Wil Je Veilig Thuiswerken in 2022? 8 Cruciale Tips

Thuiswerken wordt telkens vanzelfsprekender, vooral in sectoren waar veel werkzaamheden op computers en online worden verzet. Dat je niet op locatie hoeft te zijn, heeft zijn voordelen maar er kleven ook veiligheidsrisico's aan. Want is de beveiliging van de apparaten die je doorgaans enkel voor privédoeleinden gebruikt wel op orde? Wees cybercriminelen een stap voor met deze tips.

1. Stel een zakelijke gebruikersaccount in

Menig flexwerker heeft al een laptop in bezit die zowel voor werk als privé wordt gebruikt. Maar het kan ook zo zijn dat je je thuis-pc – die je wellicht deelt met gezinsleden – voor werkdoeleinden wilt inrichten. Het is dan aan te raden om daarop een extra gebruikersaccount aan te maken, puur voor zakelijk gebruik. Je loopt dan geen risico meer dat je per ongeluk vakantiefoto’s naar je baas stuurt of bedrijfsgevoelige informatie door een copy/paste-foutje op Facebook eindigt. 

Of je nu op een Windows-systeem werkt of bijvoorbeeld op een Mac of Chromebook; de meest gangbare besturingssystemen ondersteunen meerdere user-accounts. Schakel over op je zakelijke gebruikersaccount zodra je werkdag begint en keer terug naar je standaard account wanneer het weer tijd is voor ontspanning. Zo houd je werk en privé op dezelfde pc eenvoudig gescheiden. 

2. Schakel een VPN in voor veilige online communicatie met collega’s 

Je werkt dan wel thuis, maar je werkt niet alleen. Communicatie en overleg met collega’s verplaatst van de koffieautomaat naar online omgevingen. En er worden heel wat zakelijke bestanden over en weer gestuurd. Wil je er zeker van zijn dat deze data niet onderschept kan worden, installeer dan een VPN. De verbinding die je met sites maakt, verloopt dan via een versleutelde tunnel. Heb je nog geen VPN-abonnement afgesloten? VPN’s vergelijken is dan de eerste stap. Per aanbieder hebben we uitgebreide reviews voor je klaarstaan waarin we de verscheidene functies uiteen zetten.

Een VPN voor zakelijk gebruik kun je op verschillende manieren opzetten. Denk aan software, een browser-extensie op je pc of een VPN voor smartphones. Want ga maar na hoeveel je daarop eigenlijk bezig bent met werkgerelateerde zaken. Iets meer werk is het om een VPN op je router zelf te installeren. Alle devices die hierna via deze VPN-router verbinding maken met internet, doen dat met de voordelen die VPN’s te bieden hebben zonder dat je extra software hoeft te installeren.

3. Maak regelmatig back-ups van je werk

Werk je thuis, dan heb je vermoedelijk bestanden op je schijf staan die je later elders weer nodig hebt. Het is dan ook van belang dat je hier regelmatig een back-up van maakt. Stel dat je te maken krijgt met een serieuze systeemcrash of je pc wordt onbruikbaar door een malware- of ransomware-infectie, dan heb je die bestanden in ieder geval veiliggesteld. Je kunt ze handmatig overzetten op een externe schijf of je installeert software die op gezette tijden automatisch een back-up voor je maakt. 

Op MacBooks kan de functie Time Machine hier bijvoorbeeld bij helpen. Of upload ze naar een clouddienst naar keuze. Windows heeft OneDrive aan boord, op Macs kun je terecht bij Apple’s iCloud. Wanneer je terug bent op kantoor, kun je de bestanden hieruit simpelweg weer downloaden.

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Of het nu je gebruikersaccount op je computer betreft of je accounts bij online diensten, voorzie ze van unieke én sterke wachtwoorden. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Keer op keer blijkt namelijk dat de meest voorkomende wachtwoorden die bij datalekken naar voren komen, eenvoudig te raden dan wel te kraken zijn. Een dergelijk wachtwoord kan lastig te bedenken zijn. Probeer dan ook eens onze wachtwoordgenerator. Daarmee maak je een wachtwoord aan dat aan alle belangrijke eisen voldoet. Een alternatief is het gebruik van een wachtwoordmanager. 

Bonustip: Beveilig tevens je lokale wifi-netwerk met een sterk (maar niet hetzelfde!) wachtwoord, als ook eventuele bewakingscamera’s in je huis.

5. Stel tweestapsverificatie (2FA) in

Voor de meeste clouddiensten geldt daarnaast dat je tweestapsverificatie (ook bekend als two-factor authentication / 2FA) in kunt stellen. Je zorgt hiermee voor een extra beveiligingslaag. Zodra je inlogt op de accounts die je voor je werk gebruikt, dien je een extra code in te voeren die per sms toegestuurd wordt. Zonder deze code krijg je geen toegang. Mochten cybercriminelen je wachtwoord in handen krijgen, dan kunnen ze dankzij 2FA alsnog niet bij je gegevens komen.

6. Update je antivirusprogramma

Ben je normaliter wat laks wanneer het aankomt op het up-to-date houden van je antivirusprogramma, dan is nu de tijd aangebroken om daar eens goed naar te kijken. Mocht je persoonlijke bestanden kwijtraken omdat je pc opnieuw ingesteld moet worden na een malware-aanval, dan is dat vervelend maar niet onoverkomelijk. Het verlies van zakelijke bestanden is mogelijk een heel ander verhaal, zeker als je er geen back-up van hebt gemaakt. Controleer meteen ook of je firewall is ingeschakeld. 

Heb je nog geen antivirussoftware op je systeem, oriënteer je dan goed voor je een keuze maakt. Er zijn goede gratis pakketten, maar betaalde abonnementen bieden interessante extra’s. Geregeld zit hier een VPN-functie bij, maar vaak wel met een bepaalde datalimiet.

7. Geef phishing geen kans

Phishing is de laatste tijd weer aan een opmars bezig. Omdat veel mensen er nog steeds intuinen blijft het een lucratieve business voor cybercriminelen.  Blijf daar ook tijdens het thuiswerken alert op. Men speelt in op de actualiteit om aandacht te trekken; zo ontdekten beveiligingsdeskundigen de afgelopen tijd meerdere phishing-mails met betrekking tot het coronavirus. Let er ook bij zakelijke mailtjes op dat de afzender wel klopt en open nooit zomaar bijlages. 

Weet je niet zeker of een bericht afkomstig is van een collega of werkgever, bel ze eventjes op om het na te vragen. Zit je namelijk lekker in je workflow, dan is er in een onoplettend moment zo op een malafide link geklikt. Je weet maar nooit waar die uitkomt. Houd er tevens rekening mee dat phishing niet alleen via e-mail gebeurt. Ook platformen als WhatsApp en Facebook Messenger worden ervoor misbruikt.

8. Omzeil geoblokkades met een VPN

Om tot slot nog even op VPN’s terug te komen. Ze worden ook geregeld ingezet om geografische blokkades te omzeilen. Zo kun je alsnog sites bezoeken die door providers worden geblokkeerd. Gelukkig is daar in Nederland nauwelijks sprake van. Maar er zijn wel buitenlandse sites die het bezoek beperken tot enkel de inwoners van dat land, zodat jij er niet zomaar bij kunt. Net zoals bepaalde video’s niet voor iedereen te zien zijn. Stel je hebt voor onderzoeksdoeleinden toch een bepaalde site nodig, maar deze is alleen voor Amerikaanse bezoekers te zien. Een VPN laat je (tijdelijk) een Amerikaans ip-adres aannemen, zodat je deze content alsnog kunt bekijken.

Categorieën: Security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *