43 procent Nederlanders ervaart digitale overlast op werkvloer
Lawaaierige toetsenborden, meldingsgeluiden van appjes en videovergaderingen van collega’s: op kantoor vind je genoeg voorbeelden van digitale ruis. Sommigen kunnen zich hier gemakkelijk voor afsluiten, maar dat geldt duidelijk niet voor iedereen. Zo ervaren maar liefst vier op de tien Nederlanders met een kantoorbaan digitale overlast van hun collega’s. Hoogopgeleide mannen ondervinden hier met 51 procent de meeste hinder van. Benieuwd naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen van verschillende opleidingsniveaus? Bekijk dan de visual.
Heb jij ze ook, collega’s die tijdens werkuren continu op hun telefoon zitten? Terwijl het werk zich opstapelt, schromen zij er niet voor om met vrienden te appen of social media te checken terwijl hun meldingsgeluiden op het maximale volume staan. Mede hierdoor ergert maar liefst 59 procent van de werkende Nederlanders zich aan het smartphonegebruik van zijn of haar collega’s. Dit geldt vooral voor Zuid-Hollanders en Flevolanders. Benieuwd naar de cijfers in jouw provincie? Je ziet het in de visual.
Digitale overlast kan nogal afleidend zijn, zeker wanneer je met een taak bezig bent die je volledige concentratie vereist. Die afleiding raakt ook werkgevers in de portemonnee. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 37 procent van de Nederlanders met een kantoorbaan weleens minder productief is vanwege digitale rumoer op de werkvloer. Hoogopgeleiden hebben hier meer last van dan Nederlanders met een middelbare of praktische opleiding. De exacte percentages per opleidingsniveau vind je terug in de visual.
Regels scheppen vaak duidelijkheid. Zo weet je door vaste werktijden wanneer jouw werkgever je op kantoor verwacht en door kledingvoorschriften welke outfit je naar kantoor kunt dragen. Zulke duidelijkheid kunnen we ook wel rondom smartphones op de werkvloer gebruiken. Zo blijkt uit het onderzoek dat vier op de tien Nederlanders pleiten voor strengere richtlijnen voor smartphonegebruik op kantoor. Vooral mannelijke zestigplussers zijn hier voorstander van. Benieuwd naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen van verschillende leeftijden? Bekijk dan de visual.
Bij een gezellige werkgever hoort een beetje achtergrondruis op de werkvloer erbij. Maar soms zorgen collega’s voor zoveel digitale overlast, dat de kantoortuin ontvluchten de enige optie is. Zo loopt een kwart van de respondenten weg van zijn bureau als de rumoer te veel wordt en blijft achttien procent uit voorzorg zelfs thuis. Mannen doen dit vaker dan vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek. Voor de exacte percentages bekijk je de visual.