Een derde Nederlanders vindt datacenter in woonomgeving geen probleem

Nederland telt op dit moment drie grootschalige datacenters, bedrijventerreinen waar tech-giganten informatie opslaan. Omdat ons internetverbruik toeneemt, komen er meerdere megadatacenters bij. Tegelijkertijd zet de overheid voorlopig een stop op nieuwe megadatacenters. Wat vinden Nederlanders daar eigenlijk van? Vinden zij hyperscales in hun achtertuin prima en zijn zij überhaupt wel op de hoogte van de impact van zo’n datacenter in de nabije omgeving? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde VPNdiensten.nl een aantal stellingen voor aan 1.122 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Voor de bouw van een datacenter is veel ruimte nodig. Daarom ziet de overheid graag dat deze omstreden megahallen aan de rand van het land komen. Desondanks bouwt Meta in het midden van het land het grootste datacentrum van Europa, iets waar maar liefst 37 procent van alle Nederlanders geen probleem mee zou hebben als dit in hun buurt zou gebeuren. Opvallend genoeg hebben Groningers en Flevolander de minste bezwaren daartegen. Benieuwd naar de houding in de rest van de provincies? Bekijk dan de visual.

 

Voor de bouw van het datacenter heeft gemeente Zeewolde verschillende boeren uitgekocht, waardoor zij ergens anders een nieuw bestaan moeten opbouwen. De gevolgen van een nieuw datacenter kunnen dus enorm zijn. Mogelijk is dit de reden waarom maar liefst 69 procent van de Nederlanders meer inspraak wil in de besluitvorming over de komst ervan. In Utrecht geldt dit zelfs voor ruim driekwart van de respondenten. Benieuwd naar hoe inwoners uit de rest van de provincies daar over denken? Je ziet het in de visual.

De enorme datahallen die gebouwd worden op landbouwgrond hebben impact op de uitstraling van de omgeving. Bovendien verbruikt de dag en nacht draaiende apparatuur enorm veel elektriciteit en water. Twee derde van alle Nederlanders vindt dat dit niet binnen de huidige duurzaamheidsdoelstellingen past en bovendien is 57 procent van hen bang dat de komst van een datacenter hun woonomgeving minder aantrekkelijk maakt. Benieuwd naar de verschillende gedachten van mannen en vrouwen hierover? Je ziet het in de visual.

Dankzij datacenters kunnen wij allemaal zorgeloos het internet afstruinen en gebruikmaken van onze favoriete apps. Fijn natuurlijk, maar weten we wel wat hiertegenover staat? Worden onze water- en energierekeningen hoger? Of verpesten datacenters ons uitzicht? Nederland kan ook zomaar een (nog) gewilder target worden voor hackers. Allerlei situaties die persoonlijke gevolgen kunnen hebben voor omwonenden. Uit het onderzoek blijkt dat 34 procent niet volledig op de hoogte is van de mogelijke gevolgen. In de visual zie je in hoeverre dit scheelt tussen manen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën.

Een veelgebruikt argument vóór de komst van datacenters is werkgelegenheid, omdat zij veel verschillende soorten banen zouden opleveren. Zo zijn niet alleen IT’ers maar ook beveiligers en schoonmakers hard nodig op bedrijventerrein van zulke formaten. Maar zitten we hier wel op te wachten in een toch al krappe arbeidsmarkt? Met slechts 22 procent lijkt het er vooralsnog niet op dat Nederlanders staan te springen om een baan bij een hyperscale. Benieuwd naar de exacte verschillen tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *