ibVPN

5.5 /10
Snelheid
5/10
Gebruiksvriendelijkheid
5/10
Prijs
7/10
Betrouwbaarheid
5/10

ibVPN

In de praktijk blijkt echter wel dat er voor deze lage prijs geen optimale snelheden geboden kunnen worden door ibVPN.

Kenmerken

De dienst is gemakkelijk te gebruiken omdat er voor alle gangbare besturingssystemen een cliënt beschikbaar is die gemakkelijk te installeren is. Er is software beschikbaar voor Android, Windows, Mac computer en iOS.

Ook worden alle bekende encryptieprotocollen ondersteund, namelijk: OpenVPN, L2TP, PPTP en SSTP. Waarbij OpenVPN bij ons altijd de voorkeur geniet als protocol om te gebruiken.

In onderstaande review van ibVPN zullen we alle eigenschappen en belangrijke ervaringen va deze vpn dienst met jullie delen. Lees of ibVPN voor jou geschikt is als partij voor een versleutelde verbinding.

ibVPN Servers

ibVPN heeft momenteel 172 servers verdeeld over een schommelend aantal landen. Al de populaire landen waar je content van zou willen zien zitten hier natuurlijk tussen. Denk bijvoorbeeld aan Verenigd Koninkrijk, Amerika en Nederland. Andere landen komen en gaan in het serveraanbod van ibVPN. Op de website staat een lijst met servers die op dat moment live zijn.

Tussen dit grote aantal aan servers is altijd wel een server te vinden die geschikt is voor hetgeen wat jij wilt. Ook is het fijn dat je de keuze hebt uit meerdere servers per land, dit betekent dat wanneer er een server te druk is, dat je een andere server kunt kiezen op de locatie waar je gebruik van wilt maken.

Dit grote aanbod van servers houdt in dat er eigenlijk altijd wel een server bij jou in de buurt is. Waar je ook ter wereld bent. Dit heeft als voordeel dat er altijd relatief snelle servers beschikbaar zijn om een verbinding mee te maken.

Op de website van ibVPN vind je een complete lijst met alle servers die beschikbaar zijn. In deze lijst zie je ook direct hoeveel bandbreedte er beschikbaar is en hoeveel gebruikers er momenteel op betreffende server actief zijn.

Geografische blokkades omzeilen

Veel mensen kiezen ervoor om een VPN provider te gebruiken vanwege het feit dat ze bepaalde content op een locatie niet kunnen bekijken. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je BBC iPlayer content in niet Nederland niet kunt bekijken of dat je video’s van RTL XL niet kunt bekijken als je op vakantie bent in het buitenland.

Om online video’s te kunnen kijken van bijvoorbeeld onderstaande aanbieders zou je connectie moeten via een VPN server in een land waar de video’s wel gekeken mogen worden. Het is daarom belangrijk dat de vpn service in ieder geval servers heeft staan in het land waar jij geo geblokkeerde content van wilt bekijken.

Bij ibVPN ben je dan in ieder geval aan het goed adres, zij hebben servers staan in 31 landen wereldwijd. Hieronder zit ook Nederland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De kans dat je de geografisch geblokkeerde content die jij wilt kijken kan kijken met de hulp van ibVPN is dus erg groot.

ibDNS

Speciaal voor het omzeilen van geografische blokkades heeft ibVPN de service ibDNS opgezet. Dit is een service die ervoor zorgt dat je websites en online diensten bezoekt via een andere DNS server. Op deze manieren kan je gemakkelijk geografische content in Nederland of andere landen unlocken.

Denk bijvoorbeeld aan Hulu in Nederland kijken. Het Amerikaanse aanbod van Netflix in Nederland bekijken. Ook het kijken van Nederlandse content vanuit het buitenland wordt opeens mogelijk.

Bedenk wel dat de data die je verstuurd en ontvangt niet versleuteld worden zoals dit bij een VPN verbinding wel het geval is.

Tor over VPN

Er zijn ook servers beschikbaar die TOR over VPN mogelijk maken. Op deze manier maak je eerst connectie met een VPN server van ibVPN die vervolgens jouw internetverkeer via het onion netwerk laat verlopen.

Om hier gebruik van te maken heb je wel het ultimate abonnement nodig. Deze is iets duurder dan het standaard of Torrent vpn abonnement van ibVpn.

Software van ibVPN

Het gebruik van ibVPN is zeer gemakkelijk te noemen. Er is voor de bekendste besturingssystemen cliënts te downloaden die gemakkelijk in het gebruik zijn. Zo kan je software downloaden voor:

  • Windows
  • OSx, voor Mac computers
  • iOS app voor iPhones en Ipads
  • Android app voor Android telefoons en tablets
ibVPN windows
ibVPN software op windows

De software van ibVPN is niet heel gemakkelijk om te  gebruiken, het is wat druk en niet intiutief. Toch vind je alle opties die je verwacht in de software van een serieuze VPN. Je kunt gemakkelijk inloggen met je login gegevens van jouw VPN account. Na het inloggen kan je gemakkelijk de server selecteren welke je wilt gebruiken voor jouw VPN verbinding.

Daarnaast is er ook nog een extensie voor de Chrome browser, ideaal als je alleen de VPN wilt gebruiken tijdens het surfen. En is er ook nog een add-on voor Firefox die hetzelfde doet als de Chrome extensie.

Omdat ibVPN het OpenVPN protocol ondersteund kan je in feite elk apparaat die dit ook ondersteunt connectie laten maken met de servers van deze VPN dienst. Denk bijvoorbeeld aan de Playstation, Linux, Roku, DD-WRT Routers, smart-tv en nog tal van andere apparaten.

Privacy en beveiliging ibVPN

Qua technische veiligheid zit je bij ibVPN zeer veilig. Zoals aangegeven kan je gebruik maken van OpenVPN, IKEv2, L2TP, PPTP en SSTP. Standaard gebruiken de clients het OpenVPN protocol. Mocht je een ander protocol willen gebruiken kan je dit heel gemakkelijk selecteren in de verschillende clients.

Zoals bekend heeft OpenVPN altijd de voorkeur boven andere beschikbare protocollen omdat het als zeer veilig bekend staat. Daarnaast is het ook nog een open-source protocol dat ons nog meer zekerheid geeft dat het echt veilig is.

Qua privacy kan het wat ons betreft wel iets beter met ibVPN. Zo geven ze zelf aan dat er bepaalde logs worden bijgehouden, namelijk:

  • de duur van de VPN verbinding
  • de locatie vanwaar de VPN verbinding werd opgezet
  • hoeveelheid data er verbruikt zijn over de VPN verbinding

Wel beloofd het bedrijf dat ze geen logs bijhouden van het gedrag van gebruikers op de verbinding. Deze belofte kunnen ze ook maken omdat ze vanuit Roemenië opereren waar de regels van de Europese Unie betreffende data retentie niet gelden.

Daarnaast is het het geval dat ibVPN dynamische ip adressen gebruikt in plaats van shared ip adressen. In theorie kan je op deze manier namelijk gemakkelijk achterhalen wie op welk moment van welk ip adres gebruik maakte. Dit is bij shared of gedeelde ip adressen niet aan de orde, daar gebruiken nameljik vele mensen hetzelfde ip adres op internet.

Mocht je meer zekerheid willen wat betreft je privacy is NordVPN of ExpressVPN zeer aan te raden.

Automatische connectie en kill switch

De software van ibVPN heeft een kill switch functie die er voor zorgt dat al het internetverkeer wordt geblokkeerd in het geval je verbinding met de ibVPN server wegvalt. Dit is in onze ogen een zeer belangrijke veiligheidsfunctie, zeker wanneer je bijvoorbeeld anoniem downloaden of surfen wilt.

Bij de Windows heb je de mogelijkheid om bij de login gegevens een checkbox aan te vinken met “onthoud mij”. Wanneer je dit selectievakje aanvinkt zal ibVPN automatisch connectie maken de volgende keer wanneer je gebruik maakt het van programma. In combinatie met de killswitch functie kan je op deze manier er altijd zeker van zijn dat je verbinding op je Windows computer beveiligd is.

Snelheid ibVPN

De snelheid die wij ervaren hebben in de ibVPN review periode waren simpelweg gewoon goed noemen. Tijdens de verbinding met de Nederlandse server haalden we simpelweg de maximale snelheden die mogelijk waren. Met een server in Amerika ging daar ongeveer 20 mbit vanaf. Al met al prima snelheden om te downloaden en/of naar Netflix of andere videosites te kijken.

ibVPN heeft in de cliënt software voor de desktop een speedtester zitten. Hiermee kan je dus gemakkelijk testen welke server het snelst is. Een andere aanbieder die dit overigens ook heeft is IPVanish.

Torrents downloaden met ibVPN

Het downloaden van torrents via ibVPN wordt toegestaan bij bepaalde abonementen. Bij het torrent abonnement en het ultimate vpn abonnement krijg je toegang tot de servers waar je via Bittorrent mag downloaden. De servers waar dit is toegestaan, staan fysiek in landen waar het downloaden en uploaden van torrents niet strafbaar is.

Een nadeel met betrekking tot het downloaden van torrents is dat we merkte dat de snelheid niet altijd optimaal was. Bij downloaden kan dit als erg vervelend ervaren worden.

Socks5

Daarnaast biedt ibVPN speciale torrent proxies aan. Dit gaat via socks5 protocollen. Deze verbinding kan je instellen in torrent download programma zoals uTorrent. Wanneer je verbonden bent met een socks5 proxy kan niemand van de seeders en leechers zien wat jouw originele ip adres is.

Netflix bij ibVPN

Het kijken van Netflix via een VPN server probeert Netflix van harte te ontmoedigen door de IP adressen van bekende VPN servers te blokkeren. Het kijken via bijvoorbeeld een Amerikaanse server kan interessant zijn omdat je dan het Amerikaanse aanbod kunt zien.

Naar het schijnt werkt de Amerikaanse Netflix prima met de SmartDNS service van ibVPN. Wanneer je onverhoopt toch problemen hebt bij het kijken van Netflix via de SMartDNS service van ibVPN kan je een support ticket openen proberen ze zo het probleem op te lossen voor je.

Ook geschikt voor Kodi

Wanneer je een VPN service voor Kodi zoekt ben je bij ibVPN aan het goede adres. Door de hoge snelheden die goed zijn voor video’s streamen en het toestaan van p2p connecties zoals bijvoorbeeld torrent kan deze service prima voor Kodi gebruikt worden. Ook door de vele servers bij het ultimate VPN pakket is het ideaal om via ibVPN op Kodi internationale streams te openen via de verschillende add-ons die beschikbaar zijn voor Kodi.

Kosten ibVPN

Er zijn in principe 4 verschillende abonnement af te sluiten. Welke het best bij jou past is afhankelijk van je wensen. Hieronder zie je een plaatje van de website van ibVPN waar de prijzen op genoteerd staan. Er hoort wel wat verduidelijking bij dit overzicht, dat vind je onder het plaatje.

IBVPN kosten

Zoals je kunt zien is de Ultimate VPN het duurste abonnement dat beschikbaar is. Bij dit abonnement krijg je toegang tot 130 servers in 47 landen. Ook is het toegestaan om via Bittorrent te downloaden met dit abonnement en mag je met 3 apparaten tegelijk verbinding maken met de VPN service. Ultimate VPN kost bij ibVPN $4.83 per maand als je direct voor een vol jaar betaalt.

Een ander VPN abonnement dat wordt aangeboden is “standard VPN”. Dit abonnement kost minder dan de andere abonnementen. Maar hier heb je dan wel enkele grote restricties. Zo kun je maar met 1 apparaat tegelijkertijd connectie maken met een VPN server. Ook heb je toegang tot een beperkt aantal servers, namelijk 100 in plaats van 130. Gelukkig is 100 nog steeds ruim voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Daarnaast zijn er nog andere opties waar je geen gebruik van kunt maken bij dit abonnement zoals een socks5 proxy.

Daarnaast zijn er nog 2 andere pakketten, het “torrent VPN” en “ibdns/smartdns” pakket. Met de eerst genoemde kan je voornamelijk torrents downloaden en met de 2e heb je toegang tot een smartdns. Dit biedt geen encryptie maar stelt je wel in staat om sites en content te unblocken. Deze laatste 2 abonnement kosten beide $3,08 per maand.

Gratis 24 uur proberen

Het is mogelijk om ibVPN 24 uur gratis te proberen met een trial. Op deze manier kun je dus op een gratis manier ontdekken of deze VPN goed bij je past. Voor het activeren van de 24 uur trial is hoef je geen betaalgegevens achter te laten. Dat is dus beter dan bij sommige andere VPN providers.

Conlusie, onze ervaring met ibVPN

De privacy houding van dit bedrijf kan wat ons betreft nog iets beter, wij zien liever dat er uberhaubt geen logs worden bijgehouden bij VPN diensten. Ook de snelheid liet af en toe te wensen over bij ibVPN. Gelukkig is het wel zo dat de verbinding wel stabiel is gebleken tijdens onze review periode.

We kunnen dan ook met een gerust hart zeggen dat een ibVPN op zich een goede partij is om een abonnement af te sluiten. De software werkt prettig en gemakkelijk en er zijn voldoende servers waar uit gekozen kan worden. En dit alles kost enorm weinig, ook de prijs is een belangrijke afweging natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “ibVPN