Nederland zesde in de mondiale Digital Quality of Life index
Betaalbaarheid van internet en toegang tot digitale overheidsdiensten scoren ondermaats
Participatie in de Nederlandse maatschappij speelt zich meer en meer online af. We willen toegang tot snel en stabiel internet, vrij van gevaren en met gewaarborgde privacy. Zeker als het interactie met de overheid betreft. Dit zijn de voorwaarden voor een hoge digitale kwaliteit van leven. VPNdiensten ging in op de uitnodiging van VPN-provider Surfshark om in het kader van diens jaarlijkse onderzoek naar de Digital Quality of Life (DQL) ook de Nederlandse digitale levenskwaliteit onder de loep te leggen.
Hoewel ons land het beter doet dan vorig jaar, lopen we op een aantal belangrijke aspecten achter de feiten aan. Benieuwd hoe Nederland scoort in verhouding met onze buurlanden en de rest van de wereld? Hier delen we de meest opvallende resultaten.
Zesde plaats voor Nederland – 7 Europese landen in de top 10
Door de snelheid, stabiliteit en veiligheid van de Nederlandse digitale infrastructuur verzekert Nederland zich van een nette 6e positie in de DQL index voor 2020.
Nederland scoort punten met snel en betrouwbaar internet
- Ons land kan bogen op het 5e snelste mobiele internet en het 6e snelste breedbandinternet van de onderzochte landen. De stabiliteit van beide types internet wordt daarnaast ingeschaald in de hoogste groep. Daarmee mag Nederland zich de nummer 3 wereldwijd noemen als het gaat om internetkwaliteit.
- Ook voor digitale infrastructuur, bestaande uit het aantal internetgebruikers per 100 inwoners (93,2) tezamen met een indicator voor wijdverbreid ICT-gebruik (0,83) nestelt ons land zich in de top 10 met een 9e positie. Hetzelfde geldt voor digitale veiligheid, bestaande uit een cybersecurity-indicator (0,89) en wetgeving omtrent gegevensbeveiliging (indicatie: hoog). Samen leiden deze aspecten tot een 7e plek in de ranking.
Betaalbaarheid internet en digitale rol overheid ondermaats
Van het zoete naar het zure: Nederland laat steken vallen als het gaat om de kosten voor internettoegang en de staat van de e-overheid.
- Om het goedkoopste breedbandinternetabonnement te kunnen bekostigen, moet een Nederlander gemiddeld 50 minuten werken, met een 12e plaats in de ranking als gevolg. Ter vergelijking: een Canadees is slechts 7 minuten werktijd kwijt. Daarnaast moet in Nederland vijf keer zo lang gewerkt worden om mobiel internet te bekostigen als in Denemarken. De 27e positie in dit kader is teleurstellend te noemen. Landen als India (5e), China (15e) en Montenegro (20e) doen het beter. Al met al neemt Nederland de 23e plaats in als het gaat om de betaalbaarheid van internet. Het steekt dat landen die Nederland op dit gebied de loef afsteken bijvoorbeeld Azerbeidzjan (3e plaats) en Vietnam (19e) zijn, staten met een veel lager BNP per hoofd van de bevolking.
- We vinden ons land op de 16e plaats terug als het gaat om de toegang tot online overheidsdiensten, en de 14e plaats als we kijken naar in welke mate ons land klaar is om kunstmatige intelligentie te omarmen. Dit laatste aspect speelt volgens de onderzoekers een grote rol in de broodnodige efficiëntieslag die veel overheden in de nabije toekomst wensen te maken. De indicatoren samengenomen leiden tot een 16e positie in de ranking met betrekking tot digitale overheid. De wereldwijde koplopers hier zijn Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Overheid en ICT zijn in Nederland de afgelopen jaren een pijnpunt geworden, en de relatief lage positionering in dit kader ten opzichte van andere Noord- en West-Europese landen biedt helaas een hierbij passend beeld.
Nederland laat België en Duitsland achter zich
We vergelijken ons graag met de landen om ons heen. In een zomer zonder EK voetbal en Olympische Spelen kunnen Nederlanders in ieder geval handenwrijvend constateren dat ‘we’ België en Duitsland voorbijsteken in digitale levenskwaliteit. Zowel onze zuider- als oosterburen hebben, net als Nederland, te lijden onder relatief duur internet. Daar staat tegenover dat België het net als Nederland goed doet als het gaat om internetkwaliteit (8e), en de Duitse overheid (7e) digitaal veel beter presteert dan de Nederlandse. Benieuwd naar de posities van deze drie? Bekijk hieronder de visual.
Over het Digital Quality of Life onderzoek
Het DQL-onderzoek bestudeerde een totale populatie van meer dan 6,3 miljard mensen in totaal 85 landen. Men meet de digitale levenskwaliteit op basis van twaalf samenhangende indicatoren uit open bronnen van de Verenigde Naties, de Wereldbank, Freedom House, de International Communications Union en andere bronnen. Binnen de daaruit voortkomende index is Denemarken lijstaanvoerder, gevolgd door Zweden en Canada. De top tien wordt met zeven landen gedomineerd door Europa. Het definitieve rapport over digitale levenskwaliteit 2020 en een interactieve tool voor landvergelijking met rapporten op landniveau vind je hier.