Adblockers: sneller, veiliger én fijner browsen

Gemiddeld kom je als Nederlander per dag meer dan 5.000 commerciële boodschappen tegen. Dit zijn bijvoorbeeld billboards op straat en reclames tijdens je favoriete televisieprogramma. Maar ook online kom je een groot deel van deze reclameboodschappen tegen. Je hoeft je internetbrowser maar te openen en je wordt omver gegooid met pop-up advertenties over die blender waar je weken geleden naar gekeken hebt. Om deze advertenties te filteren, kun je gebruik maken van een adblocker.
Inhoudsopgave

Wat is een adblocker?

Een adblocker (vrij vertaald: advertentiestopper) is een programma waarmee je advertenties blokkeert die op een internetpagina weergeven worden. Dit kunnen reclameboodschappen op websites in de browser van je laptop of mobiel zijn, maar bijvoorbeeld ook videoreclames op YouTube.

In onderstaande afbeelding zie je duidelijk wat een adblocker doet. Links wordt geen adblocker gebruikt, rechts wel. Wat je hier niet kunt zien, is dat de advertentie ook nog eens beweegt. Met behulp van een adblocker wordt in dit geval het lezen van het nieuws dus een stuk prettiger en rustiger.

adblocker voorbeelden

Gebruik je een adblocker, dan kun je er vaak zelf voor kiezen welke websites en functionaliteiten je blokkeert. Sommige advertenties worden door de meeste adblockers echter standaard niet geblokkeerd:

  • Advertenties in de apps op je smartphone.
  • Advertenties die weergegeven worden op websites zoals Facebook, Instagram en LinkedIn.
  • Advertenties die opgenomen worden in reguliere content, zoals gesponsorde artikelen die een YouTuber presenteert.

En dan zijn er ook nog websites die je pas toegang geven wanneer je de adblocker hebt uitgeschakeld. Dat is niet gek: websites verdienen namelijk hun geld door advertenties. Hierover later meer.

popup die je ziet als je een adblocker gebruikt

Acceptable Ads Committee

Sommige advertenties worden niet geblokkeerd omdat ze zijn goedgekeurd door het Acceptable Ads Committee (AAC). Het AAC is een onafhankelijke instantie die bepaalt welke advertenties waardevol zijn en respectvol omgaan met de online gebruikservaring. Dit wordt bepaald aan de hand van specifieke criteria:

  • Advertenties mogen geen overdreven opvallende elementen hebben, zoals te veel kleuren, animaties of geluiden die uit zichzelf afspelen.
  • Advertenties mogen maar een bepaalde grootte hebben. Zo mogen advertenties die je direct ziet wanneer een website laadt, niet meer dan 15% van de pagina innemen.
  • Het moet duidelijk zijn dat een advertentie daadwerkelijk een advertentie is, bijvoorbeeld omdat er ‘advertentie’ boven staat.
  • Advertenties mogen geen obstakel zijn bij het lezen van de content op een website. Daarom mogen ze alleen naast, boven of onder de tekst komen te staan.

De voordelen van adblockers

Een adblocker zorgt direct voor minder irritaties en minder prikkels. Je wordt immers niet steeds afgeleid door pop-ups, opvallende advertenties en schreeuwerige reclames. Adblockers garanderen geen advertentievrij leven, maar zorgen wel voor minder (storende) advertenties en pop-ups. En zo zijn er nog meer voordelen.

Creatieve en interessante reclames

Reclamebureaus gaan graag de strijd aan tegen adblockers. Dit hebben ze al geprobeerd – en verloren – via rechtszaken, waardoor ze vaak een nieuwe weg zijn ingeslagen. Aangezien de schreeuwerige reclames niet langer werken, omdat ze worden geblokkeerd door adblockers, worden steeds meer reclames gemaakt die opvallen door hun creativiteit en originaliteit. Hierdoor zie je, wanneer je een adblocker gebruikt, meer interessante, passende en misschien zelfs leuke reclames.

Veiliger internetten

Online advertenties zijn niet alleen irritant, ze kunnen ook nog eens schadelijk zijn. Cybercriminelen kunnen namelijk schadelijke software (malware) in een advertentie verstoppen. Zodra je op de advertentie klikt wordt deze op je apparaat geïnstalleerd, waardoor de criminelen toegang krijgen tot je privégegevens. De meeste adblockers beschermen je apparaat tegen zulke malware.

een veiligheidswaarschuwing van een adblocker

Online privacy

Een andere manier waarop derden je privégegevens verzamelen, is door trackers en cookies op websites te verstoppen. Zo kunnen adverteerders je surfgedrag volgen, je persoonlijke gegevens opslaan en advertenties laten zien die op jouw persoonlijke situatie zijn gericht. Dit kun je tegengaan door een adblocker te installeren waarmee trackers worden geblokkeerd. Ook kun je een VPN inzetten om je online privacy te bewaken.

Sneller surfen

Wanneer een website naast de reguliere content ook nog eens advertenties moet laden, duurt het lang voordat je verder kan internetten. Door het inzetten van een adblocker laden websites een stuk sneller. De advertenties hoeven immers niet geladen te worden. Bovendien gebruik je zo minder data bij mobiel internetten. Fijn voor je geduld én je portemonnee.

De nadelen van adblockers

Maar adblockers hebben ook nadelen. Waar sommige reclamebureaus en websites het blokkeren van advertenties tegengegaan met creatieve oplossingen, kiezen andere websites juist voor de agressieve aanpak. Ze betalen bijvoorbeeld veel geld aan adblockers om toch advertenties te kunnen weergeven, of blokkeren de hele website tot je de adblocker hebt uitgeschakeld. En zo zijn er nog meer nadelige gevolgen van adblockers.

Websites missen inkomsten

Je hoeft over het algemeen niet te betalen om toegang tot een website te krijgen, maar het geld om de website(content) te betalen moet ergens vandaan komen. Daarom zetten veel websites advertenties in, zodat ze betaald krijgen door adverteerders. Adblockers blokkeren deze advertenties, waardoor deze inkomsten wegvallen en de website mogelijk opgeheven moet worden.

Vermomde advertenties

Omdat deze inkomsten wegvallen, moeten websites op zoek gaan naar andere manieren om hun website staande te houden. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van advertorials: advertenties vermomd als artikel. Een adblocker kan deze niet signaleren en dus ook niet blokkeren. Onderstaand voorbeeld lijkt een onschuldige quiz, maar is eigenlijk reclame voor Hidden Valley Ranch. Hierdoor vervaagt de grens tussen redactie en reclame.

een website probeert een adblocker te omzeilen

Advertenties in content

Een andere manier waarop bedrijven de adblockers proberen te omzeilen, is door advertenties op te nemen in hun content. Voorbeelden hiervan zijn YouTube en Spotify. Wil je deze advertenties niet zien of horen? Prima, dan moet je voor de betaalde variant zonder advertenties kiezen.

Te veel blokkades

Sommige adblockers blokkeren niet alleen die vervelende advertenties, maar ook andere handige functionaliteiten. Winkelmandjes of contactmogelijkheden bijvoorbeeld, maar ook teksten, afbeeldingen en video’s. Zo mis je tijdens het internetten een hoop mogelijkheden.

Hoe gebruik je een adblocker?

Besluit je na het lezen van alle voor- en nadelen dat je een adblocker wil gebruiken, dan ben je niet de enige. In 2017 gebruikte 17% van de Nederlandse bevolking een adblocker op de computer of laptop. Mobiel was dit maar 2%. Drie jaar later was dit percentage al gestegen tot 19%. Meer dan de helft van de Nederlandse internetgebruikers (52%) gebruikt inmiddels een adblocker op hun laptop of computer.

Adblocker op je computer

Maar hoe gebruik je zo’n adblocker? De meeste internetbrowsers hebben hier al een extensie voor. Deze hoef je dus enkel nog in te schakelen. Later in dit artikel lees je meer over de bekendste adblockers. Veel van deze zijn gratis en worden door populaire browsers ondersteund. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren:

  • Google Chrome: open de Chrome webstore, zoek de gewenste adblocker op en klik op ‘Toevoegen aan Chrome’.
  • Safara: open de extensiegalerie, zoek de gewenste adblocker op en klik op ‘Install now’.
  • Internet Explorer: download de plug-in via de website van de adblocker en installeer het bestand.
  • Firefox: navigeer naar het add-ons gedeelte via het menu in de rechterbovenhoek, zoek de adblocker op en klik op ‘installeren’.

Adblocker op je mobiel

Via de Google Play of App Store kun je een adblocker downloaden om ook mobiel advertenties te blokkeren. Let wel: deze werken op je mobiele browser, maar niet binnen je mobiele apps. Adblockers die dit wel doen, dien je via de website van de adblocker zelf te downloaden. Volgens eerdere richtlijnen stond Google Play adblocker apps zelfs helemaal niet toe, maar dit is inmiddels weer veranderd. Zo installeer je een adblocker op je mobiel:

  • Download een app via de Google Play of App Store. Hier kun je zelfs adblock browsers downloaden, waardoor je direct kunt internetten zonder advertenties tegen te komen.
  • Op je iPhone kun je via instellingen pop-ups blokkeren. Ga via instellingen naar Safari en activeer ‘Blokkeer pop-ups’.

Adblocker uitschakelen

Sommige websites blokkeren de toegang tot je de adblocker hebt uitgeschakeld, andere websites zijn weer gebruiksvriendelijker wanneer de adblocker uitstaat. Daarom hebben de meeste adblockers een ‘witte lijst’ waaraan je websites kunt toevoegen. Deze websites worden vervolgens uitgezonderd van de adblocker. 

Hoe je websites aan de witte lijst kunt toevoegen verschilt per adblocker. In de meeste gevallen doe je dit wanneer je op de website of pagina bent. In het geval van het populaire AdBlock is dit heel eenvoudig. Hiervoor klik je op je icoon van AdBlock in de balk van je browser. Vervolgens kun je de website direct toevoegen aan de witte lijst en aangeven of dit eenmalig is of altijd als je de website gebruikt. Kies je voor meer opties, dan kun je ook een specifieke pagina aan de witte lijst toevoegen. 

een uitzondering aan de adblocker toevoegen

De beste adblockers

We hebben het al gehad over wat een adblocker precies doet en de voor- en nadelen van het installeren van een adblocker. Ben jij van plan om er een te installeren? Dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat de beste adblockers zijn.

De beste adblockers voor je pc

  1. AdBlockadblock logo

  • Extensie voor Google Chrome, Safari en Opera
  • Beschermt tegen advertenties en malware
  • Gratis te gebruiken
  • Overige bijzonderheden: handige filters en Malware Protection

AdBlock wordt wereldwijd gebruikt door zo’n 60 miljoen mensen om pop-ups en advertenties te blokkeren. Je kunt zelf instellen wat wel en niet wordt geblokkeerd door specifieke pagina’s en YouTube kanalen aan de witte lijst toe te voegen. Ook kun je bepalen welke specifieke advertenties worden weergegeven. Bovendien staat Malware Protection altijd aan om internetten veiliger te maken. En nog een voordeel: AdBlock hecht veel waarde aan privacy, waardoor je geen privégegevens hoeft te delen om met de adblocker te werken.

Verwar AdBlock niet met AdBlock Plus. Deze laatste adblocker begeeft zich namelijk in een grijs gebied. AdBlock Plus staat advertenties toe van websites die aan hun Acceptable Ads initiatief zijn toegevoegd. Dit is op zich een goed initiatief, maar er zijn ook grote bedrijven die betalen om aan de witte lijst te worden toegevoegd. Dit kan een belangenconflict zijn: het programma, dat advertenties hoort te blokkeren, verdient juist geld aan deze advertenties.

  1. Ghosteryghostery logo

  • Extensie voor Firefox, Google Chrome, Opera, Safari, Edge en Internet Explorer
  • Beschermt voornamelijk tegen trackers
  • Gratis te gebruiken met optionele betaalde upgrades
  • Overige bijzonderheden: Ghostery heeft ook een mobiele versie voor Android en iOS

Met Ghostery voorkom je dat iedere website alles van je weet. Vorige week een nieuwe telefoon gekocht? Met Ghostery zie je niet langer nog maandenlang advertenties voor telefoons. Deze adblocker focust namelijk op trackers. Het laat je weten welke trackers op een website actief zijn, zodat je deze kunt blokkeren. Hierdoor kunnen websites je informatie niet meer verkrijgen, wat internetten prettiger, veiliger én sneller maakt. Je kunt Ghostery ook upgraden naar een betaalde versie. De meest uitgebreide variant komt met een ingebouwde VPN.

  1. AdLockadlock logo

  • Extensie voor Google Chrome, Safari en Opera, maar ook als software te installeren op je apparaten
  • Blokkeert verschillende soorten advertenties, malware en trackers
  • Gratis proefperiode van 14 dagen, daarna een paar euro per maand
  • Overige bijzonderheden: AdLock blokkeert ook advertenties in apps en software

AdLock kun je installeren als extensie, waardoor advertenties tijdens het browsen worden geblokkeerd. Maar ook op je apparaten zelf is AdLock te gebruiken. Deze adblocker blokkeert namelijk advertenties in andere apps en software. Zo hoef je bijvoorbeeld niet langer reclames te zien bij het gebruik van Skype of Spotify. AdLock is een relatief agressieve adblocker, waardoor features op websites worden geblokkeerd die geen advertentie zijn. Maar daar tegenover staat dat AdLock de adblocker detectie omzeilt, waardoor de toegang tot websites niet meer wordt geblokkeerd tot je de adblocker hebt uitgeschakeld.

  1. uBlock Originublock origin logo

  • Extensie voor Google Chrome, Firefox en Opera, maar ook als software te installeren op je apparaten
  • Blokkeert advertenties en beschermt tegen trackers en malware
  • Gratis te gebruiken
  • Overige bijzonderheden: gebruikt minder geheugen dan veel andere extensies

uBlock Origin kan, net zoals AdLock, ingezet worden als extensie én als onafhankelijk programma. Deze adblocker blokkeert alle mogelijk advertenties en heeft veel verschillende filterlijsten die je in en uit kunt schakelen. Door de constante updates die uBlock Origin krijgt blijft de adblocker bij de tijd, waardoor nieuwe soorten advertenties niet langs de blokkade komen. Daarnaast gebruikt de adblocker erg weinig geheugen, waardoor je nog sneller kunt internetten.

  1. Adguardadguard logo

  • Extensie voor Google Chrome, Firefox, Opera, Safara en Edge, maar ook als software te installeren op je apparaten
  • Blokkeert pop-ups en advertenties, inclusief advertenties op Facebook, YouTube en meer
  • Kost een paar euro per maand, maar je kunt ook een lifetime versie kopen
  • Overige bijzonderheden: omzeilt de adblocker detectie op websites

AdGuard kan gebruikt worden als extensie op je favoriete browser, maar ook als programma op je laptop en mobiele apparaten. Dit programma filtert via een VPN alles wat op je apparaat binnenkomt. Met AdGuard heb je geen last van vervelende advertenties, en ben je tegelijkertijd verzekert van veilig internetten. De adblocker blokkeert namelijk spyware en waarschuwt voor verdachte websites

De beste adblockers voor Android en iOS

Natuurlijk wil je op je mobiele apparaten ook zoveel mogelijk advertenties vermijden en zo veilig mogelijk surfen. Daarom kun je mobiel ook een adblocker installeren. Hier bespreken we enkele van de beste en meest gebruikte mobiele adblockers.

  1. AdLockadlock logo

  • Werkt op Android en iOS
  • Blokkeert advertenties in browsers en apps
  • Beschermt je persoonlijke gegevens

We hebben het hierboven al aangekaart: AdLock blokkeert ook advertenties in je apps. Hierdoor heb je tijdens het gamen of andere mobiele bezigheden niet langer last van reclames die je moet kijken om verder te kunnen. Dit spaart batterij én mobiele data. Bovendien beschermt AdLock je apparaat tegen malware en trackers. Wil je de app op je Android apparaat installeren, dan moet je het downloaden via de website van AdLock. Aangezien het advertenties in apps blokkeert, is AdLock namelijk niet te downloaden via de Google Play Store.

  1. AdShieldadshield logo

  • Werkt op Android en iOS
  • Blokkeert advertenties in bijna alle browsers
  • Blokkeert geen advertenties in apps

Voor een klein bedrag heb je AdShield op je mobiele apparaat staan. Omdat deze app samenwerkt met populaire apps, kan deze advertenties in de meeste browsers blokkeren. Worden bepaalde advertenties toch weergeven, dan kunnen deze eenvoudig aan de zwarte lijst worden toegevoegd.

  1. AdGuardadguard logo

  • Werkt op Android en iOS
  • Blokkeert advertenties in browsers en apps
  • Gebruikt een VPN om je apparaten te beschermen

Net zoals de desktopversie gebruikt de mobiele versie van AdGuard een VPN om advertenties om de tuin te leiden. Het detecteert apps die pushmeldingen sturen, advertenties het beeld in slingeren en andere ergernissen veroorzaken. Zo worden advertenties heel grondig geblokkeerd, zowel in je browser als in je mobiele apps. Net als AdLock staat deze app niet in de Google Play Store en moet je de Android versie via de website van AdGuard downloaden en installeren.

  1. AdAwayadaway logo

  • Werkt alleen op Android
  • Technische kennis nodig voor installatie
  • Effectieve en batterij besparende oplossing

Heb je een technische achtergrond, dan is AdAway een hele effectieve adblocker. De app past een systeembestand van Android aan, waardoor je apparaat geen verbinding meer kan maken met reclamesites. Hierdoor worden advertenties niet gedownload, waardoor je batterij langer meegaat. Ook AdAway is niet te downloaden via de Google Play Store. 

  1. Browsers met adblocker (Android, iOS)adblock browser logo

  • Werkt op Android en iOS
  • Advertentievrije browser
  • Veel verschillende mogelijkheden

Als het je niet uitmaakt welke browser je gebruikt op je mobiele apparaat, kun je ook een browser met adblocker downloaden. Deze kun je gewoon downloaden via de Google Play en App Store. De browsers blokkeren advertenties, sporen trackers op en beveiligen je privégegevens. En er zijn een hoop mogelijkheden. Om er maar een paar te noemen:

  • Firefox focus
  • Adblock Browser
  • Brave browser
  • Google Chrome

VPN met adblocker

Ook een VPN kan helpen om advertenties te blokkeren. Sommige aanbieders van VPN bieden ook een adblocker aan die reclames en trackers blokkeert. Een voorbeeld van zo’n VPN is CyberSec van NordVPN. Deze blokkeert verdachte domeinnamen, zodat geen schadelijke software op je apparaat wordt geblokkeerd. De mobiele versie blokkeert ook advertenties en pop-ups. Een VPN bied je optimale online veiligheid.

Categorieën: Security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *