Avast Secureline

6 /10
Snelheid
8/10
Gebruiksvriendelijkheid
6/10
Prijs
6/10
Betrouwbaarheid
4/10

Avast Secureline

Kenmerken

Avast maakt direct gebruik van haar grote klantenkring door Avast Secureline aan te bevelen aan de klanten van andere producten die ze al aanbieden. Dit zorgt ervoor dat er direct een groot aantal mensen wordt geconfronteerd met de nieuwe VPN service Avast Secureline. Deze VPN service mikt dan ook op de “doorsnee” computer gebruiker. Echte tech mensen zullen eerder voor een andere VPN service zoals NordVPN kiezen.

In deze Avast Secureline VPN review ontdekken we of deze bekendheid terecht is en of Avast met Secureline nog een goed product op de markt heeft gebruikt. Aan de hand van onze ervaringen ontdekken we of de VPN service goed scoort in vergelijking met andere VPN diensten.

Wat is Avast Secureline VPN?

Avast Secureline is een service die VPN verbindingen aanbiedt. Voor veel mensen is dit product de eerste kennismaking die ze hebben met het fenomeen VPN. VPN staat voor “virtual private network”, hiermee zorg je dat al jouw dataverkeer via een beveiligde tunnel naar het internet gaat.

Dit heeft een aantal grote voordelen:

 • Al je internetverkeer is versleuteld: hackers kunnen je niet meer afluisteren.
 • Je verbergt je eigen IP adres, dit heeft als voordeel dat je je privacy beter kunt beschermen.
 • Je kunt geografische blokkades omzeilen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Amerikaanse Netflix in Nederland kijken.

Voor meer informatie over wat een VPN precies is hebben we speciaal deze pagina (klik) geschreven.

Servers

Wanneer je Secureline als VPN dienst gaat gebruiken heb je de beschikking over servers in 33 verschillende landen. In de meeste landen is er 1 stad waar er servers beschikbaar zijn en enkele zijn dat er meerdere. Het totaal aantal servers komt op het moment van schrijven in ieder geval uit op meer dan 41 stuks. De landen waar je de servers terugvindt zijn wel goed verdeeld over de wereld. Zo vind je in alle continenten behalve Afrika wel meerdere landen met VPN servers van Avast Secureline. Dit heeft als positief gevolg dat waar je ook bent er vaak wel een VPN server redelijk in de buurt is. Dit betekent dat de data nooit een grote afstand hoeft af te leggen en dit zou in theorie weer gunstig moeten zijn voor de snelheid van de VPN verbinding.

In vergelijking met andere VPN services is dit aantal VPN servers toch redelijk beperkt. Er is een kans dat er in de toekomst meer locaties worden toegevoegd, al lijkt die kans wel klein aangezien de afgelopen tijd Avast weinig heeft uitgebreid en verbeterd aan het serveraanbod. Maar op het moment van schrijven valt het wat ons betreft wat tegen. In reviews van andere VPN services zul je ontdekken dat de top VPN services echt veel meer servers aanbieden.

Gebruiken van Avast Secureline

Avast Secureline VPN heeft voor alle bekende platformen software gemaakt. Dit betekent dus dat je op zowel op je mobiel en tablet als op je computers en laptops gebruik kunt maken van een VPN verbinding als je een abonnement hebt op Avast Secureline VPN. Lees snel verder om te ontdekken hoe Secureline op jouw device(s) werkt.

Tijdens deze review van Avast Secureline hebben we de software op de verschillende platformen getest. Onze ervaring is dat de software goed en gemakkelijk werkt. Verbinden met een VPN server binnen de software en apps is gemakkelijk en intiutief.

Windows & MacOS

Binnen Windows en MacOS kun je de Avast VPN op 2 verschillende manieren gebruiken. Als standalone software of als een functie binnen je Avast antivirus pakket. De meeste mensen zullen dit product kopen als extraatje bovenop het antivirus pakket dat Avast aanbiedt en gratis aanbiedt. De VPN connectie kan dan opgezet worden binnen de software die al op je computer of laptop geïnstalleerd is. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet op Windows en MacOS.

Avast Secureline op Windows

Zoals je kunt zien vind je de VPN functionaliteit van het Avast pakket terug onder “tools”. Daar kun je vervolgens simpelweg op connect klikken om verbinding te maken met de VPN server die het dichts in de buurt staat. Ook heb je de mogelijkheid om een specifieke locatie server locatie te kiezen, dit is bijvoorbeeld nodig wanneer je een geografische blokkade wilt omzeilen om bijvoorbeeld NPO gemist in het buitenland te kijken.

Als je gebruik wilt maken van Avast Secureline zonder de antivirus software van Avast te installeren is dat ook mogelijk. Er is ook software beschikbaar die alleen toegang geeft tot de VPN functionaliteit. Ook deze standalone software werkt zeer eenvoudig en is te downloaden wanneer je een abonnement afsluit voor deze VPN service. Hieronder zie je hoe de standalone voor Windows en MacOS eruit ziet bij het gebruik.

Avast Secureline standalone

De beschikbare instellingen zijn ons inziens wat beperkt. Dit zal voor de meeste mensen geen probleem zijn, je kunt immers gemakkelijk een VPN verbinding maken. Maar voor de mensen die iets meer eisen stellen aan uitgebreide instelmogelijkheden kan dit tegenvallen. Zo kun je bijvoorbeeld maar 1 protocol gebruiken, afhankelijk van welk besturingssysteem je gebruikt is dat OpenVPN op Windows en IPSec op Mac computers en Macbooks. Een instelling die wel handig is, is dat Secureline zelf aanbiedt verbinding te maken met een VPN wanneer je gebruik maakt van een onbekend wifi netwerk.

Avast Secureline VPN met iPhone en Android

Voor smartphones en tablets zijn er door Avast goede apps ontwikkeld voor Android en iOS. De apps zijn uiterlijk verschillend van de PC en MAC versie. Je hebt natuurlijk wel dezelfde server locaties tot je beschikking. Het verbinden van de app en het instellen de software heeft simpelweg een heel anders gevoel dan de computer software. Wel zijn de opties die je kunt instellen gelijk. Zo kun je op de iPhone, iPad en Android toestellen er ook voor kiezen om te vragen of je gebruik wilt maken van een VPN verbinding als je gebruik gaat maken van een onbekend wifi netwerk.

Hieronder zie je 3 screenshots van hoe Avast Secureline eruit ziet op een Android telefoon. Op iOS ziet de app er gelijk uit en ook de werking is gelijk.

Avast Secureline VPN Android

Net zoals op computers en laptops is onze ervaring met de Avast Secureline VPN apps goed. Alle functies werken goed en het gebruik spreekt voor zich. Je kunt gemakkelijk je serverlocatie kiezen en verbinden gaat met 1 klik op de knop. Wel zijn de instelmogelijkheden beperkt, maar dit is niet erg als je simpelweg gemakkelijk een VPN verbinding wilt opzetten.

Het installeren van de apps voor iOS en Android kan zowel via de website van Avast als via de Play Store van Android en de app store van iOS.

Privacy en veiligheid

Op het gebied van privacy en veiligheid hebben we nog wel wat te wensen bij Avast Secureline. De technische veiligheid is op papier goed, ze gebruiken het OpenVPN en IPSec protocol. Deze 2 protocollen staan bekend als betrouwbaar en zeer moeilijk te kraken. Maar het feit dat het niet mogelijk is om handmatig voor een ander protocol te kiezen voor je VPN verbinding valt ons toch wat tegen. Stel dat je je op een netwerk bevindt waar OpenVPN actief geblokkeerd wordt kun je geen gebruik maken van Avast Secureline VPN.

Iets anders wat ons opviel in deze Avast Secureline VPN review is dat er qua privacy wel echt iets op af te dingen is. Zo staat er in de gebruikersvoorwaarden dat er bij een klacht van de autoriteiten jouw internetgedrag wordt onderzocht en desnoods maatregelen zullen nemen. Dit staat in contrast met het statement dat ze geen logs bijhouden en dit vinden wij bovendien uberhaubt ontoelaatbaar bij een VPN service wanneer je deze wilt gebruiken voor je privacy.

Een ander groot gemist op de software van Avast Secureline VPN is het gebrek aan een kill switch. Een kill switch zorgt ervoor dat al het internet geblokkeerd wordt wanneer de VPN verbinding om wat voor reden dan ook onderbroken wordt. Dit voorkomt dat er ongewenst data gelekt wordt via de “normale onversleutelde” internetverbinding.

Snelheid

Snelheid is belangrijk bij het gebruik van een VPN. In principe wil je niks merken van het feit dat je een VPN verbinding gebruikt om te internetten. Omdat al je internetdata via een extra server gaat zal er altijd wat vertraging zijn. Bovendien worden de data ook nog versleuteld en moet deze ontsleuteld worden. Dit vergt wat rekenkracht en brengt ook nog iets vertraging in je internet.

Ook in deze review van Avast Secureline VPN zullen we onze ervaring met de snelheid van deze VPN service delen. Dit doen we bij alle VPN services waar we een review over schrijven. Als snelheid erg belangrijk is raden we je aan onze pagina met de snelste VPN’s te lezen.

We testen altijd het snelheid verschil tussen een internetverbinding zonder VPN verbinding en een internetverbinding met VPN verbinding van de geteste VPN service. Onze verwachting van de Avast Secureline VPN snelheid was hooggespannen, ze schermen zelf met de overtuiging dat hun VPN verbindingen supersnel zijn. Dit bleek in de praktijk behoorlijk tegen te vallen.

Onze snelheid zakte van 60 Mbit/s naar 30 Mbit/s. Dit gebeurde terwijl we verbinding hadden met een  server in Amsterdam, geografisch de dichtstbijzijnde server. Voor de zekerheid hebben we het ook nog op andere servers van Secureline getest, maar op de overige serverlocaties waren de snelheden nog slechter.

Bittorrent en Avast Secureline

Er zijn speciale servers waarop toegestaan is om via Bittorrent files te downloaden. Op sommige servers is het dus onmogelijk om torrents te downloaden omdat dit simpelweg geblokkeerd wordt door de VPN service. Maar het is dus mogelijk om boetes voor je downloadgedrag te voorkomen met Secureline.

Omdat de snelheid van de VPN verbindingen van Avast Secureline tegenvallen zullen we je echter niet aanraden om deze VPN service te kiezen als je grootste reden is om torrents te downloaden. Daarnaast heeft de software geen kill switch functie, iets wat een echt gemis is als je via Bittorrent wilt downloaden.

Kosten Avast Secureline VPN

De pakketten van Avast Secureline VPN zitten wat anders in elkaar dan bij andere VPN services. Zo kun je er voor kiezen om een abonnement af te sluiten voor 1 apparaat, bijvoorbeeld je pc of smartphone. Een andere optie is om een abonnement af te sluiten dat geldig is voor alle ondersteunde apparaten. Op het moment van schrijven kost een abonnement met ondersteuning voor alle apparaten $79,99 per jaar. Een abonnement voor alleen Windows of MacOS kost $59,99 per jaar en een abonnement voor je smartphone kost $19,99 per jaar. Hieronder zie je het prijsoverzich dat overgenomen is van de website van Avast Secureline VPN.

Avast Secureline VPN kosten

Als je er voor kiest om een abonnement te kiezen voor meer dan een jaar ga je omgerekend minder per maand betalen. Maar hier zit je dan direct dus veel langer aan vast. Voor een eerlijke vergelijking hebben we in deze review de kosten per maand aangehouden die je betaalt als je een eenjarig abonnement afsluit.

Wanneer je een abonnement afgesloten en betaald hebt zul je een activeringscode voor Avast Securline ontvangen. Na het invullen van activeringscode kun je de VPN gebruiken voor de duur van het afgesloten abonnement.

De prijs van Avast Secureline VPN vinden wij overigens erg hoog. Er zijn VPN providers die een veel betere VPN service bieden voor een aanzienlijk lagere prijs.

Gratis trial periode

Het uitproberen van Avast Secureline VPN kun je gratis gedurende 7 dagen doen. Dit is op zich een aantrekkelijke aanbieding mocht je voornemens zijn deze VPN service aan te schaffen. Zeven dagen is voldoende om te ontdekken of deze software bij je past.

Conclusie, onze ervaring met Avast Secureline VPN

Wij krijgen het gevoel dat Avast met Secureline VPN gemakkelijk geld probeert te verdienen op bestaande klanten zonder veel kwaliteit te leveren. De snelheden van deze VPN service vallen tegen en ook de privacy policy is wat ons betreft niet ideaal. Daarnaast is het aanbod van servers zeer beperkt en betaal je bovendien nog een hoge prijs voor deze service ook. Als je echt een goede VPN zoekt hebben we een pagina waarop je kunt zien welke VPN je het best kunt kiezen.

De service is handig voor mensen die gewoonweg simpel een VPN verbinding willen maken zonder al te veel gedoe. Voor mensen die bijvoorbeeld al het antivirus pakket van Avast hebben kan dit een goede en bruikbare oplossing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties op “Avast Secureline

 1. Frans

  Ls,

  hoe is godsnaam komt dit Avast Secureline VPN op mijn computer?
  Ik heb zelf niets gedownload en ik vermoed met een update van CCleaner. Klopt dit?

  Het staat volstrekt ongevraagd op mijn PC en ik ben allergisch voor dit soort zaken die inbreuk plegen op mijn spullen.
  Frans

  1. VPNdiensten

   Avast is eigenaar van het bedrijf dat CCleaner maakt. Bij de installatie of update is er een scherm dat vraagt of Avast ook geïnstalleerd mag worden. Mogelijk heeft u deze over het hoofd gezien en op ‘Accept’ geklikt. Als u op Google “Why has Avast been installed to my machine?” intikt, is het eerste resultaat het helpcentrum van Avast met uitleg.

 2. H Goossens

  Gebruik al jaren Antivirus Avast Free. Wil nu Avast VPN aanschaffen, is dan Avast Free nog wel nodig?
  Heb 5 PC’s en verder geen laptop’s enz. Avast heeft VPN voor meerdere apparaten maar ook VPN voor meerdere PC’s. Waarmee ben ik het goedkoopst uit?

  1. VPN diensten

   Om Avast VPN te gebruiken is het nodig om de andere software van Avast ook geïnstalleerd te hebben. Als je graag een VPN voor alle apparaten wilt en je wilt de VPN vaak gebruiken raden we je toch een andere VPN aan. Avast is, zoals je kunt lezen in onze review, niet een fantastisch goede VPN. Mocht je op zoek zijn naar een andere VPN kun je op onze pagina VPN aanbieders filteren op de aanbieders met minimaal 5 gelijktijdige verbindingen. Dit heb je namelijk nodig als je met alle pc’s tegelijkertijd gebruik wilt maken van een VPN verbinding.

  1. VPN diensten

   Nee dit betekent niet dat er extra kosten worden berekend buiten je normale abonnement. Dit geeft simpelweg aan hoe lang je verbonden bent met de VPN server.

 3. LYDIE DE ROOVER

  Beste AVAST,
  Als ik een www. bezoek en Avast VPN verbinding is aan, krijg ik van sommige websites die ik bezoek als aanspreking “Hallo Lydie” of iets dergelijks. Ik was in de veronderstelling dat
  men niet kan weten wie op hun website komt kijken.
  Hoe komt dat ? Doe ik iets verkeerd ?
  Lydie

  1. VPN diensten

   Waarschijnlijk heb je op die bepaalde websites een account. En waarschijnlijk zorgt een cookie in je browser ervoor dat je automatisch ingelogd wordt wanneer je zo een website bezoekt. Als je niet wilt dat je ingelogd wordt kun je ervoor kiezen om een “incognito” of “prive” venster te openen in je browser. In zulke sessies worden namelijk geen cookies geplaatst en/of gebruikt.