ExpressVPN onder vuur – is deze VPN nog wel veilig?
CIO Gericke de gebeten hond
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft momenteel zijn pijlen gericht op de CIO van ExpressVPN, Daniel Gericke. Als ‘chief information officer’ bekleedt hij een van de hoogste functies binnen het bedrijf. Gericke wordt ervan beschuldigd dat hij onderdeel uitmaakte van Project Raven, waarin hij handelde in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten. Doel van deze geheime operatie was onder meer om in te breken op de apparaten van Amerikaanse activisten en politici. Saillant detail daarbij is dat Gericke van oorsprong zelf Amerikaans is en in het verleden ook in dienst was bij het leger van de Verenigde Staten.
Gericke was daarin niet alleen, ook twee andere Amerikanen waren erbij betrokken. De drie hebben een gezamenlijke boete van 1,6 miljoen dollar aan hun broek hangen, opgelegd door de Amerikaanse Department of Justice. Van Gericke is bekend dat hij deze boete niet aanvecht en dat hij het bedrag dus netjes gaat betalen, zodat hij verder ook niet juridisch vervolgd wordt. Wel mag hij ook nooit meer voor de Amerikaanse overheid werken, wat niet zo gek is aangezien hij daar nu min of meer als landverrader wordt beschouwd. Gericke heeft in de tussentijd daarentegen al een andere opdrachtgever gevonden, en dat is momenteel ExpressVPN.
Doordat deze feiten naar buiten zijn gekomen, loopt de reputatie van de CIO een flinke deuk op. Zou je zeggen. Wellicht genoeg om ook bij ExpressVPN zijn koffers te mogen pakken. Toch is dat niet het geval. De VPN-provider zegt in een statement namelijk dat ‘het vertrouwen in Daniel onverminderd hoog blijft’. Sterker nog, het bedrijf wist al van Gericke’s verleden voor hij bij ExpressVPN werd aangenomen en dat was júist een reden om hem in dienst te nemen. Het idee: deze persoon weet veel over hacking en cyberspionage en is daarom een aanwinst voor het team. Met die kennis kan ExpressVPN zijn dienstverlening verbeteren, als verkoper van software die pottenkijkers de pas moet afsnijden.
Overname door Kape Technologies
Niettemin komen de aantijgingen voor ExpressVPN op een ongelegen moment. Eerder deze week kondigde de firma aan in handen te komen van Kape Technologies. Deze nieuwe eigenaar betaalt fiks voor de nieuwe aanwinst, namelijk 936 miljoen dollar. Het is daarmee de duurste overname binnen de VPN-industrie tot op heden. Kape is overigens ook al in bezit van twee andere bekende VPN-providers, CyberGhost en Private Internet Access. Door ook ExpressVPN te omarmen, versterkt Kape zijn positie als leverancier van software die gericht is op allerlei soorten computerbeveiliging. Zo zit het bedrijf ook achter meerdere antivirusoplossingen.
Hoewel Kape Technologies met de beste bedoelingen in het vak lijkt te zitten, heeft deze firma toch geen al te beste naam. Voor Kape in 2013 werd opgericht, ging het bedrijf als Crossrider door het leven. Destijds handelde men in adware: programmaatjes die onafgebroken advertenties serveren. Zo was Crossrider bijvoorbeeld verantwoordelijk voor hinderlijke toolbars die zich in je browser nestelden. De bekendste adware kwam aan het licht onder de naam Superfish, die onder andere in laptops van Lenovo werd aangetroffen. De meeste mensen zitten op deze vorm van malware echter helemaal niet te wachten en ook virusscanners sloegen er in het verleden telkens op aan.
Wellicht is Kape Technologies zijn leven aan het beteren. Uitgerekend een bedrijf dat vroeger zelf virussen de wereld in hielp, investeert nu in software die je daarvoor moet behoeden. En ook telkens meer in het beschermen van je online privacy, getuige de megabedragen die Kape tot op heden in verschillende VPN’s heeft gestoken. Met ExpressVPN als nieuwste portfolio-uitbreiding.
Overigens zegt ExpressVPN dat het zoveel mogelijk onafhankelijk blijft handelen. In onze ExpressVPN review lees je welke maatregelen deze provider allemaal treft om jouw online anonimiteit te waarborgen. Aan het no-log-beleid en de sterk beveiligde infrastructuur verandert voor zover bekend niets.
ExpressVPN: Veilig of niet?
Zo komen we terug op de vraag of ExpressVPN nog wel veilig is om te gebruiken. Klokkenluider Edward Snowden is in elk geval snoeihard in zijn oordeel. Hij stelt op Twitter dat je eigenlijk per direct je lidmaatschap moet stopzetten. Hij reageert daarmee in het bijzonder op de ontwikkelingen omtrent de eerder besproken CIO Gericke.
If you’re an ExpressVPN customer, you shouldn’t be. https://t.co/l8us92W0BQ
— Edward Snowden (@Snowden) September 16, 2021
Tegelijkertijd snappen we de overwegingen van ExpressVPN om Gericke wel in dienst te houden, ook goed. Door zijn ervaring als overheidshacker, weet hij als geen ander waartegen een goede VPN je dient te beschermen. En Kape Technologies? Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat deze firma nu nog steeds kwade bedoelingen heeft. Maar het verleden poets je ook niet zomaar weg…
De juiste VPN kies je deels op goed vertrouwen. Veel zaken kunnen dit vertrouwen versterken, zoals een privacybeleid dat goed in elkaar steekt, een vestigingsland waar de overheid niet zomaar je data kan opvragen, een sterk no-log-beleid, onafhankelijke security-audits en de aanwezige protocollen en encryptiestandaarden. Kenmerken die we stuk voor stuk toetsen en meenemen in onze beoordelingen op VPNdiensten.nl.
Het VPN-landschap verandert continu en naarmate de noodzaak voor VPN’s toeneemt, verwachten we dat er vaker verhalen naar buiten komen die misstanden bij de aanbieders ervan aan de kaak stellen. Houd onze site in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen, zodat je die overwegingen mee kunt nemen in je keuze voor de beste VPN.