Smart DNS uitleg en beste services

Een Smart DNS is een service die ervoor zorgt dat je geografisch geblokkeerde video’s of andere content alsnog kunt kijken als je niet in de juiste regio bent. Een Smart DNS service zorgt ervoor dat de website of app die je gebruikt het idee krijgt dat je in een bepaalde regio of land bent terwijl je er eigenlijk niet bent. Wat je er aan hebt en hoe het precies werkt lees je hieronder.

smart dnsOok zullen we enkele aanbevelingen doen van Smart DNS diensten die wij aanraden. Ook ontdek je dat je met een VPN service hetzelfde kunt als met een Smart DNS provider. Enkel is het werken met een VPN service eenvoudiger en veiliger bovendien. Als je het aan ons zou vragen zouden we je adviseren een VPN abonnement te kiezen in plaats van een abonnement op een Smart DNS provider.

Ook kun je natuurlijk onder deze pagina vragen stellen die wij zo snel mogelijk zullen beantwoorden.

Dit artikel bestaat uit de volgende onderwerpen:

Inhoudsopgave

Het probleem: regionale blokkades

Veel websites die videos streamen maken gebruiken van Geografische blokkades en/of beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbod van Netflix dat veel groter is in Amerika dan dat het in Nederland is. Maar ook de NPO app en website hebben voor bepaalde tv-shows een regio blokkade ingesteld, je kunt dit alleen kijken wanneer je in Nederland bent.

Het vaststellen van je locatie wordt aan de hand gedaan van jouw ip adres. Elke internetverbinding heeft een eigen ip adres. Aan de hand van dit ip adres kan bepaald worden in welke regio je je bevindt. Een service als Netflix kijkt dus eenvoudig naar het ip adres waarmee jij connectie maakt met de app of website en bepaald aan de hand daarvan in welk land je je bevindt en welke content je dus mag zien. Wanneer jij dus je ip verandert lijkt het net alsof je ergens anders bent.

De oplossing: Smart DNS of VPN

Er zijn 2 zeer eenvoudige voorhanden die ervoor zorgen dat het lijkt alsof je ergens anders bent. Een Smart DNS oplossing of een VPN oplossing. We zullen eerst uitleggen hoe een Smart DNS werkt en daarna hoe een VPN werkt om online diensten te unblocken.

Smart DNS

Een Smart DNS is in een feite een DNS server die je instelt op jouw computer. Deze DNS server is een dan een vervanging van de DNS server die je op dit moment gebruikt, waarschijnlijk die van je internet provider. Zo een Smart DNS server werk als unblocker voor verschillende online diensten die regio gebonden zijn.

Bij een Smart DNS wordt voor gezorgd dat website me geografische blokkades zoals Netflix die toepast via een proxy worden bezocht waardoor het lijk alsof je op een andere locatie bent. Op deze manier is het mogelijk om in dit geval het aanbod van Netflix uit andere landen ook in Nederland of een andere willekeurig land te kunnen kijken.

VPN

Met een VPN is het ook mogelijk om regio geblokkeerde website of dienst te gebruiken. Al het internetverkeer wordt namelijk via een VPN server op een locatie op naar keuze verzonden en ontvangen. Een eigenschap van VPN verkeer is dat al het dataverkeer tussen jou en de VPN server versleuteld is. Een nadeel hiervan kan zijn dat de snelheid iets omlaag gaat, de data moeten namelijk versleuteld en vervolgens ontsleuteld worden.

Toch merk je van dit snelheidsverlies in de praktijk niks. En aangezien het gebruik van een VPN service in de praktijk makkelijker is en bovendien meer veiligheid geeft raden we je eigenlijk aan om een VPN service te gebruiken in plaatst van een Smart DNS service.

Smart DNS providers

Er zijn verschillende bedrijven die een Smart DNS service aanbieden. Om je enigzins duidelijkheid te geven in deze verschillende bedrijven hebben we een overzicht met onze favoriete DNS services die er beschikbaar zijn. Wanneer je dus een Smart DNS service wilt gaan gebruiken kun je gerust kiezen uit 1 van onderstaande opties.

Smart DNS van CactusVPN

CactusVPNCactusVPN is een bedrijf dat eerst een VPN service aanbood. We hebben over de VPN service van CactusVPN een complete review geschreven.

Omdat het bedrijf merkte dat er veel mensen hun VPN service gebruikten om naar geografisch geblokkeerde content te kijken hebben ze besloten een Smart DNS service aan aanbod toe te voegen. Met de Smart DNS  service van PureVPN heb je toegang tot content van 6 landen. Dit zijn de Verenigde Staten, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Polen, Canada en Zwitserland.

Overplay

OverplayOverplay is één van bekende Smart DNS services. De reden hiervoor is dat ze al langere tijd bestaan en een hele goede service verlenen.

Wanneer je Overplay gebruikt als Smart DNS service ben je in staat de content te bekijken van meer dan 50 landen. Daar zitten natuurlijk alle belangrijke locaties tussen zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en nog veel meer. Ook hebben ze locaties in Nederland waardoor je gemakkelijk NPO gemist en RTL XL in het buitenland kunt kijken.

Oveprlay is een onderdeel van IPVanish en derhalve raden we ook aan om een abonnement te nemen van IPVanish als je van plan bent een SmartDNS service te gebruiken. Je hebt dan ook direct toegang tot de VPN servers van IPVanish en daarmee kun je in principe alle voordelen behalen die je met SmartDNS service kunt behalen. Met een VPN service kun je gemakkelijk je ip adres veranderen zodat het lijkt alsof je op een andere locatie bent dan dat je daadwerkelijk bent.
Bezoek IPvanish

Netflix en Smart DNS

De meeste mensen kiezen ervoor een Smart DNS aan te schaffen omdat ze willen kijken naar buitenlandse versies van Netflix. De reden hiervoor is dat er in veel buitenlandse landen een breder aanbod te zien is. Zo is het aanbod van de Amerikaanse Netflix vele malen groter. Ook zijn er altijd liefhebbers van bijvoorbeeld Franse, Duitse of andere buitenlandse series. Deze vind je dan weer terug in het Netflix aanbod van desbetreffende land.

Netflix doet erg z’n best om services als VPN en Smart DNS te blokkeren. De VPN en Smart DNS diensten doen hun uiterste best dit weer snel te omzeilen door een nieuw ip adres in te zetten. In de praktijk blijkt dat een Smart DNS dit sneller voor elkaar heeft dan een VPN service.

Smart DNS en Chromecast

Als je geografische blokkades wilt omzeilen met je Chromecast kun je je Smart DNS instellen op je router. In dit geval gaat al je internetverkeer via de DNS server van de door jouw gekozen Smart DNS server.

Ook video’s die je wilt kijken via je Chromecast verlopen dus via de Smart DNS servers. Dit betekent dat je geografische blokkades ook kunt omzeilen met je Chromecast.

Conlusie Smart DNS of VPN

Vaak twijfelen mensen om te kiezen tussen een VPN of een Smart DNS service. Deze twijfel is terecht omdat de kosten van een Smart DNS weinig verschillen met die van de verschillende VPN providers. En met zowel VPN als Smart DNS kan je in principe de verschillende diensten unblocken. Een groot voordeel van Smart DNS is echter dat deze gemakkelijker te gebruiken is, daarnaast is het ook iets sneller.

Categorieën: Apparaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Smart DNS uitleg en beste services

 1. Mo

  Goedemiddag! wij hebben een VPN dienst maar als we Peacocktv willen kijken komt nog steeds de boodschap ‘…accessing Peacock through a VPN is restricted..’
  Is het zo dat we wel zouden kunnen kijken met smart dns ?

 2. Pasquale Evers

  Beste,

  Ik ben nieuw in dit soort zaken (DNS/VPN)….
  Nu wil ik een Netflix of Vudu kijken met aanbod uit de USA.
  Momenteel heb ik geen Netflix of Vudu account.
  Als ik een SmartDNS verbinding kies en ik pak een Netflix account, kan ik dan Netflix USA aan?
  E.e.a. dmv. AppleTv4.

  Mvg,
  Pasquale

  1. VPN diensten

   Je hebt inderdaad en een VPN of SmartDNS account en een Netflix account nodig. Wanneer dit goed ingesteld staat kan je inderdaad gemakkelijk naar de Amerikaanse Netflix kijken.