Zes cadeautips voor je eigen professionele online beveiliging 2022

Hoewel veel mensen het belang van cyberbeveiliging inzien, blijkt uit enquêtes dat meer dan de helft van de ondervraagden toegeeft dat ze meer hadden kunnen doen om hun persoonlijke gegevens te beschermen. Als je dus cadeaus geeft of krijgt, is het zinvol onderstaande opties voor de bescherming van je informatie te overwegen. Bovendien kunnen deze cadeaus je nog veel meer plezier bezorgen!
Inhoudsopgave

1. Opslag in de cloud

Door gebruik te maken van cloudopslag en back-up kunnen we waardevolle bestanden, foto’s, werkprojecten, of andere informatie die we veilig moeten bewaren makkelijk bijhouden. Applegebruikers kennen het gevoel dat ze hun opslag moeten verhogen als hun iPhone de melding “Your Storage is Almost Full” begint te tonen. Externe opslag kan een optie zijn, maar kan niet op tegen het gemak en de veiligheid van cloudupload, waarmee je overal en vanaf elk toestel bij je gegevens kunt

cloud opslag

De meeste cloudopslagdiensten zoals Dropbox komen met een gratis optie, maar met een maandelijks of een jaarlijks contract kun je tot 2TB uploaden en meerdere gebruikers aansluiten. De meeste betrouwbare diensten voegen ook een verzekering en een helpdesk toe, zodat je gegevens altijd veilig zijn. 

2. Statistieken van je computer

Alles over je machine te weten komen helpt problemen voorkomen en vermindert uiteindelijk de reparatiekosten. Programma’s als iStat Menus houden je CPU-belasting en -prestaties bij, de levensduur en -cycli van je batterij, apps die energie verbruiken, en houden de controle over alle processen. Het geeft ook informatie over webbrowsen, zoals IP– en MAC-adressen, en wifisnelheid. Kortom, het heeft al je gebruikersgegevens op één plaats

computer statistieken

Hoe maak je gebruik van deze statistieken? Door van je dashboard een echte monitor te maken, kun je de prestatiesnelheid opvoeren en fouten opsporen voordat programma’s stoppen met reageren en alle niet opgeslagen gegevens verloren gaan. Een licentie kost ongeveer 15 dollar en er zijn groepsabonnementen verkrijgbaar. Windows alternatieven zoals HWiNFO of een eenvoudigere gratis app als Sidebar Diagnostics dienen ook hetzelfde doel.

3. Antivirus

Veel PC- en Macgebruikers negeren antivirusbescherming totdat onheil toeslaat, meestal vanwege de kostbare licenties van antivirussoftware. Toch is een virusscanner dezer dagen onmisbaar, zeker omdat je computer en telefoon volstaan met persoonlijke gegevens die gebruikt worden voor dingen als bankverificatie of wachtwoordopslag. Gratis antivirusapps zijn erg simpel en bieden meestal geen uitgebreide oplossingen. Als je iemand een licentie van Norton 360 of Kaspersky voor de PC cadeau doet, kan dat zijn digitale leven zeker ten goede komen. 

surfshark antivirus android interface

Sommige antivirusproducten bieden een veel bredere bescherming dan alleen bedreigingsdetectie. Avast Security and Privacy app scant open wifinetwerken en detecteert of ze veilig te gebruiken zijn. De Mobile Security Application van Trend Micro helpt bijvoorbeeld bij het opsporen van vermiste of gestolen telefoons via GPS, wifi of telefoonmasten. 

4. RFID-wallets en verborgen kaarthouders

Accessoires zoals smartphonehoesjes of portemonnees hoeven niet altijd simpel te zijn als het op beveiliging aankomt. Fabrikanten letten niet alleen op de materialen, waarbij ze de voorkeur geven aan milieuvriendelijke oplossingen, maar passen deze alledaagse dingen ook aan de dagelijkse cyberdreigingen aan. 

rfid wallet kaarthouder

Als je veel reist, ook met het openbaar vervoer, is een met RFID-beveiligde portemonnee of rugzak een goede keuze. Hij houdt radiosignalen weg van je paspoort, identiteitskaart of creditcards. En omdat radiofrequentielezers op Aliexpress minder dan €10 kosten, ben je misschien blij als je een beschermhoesje, portemonnee of tas cadeau krijgt. 

Merken als Bellroy bieden ook HeiQ V-Block iPhonehoesjes aan, die niet alleen je dure smartphone op een duurzame en niet-giftige manier beschermen, maar ook een verborgen vakje voor credit- of OV-kaarten hebben. En als je al je signaalafgevende toestellen tijdens het woon-werkverkeer op een veilige plaats wilt bewaren, kun je een minder fancy, maar volledig professionele Faradaytas proberen die alle belangrijke signalen van 2G tot 5G en verder blokkeert. 

5. VPN-programma’s

Veilig internetten is erg belangrijk, ongeacht waarvandaan je surft, of dat nu een thuisnetwerk met een vast IP-adres is of een openbaar netwerk. VPN maakt veel dingen mogelijk, zoals locatie-gebaseerde zoekopdrachten of toegang krijgen tot je online bank als je op reis bent. 

wat is vpn schematisch uitgelegd

Het draagt ook bij aan je veiligheid door je computer moeilijker traceerbaar te maken. De meeste VPN-apps bieden een proefperiode met een vooraf ingestelde lijst van serverlanden van waaruit je kunt browsen en een dagelijkse of maandelijkse datalimiet. 

Als je een gevorderde internetgebruiker bent of dagelijks online werkt, kan een VPN-abonnement je helpen veiliger te browsen en toegang te krijgen tot geblokkeerde websites en diensten. 

6. Een Yubikey

Yubikey is een hardware authenticatie-apparaat dat oorspronkelijk van Yubico komt en door medewerkers van Facebook en Google gebruikt wordt om hun accounts te beveiligen. De NFC-geschikte USB-stick maakt verbinding met ondersteunde diensten (je zult begrijpen, daar zitten Google en Facebook ook tussen) en past twee-factor authenticatie toe. 

een yubikey met sleutelhanger

Hoewel dit soort apparaten nog een nieuw item zijn op de consumentenmarkt, zullen mensen die digitale veiligheid hoog in het vaandel hebben staan dit kleine geschenk zeker kunnen waarderen.

Categorieën: Security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *