Een op drie Nederlanders roddelt digitaal over collega

Roddelcultuur voor veertig procent reden om van baan te wisselen

Vanwege de coronacrisis vindt onze zakelijke communicatie steeds vaker online plaats. De dagelijkse praatjes bij het koffieapparaat zijn daardoor ingeruild voor virtuele intermezzo’s. Ondanks dat we elkaar op kantoor niet meer in de gaten kunnen houden, gaat het geroddel over collega’s gewoon door, zo blijkt uit onderzoek van VPNdiensten onder 1.100 Nederlanders werkzaam in loondienst. Benieuwd naar de opvallendste resultaten? Je vindt ze hieronder.

Het is maandagochtend en je neemt samen met je collega’s deel aan de wekelijkse videocall. Direct valt het nieuwe, gewaagde kapsel van je collega op. Uiteraard stuur je hierover een berichtje naar je beste collega en ben je – zonder dat je er erg in had – digitaal aan het roddelen. Wees gerust, je bent niet alleen. Zo zegt maar liefst 31 procent van de werkende Nederlanders weleens digitaal te roddelen over een collega. Voornamelijk jonge vrouwen maken zich hier schuldig aan. Bekijk de visual hieronder om te zien wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën.

Voorafgaand aan de coronapandemie moest je vooral uitkijken dat collega’s je gesprekken bij het koffieapparaat niet afluisterden. Nu thuiswerken de norm is, is er van face-to-face praatjes weinig sprake; alles is verplaatst naar online kanalen. Maar ook die gesprekken zijn niet zomaar voor alle ogen en/of oren bestemd. Maar liefst 46 procent van de ondervraagden heeft liever niet dat collega’s hun chatgesprekken of mailwisselingen lezen. Het zijn vooral vrouwen die zich hier ongemakkelijk bij voelen. Bekijk de visual hieronder om te zien wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën.

Tijdens een online meeting doe je een voorstel, maar twee collega’s zijn het er duidelijk niet mee eens. Langzamerhand loopt de vergadering uit op een verhitte discussie. Achteraf krijg je het gevoel dat de collega’s in kwestie hun frustraties bij elkaar gaan ventileren. Waar je het vroeger gelijk doorhad als anderen over jou stonden te smiespelen, kun je nu alleen maar gissen naar wat er gebeurt. Maar liefst 48 procent van de Nederlanders denkt dat collega’s weleens (digitaal) roddelen over hen. Over het algemeen denken vooral mannen dat collega’s achter hun rug om praten. De exacte verhoudingen tussen de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

Wanneer iedereen over elkaar roddelt, wie kun je dan nog vertrouwen? Roddelen is niet alleen funest voor de groepsdynamiek, maar het kan zelfs vergaande gevolgen hebben voor je organisatie. Voor veertig procent van de Nederlanders is een roddelcultuur namelijk een reden om van baan te wisselen. Vooral in het noorden van het land zien we roddelen als een deal breaker. Bekijk de visual om te zien in hoeverre de mensen uit jouw provincie dit vinden.

Iedereen heeft geheimen, en er zijn vast genoeg zaken die je liever niet aan de grote klok hangt. Neem bijvoorbeeld ergernissen op het werk, relatieproblemen of een sappige roddel over die ene collega. De meest efficiënte manier om geheimen echt geheim te houden, is door gevoelige mailtjes of -chatgesprekken naar de prullenbak verplaatsen. Maar liefst negentien procent van de Nederlanders zegt weleens uit voorzorg chat- of mailgesprekken met een collega te verwijderen. Friezen deleten online conversaties het vaakst. Bekijk de visual om te zien in hoeverre jouw provinciegenoten dit doen.

Bang dat anderen jouw berichten meelezen? In het artikel van Mark Bakker vind je praktische online privacy tips.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *