Drie op tien Nederlanders kijken WK tijdens werk

Op 20 november trappen de nationale voetbalteams van Qatar en Senegal het WK af. Vervolgens zal de hele wereld bijna een maand lang in de ban zijn van het toernooi. Hoe erg leeft het kampioenschap onder Nederlanders? Zijn zij van plan om alle wedstrijden te volgen, ook wanneer deze onder werktijd gespeeld worden? Vragen ze daar vrij voor of gaan ze zo ver dat ze smoesjes verzinnen zodat ze de wedstrijden kunnen zien? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, deed VPNdiensten.nl onderzoek onder 1.054 volwassen Nederlanders met een kantoorbaan. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Tot en met de achtste finales worden veel wedstrijden overdag gespeeld. Daardoor kan het zijn dat je aan het werk bent terwijl je favoriete team speelt. Toch betekent dat niet voor iedereen dat ze de wedstrijd moeten missen. Zo gaat 28 procent van de Nederlanders met een kantoorbaan WK-wedstrijden onder werktijd kijken. Vooral mannen zullen in de baas z’n tijd hun favoriete elftal aanmoedigen. Benieuwd naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen van verschillende leeftijden? Bekijk dan de visual.

Het kijken van wedstrijden met collega’s onder werktijd kan het saamhorigheidsgevoel versterken. Tegelijkertijd betekent het ook dat medewerkers inleveren op productiviteit, omdat ze die uren niet aan het werk zijn. Dat kan bij collega’s die het WK niet kijken voor scheve gezichten zorgen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat maar liefst 62 procent van alle ondervraagden vindt dat medewerkers vrije uren moeten opnemen als ze WK-wedstrijden onder werktijd willen kijken. Dit geldt vooral voor Groningers. Benieuwd naar de cijfers in jouw provincie? Je ziet het in de visual.

In 2014 deed het Nederlands elftal voor de laatste keer mee aan het WK. Dat ze zich eindelijk weer eens geplaatst hebben, kan voor sommigen een reden zijn om alles in het teken van het toernooi te zetten. Gelukkig vindt een groot gedeelte zijn werk toch belangrijker dan het volgen van het WK, blijkt uit het onderzoek. Nederlanders met een praktische opleiding zullen eerder dan hoog- en middelbaaropgeleiden het kijken van een wedstrijd boven hun werk laten gaan. De exacte percentages per opleidingsniveau vind je terug in de visual.

Heb jij het hele speelschema al overgenomen in je agenda? Denk je er nu al over om alvast je agenda te blokken of je ziek te melden op het moment dat jouw favoriete elftal speelt, zodat er geen werkafspraken ingeschoten worden? Grote kans dat jij in dat geval jonger bent dan dertig jaar. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat veertien procent van de jongeren er alles aan doet om WK-wedstrijden te kunnen zien. Benieuwd naar de verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen? Bekijk dan de visual.

De allereerste wedstrijd van het Nederlands elftal is op maandag om vijf uur. Een gezellige werkgever organiseert daarvoor een gezamenlijke kijkborrel. Een ongezellige werkgever doet er alles aan om te voorkomen dat zijn medewerkers op werk kunnen kijken. Slechts negen procent verwacht dat hun werkgever daarin zo ver gaat dat hij serieuze maatregelen neemt zodat medewerkers het WK niet onder werktijd kunnen volgen. Mannen onder de dertig zijn hier het meest bang voor. Benieuwd naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen verdeeld over verschillende leeftijden? Je ziet het in de visual.

Categorieën: Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *