Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen

Sociale media zijn niet uit ons dagelijks leven weg te denken. Van LinkedIn tot TikTok en van Snapchat tot Whatsapp, vrijwel iedereen heeft een online account. Wat vinden Nederlanders van hun sociale media gebruik? Heeft hun dagelijks leven hieronder te lijden en zouden zij daarom het liefst met sociale media willen stoppen? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, deed VPNdiensten.nl onderzoek onder 926 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Sociale media zorgen voor veel prikkels, waardoor het gebruik ervan een groot effect op de mentale gesteldheid kan hebben. Om dit effect zoveel mogelijk te beperken, lijkt cold turkey afkicken voor sommige volwassen Nederlanders de enige oplossing. Zo blijkt uit het onderzoek dat een kwart van de respondenten het liefst al zijn sociale media accounts per direct verwijdert. Deze behoefte is het grootst onder dertigers. Benieuwd naar de andere leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Dankzij de verschillende sociale platformen kunnen we altijd en overal nieuwe online content bekijken. Bovendien triggeren apps ons continu ze te openen en voordat we het doorhebben verslinden we urenlang dopamine via ons telefoonscherm. Voor een kwart van alle Nederlanders is deze verslaving herkenbaar. Vooral vrouwelijke dertigers kunnen geen dag zonder sociale media. Meer weten over de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

Sociale media laten ook offline hun sporen na. De ene slaapt slecht vanwege het urenlang scrollen in bed, terwijl een ander onzeker wordt over zijn eigen uiterlijk bij het zien van andermans ‘perfecte’ plaatjes. Uit het onderzoek blijkt dat 26 procent van de Nederlanders in zijn dagelijks leven weleens lijdt onder het gebruik van sociale media. Vooral vrouwelijke twintigers hebben hier last van. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Zonder sociale media loop je het risico dat je niet altijd meteen op de hoogte bent van leuke feestjes, challenges en andere viral posts. Deze fear of missing out zorgt ervoor dat twintig procent van alle Nederlanders bang is dat hij er niet meer bij hoort wanneer de sociale media accounts verdwijnen. Deze angst is het grootst onder Zeeuwen. Benieuwd hoe respondenten uit de andere Nederlandse provincies hierover denken? Je ziet het in de visual.

Tijdens de lunch, een film of op de wc: vaak pakken mensen uit verveling of automatisme hun telefoon erbij. Een groot deel van de Nederlanders zou hierin willen veranderen. Zo blijkt uit het onderzoek dat veertig procent van de Nederlanders vindt dat hij te veel tijd aan sociale media besteedt. Voor een kwart is dit de reden om binnen nu en een jaar minstens één social account te verwijderen. Voor de exacte percentages verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, bekijk je de visual.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *