijkt. Een ogenschijnlijke onschuldige exit node lijkt gewoon veilig, terwijl deze in handen kan zijn van een malafide partij. Die houdt precies bij wat je doet, of probeert je computer en netwerk binnen te dringen. Door eerst met een VPN te verbinden, voorkom je dat deze malafide partijen jouw data in handen krijgen.

Het is een goed idee om eerst te verbinden met een VPN en pas daarna TOR op te starten en het darkweb op te gaan. Het darkweb bezoeken met je eigen internetverbinding, zonder VPN, is absoluut niet aan te raden.

Anonieme diensten gebruiken

Om anoniem te blijven, kun je beter geen grote diensten als Google gebruiken. Op Tor worden vaak alternatieve diensten gebruikt om te zoeken, om informatie te delen of om met elkaar te communiceren. Deze diensten kun je het best gebruiken:

Anoniem zoeken met DuckDuckGo

Op TOR is de meest gebruikte zoekmachine DuckDuckGo. Dit is een anonieme zoekmachine. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google, slaat deze zoekmachine je zoekgeschiedenis niet op. Ook worden zoekresultaten niet gepersonaliseerd. Iedereen krijgt dus dezelfde zoekresultaten te zien. Je krijgt ook geen gepersonaliseerde advertenties te zien.

DuckDuckGo lijkt niet in alles op andere zoekmachines: het heeft geen optie om afbeeldingen te zoeken. Ook heeft het geen geïntegreerde kaartfuncties, zoals Google Maps. Daarentegen is je privacy hier wel beter beschermd. Op het darkweb is dat geen overbodige luxe.

Veilige wachtwoorden gebruiken (met een password manager)

Gebruik veilige wachtwoorden op het darkweb. Nog beter dan wachtwoorden zijn wachtzinnen. Dat zijn wachtwoorden die je kunt onthouden aan de hand van een zin. Een goede wachtzin bevat hoofdletters, leestekens, kleine letters en symbolen. Kun je niet zelf een wachtwoord verzinnen en onthouden? Dan is het een optie om een automatisch gegenereerd wachtwoord te gebruiken en deze in een password manager op te slaan.

Onthoud dat je nooit een wachtwoord twee keer moet gebruiken. Op het darkweb geldt dat dubbel. Gebruik geen wachtwoorden die je ook op het normale internet gebruikt. Anders kun je de klok erop gelijkzetten dat je accounts gehackt zullen worden.

PeaZip voor encryptie

Misschien overbodig als je alleen gaat kijken, maar als je ook informatie wilt delen als bijvoorbeeld klokkenluider, is het handig dat je een zipprogramma met een goede encryptie gebruikt. PeaZip is daar een goed voorbeeld van. Dit programma comprimeert bestanden tot een kleiner pakketje, met versleuteling erin.

Andersom werkt het ook: dit programma heb je nodig om versleutelde zip-bestanden te kunnen openen. Als je de sleutel hebt, gebruik je dit programma om informatie uit te pakken. We raden je het overigens niet aan om zomaar zipbestanden te downloaden. Het kan dan namelijk zijn dat je iets gaat bekijken wat strafbaar kan zijn.

Bestanden delen met OnionShare

Als je bestanden met anderen wilt delen op het darkweb of het deepweb, kun je het best OnionShare gebruiken. Dit is een tool waarmee je bestanden van elk formaat veilig en anoniem kunt delen. OnionShare maakt bij het delen een .onion-adres aan, dat iedere gebruiker in de TOR Browser kan invoeren om het bestand dat je hebt gedeeld te bereiken.

Om bestanden te delen met OnionShare voer je de volgende stappen uit:

 1. Klik op ‘Files’ in de browser;
 2. Rechtermuisklik op de bestanden of mappen die je wilt delen. Kies voor ‘Share via OnionShare’. Dan start het programma;
 3. Om meer bestanden en mappen te delen, kun je ze naar OnionShare slepen, of gebruikmaken van de ‘Add’-knop in het programma;
 4. Klik op ‘Start Sharing’;
 5. Stuur het adres naar anderen, of plaats ze op fora op het darkweb;
 6. Je krijgt een melding als iemand je bestanden raadpleegt.

Anoniem alternatief voor Google Docs: Etherpad

Etherpad is een soort Google Docs, maar dan open source. Net als bij Google Docs kunnen meerdere auteurs tegelijkertijd een document bewerken. Je kunt ook alle bewerkingen van andere deelnemers inzien. Handig is ook dat dit programma een chatfunctie heeft. Zo kun je eerst overleggen over de inhoud van het bestand.

De software slaat automatisch het document op. Met de timeslider kun je dan iedere bewerking bekijken en eventueel aanpassen. Helaas heeft Google het programma gekocht, waardoor het de originele waarde toch wel een beetje heeft verloren. Daarom hebben enkele fans Etherpad-servers opgezet, met de oorspronkelijke dienst erop. Zo heeft Google uiteindelijk toch niets te maken met je bestanden. Natuurlijk is het wel zo dat je documenten nog steeds op servers staan van mensen die je niet kent.

Videobellen met Linphone

Veilig videobellen doe je met LinPhone. FaceTime en Google Hangouts zijn niet anoniem en kunnen afgeluisterd worden door de fabrikanten. Dat is bij Linphone niet zo. Het is een open source SIP client, waar je 1-op-1 met elkaar kunt videobellen, maar ook in groepen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld FaceTime, is Linphone beschikbaar voor de meest gangbare besturingssystemen, zoals Windows, Mac, Android, iOS en Linux. Je kunt het dus ook gebruiken op de live OS waarmee je het darkweb bezoekt.

Signal in plaats van WhatsApp

WhatsApp gebruiken? Dat doen darkwebgebruikers liever niet. WhatsApp is van Facebook en Facebook weet alles over je. Daarom gebruiken ze liever Signal. Dat is een gratis chat-app, geheel gericht op het bewaren van je privacy. De app versleutelt gesprekken en verstuurt berichten end-to-end. Dat betekent dat er geen tussenkomst is van een server die de berichten opslaat.

Je kunt met Signal gratis (video)bellen, spraakberichten versturen en natuurlijk chatten. Je hebt alleen een telefoonnummer nodig om lid te worden. Als je echt helemaal privé wilt zijn, kun je daarvoor het best een prepaid nunmmer gebruiken. Onder criminelen is Signal geliefd, omdat Signal feitelijk geen gegevens heeft om over te dragen, als de politie daar om vraagt.

Anoniem mailen met ProtonMail

Met ProtonMail e-mail je volledig anoniem. Zelfs klokkenluider Edward Snowden gebruikte het. Bij gewone e-maildiensten, zoals Gmail, worden e-mails gescand voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Feitelijk worden je persoonlijke mails dus gelezen. Microsoft bewaart e-mails op Amerikaanse servers, waarbij de overheid volledige toegang heeft tot de data. Dat is dus ook geen optie. De inlichtingendiensten in Amerika en Groot-Brittannië tappen op grote schaal het internationale e-mailverkeer af.

ProtonMail maakt dat aftappen lastiger, omdat het cryptografie gebruikt om het e-mailverkeer te beveiligen. Je privacy wordt beter gewaarborgd, omdat álles versleuteld wordt. Niet alleen de berichttekst, maar ook de bijlagen die je meestuurt. Alles staat versleuteld op de servers van ProtonMail en alleen jij hebt het wachtwoord om de berichten te ontsleutelen.

Leuk detail: ProtonMail staat niet in een datacenter, maar in een bunker in Zwitserland. Dat is een veiligere keuze dan de Verenigde Staten en Europa. ProtonMail krijgt regelmatig verzoeken van overheden om informatie te delen, maar wijst die stelselmatig af. Door een speciale wet in Zwitserland is het ook wettelijk niet toegestaan om een achterdeur in de e-maildienst te maken. Dubbele bescherming, dus!

Waarschuwing: klik niet zomaar wat rond

Nu je weet hoe je het darkweb kunt bereiken en er veiliger kunt surfen, rest ons nog een belangrijke waarschuwing: Klik niet zomaar wat rond op het darkweb. Klik niet zomaar op bestanden omdat ze je interessant lijken. Bezoek niet zomaar websites waarvan je niet weet wat er te vinden is.

Op het darkweb houdt men niet zo van pottenkijkers. Criminelen houden pottenkijkers buiten de deur door aanvallen op ze te plegen. Zonder de juiste beveiliging en veiligheidsmaatregelen loop je dus de kans dat je computer geïnfecteerd wordt met schadelijke software.

Daarnaast is er veel te vinden wat het daglicht niet kan verdragen. De kans is aanwezig dat je bijvoorbeeld kinderporno tegenkomt. Het bekijken van kinderporno is strafbaar en moet je altijd voorkomen. Eigenlijk is een beter advies dat je gewoon wegblijft van het darkweb en in plaats daarvan meer aandacht geeft aan je online privacy op het gewone internet.

Conclusie: is het dark web veiliger dan het gewone internet?

Het antwoord op de vraag: ‘Is het darkweb veiliger dan het gewone internet?’ is eigenlijk: ‘ja’ en ‘nee’. Vanuit het privacyoogpunt kun je stellen dat het darkweb veiliger is dan het gewone internet. Je bent op het darkweb steeds heel bewust met je privacy en anonimiteit bezig. Je wilt immers geen sporen achterlaten en niet vindbaar zijn.

Ook het anonieme, versleutelde karakter van het TOR-netwerk draagt bij aan een betere privacy. Doordat je standaard een zoekmachine gebruikt die niets bijhoudt en voor iedereen dezelfde resultaten toont, word je niet gevolgd. Zo kun je dus stellen dat het darkweb of het deepweb veiliger is dan het gewone internet.

Daar staat tegenover dat er ontzettend veel op het darkweb gebeurt, dat je liever niet tegenkomt. Denk aan kinderporno, wapenhandel en handel in drugs. Dat kom je op het gewone internet gelukkig niet zo snel tegen. Vanuit dat oogpunt is het gewone internet een fijnere plek om te zijn.

Daar komt nog bij dat je op het darkweb snel geïnfecteerd raakt met schadelijke software, als je het gebruikt als het gewone internet. Je moet echt veiligheidsmaatregelen nemen en je daaraan houden. Dan is het gewone internet dus een stukje veiliger.

Je online veiligheid verbeteren met een VPN

Ben je meer geïnteresseerd in het anonieme aspect en het privacyaspect van het darkweb? Dan hoef je niet per se het darkweb op om veilig te internetten. Je kunt alle veiligheidstips van dit artikel ook toepassen op het gewone, open internet.

De lijst met alternatieve diensten, kun je bijvoorbeeld al gebruiken. Deze diensten werken namelijk (met uitzondering van OnionShare) ook op het gewone internet. Daarnaast is het een goed idee een VPN te gebruiken.

Een VPN zorgt namelijk ook voor een versleutelde verbinding. Daarnaast maak je verbinding met een server in het buitenland, die zijn IP-adres uitleent. Daardoor lijkt het voor de buitenwereld net alsof je vanaf een andere locatie surft. Je bent dan minder goed vindbaar.

Daar komt nog bij dat veel VPN-diensten tegenwoordig met extra services komen om je te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een adblocker, om advertenties tegen te houden. Of aan speciale servers, waarmee je ook buitenlandse films en series kunt streamen. Kortom: als je alternatieve diensten en browsers gebruikt, verstandig omgaat met je wachtwoorden en een VPN inschakelt, ben je al een heel stuk veiliger online. Dan heb je TOR, het deepweb en het darkweb eigenlijk niet nodig.


Veelgestelde vragen

Het dark web is een deel van het internet dat niet door zoekmachines wordt geïndexeerd. Je vindt websites op het dark web dus niet op Google. Je krijgt er alleen toegang tot met speciale software. Daarom is het een plek waar veel geheime informatie wordt uitgewisseld door mensen die anoniem willen blijven.

Het surface web is het deel van het internet dat wel gewoon toegankelijk is voor iedereen. Deze websites duiken wel gewoon op in zoekresultaten en je kunt ze bezoeken met je normale browser. Het nadeel ervan is dat je zonder gespecialiseerde tools zoals een VPN door allerlei partijen in de gaten wordt gehouden terwijl je online surft, waaronder adverteerders.

Mensen gebruiken het dark web omdat ze anoniem willen surfen op het internet. Ze willen niet dat hun zoekopdrachten worden bijgehouden of dat hun IP-adres wordt getraceerd. Omdat het dark web een hoge mate van anonimiteit biedt, vinden ook veel criminelen er hun weg naartoe. Maar het dark web wordt zeker niet alleen voor illegale doeleinden gebruikt. Bepaalde beroepsgroepen kunnen er niet zonder, zoals bijvoorbeeld journalisten.

Je kunt toegang krijgen tot het dark web door een speciale browser te gebruiken, onder de naam Tor-browser. Sommige VPN-diensten hebben daarnaast een functie ingebouwd om het dark web te betreden zonder Tor-browser. Die functionaliteit heet Tor-over-VPN en vind je onder meer bij NordVPN terug.

Het dark web is niet per se gevaarlijk, maar je kunt je voorstellen dat niet iedereen er met de beste bedoelingen op zit. Als je voorzichtig bent en weet wat je doet, is het echter veilig genoeg.

Wees alsnog voorzichtig met wat je downloadt en welke websites je bezoekt. Ook malware wordt op het dark web veel gedeeld.

In Nederland en België is het legaal om het dark web te bezoeken, maar niet om er illegale dingen op te doen. In sommige landen is het gebruik van het dark web in z’n geheel verboden, zoals in China. Wil je het dark web op in het buitenland, doe dan eerst goed je huiswerk om te weten of het daar wel toegestaan is.

Categorieën: Security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *