Onderzoek: 64% Nederlanders ergert zich aan digibeten op werk

Bestanden opslaan als PDF, jezelf (un)muten tijdens videocalls of bijlagen toevoegen aan e-mails: niet iedereen vindt dit even makkelijk. Hoe zien we deze obstakels terug op de werkvloer en op welke manier gaan Nederlanders om met verschillende digitale kennisniveaus van collega’s? Vinden zij misschien dat iedereen aan een standaard vaardigheidslevel moet voldoen? Om hierachter te komen legde VPNdiensten.nl een aantal stellingen voor aan 1.098 werkende Nederlanders van achttien jaar en ouder. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Denkt jouw collega nog steeds dat je over het weer praat wanneer je het over de cloud hebt? Grote kans dat je geduld opraakt wanneer je hem of haar voor de zoveelste keer een persoonlijke computercursus moet geven. Maar liefst 64 procent van alle werkenden stoort zich namelijk weleens aan collega’s met gebrekkige digitale vaardigheden, waarbij hoogopgeleide mannen zich hieraan het meest ergeren. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende opleidingsniveaus? Je vindt het in de visual.

Heb je wel eens een klus van een collega over moeten nemen omdat het hem of haar ‘niet lukte’ met de computer? Maar liefst 47 procent van de werkenden tot veertig jaar verdenkt collega’s ervan dat zij hun beperkte skills als smoes gebruiken. Mogelijk hierdoor vindt 36 procent van hen dat digibete collega’s minder zouden moeten verdienen dan werknemers die wél met computers om kunnen gaan. Benieuwd hoe mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën hier verder over denken? Je ziet het in de visual.

Lukt het jou ineens niet meer om een mail te versturen op het moment dat je collega met je meekijkt? Of deel je tijdens een belangrijke meeting plotseling je verkeerde scherm? Geen zorgen, je bent niet de enige die dit soort stressmomenten ervaart. Zo blijkt uit het onderzoek dat twintig procent van de werkende Nederlanders zich weleens geneert voor zijn of haar eigen digitale vaardigheden. De exacte percentages per regio vind je in de visual.

Bijna iedere baan vraagt erom, maar je computervaardigheden zijn tijdens een sollicitatie waarschijnlijk nog nooit getest. Om eventuele ergernissen te voorkomen, vindt 57 procent van de respondenten dat hier verandering in moet komen. Vooral mannen boven de zestig jaar willen graag dat hun potentiële collega’s een IT-toets maken tijdens het sollicitatieproces. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen van verschillende opleidingsniveaus? Bekijk dan de visual.

Kun jij alle digitale ontwikkelingen nauwelijks bijhouden, maar wil je toch een beetje bij de tijd blijven? Grote kans dat je niet op eigen initiatief aan de slag gaat. Maar liefst 83 procent van de ondervraagden stelt dat hun werkgever bijscholings- of opfriscursussen moet organiseren, zodat werknemers hun skills op niveau krijgen én houden. Met name jongeren vinden dat hun werkgever hier verantwoordelijk voor is. Meer weten over de precieze verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *