Proton VPN
Proton VPN recensie: ervaringen oktober 2023
Proton VPN is een betrekkelijk jonge VPN waarvan we toch direct al hoge verwachtingen hebben. Immers, het bedrijf achter Proton Mail komt van goede huize wat betreft kennis van cybersecurity-zaken. Concurreren met de gevestigde orde is niet eenvoudig, dus hoe brengt Proton VPN dat er vanaf?
In deze Proton VPN review behandelen we de functies van deze VPN, toetsen we de beveiliging en onderzoeken we de verschillen tussen Proton VPN Free en Proton VPN Plus. Want de gratis versie van Proton VPN blijkt zeer aantrekkelijk, hoewel er óók goede redenen zijn om toch voor een abonnement te betalen.
Voordelen
- Gratis versie zonder datalimiet
- No-log-beleid
- Veel extra veiligheidsmaatregelen en transparantie
- Opereert vanuit Zwitserland
- Gebruiksvriendelijke, Nederlandstalige software
Nadelen
- Niet de goedkoopste
- Amerikaanse serversnelheid kan beter
- Betalen met iDeal niet mogelijk
- Klantenservice alleen per mail te benaderen
Inhoudsopgave
Proton VPN aanbieding: 50 procent korting op een 2-jarig abonnement
Sluit je nu een 2-jarig abonnement op Proton VPN af, dan betaal je daar maar de helft van de prijs voor! Dankzij die 50 procent korting betaal je maar 4,99 euro per maand. Ook het jaarabonnement is afgeprijsd met 48 procent, en kost daardoor nu slechts 5,99 euro per maand.
Proton VPN is een betrouwbare VPN van de makers achter Proton Mail. Een aanbieder met verstand van security-zaken, met een interessante gratis variant.
- Transparante en gedegen werkwijze
- Gratis versie van beschikbaar (met beperkingen)
- Nederlandse software
Privacy: Houdt Proton VPN logs bij?
Een goede VPN staat of valt bij een goed no-logs-beleid. Iedere betrouwbare VPN houdt geen logs bij en dat geldt eveneens voor Proton VPN. Hierdoor kan niemand achterhalen welke websites je hebt bezocht terwijl je VPN-connectie actief was. Ook je werkelijke IP-adres blijft geheim.
Proton VPN bewaart wel enkele gegevens die noodzakelijk zijn voor de werking van de dienst. Namelijk je e-mailadres en bijbehorende gebruikersnaam en data met betrekking tot je betaalmethode.
Daarnaast wordt een zogeheten timestamp bijgehouden zodra je inlogt. Er is in theorie dus tijdelijk zichtbaar wanneer je Proton VPN aanzet, maar niet waar je het voor gebruikt. De vorige timestamp wordt gewist zodra je een nieuwe Proton VPN-sessie start.
Overigens houden de meeste VPN’s timestamps bij. Dit is bijvoorbeeld nodig zodat je VPN-aanbieders kunnen bijhouden op hoeveel apparaten je hun dienst gelijktijdig gebruikt. Vaak zit hier een limiet aan, zo ook bij Proton VPN.
In het privacybeleid van Proton VPN wordt in klare taal uitgelegd welke gegevens er worden verzameld en waar die voor worden gebruikt. Juridisch taalgebruik wordt tot een minimum beperkt en daardoor is deze privacy policy goed leesbaar, helder gestructureerd en niet te lang.
Proton VPN heeft zijn hoofdkwartier in Zwitserland. Vanuit veiligheidsopzicht is dit erg goed nieuws, want in weinig landen zijn de privacywetten zo streng als daar. Bedrijven hoeven er geen persoonlijke data van klanten te bewaren en mocht een partij deze gegevens toch op willen vragen, dan moeten Zwitserse rechters daar eerst toestemming voor geven.
In het geval van Proton VPN is dit één keer voorgekomen, zo lezen we op de blog van de firma. Maar vanwege het no-logs-beleid was er geen data om te overhandigen.
Om te toetsen of Proton VPN zijn privacybeloftes waarmaakt, is begin 2020 een security-audit uitgevoerd. Een onafhankelijk partij test dan de systemen en software van een VPN, in dit geval SEC Consult. De bevindingen hiervan zijn openbaar gemaakt en dergelijke transparantie stellen we altijd op prijs.
Bovendien zijn de programma’s en apps van Proton VPN open source. Dat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken. Eventuele lekken komen daardoor snel aan het licht.
In april van 2022 publiceerde Proton VPN resultaten van wederom een security-audit, dit keer uitgevoerd door het Zwitserse Securitum. Deze partij onderzocht specifiek of Proton zich aan zijn eigen no-logs-beleid houdt. Volgens het onderzoek is dat inderdaad het geval, er worden dus geen gegevens over jouw surfgedrag ingezien of bewaard.
Bij de gratis versie wordt wel gedetecteerd of er torrents worden gedownload. Dit staat de gratis variant niet toe omdat die servers anders te traag zouden worden.
Security: Hoe veilig is Proton VPN?
Welke protocollen worden door Proton VPN ondersteund? Dat zijn de meest gebruikelijke, waaronder OpenVPN en WireGuard. Die laatste is inmiddels in elke versie van Proton VPN te vinden, behalve op Linux. WireGuard blinkt uit in snelheid en is door z’n compacte broncode minder vatbaar voor lekken. Leuk weetje: Proton VPN heeft in het verleden ook financieel een steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van het protocol.
Op smartphones is ook IKEv2/IPSec nog van de partij. Over het algemeen is het raadzaam om de standaard instellingen te gebruiken. Ieder protocol is bewezen veilig en lekker snel, zeker in het geval van WireGuard.
Net zoals andere betrouwbare VPN’s kiest Proton VPN daarnaast voor AES-256-encryptie, een versleutelingsvorm die zelfs de snelste computers niet kunnen kraken. Althans, daar zouden ze miljoenen(!) jaren over doen. Daarnaast zijn inmiddels alle fysieke servers van Proton VPN van extra encryptie voorzien. Dit proces van ‘full disk encryption’ is in februari van 2020 afgerond.
Zou in het uiterste geval iemand er met de schijven vandoor gaan, dan kan men nog niet achterhalen wat er op staat. Nu zouden deze sowieso weinig relevante informatie bevatten, gelet op het no-logs-beleid. Maar het geeft wel opnieuw aan hoe serieus deze VPN-aanbieder de beveiliging van jouw online identiteit neemt.
Dat Proton VPN zijn werk goed doet, is te merken zodra we een zogeheten leak test uitvoeren. Die geeft netjes aan dat ons ware ip-adres verborgen is. Ook beschermt deze VPN tegen DNS-lekken.
Los van deze standaard veiligheidseisen biedt Proton VPN op security-gebied de volgende extra’s:
Secure Core-servers
De Secure Core-servers van Proton VPN vormen als het ware een dubbele beveiligingslaag, omdat je internetverkeer langs een tweede VPN-server wordt geloodst. Deze servers zijn gevestigd in landen met strenge privacywetten, namelijk Zwitserland, IJsland en Zweden. Het concept doet denken aan de Double VPN-functie van concurrent NordVPN.
Een nadeel van deze optie is dat je internetverbinding erdoor wordt vertraagd. Secure Core is alleen beschikbaar bij het betaalde VPN-abonnement.
TOR via VPN
De allerveiligste manier om het internet te betreden, is door dit via het Tor-netwerk te doen. Dit bestaat uit zogenaamde ‘nodes’, verschillende punten in het netwerk die jouw ware identiteit telkens opnieuw verhullen. Doordat het dataverkeer zo’n ingewikkelde route aflegt, laden websites alleen wel een stuk trager. Daarover ook straks meer.
Normaliter heb je een speciale browser of extensie nodig om verbinding met het Tor-netwerk te maken en eventueel websites op het dark web te bezoeken. Dankzij de Tor via VPN-servers van Proton VPN hoeft dit niet omdat het ‘gewoon’ met je normale browser kan, wel zo gebruiksvriendelijk. Ook deze optie is er niet voor de gratis versie.
Kill Switch
De Kill Switch-optie is wel beschikbaar voor iedere gebruiker. Het zorgt ervoor dat je internetverbinding in z’n geheel wordt stopgezet zodra onverhoeds de connectie met de servers van Proton VPN wordt verbroken. Op deze manier loop je niet het risico dat je zonder VPN het internet op gaat. Standaard is deze functie uitgeschakeld. Vergeet het dan ook niet aan te zetten in de instellingen van de software en mobiele apps.
Split tunneling
Sommige websites en diensten kunnen problemen geven bij het gebruik van een VPN. Denk aan internetbankieren of het inloggen op je mailbox. Als je dit telkens vanaf een ander ip-adres doet, gaan bij deze partijen de alarmbellen af. Voor deze momenten is split tunneling in het leven geroepen.
In Proton VPN zijn websites en programma’s (bijvoorbeeld bepaalde browsers) af te zonderen van je VPN-verbinding. Of je kiest er juist voor dat alleen het downloaden van torrents via VPN-servers gebeurt, terwijl de rest van je internetverkeer niet extra wordt beveiligd. Deze aanpak raden we niet aan, maar de optie is er wel.
Voor split tunneling hoef je eveneens niet te betalen. Momenteel is deze functie alleen te vinden in de Windows- en Android-versie.
Tweestapsverificatie
Je Proton VPN-account is extra te beveiligen door tweestapsverificatie in te schakelen. Mochten je accountgegevens gestolen zijn, dan kan een kwaadwillende daarmee alsnog niet zomaar inloggen. Er wordt dan namelijk eerst een extra code naar je telefoon gestuurd. Vaak werkt deze methode middels een sms’je, maar voor Proton VPN heb je een authenticatie-app nodig. Zoals de Google Authenticator.
Logisch: op deze manier hoef je je telefoonnummer niet met Proton VPN te delen, wat vanuit privacy-oogpunt weer een voordeel is.
NetShield – ingebouwde adblocker
Proton VPN biedt ook een ingebouwde adblocker, zodat je online geen advertenties meer ziet. Die is in drie gradaties in te stellen. Zo kan de software ook monitoren op malafide websites die malware serveren, en kan NetShield trackers blokkeren. Soms werken websites niet meer goed als je deze functie inschakelt. Kwestie van even uitproberen, dus.
Snelheid en performance: Is Proton VPN snel genoeg?
Op het moment van schrijven biedt Proton VPN meer dan 2970 servers aan in 68 verschillende landen. Het worden er ook telkens meer, want het aantal servers is het afgelopen jaar bijna verdubbeld.
Ook zit je nooit om snelle servers verlegen voor de landen waar het er in de praktijk echt toe doet. Zo zijn er krap 100 verschillende servers in Nederland om uit te kiezen, naast meer dan 400 Amerikaanse. Het aanbod is alsnog alleszins ruim genoeg.
Gratis gebruikers kunnen echter niet met elke server verbinding maken. Voor hen zijn er aparte servers met een lagere maximale snelheid beschikbaar. De keuze betreft hier alleen Nederlandse, Japanse en Amerikaanse servers.
Tijd om de snelheden eens nader onder de loep te nemen met behulp van de onafhankelijke Speedtest van Ookla.
Hoe snel is Proton VPN Free?
Volgens de site van Proton VPN zijn de snelheden van de gratis VPN-servers ‘gemiddeld’, dus niet de hoogste snelheid. Daarvoor heb je een betaald abonnement nodig. We gingen er vanuit dat je een flink verschil zouden merken met onze normale internetsnelheid. Maar wat schetst de verbazing? De gratis servers zijn alsnog behoorlijk snel. De Amerikaanse servers blijken zelfs sneller te presteren dan de betaalde servers van sommige concurrerende VPN-diensten.
VPN-server | Downloadsnelheid | Uploadsnelheid | Ping |
Geen (standaard) | 198,67 MB/s | 60,67 MB/s | 9 |
Nederland | 180,44 MB/s | 57,82 MB/s | 90 |
Verenigde Staten | 118,65 MB/s | 53,50 MB/s | 175 |
Japan | 103,18 MB/s | 57,81 MB/s | 354 |
In de Benelux heb je het geluk dat Nederland één van de drie landen is waar Proton VPN gratis servers aanbiedt. Er hoeven in ons geval geen lange afstanden overbrugd te worden, dus is er minder kans op snelheidsverlies. Bij de Japanse servers zijn de verschillen logischerwijs het grootst. Maar in het dagelijks gebruik heb je deze servers vermoedelijk niet nodig. De Nederlandse voldoen prima.
Wel merken we dat het soms lang duurt voor de verbinding wordt vastgelegd. Deze gratis servers zijn vaak drukbezet en dat betekent dat je soms in de wachtrij komt te staan. Maar ben je eenmaal verbonden, dan is de verbinding wel stabiel.
Hoe snel is Proton VPN Plus?
Dan de Proton VPN-snelheden die passen bij het Plus-abonnement. Dit zijn namelijk in theorie de maximale snelheden die deze VPN te bieden heeft. Eerst hebben we dezelfde landen nogmaals geprobeerd. Zo zie je namelijk goed dat de Plus-servers inderdaad sneller zijn dan de gratis servers.
VPN-server | Downloadsnelheid | Uploadsnelheid | Ping |
Geen (standaard) | 198,67 MB/s | 60,67 MB/s | 9 |
Nederland | 184,29 MB/s | 57,79 MB/s | 16 |
Verenigde Staten | 148,60 MB/s | 57,77 MB/s | 103 |
Japan | 119,11 MB/s | 54,95 MB/s | 249 |
Het verschil tussen de Nederlandse servers is (op een lagere ping na) verwaarloosbaar. Maar bij de Amerikaanse en Japanse servers zijn de downloadsnelheden duidelijk hoger, en de ping lager. Dat houdt onder meer in dat websites sneller laden, hoewel je dat verschil in de praktijk niet echt merkt. De gratis servers presteren al goed en de betaalde servers doen daar net nog even een schepje bovenop. Proton VPN is ongetwijfeld een van de snelste VPN’s.
Wel zijn er enkele concurrenten waarbij de Amerikaanse serversnelheden nog een stukje hoger liggen, waaronder NordVPN en Surfshark. Maar het kan ook zeker een stuk slechter.
Omdat bij het Proton VPN Plus-abonnement alle servers beschikbaar zijn, testen we ook nog enkele andere landen. En ook hier scoort Proton hoog. Met name de Britse snelheden vallen in positieve zin op. Bij de Australische server merken we als enige merkbare vertraging. Maar over het algemeen heb je die ook niet dagelijks nodig.
VPN-server | Downloadsnelheid | Uploadsnelheid | Ping |
België | 187,20 MB/s | 57,56 MB/s | 22 |
Duitsland | 185,84 MB/s | 57,61 MB/s | 25 |
Verenigd Koninkrijk | 186,81 MB/s | 53,50 MB/s | 28 |
Australië | 74,35 MB/s | 55,41 MB/s | 210 |
Prijs: Wat kost Proton VPN?
In het verleden waren de abonnementsopties van Proton VPN nogal onoverzichtelijk, maar inmiddels zijn de keuzes een stuk eenvoudiger.
Het betaalde abonnement heet Proton VPN Plus en is af te sluiten voor een maand, een jaar, of twee jaar. De prijzen zien er daarbij als volgt uit:
- 4,99 euro p/m voor 2 jaar
- 5,99 euro p/m voor 1 jaar
- 9,99 euro voor één maand
Daarnaast bestaat er nog zoiets als het Proton Unlimited-abonnement. Die bundelt andere diensten van Proton samen met de VPN. Namelijk Proton Mail (versleuteld mailen), Proton Calendar (versleutelde online agenda) en Proton Drive (versleutelde cloudopslag).
Een 2-jarig abonnement hierop is het goedkoopst, maar je kunt ook kiezen voor een jaarabonnement of een losse maand. Een aantrekkelijke optie als je van het hele Proton-ecosysteem gebruik wilt maken.
Los daarvan is Proton VPN geen dure VPN, maar er zijn zeker goedkopere alternatieven. Onze favoriete VPN-diensten (waaronder NordVPN, Surfshark en CyberGhost) kosten gemiddeld zo’n 2 á 3 euro in de maand.
De niet-goed-geld-terug-garantie is 30 dagen, wat overeenkomt met de termijnen die de meeste concurrenten ook hanteren.
Proton VPN free of Plus?
Dan is nog de vraag of je voor Proton VPN wil betalen, of dat de gratis variant afdoende is. Buiten kijf staat dat de gratis versie van Proton VPN in ieder geval veilig te gebruiken is, in tegenstelling tot veel andere gratis VPN’s. Bovendien is er geen sprake van een datalimiet, waar je bij andere gratis aanbieders eigenlijk altijd vrij snel tegenaan loopt.
Maar wil je Proton VPN op meerdere apparaten tegelijk installeren en er ook mee kunnen streamen, dan ontkom je niet aan een betaald abonnement. Alle VPN-servers zijn dan op volledige snelheid beschikbaar. Ook randzaken zoals het downloaden van torrents, antivirus en ondersteuning voor speciale Tor-VPN-servers vind je niet bij de gratis versie.
Proton VPN Free | Proton VPN Plus | |
Servers | 3 | Ongelimiteerd |
Snelheid | Gemiddeld | Onbeperkt |
Installaties | 1 | 10 |
Streaming + torrents | Nee | Ja |
Extra beveiligde servers | Nee | Ja |
Adblocker | Nee | Ja |
Betalen voor Proton VPN kan op meerdere manieren, maar helaas voor ons Nederlanders is iDeal geen optie. Daardoor ligt de instapdrempel wat hoger, vergeleken met andere VPN’s. Je hebt een creditcard of een PayPal-account nodig. Wil je helemaal anoniem betalen, dan kan dit met Bitcoin. Je zou zelfs contant kunnen afrekenen door het openstaande bedrag per post naar Proton VPN op te sturen.
Als je dit wilt, moet je van tevoren even contact opnemen met de klantenservice. Tot slot handig om te weten: het hele bedrag wordt in één keer afgeschreven, je hebt dus niet te maken met maandelijks terugkerende kosten.
Entertainment: Is Proton VPN voor streaming en torrents geschikt?
De kans is groot dat je een VPN overweegt omdat je het buitenlandse aanbod van streamingdiensten wilt bekijken. Proton VPN is hier een prima optie voor, maar het werkt alleen als je een Plus-abonnement afsluit. Met een gratis abonnement is dit niet mogelijk. Uit onze tests blijkt dat de Amerikaanse versie van Netflix goed werkt met Proton VPN.
Vanuit het buitenland naar Nederlandse programma’s van de publieke omroep kijken, is ook geen probleem. NPO Start is namelijk gewoon te benaderen zodra je verbinding maakt met een Nederlandse VPN-server. Andere bekende streamingdiensten die met Proton VPN werken, zijn onder meer Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Disney+ en HBO Max.
Prettig is dat er op de website van Proton VPN voor elke dienst afzonderlijk een handleiding beschikbaar is. Stap voor stap wordt hierin uitgelegd hoe buitenlandse content streamen in combinatie met Proton VPN werkt.
Het is wel aan te raden om er niet blind vanuit te gaan dat de informatie op de site van Proton VPN helemaal up-to-date is. Streamingdiensten hebben er een handje van om VPN’s te blokkeren, waardoor het toch niet altijd goed werkt. In dit geval kun je andere servers proberen, net zo lang totdat het wel lukt. Wil je zeker weten of een bepaalde dienst werkt op het moment dat jij het wil, vraag het dan even na bij de klantenservice.
Met deze VPN is het eveneens mogelijk om veilig torrents te downloaden. Ook dit werkt niet met een gratis account, maar wel met het Plus-abonnement. Op deze manier kun je torrents binnenhalen zonder dat je werkelijke ip-adres gemonitord kan worden. Dit is anders namelijk betrekkelijk eenvoudig en filmdistributeurs willen deze informatie gebruiken om downloadboetes uit te delen.
Dit komt nu nog niet voor omdat internetproviders daar ook aan moeten meewerken, en die willen dat liever niet. Maar met een VPN ben je dit alvast een stap voor.
Apps en interface: Hoe gebruiksvriendelijk is Proton VPN?
Proton VPN is op veel soorten apparaten te installeren. Eerste een korte opsomming, daarna gaan we dieper op de verschillende varianten in.
Proton VPN is beschikbaar voor:
- Windows
- macOS
- Linux
- Android
- iOS
- Chromebook
- Routers
Proton VPN voor Windows en macOS
De pc-versie van Proton VPN laat zich eenvoudig op Windows en macOS installeren. Nadat je de eerste keer bent ingelogd, krijg je een korte rondleiding langs de verschillende onderdelen van de software. Fijn is dat het hele programma naar het Nederlands is vertaald. Klik op Snel Verbinden om direct connectie te maken met de snelste VPN-server in je buurt. Zo eenvoudig is het, maar er zijn uiteraard meer opties.
Op een wereldkaart zie je waar alle beschikbare servers zich bevinden, evenals in een lijst aan de zijkant. Servers die geschikt zijn voor het downloaden van torrents en/of VPN via Tor, zijn met speciale icoontjes aangeduid. Het is aan te raden om meteen even bij de instellingen te kijken. Regel hier dat Proton VPN automatisch met je computer mee opstart. Standaard is deze optie namelijk uitgeschakeld.
De meeste VPN’s geven je de optie om bepaalde servers als favoriet op te slaan, zodat je snel kunt wisselen. Proton VPN biedt dit ook aan, maar gaat een stapje verder. Je kunt namelijk VPN-profielen aanmaken. Hier bepaal je heel specifiek met wat voor soort server je verbinding wilt maken.
Zo kies je niet alleen een land uit, maar ook het soort protocol, of het een Secure Core-server moet betreffen, of er peer-to-peer-ondersteuning is, et cetera. Vervolgens geef je het profiel een naam en een kleur. Op deze manier maak je een overzichtelijk lijstje met servers die helemaal op jouw wensen zijn afgestemd.
Proton VPN voor Android en iOS
De Proton VPN-apps voor Android en iOS lijken sterk op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. De iOS-versie ziet er bijvoorbeeld net iets verzorgder uit. De landkaart met servers toont kleurrijke vlaggetjes, op Android is dit niet het geval. Landen selecteren uit een lijst kan gelukkig ook, wel zo eenvoudig.
Alleen op Android is de Kill Switch-optie terug te vinden, zodat je alleen het internet op kan als je verbonden bent met de VPN-servers van Proton VPN. Op iOS ontbreekt deze functie, evenals split tunneling voor het uitsluiten van apps en websites.
Verder zijn de applicaties zeer gebruiksvriendelijk, met een Nederlandstalige interface. Geregeld krijg je tips voorgeschoteld om alle functies uit te proberen. Zo is ook het aanmaken van profielen hier van de partij, net zoals op Windows en macOS. Secure Core-servers zijn eventueel in te schakelen, maar standaard staat deze optie uit.
Op beide platforms missen we wel de mogelijkheid om wifi-netwerken als vertrouwd in te stellen, zodat de VPN bijvoorbeeld alleen wordt ingeschakeld zodra je verbinding maakt met openbare (lees: onveilige) hotspots. Mogelijk volgt dit nog in een later stadium.
Proton VPN voor Linux
Op Linux-pc’s is ook met Proton VPN-servers te verbinden. Sinds kort is er zelfs een Proton VPN-app voor Linux, zodat je niet meer met Terminal-commando’s hoeft te werken. De nette grafische interface is goed geschikt voor beginnende Linux-gebruikers. Functies als NetShield en de kill switch werken ook in de Linux-versie.
Enkele bekende Linux-distributies die worden ondersteund, zijn Ubuntu, Debian, Mint en Fedora.
Proton VPN voor routers
Zoals we eerder aanhaalden, heeft het installeren van een VPN op routerniveau meerdere voordelen. Het configureren ervan is alleen niet zo eenvoudig. Op de site van Proton VPN vind je handleidingen voor deze procedure. Er is daarbij ondersteuning voor verschillende soorten router-systemen, waaronder AsusWRT, DD-WRT, OpenWRT en pfSense.
Je kunt ook een router bestellen waarop Proton VPN reeeds is geïnstalleerd. Dit gaat via de webwinkel van FlashRouters, waar ook routers met andere VPN’s aan boord te vinden zijn. Handig: een router telt binnen je abonnement als één apparaat. De overige connecties houd je dus vrij voor de apparaten die niet met je eigen router verbonden zijn, zoals een pc op een andere locatie.
Klantenservice: Hoe bereikbaar is Proton VPN?
Op de site van Proton VPN vind je een uitgebreide ondersteuningsdatabase. Als je tegen problemen aanloopt, kun je daar eerst kijken. Kom je er niet uit, dan zit er niets anders op dan een berichtje te sturen aan de klantenservice. Zij komen dan binnen 1 á 2 dagen per mail op je vraag terug. We missen een livechat-optie die we van andere VPN’s gewend zijn. Dat schakelt toch net even wat makkelijker bij complexere problemen.
Niettemin hebben we wel goede ervaringen met de mail-support van Proton VPN. We krijgen binnen enkele uren al antwoord. Eerder dan verwacht en bovendien worden we vriendelijk verder geholpen. Naderhand krijgen we nog een mailtje, of er verder nog vragen zijn. Al met al een nette afhandeling, ook al is enige geduld vereist.
Opgesomd: Proton VPN in het kort
Servers en locaties
– Meer dan 2.970 servers in 68 landen
Simultane connecties en ondersteunde platforms
– 1 (gratis) of 10 (Premium)
– Ondersteuning voor Windows, MacOS, Linux, Chromebook, Android, iOS, routers
Prijs en geld-terug-beleid
– Voor twee jaar: € 4,99 p/m
– Voor een jaar: € 5,99 p/m
– Voor een maand: € 9,99
– Niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen
– Gratis te proberen voor 7 dagen
Ondersteunde protocollen en log-beleid
– OpenVPN, IKEv2 en WireGuard met AES-256-GCM-encryptie
– Houdt geen logs bij
Klantenservice
– Via mail
Streamingdiensten
– O.a. Netflix, BBC iPlayer, Amazon, Disney+, NPO Start, HBO Max
– Geschikt voor downloaden van torrents
Conclusie: Hoe goed is Proton VPN?
Bij het kiezen van een VPN speelt vertrouwen een grote rol. Je moet ervan op aan kunnen dat een VPN-provider zijn beloftes nakomt en zijn systemen op orde heeft, zodat jouw online doen-en-laten bij hen in goede handen is. Wat dat betreft is Proton VPN zeker een goede keuze.
Je merkt op allerlei fronten dat dit bedrijf net dat stapje extra zet, bijvoorbeeld door zijn software opensource te maken en door mee te werken aan security-audits. De optionele Secure Core-servers en Tor-integratie zijn mooi meegenomen voor wie nog meer zekerheid wil, ook al gaat dit ten koste van de snelheid.
In het verleden vonden we deze VPN vrij duur en de abonnementen onoverzichtelijk. Daar is nu geen sprake meer van. De enige betaalde abonnementsoptie is redelijk betaalbaar, ook al zijn er zeker goedkopere opties op de markt. De gebruikservaring is top; verbindingen zijn snel en stabiel, en de software en apps hebben een Nederlandse interface.
We raden je ook aan om de gratis versie van Proton VPN te proberen. Hoewel je daarmee niet kunt streamen of torrents downloaden, wordt je internetverbinding wel beveiligd en dat zonder datalimiet. Is het je puur om het privacy-aspect te doen, dan kun je Proton VPN daar kosteloos voor gebruiken. Weliswaar op maximaal één apparaat tegelijk, maar bij andere gratis VPN’s gelden vaak meer beperkingen.
Veelgestelde vragen
Ja, Proton VPN is zeker veilig. Deze VPN is van dezelfde makers als ProtonMail, die reeds een jarenlange staat van dienst hebben betreft online privacy. Geregeld worden de systemen van Proton VPN nagelopen door onafhankelijke beveiligingsexperts om te controleren of de privacy-beloftes worden waargemaakt. Er wordt gebruikgemaakt van veilige protocollen en versleutelde verbindingen om je internetverkeer te anonimiseren. Daarnaast zijn er speciale servers die nog een extra laag bescherming bieden, bijvoorbeeld door je gegevens via het Tor-netwerk te loodsen.
Voor actuele Proton VPN-prijzen kun je het beste deze pagina in de gaten houden, want die voorzien we regelmatig van updates. Ook lees je hier of er kortingsacties gaande zijn, zodat je altijd het goedkoopste uit bent. Globaal kunnen we stellen dat Proton VPN wel wat duurder is dan de meeste VPN’s, maar er bestaat ook een gratis versie van (met beperkingen).
Ja, deze VPN is betrouwbaar om een aantal redenen. Zo is Proton VPN gevestigd in Zwitserland, waar strenge wetten gelden voor het delen van online gegevens. Die mag dus niet zomaar opgevraagd worden en hoeft ook niet bewaard te blijven. Om die reden kun je er op vertrouwen dat Proton VPN inderdaad geen logs bijhoudt. Doordat onafhankelijke experts geregeld de systemen testen en de broncode van de software ook nog eens openbaar is, kun je stellen dat Proton VPN er veel aan doet om transparantie over de werkwijze van de VPN te bieden.
Proton VPN biedt betaalde abonnementen én een gratis versie aan. Die kent alleen wel wat beperkingen. Zo zijn lang niet alle servers beschikbaar, wordt de maximale internetsnelheid begrensd en mag je Proton VPN maar op één apparaat tegelijk gebruiken. Ook zijn niet alle functies beschikbaar; zo vind je de SecureCore- en Tor-servers alleen bij een betaald lidmaatschap. Streaming werkt ook niet met de gratis variant. Wel opvallend: er is geen datalimiet.
Ja, dit werkt in principe gewoon met Proton VPN. Wel heeft Netflix er een handje van om VPN-gebruikers te blokkeren. In dat geval kun je een andere server proberen. Op de site van Proton VPN vind je uitgebreide handleidingen voor elke streamingdienst. Om buitenlandse content te streamen (zoals het Amerikaanse Netflix-aanbod) heb je wel een betaald lidmaatschap nodig. Streamen werkt niet met de gratis versie van Proton VPN.
Proton VPN heeft krap 1800 servers, verspreid over 63 landen. Daaronder bevinden zich westerse landen zoals Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, als ook exotischere locaties zoals Japan en Zuid-Korea. De gratis versie beperkt zich echter tot drie landen: Nederland, Amerika en Japan.
Proton VPN loodst jouw internetverkeer door een afgeschermde tunnel, zodat websites jouw exacte locatie niet meer kunnen achterhalen. Daarmee vergroot je jouw online privacy enorm. Prettig aan Proton VPN is dat de software naar het Nederlands vertaald is. Dat maakt de instapdrempel een stuk lager en komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede. Installeer het programma (of de mobiele apps) en klik op de verbinden-knop. Vanaf dat moment is je online doen en laten geanonimiseerd. Heel eenvoudig!
Ik zat naar jullie vergelijking te kijken van vpn diensten en de review en zie dat op de site van proton vpn het er nu wel anders uitziet.
Wat me ook opvalt is dat jullie spreken over 4 opties 1 (gratis), 2 (Basic), 5 (Plus), 10 (Visionary). Volgens mij zijn alleen VPN free en VPN plus (€ 4,99 per maand bij 2 jarig contract.). Volgens mij is “Visionary” “VPN plus” geworden met een veel lagere prijs.
Ik zag namelijk dat de prijs nogal een nadelig effect heeft op de beoordeling.
Hoi Koen,
Het klopt dat ProtonVPN recent zijn abonnementsmodel heeft aangepast. Momenteel zijn we druk bezig om deze review te updaten, dus houd deze pagina in de gaten voor ons hernieuwde oordeel!
Hoe ga ik internetten dan? Of kan ik gewoon via Firefox me internet opstappen en neemt het progamma het dan over?
Zodra de VPN is ingeschakeld, kun je met je browser veilig internetten.