BolehVPN

7 /10
Snelheid
8/10
Gebruiksvriendelijkheid
6/10
Prijs
6/10
Betrouwbaarheid
8/10

BolehVPN

Dit zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat er met Bitcoin betaald kan worden en dat er VPN over TOR verbindingen beschikbaar zijn.

In deze BolehVPN review vinden we uit of ze inderdaad een goede VPN provider zijn voor het verzekeren en veilig stellen van jouw privacy.

BolehVPN servers

BolehVPN heeft in vergelijking met bijvoorbeeld ExpressVPN niet heel veel servers beschikbaar. Ook het aantal locaties is klein in vergelijking met sommige andere VPN services. Zo vind je in servers in totaal 12 landen. Te weten:

 • Canada
 • Frankrijk
 • Japan
 • Luxemburg
 • Maleisië
 • Nederland
 • Singapore
 • Zweden
 • Zwitserland
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde staten
 • Duitsland

Dit zijn wel de landen waar je zeer waarschijnlijk mee verbinding wilt maken via een VPN netwerk. Dit kan verschillende redenen hebben, maar vaak kiezen mensen ervoor een VPN server te kiezen die dichtbij hun locatie ligt. Op die manier kan de maximale snelheid van de VPN verbinding gehaald worden. Een andere reden is dat je graag geografisch geblokkeerde content wilt bekijken uit bepaalde landen. De plekken waar de servers staan, zijn waarschijnlijk ook de landen waar je content uit wilt kijken. Bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix, BBC iPlayer of juist Nederlandse videos op NPO gemist terwijl je in het buitenland bent.

Dit gezegd hebbende zijn het niet heel veel locaties waar BolehVPN een server heeft staan. Dit is dan ook een minpunt in deze BolehVPN review. Zeker mensen die veel reizen of geografisch geblokkeerde content willen kijken uit meer verschillende landen is het raadzaam om verder te kijken dan BolehVPN. CyberGhost is dan bijvoorbeeld een veel beter keuze.

Dedicated IP adres

Het aanvragen van een dedicated IP adres voor jouw VPN client behoort ook tot de mogelijkheden. Een dedicated IP adres kan voor sommige belangrijk zijn. Zo is het voor sommige online servies noodzakelijk om een veilig IP adres op te geven voordat je kunt inloggen. Voor deze doeleinden is het prettig een vast eigen IP adres te hebben, net zoals je dat bij je internetprovider hebt.

Met een dedicated ip adres van BolehVPN heb je dus ook wanneer je via de VPN een online dienst gebruikt altijd het zelfde ip adres voor de buitenwereld. Het is dus mogelijk om een IP adres op een zogenaamde whitelist te zetten en de dienst te blijven gebruiken.

Gebruik van BolehVPN

Om gebruik te kunnen maken van de VPN verbinding heb je software nodig. Voor Windows en Mac OS X heeft BolehVPN een eigen VPN cliënt geschreven om te gebruiken op het netwerk van de VPN Servers van BolehVPN.

Het downloaden en installeren van de software gaat eenvoudig. Je klikt simpelweg op de goede link op de website van BolehVPN om de software te downloaden. Daarna volg je eenvoudig het stappenplan om de BolehVPN software op je computer te installeren.

Hieronder zie je dan hoe dat er uiteindelijk uitziet.

Windows en Mac OS X

Op het onderstaande screenshot zie je de interface van hoe BolehVPN eruit ziet op Windows. De client ziet er iets gecompliceerder uit dan VPN client va concurrenten van BolehVPN. Maar als je even goed kijkt valt dit eigenlijk hartstikke mee en zie je snel hoe alles werkt.

BolehVPN windows

In het dashboard zie je duidelijk wat de status van je connectie is. Zo kun je gemakkelijk zien met welke locatie je verbonden bent, welk protocol gebruikt wordt en naar welk ip adres jouw ip adres veranderd is voor de buitenwereld.

Ook heeft BolehVPN een groot instellingenmenu waarmee het nodige ingesteld en bepaald kan worden. De instellingen hoef je in principe niet aan te raken, maar als je het nodige wilt aanpassen (zoals wij dat graag willen) is het fijn om zoveel instellingen aan te kunnen passen. Hieronder vind je een screenshot van het instellingen menu binnen de client van BolehVPN.

BolehVPN windows instellingen

Zo is het in de BolehVPN cliënt mogelijk om dns lek protectie in te schakelen, deze functie verzekert je ervan dat je privacy niet verloren door een DNS lek, iets wat kan gebeuren bij VPN verbindingen. Wij vinden dit echt een plus in elke review die we maken, nog een plus dus in deze BolehVPN review.

Ook kun je in de instellen aanvinken dat je gebruik wilt maken van de “Lockdown” functie. De Lockdown functie is de kill switch functie van BolehVPN. Deze functie zorgt ervoor dat al het internetverkeer wordt afgebroken op het moment dat de VPN verbinding weg valt. Dit is belangrijk als je zeker wilt weten dat er geen data lekt buiten de VPN verbinding. Zo een lek kan ervoor zorgen dat je echte ip adres tijdens het downloaden onthuld wordt, iets dat kan leiden tot een download boete.

Android app

BolehVPN heeft een app ontwikkeld voor Android smartphones en tablets. Met deze app kun je gemakkelijk verbinding maken met de verschillende servers en zodoende ook gemakkelijk veilig wifi gebruiken op openbare wifi hotspots. In feite is deze app simpelweg OpenVPN Connect met een kleine aanpassing zodat je zelf bijna niks meer hoeft in te stellen.

De app is niet downloadbaar in de play store van Android. Deze software zul je moeten downloaden vanaf de website van BolehVPN. Voor het goed laten werken van de app moeten nog wel aardig wat stappen doorlopen worden. Zo is het noodzakelijk om vanaf je profiel op de website van BolehVPN de configuratie bestanden en sleutels te downloaden en die vervolgens te laden in de OpenVPN Connect app. Het is niet heel moeilijk maar vergt toch wat technisch inzicht.

Als je liever een gemakkelijke ervaring hebt voor het gebruiken van een VPN op je Android toestel rade we je aan een VPN dienst te kiezen met een goede en gemakkelijk te gebruiken Android app. Daarvoor kun je speciaal op deze pagina over VPN’s in combinatie met Android lezen.

iOS (iPhone en iPad)

Hiervoor heb je de app “OpenVPN Connect” nodig. Dit is een open source applicatie voor iOS waarme je OpenVPN verbindingen kunt maken. Met de nodige configuratie bestanden is het instellen van de OpenVPN Connect app om verbinding te maken met de servers van BolehVPN een fluitje van een cent. Op de website van BolehVPN vind je een duidelijke stap-voor-stap uitleg hoe dit precies gedaan kan worden.

Een nadeel aan de OpenVPN Connect app is dat de instellingen die je zelf kunt doorvoeren wat beperkt zijn. Zo heeft de OpenVPN Connect app geen kill switch functie. Ook is het visueel allemaal wat minder aantrekkelijk dan de meeste apps van andere VPN aanbieders. Als je echt een mooie en gemakkelijk VPN ervaring wilt op iOS kun je eens op de pagina de beste VPN”s voor de iPad kijken.

Privacy en beveiliging

We verwachten in dit punt van de BolehVPN review dat er hoge ogen gegooid zullen worden. BolehVPN mikt namelijk voornamelijk op bescherming van de privacy van hun klanten. Hiervoor is het nodig dat het technisch helemaal klopt. Ook is het van belang dat ze een goed beleid hebben aangaande de omgang met persoonlijke gegevens.

Het eerste dat goed is om te weten is dat BolehVPN onder de jurisdictie van een offshore locatie van Maleisië valt. Dit betekent dat ze geen logs hoeven op te slaan van hun gebruikers. ze geven zelf ook aan dat er absoluut geen logs worden opgeslagen; dit betekent dat niemand in het verleden kan opzoeken wat je online gedaan hebt.

Qua techniek lijkt het ook allemaal dik op orde te zijn. Je kunt kiezen voor het L2TP of OpenVPN protocol. Wij raden je altijd aan om het OpenVPN protocol te gebruiken als je een VPN gebruikt voor je privacy. Op deze verbindingen gebruiken ze een 256-bit versleuteling wat aangemerkt kan worden als zeer sterk. Er zijn overigens ook andere VPN verbindingen beschikbaar bij BolehVPN die met 128-bit versleuteld zijn, deze verbindingen zijn bedoeld voor het streamen van video’s.

Een andere optie die meer privacy en veiligheid garandeert is de zogenaamde “xCloak” functionaliteit die BolehVPN heeft geïntegreerd. Met deze optie ingeschakeld wordt al het interverkeer nog wat extra gehusseld zodat het voor je internetprovider lastig te zien is dat je gebruik maakt van een VPN verbinding.

Nog een optie die echt besproken dient te worden is dat het mogelijk is om de VPN verbindingen over het Tor netwerk te gebruiken. Tor is van zichzelf al een prima anoniem online netwerk. Maar met een extra beveiligingslaag in de vorm van een VPN verbinding eroverheen is kun je gerust zeggen dat je op die manier echt anoniem kunt surfen.

Downloaden met BolehVPN

De mensen die een VPN willen gebruiken zodat ze anoniem kunnen downloaden zullen blij zijn dat dit allemaal toegestaan is. Of je nu via torrent of een Usenet server content  wilt downloaden, BolehVPN zal hiervoor je account niet stopzetten.

Tijdens deze review is duidelijk geworden dat de servers van BolehVPN snel genoeg zijn om te downloaden. Ook de veiligheidsopties zijn zoals eerder besproken prima op orde zodat je met een gerust hart, zonder bang te hoeven zijn voor een download boete, BolehVPN kunt gebruiken om te downloaden.

Snelheid en stabiliteit van BolehVPN

Tijdens het gebruik van een VPN verbinding wil je natuurlijk niet het gevoel hebben dat je internetverbinding langzaam of instabiel is. Wij testen in elke VPN review wat de snelheden van de VPN verbindingen zijn en checken we of de verbindingen goed online blijven en niet steeds wegvallen.

Om de test zo eerlijk mogelijk te laten verlopen hebben we gekozen om de server in Nederland te gebruiken voor onze snelheidstest. Ook hebben we een dagje gewerkt met de VPN verbidning van BolehVPN ingeschakeld. De snelheid die we overhielden van onze 100 Mbit/s was een indrukwekkende 88 Mbit/s. Zoals je ziet gaat de downloadsnelheid wel iets achteruit, maar in vergelijking met andere VPN aanbieders is dit nog erg acceptabel. Als je echt een snelle ervaring wilt raden we je aan om te kiezen voor ExpressVPN.

Tijdens de dag dat we BolehVPN gebruikt hebben is de verbinding niet weg gevallen. Het lijkt erop dat de verbindingen met BolehVPN servers dus zeer stabiel zijn. We hebben overigens voor de stabiliteitstest 4 verschillende servers getest door de dag heen. We hebben servers gebruikt in, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten.

Kosten BolehVPN

BolehVPN heeft zeer veel verschillende pakketten waar uit gekozen kan worden. Dit spreekt ons persoonlijk erg aan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een abonnement voor 7 dagen, 30 dagen, 60 dagen, 180 dagen of een heel jaar af te sluiten. Omgerekend zijn de kosten per dag het laagst wanneer je een jaar abonnement afsluit. Hieronder zie je de tabel met de verschillende prijzen, deze tabel komt vanaf de website van BolehVPN.

BolehVPN kosten

De prijzen zijn in vergelijking met andere VPN aanbieders iets boven gemiddeld te noemen. Wij denken dat het prijskaartje iets te hoog ligt voor wat je krijgt, zeker in ogenschouw nemende dat er voor Android en iOS geen applicaties zijn gemaakt.

Gratis trial dag

Wat wel een pluspunt is in deze review is dat je bij BolehVPN de VPN verbindingen een dag gratis kunt gebruiken. Aan de hand van deze gratis probeerdag kun je een goed beeld van de service krijgen en ontdekken of de dienst aansluit bij jouw wensen.

Conclusie BolehVPN

BolehVPN is met name geschikt voor mensen die een VPN willen gebruiken om hun privacy te beschermen. Met betrekking tot privacy heeft de dienst veel opties die hieraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden tot betaling met Bitcoin, geen logs, een kill switch, is gevestigd op de Maleisië en VPN over Tor en andere functies die je privacy beschermen.

De kosten voor de abonnementen op BolehVPN vinden wij wel iets te hoog voor hetgeen je ervoor terug krijgt. Ook is de software niet helemaal optimaal, er zijn VPN services met betere en meer software beschikbaar. Zo is het erg jammer dat er geen speciale app voor BolehVPN is voor Android en iOS. Al met al kunnen we aan het einde van deze bolehVPN review zeggen dat de dienst ok is, maar ook niet meer dan dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *