Helft Nederlanders stoort zich aan onverzorgde collega’s tijdens videocall
34 procent denkt dat collega’s door afstand bedrijfsregels minder serieus nemen
In één keer maakten veel Nederlanders de noodgedwongen stap richting het thuiswerken. Van het ene op het andere moment werken we aan de keukentafel, drinken we onze eigen koffie tijdens werktijd, terwijl we digitaal overleg voeren met onze collega’s. Wat vindt de gemiddelde Nederlander hier eigenlijk van? Bevalt het videobellen ons goed of levert dit vooral ergernissen op? Storen we ons aan een collega die er onverzorgd bij zit, aan het eten is of te laat inbelt? En draagt video-vergaderen bij aan onze concentratie en efficiëntie, of zijn we juist sneller afgeleid? Hoe zit het met collega’s die schijnbaar Netflix aan het kijken zijn in plaats van actief deel te nemen aan de conversatie? VPNdiensten zocht het uit en deed daarom onderzoek onder 1.506 werkende Nederlanders ouder dan achttien jaar. Benieuwd naar de opvallendste resultaten? Je vindt ze hier.
Je kent het wel: de wekker gaat, maar – je werkt thuis en je hebt alle tijd en ruimte – je drukt nog even op snooze. ‘Douchen kan altijd nog tijdens de lunch’, denk je bij jezelf. Het resultaat is dat je enigszins onverzorgd aansluit bij de dagstart. Wat vinden je collega’s hier eigenlijk van? Ruim de helft van de Nederlanders vindt onverzorgde gesprekspartners tijdens videocalls onprofessioneel. Vooral respondenten die hoger geschoold zijn (53 procent) storen zich met aan collega’s met ongekamde haren of hun sportkleding nog aan. Bekijk de visual hieronder in hoeverre dit opgaat voor praktisch geschoolden en middelbaar opgeleiden.
Hoe verder je van elkaar vandaan bent, hoe minder goed je ziet wat de ander doet. Hierdoor is vertrouwen van groot belang wanneer het gros van het bedrijf vanuit huis werkt. Toch kijkt een derde van de Nederlanders wantrouwend naar de thuiswerkende collega’s. Zij denken dat thuiswerkende collega’s door de onderlinge afstanden de aanwezige bedrijfsregels niet serieus nemen. Met name jonge mannen delen dit gevoel. Ben je benieuwd hoe vrouwen hierover denken, of bijvoorbeeld mannen boven de vijftig jaar? Check dan de visual hieronder.
Praten met een headset op tegen je computer is anders dan een face-to-face conversatie met je collega. Hierdoor gebeurt het wel eens dat je tijdens een gesprek gaapt, een banaantje gaat pellen of je vanuit een onopgeruimd kantoor werkt. Hoewel deze situaties nu eenmaal voor kunnen komen, ergert een groot deel van de Nederlanders zich hieraan. Van de onderzochte situaties lijkt te laat komen voor de meeste ergernissen te zorgen. Ben je benieuwd in hoeverre jouw digitale gesprekspartners zich ergeren aan deze- en andere gedragingen? Bekijk dan deze visual.
In theorie is een videogesprek ideaal voor een efficiënte vergadering. Iedereen zit in een rustige omgeving en mensen praten minder door elkaar heen. Toch zegt een kwart van de werkende Nederlanders zich moeilijk te kunnen concentreren tijdens videocalls. Opvallend genoeg zijn het vooral jonge arbeidskrachten die dit aangeven, vijftigplussers ervan dit met elf (mannen) tot achttien (vrouwen) procent een stuk minder. Voor de exacte percentages per geslacht en leeftijdscategorie, ga je naar de visual hieronder.
Steeds vaker hoor je dat we met z’n allen te veel vergaderen. En hoe meer we praten over bepaalde acties, hoe minder actie we daadwerkelijk ondernemen. Hierdoor zijn er in de loop der tijd vraagtekens ontstaan bij de efficiëntie van vergaderen. Zijn digitale overleggen dan misschien vruchtbaarder? Volgens de Nederlander niet. Meer dan de helft ziet namelijk geen efficiëntievoordeel in videocalls ten opzichte van een ouderwets fysiek overleg. In het oosten van ons land denken zelfs zes op de tien respondenten er zo over. Ben je benieuwd hoe jouw regio hier tegenaan kijkt? Check dan deze visual.
Om veilig vanuit huis te werken is een VPN aan te raden. Er zijn diverse VPN-providers die een zakelijke VPN aanbieden.