Dashlane review – uitgebreide wachtwoordmanager mét VPN
Al je belangrijke wachtwoorden op één plek, is dat eigenlijk wel veilig? Als je gehackt wordt, kan iemand toch in één klap overal bij? Dat is zo, maar gehackt worden met een wachtwoordmanager is vrijwel onmogelijk. En omdat je al je andere wachtwoorden net zo sterk kunt maken als je wil, ben je uiteindelijk een stuk beter beveiligd. Je hoeft ze immers toch niet te onthouden!
In dit artikel gaan we in op alle functies van Dashlane, laten we zien hoe je de apps gebruikt en vergelijken we de tool met andere password managers.
Inhoudsopgave
Wat is Dashlane?
Dashlane is een wachtwoordmanager. Eenmaal ingelogd kun je al je online wachtwoorden in de app hangen, zodat je nooit meer inloggegevens hoeft in te vullen, en bovendien automatisch sterke wachtwoorden kunt gebruiken zonder dat je ze hoeft te onthouden. Er is een gratis versie van Dashlane, maar de meeste functies krijg je bij de betaalde abonnementen, die overigens ook helemaal niet zo prijzig zijn.
Dashlane review – samengevat
Dashlane is een van de populairste wachtwoordmanagers die er zijn, met ruim 15 miljoen gebruikers wereldwijd. Dashlane is er trots op nog nooit gekraakt te zijn, mede door de encryptie waarmee je wachtwoorden worden opgeslagen.
De app bezit een aantal interessant functies, vooral de betaalde abonnementen, maar er ontbreken ook wel features die we bij de concurrentie wel vaak tegenkomen. Dashlane is absoluut een goede wachtwoordmanager, en voor sommige gebruikers zelfs de beste wachtwoordmanager, al geldt dat niet voor iedereen.
Voordelen:
- IJzersterke encryptie die nog nooit is gekraakt
- Gratis versie én gratis proefversie van betaald abonnement
- Automatische 2FA
- Dark web monitoring
- Hoge gebruiksvriendelijkheid van zowel extensie, web-app als smartphone-app
Nadelen:
- Gratis versie alleen op één apparaat
- Wachtwoorden delen alleen met andere Dashlane-gebruikers
- Geen mogelijkheid tot het maken van meerdere kluizen
- Ingebouwde VPN houdt meer gegevens bij dan wenselijk
Dashlane gebruiken
Om Dashlane te kunnen gebruiken, ga je naar de bijbehorende website en klik je op Get Dashlane rechts bovenin. Je wordt meteen doorgestuurd naar de app-winkel van de browser die je gebruikt. Installeer de extensie en maak een account aan met je e-mailadres. Je krijgt een 2FA-code in je mailbox om te bewijzen dat jij het bent, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen.
Heb je de extensie eenmaal geïnstalleerd, dan kun je er ook voor kiezen om de apps voor smartphones te installeren, of om de web-versie of de speciale Mac-app te gebruiken. De web-app vind je door de extensie te openen en op de knop onderaan te klikken.
In de web-app krijg je een stappenplan voorgeschoteld dat je niet per se hoeft te volgen, al kan het wel handig zijn. Vreemd is dat je in de webversie het stappenplan niet kunt wegklikken (bij de mobiele apps kan dat wel), zelfs niet als je alle stappen hebt doorgelopen.
Aan de linkerkant zie je een lijst met termen die je ongetwijfeld kent als je al eens een wachtwoordmanager hebt gebruikt. Onder Logins komen al je inloggegevens te staan die je in de app hebt gezet. Bij Betaling kun je creditcardgegevens toevoegen, of je kunt kiezen voor persoonlijke notities of identiteitsbewijzen. Zo heb je al je belangrijke informatie op één handige en bovendien veilige plek.
Daaronder vind je enkele handige extra opties. Met Wachtwoordscore kun je al je wachtwoorden laten checken op veiligheid en hoe moeilijk ze te kraken zijn. Bij Darkweb-monitoring zie je of jouw inloggegevens voorkomen in gehackte databases. Premium-gebruikers kunnen hier ook de VPN gebruiken.
Rechtsboven vind je de knop Mijn account, waar je allerlei informatie over de veiligheid van je account kunt vinden, instellingen kunt aanpassen, en wachtwoorden vanuit een andere password manager kunt importeren. Je kunt daarbij kiezen uit de meeste grote wachtwoordmanagers en browsers, dus als het goed is is overstappen een fluitje van een cent.
De Dashlane-app voor smartphones werkt min of meer hetzelfde als de web-app. Je vindt hier je opgeslagen wachtwoorden, die je kunt aanpassen, kopiëren, delen, of automatisch kunt laten invullen. Onder de instellingen vind je wat extra tools als het inloggen met een pincode en het instellen van het gebruik van biometrische gegevens, ofwel: inloggen met je vingerafdruk.
Dashlane Premium functies
De premium-versie van Dashlane beschikt over enkele functies die je niet zomaar bij iedere passwordmanager vindt.
Dashlane VPN
Een van de handigste functies van Dashlane is in theorie de ingebouwde VPN. Een VPN is een virtueel privénetwerk, waarmee identificeerbare gegevens als je IP-adres en je locatie onzichtbaar worden gemaakt. Handig, want zo kun je bijvoorbeeld websites bezoeken waar een georestrictie op zit. Ook als je openbare netwerken gebruikt, bijvoorbeeld op het vliegveld of in de trein, is het een goed idee om een VPN te gebruiken, om het zo voor hackers moeilijker te maken je apparaten over te nemen.
De VPN binnen Dashlane is niet beschikbaar in de proefperiode, maar de functie zit wel in de volledige Premium-versie. Dashlane beheert zelf geen VPN-servers, maar heeft voor deze functie de handen ineen geslagen met Hotspot Shield. Een VPN die helaas geen al te beste naam heeft als het aankomt op het bijhouden van logs en bovendien een Amerikaanse dienst is. Er zijn VPN’s met een beter no-log-beleid.
Automatische wachtwoordwisselaar
Dashlane beschikt over een automatische wachtwoordwisselaar, al is die term een beetje misleidend. Als je in je kluis zit en naar een van je wachtwoorden gaat, zie je naast het versleutelde wachtwoord een wisselknop. Klik je daarop, dan laat Dashlane zien hoe je het wachtwoord bij die specifieke website moet vervangen. Echt automatisch is het dus niet, maar je hoeft je wachtwoorden in elk geval niet allemaal zelf weer handmatig in te voeren.
Live dark web monitoring
Net als veel andere wachtwoordmanagers houdt ook Dashlane het dark web continu in de gaten. Op het dark web worden vaak bestanden met gelekte inloggegevens gedeeld. Via de knop Darkweb-monitoring in de linkerzijbalk kun je tot vijf e-mailadressen toevoegen, waarvan iedere dag wordt gecheckt of ze voorkomen op zo’n lijst. Als dat het geval is, krijg je een melding, en de tip om je wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen.
Beveiligingsfeatures van Dashlane
Encrypted storage
Dashlane gebruikt encrypted storage om je wachtwoorden op te slaan. Dat houdt in dat de gegevens die je bij Dashlane invult, eerst door elkaar worden gehusseld voor ze worden opgeslagen. Alleen met jouw inlog kunnen die gegevens weer in elkaar worden gepuzzeld. Zelfs Dashlane kan niet bij je gegevens.
2FA (twee factor authenticatie)
2FA, ook wel two factor authentication of tweetrapsverificatie genoemd, is een extra manier om je account te beveiligen. Via een code in je e-mail of een sms’je moet iedereen die op jouw account probeert in te loggen bewijzen dat ze jou zijn, en meestal kunnen ze dat niet. 2FA staat op Dashlane zelfs standaard aan: iedere keer dat je een nieuw apparaat gebruikt, moet je via een e-mailcode bewijzen dat jij het bent. Kost iets meer tijd, maar het is wel zo veilig.
Emergency access
Dashlane biedt een functie waarmee anderen toegang tot je account kunnen krijgen, mocht jij onverhoopt niet in staat zijn om in te loggen. Vooraf maak je een zogenaamd Dash-bestand aan, waarin al je gegevens staan opgeslagen. Dat bestand is beveiligd met een wachtwoord, dat je aan een specifiek persoon kunt geven. Op die manier kan een vriend of familielid bij je gegevens als jij er zelf even niet bij kan.
Biometrische login en PIN unlock
De Android- en iOS-apps van Dashlane bieden de functie om de pincode van je telefoon te gebruiken om in de app in te kunnen loggen. Dat is handig, want dan hoef je niet iedere keer je (als het goed is lange) hoofdwachtwoord in te vullen. Dashlane kan bovendien ook biometrische gegevens als je vingerafdruk gebruiken om toegang tot je account te geven. Je vindt beide opties via Instellingen > Beveiliging.
Toegankelijkheid en gebruik
Dashlane is een uitgebreide wachtwoordmanager, en heeft enkele functies die je online leven een stukje makkelijker maken.
Zo kun je bijvoorbeeld automatisch formulieren laten invullen. Je geeft één keer je gegevens door aan Dashlane, en je hoeft nooit meer je naam, adres en telefoonnummer in te voeren als je weer eens ergens een account maakt. Veel browsers ondersteunen deze functie zelf ook, maar het is wel fijn een back-up-optie te hebben.
Anders dan de meeste wachtwoordmanagers biedt Dashlane in de persoonlijke abonnementen geen manier om meerdere kluizen aan te maken. Je kunt wachtwoorden een categorie geven, maar het nut daarvan is beperkt tot het sorteren van je wachtwoorden. Dat is jammer, want het is een fijne functie als je vaak wachtwoorden deelt met collega’s, vrienden, familieleden of studiegenoten.
Wel kun je wachtwoorden delen met andere gebruikers. Die persoon moet overigens wel een Dashlane-account hebben om het wachtwoord te kunnen gebruiken.
Het is ook fijn dat er geen limiet zit op het aantal wachtwoorden dat je in Dashlane zet. Iedereen kan een onbeperkt aantal logins laten onthouden – ook gratis gebruikers, al zijn die wel gelimiteerd tot een enkel apparaat.
Ook als je even zonder internetverbinding zit, kun je je wachtwoorden alsnog bereiken. Dashlane, hoewel een web-app, werkt lokaal op je apparaat, dus je kunt ook zonder actieve verbinding bij je wachtwoorden. Die functie werkt overigens niet als je de 2FA-instellingen op z’n strengst heb staan, dus houd daar wel rekening mee.
Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid scoort Dashlane een dikke voldoende. De app is intuïtief, en de instellingen in zowel de web-app als de smartphone-apps zitten op een logische plek. Het feit dat 2FA standaard aan staat voor nieuwe apparaten is in het begin wat vervelend, maar het is wel zo veilig.
Veiligste wachtwoordmanager installeren op jouw apparaten
Dashlane is een wachtwoordmanager die vooral in je browser leeft. Er zijn ooit desktop-apps geweest, maar die zijn inmiddels uitgefaseerd. De basis van Dashlane is de browser-extensie, die voor iedere bekende browser beschikbaar is: je vindt ‘m voor Chrome, Firefox, Safari, Edge, en andere Chromium-browsers als Brave en Opera.
Installeren doe je via de knop bij de webstore van de respectievelijke browsers. Let op: bij sommige browsers, zoals Chrome, moet je de extensie zelf nog even vastpinnen aan de taakbalk.
De extensie an sich is een simpele, maar prima bruikbare tool. Al je wachtwoorden staan erin, je kunt gegevens snel invullen en bovendien kun je in een handomdraai een sterk wachtwoord laten aanmaken én onthouden. Verder heeft de extensie weinig om het lijf: als je instellingen wil aanpassen moet je de web-app openen. Die vind je door op de knop linksonderaan in de extensie te klikken.
Daarnaast zijn er apps voor Android en iOS. Die zijn uitgebreider dan de extensie, en bieden alle functies die de web-app ook biedt. Vooral de autofill-opties zijn handig op je telefoon, omdat het elke keer opnieuw intypen van al je wachtwoorden behoorlijk veel tijd in beslag kan nemen. De apps zijn simpel opgesteld en werken intuïtief.
Dashlane gratis & betaalde abonnementen
Net als andere wachtwoordmanagers heeft ook Dashlane meerdere abonnementen. We lopen even door de lijst en laten zien wat je voor je geld krijgt.
Dashlane Free
Dashlane Free is de gratis variant – en dat blijft hij ook, volgens de makers. Je kunt een onbeperkt aantal wachtwoorden opslaan en je kunt gebruikmaken van functies als het delen van wachtwoorden, maar enkele belangrijke opties zijn voorbehouden aan betalende gebruikers. Bovendien kun je je kluis maar op één apparaat benaderen. Qua gratis wachtwoordmanagers zijn er betere varianten op de markt.
Dashlane Advanced
Het Advanced-abonnement gaat een stukje verder. Met Advanced kun je wél meerdere apparaten gebruiken, wat ons betreft een must als het gaat om password managers. Bovendien krijg je darkweb monitoring als extra functie.
Dashlane Premium
Het meest complete betaalabonnement is Dashlane Premium. Je krijgt alle functies van de eerder genoemde abonnementen, maar de grote winst zit hem (op papier) in de VPN die je erbij krijgt. Alleen kunnen we die niet zonder meer aanraden, omdat Hotspot Shield de achterliggende VPN-partij is en deze niet al te best scoort op het vlak van anonimiteit.
Dashlane Friends & Family
Wil je met meerdere mensen tegelijkertijd een wachtwoordmanager gebruiken? Dan is Friends & Family een ideaal abonnement. Wederom krijg je alle functies van de andere abo’s, met als verschil dat je tot wel tien gebruikers kunt toevoegen, die elk hun eigen kluis krijgen.
Zakelijke abonnementen
Dashlane biedt ook een aantal zakelijke abonnementen. Het goedkoopste abonnement kost 2 euro per gebruiker per maand, de versie met VPN kost 5 euro per gebruiker per maand en het uitgebreide pakket, onder andere met wat handige bedrijfsfuncties, kost 8 euro per gebruiker per maand.
Dashlane is niet de goedkoopste wachtwoordmanager, en de gratis versie is gelimiteerd tot één enkel apparaat. Het Premium-abonnement biedt weliswaar de meeste waar voor je geld, ware het niet dat we de VPN-functie niet zonder meer kunnen aanraden. De beste optie is daardoor het Advanced–abonnement, waarbij je ervoor kunt kiezen om los nog voor een andere, veiligere VPN kan betalen.
Dashlane alternatieven
Dashlane weerhoudt zich goed tot andere bekende wachtwoordmanagers. De meeste wachtwoordmanagers als NordPass, LastPass en 1Password bieden ook een onbeperkt aantal wachtwoorden op een onbeperkt aantal apparaten aan.
De verschillen zitten hem vooral in de details. Zo biedt Dashlane geen optie voor meerdere kluizen en wachtwoordgroepen aan, waar de concurrenten dat wel doen; andersom is Dashlane de enige grote wachtwoordmanager die een eigen VPN aanbiedt. Maar zoals je eerder in deze review kon lezen, kun je beter kiezen voor een andere VPN die minder logs bijhoudt. Ook al moet je daar dan apart voor betalen.
Conclusie – Waarom kiezen voor wachtwoordmanager Dashlane?
Dashlane is een goede, zeer veilige en nog nooit gehackte wachtwoordmanager. De gratis versie is wat karig, maar de niet al te dure abonnementen komen met handige functies als dark web monitoring en zelfs een eigen VPN-dienst.
Dat maakt van Dashlane een zeer interessante optie, al blijft het jammer dat je wachtwoorden niet goed kunt groeperen en dat het delen van wachtwoorden alleen kan met andere Dashlane-gebruikers.
De apps zijn handig in gebruik en bieden alle opties die je nodig hebt, met een intuïtieve lay-out. Het Premium-abonnement is iets om goed over na te denken, omdat de VPN die er bij zit niet het meest veilig is.
Het goedkopere Advanced-abonnement zonder VPN is dan de betere optie (als je daarnaast maar wel een andere VPN inzet om je internetverbinding te beveiligen). Los daarvan: als je aan één kluis genoeg hebt, is Dashlane zeker een van de beste password managers voor jou.
Veelgestelde vragen over Dashlane
Dashlane houdt de hele dag voor websites in de gaten waar datalekken worden gepubliceerd. Welke dat precies zijn blijft onduidelijk, maar doorgaans worden dezelfde bronnen gebruikt als op de populaire site haveibeenpwned.com. Als een van de e-mailadressen die je hebt ingevuld op zo’n lijst voorkomt, krijg je meteen een melding dat je je wachtwoord zo snel mogelijk moet veranderen.
Nee, Dashlane is nog nooit gehackt. En zelfs als dat wel gebeurt, zorgt de Zero Knowledge-architectuur ervoor dat je wachtwoorden nog steeds veilig zijn.
Ja, wachtwoorden delen kan alleen met mensen die een Dashlane-account hebben. Ze kunnen natuurlijk wel een gratis account aanmaken als je een wachtwoord met ze deelt.
Dashlane heeft helaas (nog) geen mogelijkheid om meerdere kluizen te maken. Dat betekent dat al je wachtwoorden op één hoop worden gegooid. Als je de boel echt los van elkaar wil houden, moet je twee losse abonnementen nemen.
Dashlane heeft als een van de weinige wachtwoordmanagers een gratis jaarabonnement op het Premium-pakket voor studenten, al hebben we niet precies kunnen testen of e-mailadressen van Nederlandse universiteiten en hogescholen ook zomaar worden geaccepteerd. Zowel voor scholen als voor non-profitorganisaties zijn er wel alternatieve oplossingen voorhanden.