Meest gebruikte wachtwoord 2022 laat zich (weer) makkelijk raden

Ondanks alle waarschuwingen blijft “password” met stip het meest gebruikte wachtwoord waarmee surfers hun accounts beveiligen. Op twee staat “123456”. Dat blijkt uit onderzoek van wachtwoordmanager NordPass. Beide passwords zijn door hackers in minder dan een seconde te kraken.

NordPass baseerde zijn research op gelekte lijsten van wachtwoorden, een database van in totaal zo’n drie terabyte met gegevens uit dertig landen. Op het dark web wordt deze informatie uitgewisseld onder cybercriminelen, die de wachtwoorden door phishing of een hack hebben buitgemaakt. Gestolen passwords zijn vaak ook deel van een datalek.

Over alle landen heen vonden de onderzoekers bijna vijf miljoen accounts die ‘beveiligd’ werden door het wachtwoord “password”. Ruim anderhalf miljoen keer dachten internetgebruikers dat het “123456” als wachtwoord een goed idee was. Daarna volgde “123456789” (ruim 413.000 keer). “Guest” en “qwerty” maken de top 5 meest gebruikte wachtwoorden van 2022 rond.

Top 200 wachtwoorden

Het pure gebruik van cijfers blijft gigantisch populair onder surfers. Het leeuwendeel van alle wachtwoorden bestaat er uit, zeker in de top 20. Nochtans zijn ze bijna allemaal in minder dan een seconde te kraken.

In de top 50 staan er eigenlijk maar twee wachtwoorden waar iets meer tijd voor nodig is: op 21 staat “D1lakiss”, op 46 “Groupd2013” en op 49 “Liman1000”. Deze drie wachtwoorden kunnen in ongeveer drie uur achterhaald worden.

Het enige wachtwoord in de top 200 dat met veel goede wil als ietwat robuuster te beschouwen is, staat op plaats 53: “9136668099”, dat in meer dan 26.500 accounts werd teruggevonden. NordPass schat dat het kraken van dit wachtwoord zo’n vier dagen zou duren.

Meestgebruikte wachtwoorden België

Als we specifiek België onder de loep leggen, duiken enkele interessante afwijkingen op. Het favoriete wachtwoord van de Belg is “123456”, gevolgd door “akubisa2020” en “letmein123”.

“303030” staat op vier en “ilover12345@” op zes. “Azerty123” staat op de twaalfde plaats, waarschijnlijk geholpen door het toetsenbordformaat dat in België gangbaar is.

Van Nederland zijn er dit jaar helaas geen cijfers gedeeld.

Gewoontedieren

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen absolute gewoontedieren zijn. Ondanks alle waarschuwingen blijven we jaar na jaar uit hetzelfde arsenaal wachtwoorden putten: namen van sportteams, filmpersonages en voedselsoorten zijn nog altijd razend populair.

Ook sportmerken worden veel gebruikt als (onderdeel van een) wachtwoord: “Gap” werd ruim 2,8 miljoen keer teruggevonden, “Nike” ruim 2,2 miljoen keer. Ook scheldwoorden als “fuck”, “bitch”, “shit” en “asshole” komen enorm vaak voor, die eerste zelfs in meer dan 21 miljoen accounts. “Puta” en “cono” laten ook zien dat dit geen exclusief Angelsaksische gewoonte is.

Tot slot blijken internetgebruikers ook heel erg geïnspireerd door films en tv-series. “batman” werd ruim 2,5 miljoen keer gebruikt, “euphoria” bijna 54.000 keer en “encanto” bijna 11.000 keer. Ook opmerkelijk: “tinder” werd meer dan 36.000 keer als wachtwoord aangetroffen.

Mannen en vrouwen

NordPass keek ook naar de verschillen tussen mannen en vrouwen, voor zover dat achterhaald kon worden. En het verschil blijkt heel klein te zijn. Zowel mannen als vrouwen zijn over alle landen heen gek op “password” en “123456” als beveiliging, dat zijn voor beide genders de twee meest gebruikte wachtwoorden.

Daarnaast komen alle klassiekers bij zowel mannen als vrouwen terug, alleen de plaats verschilt lichtjes: “123456789”, “12345678” en “guest” staan bij beiden in de top 10.

wachtwoordmanager

Zwakke wachtwoorden

Ondanks alle mogelijke waarschuwingen van cyberexperts blijven surfers dus naar zwakke wachtwoorden teruggrijpen. Waarschijnlijk uit gewoonte, luiheid en/of een gebrek aan kennis.

Nochtans zijn er wel wat voorwaarden waaraan een goed wachtwoord moet voldoen.

  • Het is minstens twaalf karakters lang, bevat zowel hoofdletters als kleine letters en ook speciale karakters (zoals @, $, % of !).
  • Het is ook absoluut een goed idee om elk account te beveiligen met een ander wachtwoord. Wordt er één wachtwoord gekraakt, dan ligt niet je hele digitale privacy op straat.
  • NordPass raadt ook aan om de wachtwoorden regelmatig te controleren en waar nodig te updaten en te versterken (lees: moeilijker te maken).

Hier vind je meer tips over sterke wachtwoorden.

Goede wachtwoordmanager helpt

Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Ook jij hebt waarschijnlijk vele tientallen accounts en geen tijd om die allemaal handmatig te controleren. Het is onbegonnen werk om daarvoor allemaal aparte, moeilijke wachtwoorden te onthouden.

Een goede oplossing daarvoor is het gebruik van een wachtwoordmanager, software dat moeilijke wachtwoorden voor je aanmaakt, onthoudt en deze zelfs automatisch kan invullen.

Bekende namen zijn onder meer LastPass, Keepass, 1Password en dus ook NordPass. Van deze laatste vind je op deze site ook een uitgebreide review. Daarin lees je precies wat deze wachtwoordmanager voor je kan betekenen.  Lees onze NordPass review hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *