Vijftien procent Nederlanders bang dat hun baas hen op afstand controleert

Bijhouden hoeveel toetsaanslagen en muisklikken een medewerker per uur maakt, wanneer diegene in- en uitlogt of hoe intensief hij of zij gebruik maakt van internet. Als werkgever kun je alles op afstand monitoren. Zijn medewerkers zich ervan bewust dat hun baas dit kan doen en hoe voelen zij zich hierbij? Krijgen zij tijdens thuiswerken wel genoeg privacy of hebben zij het idee dat ze constant in de gaten gehouden worden? Om hierachter te komen legde VPNdiensten.nl een aantal stellingen voor aan 1.106 werkende Nederlanders van achttien jaar en ouder. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Door thuiswerken willen sommige werkgevers hun werknemers steeds meer op afstand in te gaten te houden. Managers kunnen hiervoor verschillende (spionage)software gebruiken, waarvan het personeel niet altijd op de hoogte is. Toch vertrouwen zij het niet helemaal: uit onderzoek blijkt dat maar liefst vijftien procent van de respondenten bang is dat hun werkgever hen digitaal controleert. Vooral jongeren vrezen dat hun werkgever zich hieraan schuldig maakt. Benieuwd hoe mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën hier verder over denken? Je ziet het in de visual.

De software waarmee werkgevers hun werknemers kunnen controleren doet vaak afbreuk aan hun privacy. Toch blijkt uit onderzoek dat maar liefst 41 procent van de werkenden hier geen moeite mee heeft wanneer die controle vanuit hun werkgever noodzakelijk is. Met name werknemers uit het zuiden van het land hebben er begrip voor wanneer hun baas goede redenen heeft om zijn personeel op afstand in de gaten te houden. Benieuwd naar wat de rest van Nederland hier van vindt? Je vindt het in de visual.

Heb je jouw to-do-list van de dag afgevinkt, maar is het nog geen vijf uur? Blijf je dan naar je scherm staren tot de werkdag officieel voorbij is? Of zet je jouw laptop zonder twijfel uit? Het onderzoek wijst uit dat maar liefst 32 procent van de werkenden zich bezwaard voelt wanneer zij hun thuiswerkdag eerder afsluiten dan normaal. Met name jonge vrouwen hebben hier moeite mee. Benieuwd in hoeverre dit geldt voor mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën? Bekijk dan de visual.

Na de lunch op kantoor maak je nog een ommetje met je collega’s en voor je het weet zijn jullie een uur verder. Op kantoor vind je dat geen probleem, maar thuis lijkt het anders te gelden. Zo kruipt maar liefst veertien procent van de Nederlanders thuis na een break weer sneller achter de laptop dan op kantoor. Wederom zijn het vooral vrouwen die op een thuiswerkdag sneller het werk weer oppakken. Meer weten over de precieze verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

Zie jij na werktijd dat een collega nog digitaal op ‘aanwezig’ staat, maar reageert diegene niet wanneer jij een berichtje stuurt? Grote kans dat hij of zij de boel belazert, want maar liefst zeventien procent van de ondervraagden doet alsof ze nog online zijn terwijl ze hun thuiswerkdag eigenlijk al hebben afgesloten. Met name jonge mannen houden hiermee regelmatig hun werkgever en collega’s voor de gek. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *