Helft Nederlandse ouders bezorgd om privacy van hun kind op sociale media

Onlangs concludeerde de Consumentenbond dat sociale media ongeschikt zijn voor kinderen, onder andere omdat die platforms de privacy van hun (jonge) gebruikers schenden. In hoeverre sluiten Nederlandse ouders zich aan bij die conclusie? Maken zij zich zorgen om de privacy van hun kind op platforms als Facebook, Instagram en TikTok? Zijn zij überhaupt bezig met de online activiteiten van hun zoon of dochter, of kunnen die hun eigen gang gaan? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, legde VPNdiensten.nl een aantal stellingen voor aan 1.085 Nederlandse ouders met kinderen tot zeventien jaar. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Hoe sociale media met privégegevens omgaan, is meestal niet van positieve invloed op het imago. Zo riepen (inter)nationale privacywaakhonden onder andere TikTok en Facebook meerdere malen op het matje vanwege hun databeleid. Mede hierdoor maakt maar liefst 53 procent van de Nederlandse ouders zich zorgen om de privacy van hun kind op sociale media. Die zorgen nemen toe als hun kind elf jaar is en (bijna) naar de middelbare school gaat. Meer weten over de exacte cijfers, verdeeld over de leeftijdscategorieën van kinderen? Bekijk dan de visual.

Net als alle techbedrijven dragen sociale media verantwoordelijkheid over de (persoonlijke) data die zij verzamelen. Zeker wanneer het gegevens van kinderen betreft, moeten dit soort organisaties de privacy van hun gebruikers beschermen. Volgens twee derde van de ondervraagde ouders schieten zij hierin tekort en beschermen zij die privacy onvoldoende. Vooral vaders op leeftijd bekritiseren de manier waarop sociale media met privacy omgaan. Hoe vaders en moeders van verschillende leeftijden hierover denken, zie je in de visual.

Veel ouders verbieden hun kinderen risicovolle of ongezonde dingen, zoals in het donker buitenspelen, praten met vreemden of te veel snoep eten. Het gebruik van sociale media kent ook veel (privacy)risico’s en geeft ouders genoeg reden het te verbieden. Doen ze dat ook? Uit ons onderzoek blijkt dat hoewel de helft van alle ouders liever niet heeft dat hun zoon of dochter op social media zit, slechts 26 van hen procent dit verbiedt. In hoeverre dat verschilt per leeftijd van het kind, vind je terug in de visual.

Met sociale media apps kunnen kinderen van alle leeftijden altijd en overal bij hun account, waardoor controle voor ouders erg lastig wordt. Dit blijkt ook uit het onderzoek, waarin maar liefst een derde van alle Nederlandse ouders stelt dat zij onvoldoende inzicht hebben in het sociale mediagebruik van hun kind. Dit geldt het minst voor jonge ouders en het meest voor vijftigers. Benieuwd hoe vaders en moeders uit de andere leeftijdsklassen hierover denken? Bekijk dan de visual.

Het internet – en dus sociale media – zit vol gevaren waar kinderen niet altijd van op de hoogte zijn. Genoeg reden voor maar liefst 56 procent van de Nederlandse ouders om sociale media regels op te stellen. Zowel ouders met jonge kinderen als ouders met pubers stemmen met hun zoon of dochter af wat hij of zij zoal op sociale media mag plaatsen en/of bekijken. Voor de exacte cijfers per leeftijd van het kind, bekijk je de visual.

 

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *