Driekwart Nederlanders gebruikt werklaptop privé

In het afgelopen jaar zijn meerdere politici in opspraak gekomen doordat zij overheidskwesties met hun privé e-mailadres afhandelden. Terecht dat dit aandacht krijgt, want vanwege beperkte dataveiligheid kan gevoelige informatie in de verkeerde handen vallen. Hetzelfde geldt voor Nederlanders in het bedrijfsleven, maar zijn zij zich hier wel van bewust? Houden zij rekening met cybercrime tijdens het werk of wisselen zij hun werk- en privéapparaten zorgeloos met elkaar af? VPNdiensten.nl ging op onderzoek uit en ondervroeg 1.038 Nederlanders met een kantoorbaan. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Het grote voordeel van een werktelefoon is dat ‘de baas’ de rekening betaalt. Zo draai jij niet op voor de kosten die komen kijken bij internationale belletjes of series streamen. Een groot deel van de werkende Nederlanders lijkt hiervan te profiteren, blijkt uit het onderzoek. Zo gebruikt bijna de helft van de respondenten zijn werktelefoon voor privédoeleinden, waarbij vooral mannen bellen en appen op de kosten van hun werkgever. Benieuwd naar de exacte verhoudingen tussen mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Hoewel we vooral internetten vanaf onze smartphone of tablet, is werken via het grote scherm en toetsenbord van een laptop vaak net iets praktischer. Bovendien kun je gemakkelijk schakelen tussen de verschillende browsertabbladen tijdens het online winkelen. Of dit een reden is om een eigen laptop aan te schaffen, is onwaarschijnlijk. Zo gebruikt maar liefst 74 procent van de Nederlanders met een kantoorbaan de werkcomputer voor privédoeleinden. Vooral respondenten uit Utrecht zijn hier niet vies van. Benieuwd naar de cijfers in jouw provincie? Je ziet het in de visual.

Besteed jij na het avondeten weleens wat uurtjes aan werk, zodat je de volgende dag zorgeloos kunt opstarten? Grote kans dat jij op die momenten input van een collega of klant nodig hebt gehad, die hun werktelefoon of -email niet bij de hand hebben. Jammer, kun je denken. Of je trekt de stoute schoenen aan en benadert diegene buiten werktijd op zijn privénummer. Dit laatste doet maar liefst 44 procent van de Nederlanders met een kantoorbaan. In hoeverre het andersom gebeurt, zie je in de visual.

Veel Nederlanders met een kantoorbaan buigen zich dagelijks over bedrijfsgevoelige informatie. Sommigen ondertekenen zelfs een geheimhoudingscontract, die bij overtreding tot hoge boetes leiden. Mede hierdoor is veilig omgaan met data, zoals persoonsgegevens en belangrijke documenten, cruciaal. Dit houdt in dat je dergelijke gegevens veilig opslaat én deelt. Toch gebruikt de helft van de respondenten zijn persoonlijke e-mail voor zakelijke doeleinden. Voor de exacte percentages verdeeld over mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, raadpleeg je de visual.

Een groot deel van je week breng je werkend door. En bij een kantoorbaan betekent dit vaak dat je achter je werkcomputer zit. Logisch dat je tussen het werk even wat privédingen doet zoals nieuws lezen, filmpjes kijken, shoppen of vakantiebestemmingen uitzoeken. Sommige Nederlanders gaan nog een stap verder en gebruiken hun werkemail voor dit soort taferelen, met alle risico’s van dien. Met 48 procent sturen vooral dertigers privémails tussen de bedrijven door. Hoe vaak Nederlanders van andere leeftijdscategorieën dit doen, zie je in de visual.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *