Zeventien procent werkenden voelt zich verplicht bereikbaar te zijn op vakantie

Het is zomer en dat betekent dat veel Nederlanders met vakantie gaan. Aan het strand even het hoofd leegmaken en daarna weer opgeladen aan het werk gaan. Maar nemen Nederlanders wel écht vrij van werk of reageren zij op vakantie nog op binnenkomende werkmails en telefoontjes? Nemen zij hun werkspullen mee op vakantie of lukt het hen wel om het werk even los te laten? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, deed VPNdiensten.nl onderzoek onder 1.214 werkende Nederlanders van achttien jaar en ouder. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Laptop dicht en telefoon uit; het is vakantie. Even geen vragende collega’s, veeleisende klanten en een constant volstromende mailbox. Toch gaat niet iedereen onbezorgd out of office. Maar liefst een op de vijf respondenten zich verplicht voelt op vakantie bereikbaar te zijn voor hun werk. Vooral vrouwelijke dertigminners hebben hier last van. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

Je ligt in de zon aan het zwembad en ziet berichten van je werkgever binnenkomen. Hij heeft je dringend nodig. Reageer je direct of doe je alsof je het niet gelezen hebt? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst veertig procent van de respondenten het geen probleem vindt als hun werkgever contact opneemt wanneer ze op vakantie zijn. Met name Flevolanders vinden het prima om een zakelijk telefoontje of mailtje te beantwoorden. Benieuwd naar hoe de rest van Nederland daar over denkt? Je ziet het in de visual.

Een koffer inpakken is voor velen een crime. Je hebt altijd ruimte tekort en neemt veel te veel mee. Toch pak je voor de zekerheid dat extra setje kleding, een onderbroek en werkspullen in. Ruim een derde van de respondenten maakt zich hieraan schuldig en neemt weleens hun werktelefoon- of laptop mee op vakantie. Dit geldt vooral voor mannen. Meer weten over de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

Je bent net vetrokken naar je vakantiebestemming maar ondertussen spookt die ene klus nog door je hoofd. Nemen je collega’s het wel goed van je over? Heb je alle to-do’s goed overgedragen? Voor een kwart van de respondenten is dit heel herkenbaar, zij kunnen hun werk moeilijk loslaten op vakantie. Vooral jonge vrouwen nemen ‘het werk’ mee op reis. Benieuwd in hoeverre dit geldt voor mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Tijdens vakantie werken is voor velen een echte no-go. Maar wat als er een belangrijke deadline gehaald moet worden? Grote kans dat je zelf toch nog even achter je laptop kruipt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vier op de tien werkende Nederlanders weleens werkt op vakantie. Andersom is dit geen vereiste, slechts zeven procent verwacht hetzelfde van hun collegae. Benieuwd naar de exacte verdeling tussen de verschillende opleidingsniveaus? Je ziet het in de visual.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *