Beste virusscanner in 2022: 15 diensten beoordeeld

We hebben de 15 beste virusscanners in 2022 voor je beoordeeld. Hoewel Windows en MacOS inmiddels een degelijke eigen beveiliging hebben, nemen pogingen tot ransomware en phishing toe. Een specialistisch stukje software is daarom essentieel voor je online veiligheid. In dit artikel zetten we de grote namen op een rij en helpen we je de beste virusscanner te kiezen.
Inhoudsopgave

Beste virusscanner 2022: gratis versus betaald

Virusscanners zijn inmiddels abonnementsdiensten geworden. Dat betekent dat je per jaar moet betalen om de beste virusscanner te blijven gebruiken. Gelukkig hebben veel aanbieders een gratis proefperiode en sommige bieden zelfs een volledig gratis versie.

Deze gratis virusscanners zijn doorgaans prima om te testen, maar missen extra mogelijkheden. Vaak ontbreken er bonusdiensten, zoals een VPN-functie of beveiliging tegen kwaadaardige websites. Maar soms ontbreekt ook de realtime beveiliging.

Beste virusscanner: realtime of niet?

Realtime bescherming betekent dat de scanner alleen werkt als je hem je systeem laat checken. Zo’n check kan enkele minuten tot een uur duren, afhankelijk van hoeveel je op je harddisks hebt staan. Realtime bescherming betekent dat de scanner bij elk draaiend programma kijkt of er wat loos is.

Is een gratis virusscanner genoeg?

In een aantal gevallen zal een gratis virusscanner voldoen. Als je sowieso al netjes binnen veilige paden blijft (lees: geen software uit twijfelachtige bronnen installeert en geen dubieuze sites bezoekt) kun je de laatste ergernissen (zoals gevaarlijke mailtjes of door anderen verstuurde ‘grapjes’) met een gratis scanner meestal (maar niet altijd) wel opvangen.

Lastige malware die zich diep in je systeem nestelt en bij herstart weer alles besmet, zul je meestal met gratis versies niet kunnen aanpakken. Maar soms ook wel. Het is in elk geval het proberen waard.

Voorkomen is echter altijd beter. Vooral de toenemende ransomware aanvallen betekenen dat een goede bescherming zeker geen overbodige luxe is.

VPN gebruikers zitten thuis veilig op internet met online security in gedachten

Wat is Ransomware?

Ransomware is software die je computer letterlijk op slot zet tot je een bedrag aan de kapers overmaakt. Dat betekent dus dat al je data ontoegankelijk is en je computer niets meer kan doen tot je het losgeld overmaakt.

Ransomware is een steeds vaker voorkomend probleem dat niet alleen grote bedrijven treft. Ook thuisgebruikers worden helaas steeds vaker met dergelijke software door de mangel gehaald.

Hoe kies je de beste virusscanner?

De belangrijkste afweging die je maakt is veiligheid. Bijna alle virusscanners worden door onafhankelijke laboratoria getest en de resultaten daarvan geven een goede indicatie van hoe sterk hun bescherming is.

Een tweede afweging is of je alleen een virusscanner wil hebben of ook een heel pakket aan extra diensten. De meeste virusscanner-makers bieden namelijk inmiddels uitgebreide beveiligingsdiensten aan, met ingebouwde VPN-functionaliteit en parental controls.

Die laatste is software die het voor kinderen moeilijker maakt om ongewenste inhoud (seks, geweld) online te zoeken. Hierbij is het wel belangrijk om af te wegen of al die extra diensten ook goed genoeg werken. Soms is het net zo duur om een goedkopere virusscanner te kiezen en los een goede VPN-dienst te gebruiken.

Let er er ook op dat niet alle licenties toestemming geven om de virusscanner op meerdere apparaten te installeren. Soms moet je bijbetalen voor een tweede apparaat. Ook is het goed om te kijken of je met dezelfde software meerdere verschillende operating systems te beschermen: mac en pc bijvoorbeeld.

Of daarnaast ook Android en iOS. Vooral Android wordt helaas geplaagd door kwaadaardige software, dus als je toch al een antivirus aanschaft is het wellicht goed om even naar al je apparaten te kijken.

Overzicht van de beste virusscanners

#1 beste virusscanner: Norton

Samen met McAfee is Norton de bekendste antivirussoftware ter wereld. Norton bestaat sinds 1990, wat betekent dat het bedrijf inmiddels wel de nodige ervaring heeft opgedaan. Het pakket vereist een abonnement om te blijven werken en voor dat geld mag je Norton op tien apparaten installeren.

Natuurlijk zijn ook alle updates bij de prijs inbegrepen. Ook zit er een VPN-dienst bij, die je data versleutelt en je internetverkeer anonimiseert.

Betrouwbaarheid

Norton is zeer goed in het identificeren en verwijderen van virussen en andere ongewenste software. Volgens onafhankelijke tests wist Norton 96% van de bedreigingen te identificeren.

Gebruikersgemak

Het installatieproces is zeer eenvoudig, en eenmaal actief houdt de software zichzelf up to date. De software werkt vanuit een centraal venster waar je kan kiezen voor een snelle scan, een volledige scan of een aangepaste scan (bijvoorbeeld van een enkele map of één bestand). Het is allemaal erg overzichtelijk en eenvoudig in het gebruik.

Impact op performance

Hoewel Norton in het verleden bekend stond als een pc-vertrager, is dat nu niet meer het geval. Natuurlijk neemt een virusscanner altijd wat processor-vermogen in beslag, maar je merkt dat in het dagelijks gebruik niet of nauwelijks wat van. Norton doet in elk geval op dit vlak niet (meer) onder voor zijn concurrenten.

Kwaliteit van de extras

Bij Norton 360 Premium zit er een VPN en password manager bij de prijs inbegrepen. De password manager is wat mager, maar biedt in elk geval apps voor Windows, Mac, iOS en Android. De VPN-dienst werkt, maar is niet supersnel (heeft dus invloed op je internetsnelheid) en is niet best in het deblokkeren van internationale streamingdiensten. Maar dat laatste is altijd een kat en muisspel, veel ‘pure’ VPN-diensten hebben inmiddels ook regelmatig problemen met de toegang tot bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix.

Prijs

Licentie voor één pc: 60 euro voor het eerste jaar en 90 voor elk opvolgend jaar. Norton 360 premium geeft je vijf licenties (dus je mag installeren op vijf apparaten) kost 104,99 per jaar. Heb je dus meer dan één apparaat dat je wil beschermen dan is premium goedkoper.


#2 TotalAV

Deze virusscanner heeft inmiddels een slechte naam. Niet alleen doet het programma alsof het gratis is (het kost in werkelijkheid 29,99 om alle functies te gebruiken) maar diverse tetst wijzen uit dat het gewoon geen beste scanner is.

Zo ontdekte de Consumentenbond dat TotalAV gevaarlijke ransomware gewoon negeerde en niet verwijderde. Ironisch genoeg is TotalAV zelf behoorlijk lastig van je systeem te verwijderen, en er zijn diverse weblogs die stap voor stap handleidingen geven om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

Betrouwbaarheid

TotalAV heeft geen goede reputatie. Zowel de Consumentenbond als PC World noemen de slechte virusherkenning als een minpunt.

Gebruikersgemak

Een leuke extra van TotalAV is dat de smart-scan niet alleen naar bedreigingen zoekt, maar ook naar overbodige bestanden en wat klein onderhoud aan je bestandssysteem uitvoert. De app is makkelijk in gebruik en overzichtelijk.

Impact op performance

TotalAV heeft nauwelijks invloed op de snelheid van je pc.

Kwaliteit van de extras

De ingebouwde ‘tune up’ functie voor je pc is leuk meegenomen. Verder zijn er geen noemenswaardige extra’s.

Prijs

19€ voor een jaar


#3 Avira

De gratis versie van Avira levert goede bescherming van je pc voor letterlijk geen geld. Er zit zelfs een eenvoudige VPN-dienst ingebakken, al moet je je daar niet te veel van voorstellen. Je kan er bijvoorbeeld geen buitenlandse Netflix mee kijken.

Ook zit er een eenvoudige wachtwoordmanager bij. De gratis versie biedt geen web-bescherming of ransomware bescherming, daar moet je de betaalde versie voor aanschaffen. Dat kost je 35 euro per jaar. Voor dat geld krijg je dus extra features die vooralsnog niet allemaal even goed blijken te beschermen.

Avira werd in 2020 overgenomen door Norton, maar blijft voorlopig als onafhankelijk product bestaan.

Betrouwbaarheid

Volgens het onafhankelijke SE Labs is Avira zeer betrouwbaar en wist het 100% van de dreigingen correct te herkennen en uit te schakelen. Hoewel niet alle onafhankelijke tests die 100% evenaren, levert Avira consequent goede resultaten.

Gebruikersgemak

De gratis versie toont advertenties. Dat kan voor sommigen een deal breaker zijn. De app is eenvoudig, maar duidelijk.

Impact op performance

Avira heeft geen noemenswaardige invloed op de snelheid van je pc.

Kwaliteit van de extras

Er zijn geen extra’s.

Prijs

21.95 euro voor eerste jaar


#4 Eset

Een heel goede scanner zonder tierlantijnen. Dat is Eset. Je krijgt voor 39,99 euro per jaar een licentie voor één apparaat, en daarmee bescherm je deze tegen phishing, malware en virussen. De software blokkeert ook kwaadaardige links en doet aan realtime bescherming. Er is geen VPN-functie of wachtwoordmanager ingebakken, het is puur een virusscanner die je pc of mac veilig houdt.

Betrouwbaarheid

Prima scores in onafhankelijke tests zorgen voor een zeer goede beveiliging tegen malware.

Gebruikersgemak

Het fijne van software die ontwikkeld is voor één taak is dat de bediening ook simpel is. Handmatig scannen en automatisch scannen zijn mogelijk, alsmede handmatig of automatisch updaten.

Impact op performance

Nauwelijks.

Kwaliteit van de extras

NVT

Prijs

EUR 39,99 per jaar voor één apparaat. Voor elk extra apparaat waar je een licentie voor wil, betaal je steeds een tientje meer.


#5 McAfee

Die andere grote virusscanner die al sinds de jaren 90 pc’s veilig houdt: McAfee. Hoewel recente tests aantonen dat McAfee lang niet alle ellendige malware weet te vinden, is de algemene bescherming zeer goed.

Er zit ook een VPN-functie in je pakket en parental controls, die er voor zorgen dat je kinderen geen toegang krijgen tot inhoud die je ongeschikt voor hen vindt. De software houdt zelfs in de gaten of je slachtoffer bent van identity theft. Voor een enkele licentie betaal je 44,95 per jaar.

Betrouwbaarheid

Behalve dat deze oude rot in het vak zeer goed scoort in het voorkomen en verwijderen van malware, is ook de anti-phishing bescherming erg sterk. Verder houdt het pakket aan de hand van  databases in de gaten of je het slachtoffer bent van identiteitsfraude.

Gebruikersgemak

De bediening is eenvoudig met overzichtelijke menu’s.

Impact op performance

Nauwelijks

Kwaliteit van de extras

VPN en wachtwoordmanager werken best prima. De ingebouwde parental controls, die bijvoorbeeld pornosites ontoegankelijk maken voor kinderen, werken niet best.

Prijs

EUR 39,97 per jaar (bij een abonnement van twee jaar, dus 79,94 per twee jaar)


#6 BitDefender

BitDefender wordt gezien als een geduchte concurrent van Norton, en doet het in laboratoriumtests net iets beter dan deze grote speler. Behalve de gebruikelijke virus- en malware scan heeft BitDefender een actieve privacy-bescherming die het voor externe sites zeer moeilijk maken om je surfgedrag te volgen.

In het verlengde hiervan zit er een VPN-dienst inbegrepen bij de prijs. Nou ja, voor onbeperkte toegang tot die VPN-dienst moet je wel weer wat extra bijbetalen. Maar de basisfuncties kun je gebruiken. Het is mogelijk om de real-time bescherming uit te zetten om je pc wat sneller te maken, maar dan wil het pakket nog wel eens zeer zeldzame malware missen. Dit zijn gelukkig uitzonderingen.

Betrouwbaarheid

Zeer goede scores bij onafhankelijke laboratoriumtests.

Gebruikersgemak

Zeer gebruikersvriendelijk

Impact op performance

Nauwelijks. Iets trager in het kopiëren van bestanden.

Kwaliteit van de extras

Een goede ingebouwde VPN zorgt voor anoniem browsen. Je kan geen streamingdiensten uit het buitenland bekijken via deze VPN. Daarvoor moet je een extra premium abonnement nemen op de VPN-dienst van BitDefender.

Prijs

EUR 15,99 per jaar voor drie apparaten. VPN premium kost EUR 29,99 extra.


Een gestileerde versie van het BitDefender VPN logo#7 AVG

Deze scanner wordt door onafhankelijke laboratoria steeds weer als zeer goed beoordeeld op het vinden en wissen van virussen. Een ingebouwde boot-time scan zorgt ervoor dat zelfs de meest hardnekkige malware verwijderd wordt.

Daar staat tegenover dat AVG wat traag is vergeleken met andere scanners. De gratis versie geeft een zeer solide bescherming. Wil je extra functies zoals bescherming tegen hackers, spam en phishing dan moet je de portemonnee trekken. In dit geval voor 29,99 voor een jaarabonnement.

Betrouwbaarheid

Zeer betrouwbaar, op basis van onafhankelijke laboratoriumtests.

Gebruikersgemak

Zeer eenvoudig in het gebruik.

Impact op performance

Nauwelijks, maar de opstart-scan is traag.

Kwaliteit van de extras

NVT

Prijs

Gratis versie is zeer goed. Premium kost EUR 34,99 per jaar en biedt naast antivirus ook anti-phishing.


#8 Avast

Recentelijk nam AVG Avast over, maar beide virusscanners blijven vooralsnog naast elkaar bestaan. De gratis Avast is nog steeds immens populair en als basisscanner werkt hij zeer goed. Nee, je krijgt geen wachtwoordmanager of VPN-dienst.

Maar wellicht is dat maar goed ook: het is bijna altijd beter om daar een apart abonnement voor af te sluiten. Enige echte nadeel van Avast is dat de opstarttijd van de software lang duurt, wat betekent dat het opstarten van je pc hier ook door vertraagd wordt.

Gelukkig is de tijd van ‘opstarten na elke installatie’ alweer enige tijd achter ons, dus dit kan niet als een groot probleem worden gezien.

Avast banner

Betrouwbaarheid

Prima bescherming. De premiumversie beschermt ook tegen gijzel-software.

Gebruikersgemak

Makkelijk in het gebruik.

Impact op performance

Nauwelijks. Opstart-scan duurt wel lang.

Kwaliteit van de extras

De premiumversie biedt bescherming tegen ransomware en beschermt tegen het hacken van je wifi-netwerk. Verder geen extra diensten.

Prijs

Gratis versie is zeer goed. Premium kost EUR 39,99 voor het eerste jaar, EUR 69,99 de jaren erna.


#9 BullGuard

Ook deze virusscanner is in drie ‘smaken’ verkrijgbaar: Antivirus (23,99per jaar), Internet Security (29,99per jaar) en Premium Protection (36,00 per jaar). Hoe meer je betaalt, hoe meer diensten je erbij krijgt.

De basisversie bevat naast een solide malware- en virusscanner ook een game booster. Dat komt erop neer dat als je een game speelt in full-screen modus, de virusscanner wel actief is, maar niet je spel verstoort. Voor deze feature moet je CPU wel minstens vier cores hebben om te werken. Gelukkig zijn de meeste moderne game-pc’s wel met een sterke multicore CPU uitgerust.

Betrouwbaarheid

Goede resultaten in onafhankelijke tests, slechte bescherming tegen phishing.

Gebruikersgemak

Makkelijk in het gebruik op de pc. Mac-versie is beperkt.

Impact op performance

Nauwelijks

Kwaliteit van de extras

Parental controls (beschermt kinderen tegen het zien van ongeschikte websites) werkt niet best.

Prijs

Antivirus (23,99per jaar), Internet Security (29,99per jaar) en Premium Protection (36,00 per jaar).


10. F-Secure

Voor een goede bescherming tegen malware, ransomeware en virussen is F-secure een goede keuze, al is hun productoverzicht wat onoverzichtelijk. Als je puur voor de virusscanner gaat betaal je voor F-secure Safe 59,90 per jaar, en dan mag je de software op drie apparaten installeren. De scanner werkt goed, en beschermt ook je netwerk. Er zitten verder geen andere functies in zoals een wachtwoordmanager of VPN. Daar heeft F-secure zijn eigen pakketten voor. Kies je voor F-Secure Total (79,99 per jaar voor drie apparaten) dan haal je een berg aan bescherming in huis, inclusief VPN en parental controls. 

11. G Data

Laten we maar beginnen met het slechte nieuws: G Data kwam niet best uit de best in phishing en ransomware bescherming. Dat is best een belangrijk probleem, gezien de toename aan ransomware gevallen in de afgelopen jaren. Daar staat tegenover dat G Data wel actief zoekt naar keyloggers (software die je toetsaanslagen registreert om je wachtwoorden te stelen) en heeft een ingebouwd spamfilter. Maar toch, gezien de basisbescherming niet helemaal solide is, is het wellicht verstandig om de 30 euro die dit bedrijf per jaar vraagt elders te spenderen. 

12. Malwarebytes

Malwarebytes staat bekend als een zeer populaire en goede malware-scanner. De gratis versie geeft geen real-time bescherming; je moet zelf de scan starten om je systeem eens in de zoveel tijd door te lichten. De premiumversie werkt wel als een volwaardig virusschild. Je betaalt dan 39,96 euro per jaar voor 1 apparaat of 80 euro per jaar voor 5 apparaten. Hiermee is je pc of mac dus altijd beveiligd en wordt gevaarlijke software in quarantaine gezet zodat het geen kwaad meer kan. 

13. Panda Security

De belangrijkste bonus van Panda Security is de mogelijkheid om externe drives ‘in te enten’ tegen malware. Dat betekent dat als je je USB-drive op andere computers aansluit, je minder risico loopt dat je schijf daardoor besmet raakt. Ook zit er een beperkte VPN-dienst ingebakken. Daar staat tegenover dat de software traag is en geen bescherming biedt tegen kwaadaardige websites. Ook is de virusdetectie twijfelachtig te noemen.

14. Sophos

Voor 37,46 per jaar bescherm je drie apparaten tegelijk tegen virussen en malware. Het pakket blijkt in onafhankelijke tests goed te scoren bij deze dreigingen. Minder goed is de software in het detecteren van phishing mails. Verwacht ook geen extra’s zoals cloud opslag, VPN of wachtwoordmanagers. 

15. Trend Micro

Het bedrijft claimt dat de scanner gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om steeds nieuwe bedreigingen te ontdekken. Dat resulteert in elk geval in een sterke beveiliging tegen malware en gevaarlijke urls. De virusscanner en ransomware beveiliging is ook dik in orde. Maar het pakket is met 60 dollar per jaar aan de prijzige kant. Vooral omdat er verder ook geen extra diensten zoals een VPN worden geleverd. Daar moet je dan weer voor bijbetalen.

Categorieën: Virusscanners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *