Veilig wifi gebruiken onderweg, VPN is de oplossing

Wanneer je onderweg een openbaar wifi netwerk wilt inloggen is het van groot belang dat je dit op een veilig manier doet. Wanneer je bijvoorbeeld in een café, een hotel, op een flexplek, in de trein of een andere publiek draadloos netwerk inlogt is het kinderlijk eenvoudig voor hackers om toegang te krijgen tot je gegevens. Dit is nog gevaarlijker als je van een open wifi gebruik maakt. Op deze pagina lees je hoe je veilig wifi kunt gebruiken. Veel mensen beseffen niet dat het kinderlijk eenvoudig is om mensen in hetzelfde wifi netwerk te hacken wanneer zij niet goed beveiligd zijn. Hieronder ontdek je hoe je op een veilige manier wifi kunt gebruiken. Vooral als je onderweg bent is het belangrijk om hier rekening mee te houden, de kans dat iemand jouw data steelt is gewoon te groot!

 

Veilig wifiOp deze pagina behandelen we de volgende onderwerpen:

Inhoudsopgave

Beveilig je wifi verbinding met een VPN

Wanneer je internet gebruikt via een VPN kan je altijd veilig wifi gebruiken. Wanneer kwaadwillende een wifi netwerk gebruiken om gebruikers te hacken doen ze dat vaak door middel van internetverkeer af te luisteren. Dit kunnen ze op verschillende manieren doen zonder dat jij als slachtoffer dat doorhebt.

Omdat alle data tussen jou en de VPN server versleuteld zijn kunnen eventuele kwaadwillende helemaal niks met jouw data. Dit is omdat de data die je verstuurt en ontvangt versleuteld zal zijn, wanneer een hacker je data afluistert zal die enkel versleutelde data zien waar hij of zij helemaal niks mee kan.

Beste VPN’s voor veilig wifi gebruik

Om de keuze voor de juiste VPN service voor veilig wifi wat gemakkelijker te maken hebben we een lijstje gemaakt. Dit zijn volgens ons de meest geschikte VPN services voor veilig wifi wanneer je onderweg bent. We hebben gelet op het gebruiksgemak, de snelheid van de VPN verbinding en of er software is voor verschillende apparaten. Omdat je onderweg en je laptop, je telefoon en je tablet bij je kan hebben is het van belang dat alle besturingssystemen ondersteund worden voor VPN’s die je veilig wifi kunnen laten gebruiken, zodat je optimaal beveiligd bent.


NordVPN

NordVPNNordVPN komt in onze lijst met beste VPN’s ook als nummer 1 uit de bus. Voor een aantrekkelijke prijs wordt een prima VPN service geboden. NordVPN heeft apps voor iPhones, iPad, Android en natuurlijk ook voor laptops met Windows en OS X. Al deze software werkt prima en is erg overzichtelijk.

De beveiliging van de verbindingen is prima in orde zodat je met gerust hart onderweg veilig wifi kunt gebruiken. Ook is het zo dat NordVPN onder de jurisdictie valt van Panama, een land waar de privacy van individuen erg beschermd is. Zodoende hoeft NordVPN ook geen gegevens van haar abonnees op te slaan, hetgeen jouw privacy weer beschermd.

Bezoek NordVPN


Surfshark

Surfshark VPNSurfshark heeft een zeer goede VPN service op de markt gezet waarmee je onderweg prima veilig wifi kunt gebruiken. Er zijn apps voor Windows, Mac, iOS en en Android. Op elk apparaat kun je dus onderweg gemakkelijk veilig publieke netwerken gebruiken.

De verbindingen zijn hartstikke snel en deze zijn beveiligd met een zeer sterke versleuteling. Je kunt er dus van op aan dat je tijdens het gebruik van Surfshark een goede internetervaring hebt en dat je veilig bent.

Bezoek Surfshark


Cyberghost

CyberghostCyberGhost is VPN aanbieder uit Roemenië die uit gegroeid is tot een zeer betrouwbare VPN service. Ook Cyberghost heeft software en apps voor alle apparaten die onderweg kunt meenemen zodat je altijd veilig kunt internetten. De app voor iOS werkt prima maar is iets minder uitgebreid dan de apps van de NordVPN en ExpressVPN.

De prijs van Cyberghost is zeer aantrekkelijk en je krijgt ook een zeer goede VPN service voor dit geld. Bij CyberGhost kan je er ook zeker van zijn dat de verbinding sterk genoeg versleuteld is zodat een hacker geen toegang krijgt tot jou internetverkeer.

Bezoek Cyberghost

Mobiele VPN apps

Wanneer je onderweg bent zal je bijna altijd op je mobiele apparaat draadloze netwerken gebruiken. Gelukkig hebben alle grote VPN aanbieders apps ontwikkeld iPhones, Android smartphones en tablet en iPads. Zo zorg je dus voor dat je op je iPhone en Android smartphone veilig kunt internetten als je onderweg bent.

vpn app expressvpn
Voorbeeld van VPN app

De apps werken allemaal in grote lijnen hetzelfde. In de meeste gevallen moeten de volgende stappen genomen worden:

  1. Je maakt verbinding met de openbare wifi
  2. Je opent de VPN app van je keuze
  3. Je drukt op verbinden
  4. Nu kan je veilig internetten via de wifi

Veilig wifi in het buitenland

Wanneer je op op vakantie is de kans groot dat het hotel, AirBnB of ander verblijf gratis wifi aanbiedt en dat je daar gebruik van maakt. Als de beheerder de veiligheid van het draadloze netwerk niet goed op orde heeft, of erger nog; kwade intenties heeft is het zeer goed mogelijk dat je data afgetapt wordt door derden. Er zijn verhalen bekend dat eigenaren van AirBnB appartementen gevoelige login informatie hebben gestolen van hun gasten.

Veilig wifi op vakantie

Gebruik daarom ook in hotels, AirBnb appartementen en andere vakantie accommodaties altijd een VPN als je op internet gaat. Alleen op deze manier ben je verzekerd dat je op en veilige manier het wifi gebruikt.

Extra aandacht voor veilig bankieren

Zeker wanneer je gevoelig informatie via het internet verzend en ontvangt is het van het grootste belang dat dit op veilige manier gebeurd. Internetbankieren doe je bij voorkeur in een vertrouwde omgeving op vertrouwd netwerk. Dit ook omdat het risico van mee kijkers te verkleinen.

Maar in sommig situaties kom je er niet onder uit om te internetbankieren op een wifi hotspot. Wanneer je dit doet via wifi zorg er dan altijd voor dat je dit via een VPN verbinding doet. Je wilt echt niet gehackt worden tijdens het internetbankieren.

Vertrouwde wifi onveilig door WPA2 lek

In 2017 is er een lek gevonden in het tot toen meest vertrouwde wifi beveiligingsprotocol WPA2. Belgische onderzoekers kwamen er achter dat deze verbinding relatief eenvoudig te omzeilen is, dit beveiligingslek is KRACK genoemd. Dit betekent dat kwaadwillende hackers die in de buurt zijn van jouw vertrouwde wifi netwerken, zoals thuis, relatief eenvoudig kunnen inbreken op het netwerk.

Voor alle zekerheid is het dus zeker ook verstandig om thuis een VPN te gebruiken. Dan weet je zeker dat je veilig wifi kunt gebruiken.

Categorieën: Security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Veilig wifi gebruiken onderweg, VPN is de oplossing

    1. VPN diensten

      Het ligt aan het doel van de VPN verbinding. Als je de VPN gebruikt om veiliger te internetten, dan zouden we adviseren om Frankrijk te kiezen als je in Frankrijk bent. Hoe dichter bij de VPN server is, des te minder langer afstand de data hoeft af te leggen. Dit betekent dat een kortere afstand zeer waarschijnlijk een hogere snelheid oplevert. Als je een VPN gebruikt om een geografische blokkade te omzeilen (bijvoorbeeld Ziggo Go in vanuit het buitenland kijken) dan zul je moeten kiezen voor het land waarin de content (video’s) wel beschikbaar zijn.