Surfeasy

6.75 /10
Snelheid
8/10
Gebruiksvriendelijkheid
8/10
Prijs
8/10
Betrouwbaarheid
3/10

Surfeasy

Ze pakken zaken iets anders aan dan andere VPN services. Er is bijvoorbeeld een USB stick te koop waar alleen een beveiligde browser vanaf draait. In deze review van Surfeasy bespreken we deze mogelijkheid echter niet, we reviewen alleen de manier waarop de VPN service werkt op de verschillende apparaten.

Kenmerken Surfeasy

Surfeasy richt zich met name op gebruikersgemak. De software op de verschillende apparaten is gemaakt voor de mensen die niet teveel willen instellen. Dit zorgt er ook voor dat de mogelijkheden die je in de software vindt wat beperkt zijn in vergelijking met andere VPN providers zoals bijvoorbeeld NordVPN. Over de exacte mogelijkheden van de software vind je hieronder meer informatie.

De dienst is voornamelijk bedoeld voor mensen die gemakkelijk hun internetverbinding willen versleutelen of content met locatiebeperkingen willen bekijken.

Servers Surfeasy

Het aanbod van de servers was voorheen beperkt maar wordt steeds groter. Momenteel hebben ze meer dan 1000 servers die verspreidt staan over 28 landen. Het valt op dat de servers verdeel over de wereld staan maar dat het aanbod in Zuid-Oost Azië iets beperkt is. De meeste die dit lezen zullen echter prima aan hun trekken komen, er staan veel servers door heel Europa. Ook in Nederland staan er servers zodat je gebruik kunt maken van de snelst mogelijke verbinding met een VPN server van Surfeasy.

Het is wel zo dat het aantal servers dat je kunt gebruiken afhankelijk is van het abonnement dat je kiest. Zo krijg je bij het gratis en het total abonnement de beschikking over VPN verbindingen met servers in 16 landen. Met het Ultra plan kun je verbinding maken met VPN servers in 28 landen.

De software

In deze review hebben we de VPN software op Windows en Android getest. We kunnen over de software van deze VPN service kort en bondig zijn. De software is erg gemakkelijk in gebruikt. Daar hoort overigens ook bij dat de mogelijkheid tot instellen beperkt is.

Naast de software die wij getest hebben is er ook een app voor iPhones, iPads en cliënt software voor Mac (besturingssysteem MacOS) computers. Ook zijn er browserplugins voor Opera en Chrome. Met deze laatst genoemde is alleen het internetverkeer via je browser versleuteld. De browser extensions en add-ons zijn stand-alone te gebruiken, je kunt dus een VPN verbinding opzetten met alleen de Chrome extensions geïnstalleerd, hetzelfde geldt de Opera add-on. Wanneer je de extensie of add-on toevoegt aan je browser zul je een gratis account moeten maken. Je kunt dan elke maand 500 Mb gratis gebruiken.

Om je indruk te geven van de software hebben we wat screenshots gemaakt. Hieronder vind je deze afbeeldingen met een beschrijving.

Surfeasy Windows

Hieronder zie je 3 verschillende schermen van Surfeasy Windows cliënt. Dit scherm kan je oproepen vanaf de system tray.

Surfeasy client Windows

In de eerste screenshot zie je hoe het eruit ziet wanneer de service uitstaat. Het volgende screenshot is gemaakt terwijl er connectie is met en server in Verenigd Koninkrijk. Ook staat de ad tracking blocker aan. Deze blokkeert advertentienetwerken zodat deze jou niet kunnen volgen.

Op het vlaggetje aan de bovenkant kan je jouw locatie kiezen. Bij de instellingen knop kan je nog wat extra opties aanvinken zoals het uit en aanzetten van het ad tracker blocken.

Al met al is het zeer duidelijk en gemakkelijk in gebruik. Wij vinden het wel jammer dat er niet meer in te stellen is.

Surfeasy op Android

Voor onze review hebben we op onze Android telefoon de Surfeasy app geïnstalleerd. Deze ziet er als volgt uit.

Surfeasy op Android

Smaken verschillen maar wij vinden de app er mooi en duidelijk uit zien. Ook hier vinden we het alleen jammer dat de mogelijkheden tot instellen beperkt zijn.

Browser extensions

Surfeasy heeft voor de mensen die alleen anoniem willen surfen of alleen in de browser de VPN willen gebruiken een extension gemaakt voor Chrome en Opera. Met deze extensies kan je gemakkelijk overgaan op een VPN connectie voor je browser. Met deze extensie kan je gemakkelijk bepalen in welk land je connectie wilt maken met een VPN server. Ideaal als je bijvoorbeeld uitzending gemist of RTL XL in het buitenland in je browser wilt bekijken.

We hebben deze browser extension voor chrome getest voor deze Surfeasy review. Dit bleek bijzonder makkelijk te werken, ook was de stabiliteit van de verbindingen goed te noemen.

Privacy en beveiliging

Over de privacy en beveiliging van Surfeasy zijn er een paar onduidelijkheden, iets wat ons veel minder aanspreekt. Er wordt op de site van Surfeasy aangegeven dat er geen data gelogd worden behalve de data die gelogd moeten worden wat overheidsinstanties hebben besloten. Dit geeft zoals gezegd enige ongewenste onduidelijkheid.

Qua versleuteling van jouw data zit het wel oké, maar ook niet meer dan dat. Op windows, Mac computer en Android toestellen wordt standaard OpenVPN gebruikt. OpenVPN is tot dusver in onze ogen (en in die van vele andere) de meest veilige oplossing die je kunt kiezen voor VPN verbindingen. Op iOS, iPhone en iPad dus, wordt echter standaard gebruikt gemaakt van IPsec. Dit is in onze ogen een nadeel omdat dit veel makkelijker geblokkeerd kan worden door netwerkbeheerders. Publieke netwerken kunnen dit bijvoorbeeld ingesteld hebben.

Geen kill switch

Een ander belangrijk punt is dat de software van deze server geen kill switch optie heeft. Wanneer de VPN verbinding wegvalt zal het internetverkeer over je normale internetverbinding gaan.

Surfeasy en bittorrent

Veel mensen willen een VPN verbinding gebruiken om torrents mee te downloaden. Surfeasy laat het downloaden van torrents over hun netwerk toe. Dit moet dan wel via de gewone cliënt, ze bieden geen socks5 proxy voor torrents aan maar wanneer je gewoon verbonden met Surfeasy download je je torrents anoniem.

Daarnaast is het ook jammer dat er zoals hierboven aangegeven geen kill switch optie in de client software aanwezig is. Mocht je VPN verbinding om wat voor reden dan ook wegvallen zal je torrent upload en download gewoon via je eigen ip gaan.

Surfeasy Netflix

Veel mensen gebruiken een VPN service omdat ze het aanbod van Netflix van Amerika willen zien. In Amerika is het Netflix aanbod immers groter en sneller beschikbaar. Het probleem met VPN en Netflix is echter dat Netflix VPN servers wilt blokkeren, zij willen juist handhaven dat mensen uit andere landen bepaalde content niet kunnen zien.

Sommige VPN services lukt het om de Netflix blokkades te omzeilen. We hebben dan ook getest of de servers van Surfeasy dit ook voor elkaar krijgen. Het antwoord daarop is dat tijdens het moment van testen Netflix niet werkte in combinatie met Surfeasy.

Surfeasy kosten

Surfeasy heeft 3 verschillende prijsstellingen met elk de eigen voor- en nadelen. Er is het gratis abonnement die als beperking heeft dat je maar 500 Mb kunt gebruiken per jaar. Een stapje hoger vind je het “Total” pakket waarmee je een onbeperkte hoeveel data kunt gebruiken. Het nadeel van dit abonnement is dat je toegang hebt tot hetzelfde beperkte aantal servers als bij het gratis abonnement. Als duurste pakket vind je het “Ultra” pakket waarmee je ook onbeperkt data kunt gebruiken en alle toegang hebt tot alle servers van Surfeasy. Dit zijn 12 locaties meer dan dat je krijgt bij het total abonnement.

surfeasy prijzen

De prijzen van de Surfeasy abonnementen vinden we eigenlijk veel te hoog voor wat het biedt. Voor eenzelfde prijs heb je bijvoorbeeld de premium service van ExpressVPN. Een dienst die een veel betere service, software en verbindingen aanbiedt.

Gratis variant Surfeasy

Daarnaast biedt Surfeasy ook de mogelijkheid om de dienst gratis uit te proberen. Zoals met alle andere gratis VPN diensten zijn hier ook restricties aan verbonden. Zo heb je met de gratis versie toegang tot minder servers en heb je ook een datalimiet van 500 Mb per maand.

Conclusie, onze ervaring met Surfeasy

Surfeasy is een hele goede dienst voor mensen die publieke wifi netwerken willen gebruiken zonder het risico te lopen gehackt te worden. Ook is de dienst zeer geschikt voor mensen die geografisch geblokkeerde content op het internet willen bekijken. De software is gemakkelijk in gebruik en daarom ook geschikt voor de minder technische mensen.

De prijs is aan de hoge kant te noemen. Zeker wanneer je het pakket kiest waar je alle servers tot je beschikking hebt.

In onze Surfeasy review is ook duidelijk geworden dat de VPN service minder geschikt is voor mensen die meer verwachten van zo een service. Mensen die bijvoorbeeld een kill switch optie nodig hebben of van protocol of poort willen wisselen komen van een koude kermis thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *