Mullvad VPN stopt met doorlopende abonnementen

De Zweedse VPN-dienst Mullvad VPN zet een extra stap richting totale anonimiteit van zijn gebruikers. Je kunt voortaan niet meer kiezen voor een doorlopend abonnement, maar alleen nog voor eenmalige betalingen. Daardoor hoeft deze VPN tijdens gebruik geen betaalgegevens meer van je te bewaren.

De beste VPN’s hanteren een no-log-beleid. Dat houdt in dat ze geen gegevens bewaren over jouw internetgebruik; welke sites je bezoekt is erdoor niet meer te achterhalen omdat er van logboeken geen sprake is. Welke data er daarbuiten wel van je wordt bewaard, verschilt per VPN-provider en wordt vaak uiteen gezet in het privacybeleid van het bedrijf. In onze VPN-reviews kijken we trouwens ook altijd of hier geen gekke dingen in staan. Met name gratis VPN’s hebben er een handje van meer mee te kijken dan je lief is.

Goed, één van die zaken die de meeste VPN’s van je opslaan, zijn je betaalgegevens. Veel aanbieders verlengen je contract automatisch en bewaren daarvoor informatie over je betaalmethode. Over het algemeen is dat niet zo’n probleem; het gebruik van een VPN is in de meeste landen legaal dus niemand die er raar van opkijkt dat je voor zo’n dienst betaalt. Dat hoef je niet te verbergen.

Eenmalige betalingen

Toch will Mullvad VPN er vanaf, omdat ermee wel het feit dat je een VPN gebruikt aan jou als persoon te linken is. In landen waar VPN-gebruik op zichzelf verboden is, is dat een groot risico.

Hoe gaan die eenmalige betalingen dan in zijn werk? Je kiest of je een maand, een jaar of maar liefst tien jaar van Mullvad VPN gebruik wil maken. Daarna betaal je het totaalbedrag over die hele periode direct. Informatie over de transactie wordt door Mullvad na de betaling meteen weer verwijderd. Na de gekozen tijdsduur wordt het abonnement stopgezet. Wil je hierna weer van de dienst gebruikmaken, dan betaal je opnieuw eenmalig. Maar je bankrekeningnummer bijvoorbeeld wordt in de tussentijd dus nergens bewaard.

Contant betalen

Het is niet de enige maatregel die Mullvad VPN neemt om jou als VPN-gebruiker niet aan het bedrijf zelf te linken. Opvallend is bijvoorbeeld dat dit een van de weinige VPN’s is waar je contant voor kunt betalen. Stuur hiervoor het briefgeld op in een envelop naar het Zweedse adres dat op de bijbehorende website te vinden is. Zelfs een e-mailadres is niet nodig omdat het accountsysteem van Mullvad VPN dit niet vereist – het werkt met een unieke accountnummers, waarvoor je ook geen wachtwoord hoeft te onthouden.

Categorieën: Nieuws VPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *