Gaming VPN, de voordelen en beste keuze
We behandelen op deze pagina de volgende onderwerpen:
Inhoudsopgave
Beste VPN’s voor gaming
Bij het kiezen van de beste VPN voor gaming is het belangrijk dat er op een aantal zaken gelet wordt. De belangrijkste zijn snelheid en server locaties. Waarom dat precies is lees je verder op deze op pagina.
Dan nu als eerst een overzicht van de volgens ons beste VPN services voor gamers.
NordVPN
NordVPN is onze favoriete VPN voor een scala aan toepassingen. Ook voor gamen komt de dienst het beste uit de bus. De snelheden zijn simpelweg het best en ook zijn er veel servers over de hele wereld te vinden.
Als je een VPN zoekt om zo snel mogelijk de nieuwste releases binnen te halen, die eigenlijk in Nederland nog niet beschikbaar zijn, is NordVPN de juiste keuze.
De eigenschappen van snelle VPN-verbindingen en servers wereldwijd maken NordVPN zeer geschikt om te gebruiken als gamer.
Beste keuze
NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.
- Snelle servers
- Uitstekende software en apps
- Erg goede prijs
- Betrouwbare en snelle klantenservice
❌ Geen router-app
Surfshark
Surfshark heeft de servers met de juiste snelheid om online te gamen en ook de snelheid om de nieuwste games zo snel mogelijk te downloaden.
Gamen over een VPN verbinding van Surfshark werkt prima snel. En de service stelt je ook in staat om game releases het eerst te kopen en te downloaden, waar je ook bent.
Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.
- Goedkoop en betrouwbaar
- Supersnelle servers
- Onbeperkt aantal apparaten
CyberGhost
Het grote voordeel aan CyberGhost als gaming VPN is het enorme aantal servers wereldwijd om uit te kiezen, het zijn er meer dan 7000. Grote kans dus dat daar servers tussen zitten die voordelig zijn voor jouw game-ervaring.
CyberGhost is ook zeer betaalbaar, een abonnement kost zo rond de twee euro per maand. De Amerikaanse serversnelheden zijn wel langzamer dan bij NordVPN en Surfshark.
CyberGhost is een zeer gebruiksvriendelijke VPN, die zijn geschiedenis als langzamere VPN achter zich heeft gelaten. Makkelijk te installeren en te gebruiken apps maken het plaatje compleet.
- veel serverlocaties
- gebruiksvriendelijke software en apps
- 45 dagen niet-goed-geld-teruggarantie
Waarom een gaming VPN?
Je vraagt je misschien af waarom een VPN voor gaming nodig is. Dit is een terechte vraag, in de regel maakt een VPN je verbinding namelijk iets trager en dat is natuurlijk ongewenst als je aan het gamen bent.
Hieronder vind je toch een aantal goede redenen om een VPN te gebruiken als je een gamer bent.
Nieuwe game releases als eerste
De release van een nieuwe game wordt vaak niet wereldwijd tegelijkertijd vrijgegeven. Dit kan zijn vanwege het tijdsverschil of door de rechten die uitgegeven worden over de game.
Voor hardcore gamers en met name gamestreamers die er als eerste bij willen zijn kan dit behoorlijk vervelend zijn. Zij willen immers als eerste een voorsprong opbouwen of als eerste een stream van de nieuwe game publiceren.
Met een VPN kun je jouw IP-adres veranderen naar het land waar de game het eerst uitkomt. Vervolgens is het dan wel mogelijk om de game als eerste te kopen, te downloaden en te spelen.
Unblock regionaal geblokkeerde games
In sommige landen en/of gebieden zijn bepaalde games verboden. Dit wordt gehandhaafd door het blokkeren van games.
Wanneer je op een bestemming komt voor bijvoorbeeld zakenreis of vakantie en je komt er achter dat je game geblokkeerd is, kun je dat met een VPN omzeilen. De landen blokkeren namelijk de servers van deze games zodat je niet online kunt spelen.
Als je verbindt met een VPN server in een ander land, kan het land waar je bent de game niet meer blokkeren. Het is namelijk helemaal niet meer inzichtelijk voor dat land wat je online doet en met welke game server je probeert te verbinden.
Beschermen tegen DDoS aanvallen
Een vervelende ontwikkeling in de met name esports scene is het gebruik van DDoS aanvallen om de tegenstander dwars te zitten. Door het sturen van een DDoS aanval naar hetIP-adres van een opponent maak je het je opponent namelijk onmogelijk om nog normaal de game te kunnen spelen.
Wanneer je een VPN gebruikt om te gamen is je eigen IP-adres niet zichtbaar en kan een eventuele opponent dus geen DDoS aanval doen op jouw internetverbinding.
Lagere ping en latency
In de regel vertraagt een VPN verbinding je internetsnelheid iets. Maar in sommige situaties kan een VPN verbinding wel degelijk je ping en latency tijdens het gamen verbeteren. Dit is het geval wanneer je gebruik wilt maken van een gameserver die ver weg staat. Wanneer je verbinding maakt met een VPN server die in de buurt van de gameserver staat kan het zijn dat dit sneller is dan een directe verbinding.
Om uit te leggen hoe dit precies werkt gaat wat ver. Maar het heeft er mee te maken dat je minder vertraging ondervindt door “packet switching“. Het principe dat alle data pakketjes via verschillende wegen verstuurd kunnen worden. Hoe langer de weg des te meer pakketjes er verloren gaan. Met een VPN heb je hier geen last van omdat alles via dezelfde VPN tunnel verloopt.
Lees hier over over hoe een VPN precies werkt.
Goede VPN kiezen voor gaming
Bovengenoemde VPN’s zijn slechts drie voorbeelden van game VPN’s waar wij goede ervaringen mee hebben. Je kunt natuurlijk zelf ook op zoek gaan naar de meest geschikte VPN service voor jouw eisen.
Maar waar moet je nu precies op letten bij het kiezen voor de juiste VPN voor gaming? De volgende punten zijn zeker belangrijk al je een VPN wilt kiezen voor jouw games.
- Snelheid: de download- en uploadsnelheid zijn de nummer 1 afweging bij het kiezen van een VPN service voor gamers. Je wilt geen onnodige lag ervaren tijdens het online gamen. Voor een overzicht van snelle VPN’s kun je kijken op onze pagina met snelste VPN’s.
- Server locaties: met name belangrijk wanneer je games als eerste wilt kunnen downloaden. Veel games worden in bepaalde landen en werelddelen eerder uit gegeven dan in andere. Ook kan je verbinding met een gameserver beter zijn wanneer je via een VPN server die geografisch dichter bij de gameserver staat verbinding maakt dan dat je dat direct doet.
- Veiligheid en versleuteling: misschien niet het eerste waar je aan denkt als je gamed. Maar als het doel is om DDoS aanvallen af te wimpelen moet je hierop letten. De meeste VPN services hebben DDos bescherming op hun servers.
Een gratis gaming VPN gebruiken?
Behalve de betaalde VPN diensten, zijn er ook bedrijven die een gratis VPN aanbieden. Hier zijn echter nogal wat vraagtekens bij te zetten, zeker als je de VPN gebruikt voor gaming. Om te beginnen zijn gratis diensten nooit ‘echt’ gratis. Ofwel ze verdienen hun geld met advertenties (waar ze jouw surfgegevens voor gebruiken) ofwel de gratis versie is een zeer beperkte dienst die naast een betaalde versie wordt aangeboden.
Wat gratis diensten echter allemaal gemeen hebben, is dat ze veel minder servers aanbieden dan de betaalde tegenhangers. En dat betekent dat de verbindingssnelheid er altijd onder lijdt. Het aantal servers dat een VPN-dienst beheert, bepaalt namelijk ook hoe druk het op de servers is, en of je makkelijk kan uitwijken naar een alternatief als je eerste keuze op dat moment overbelast is.
Als een gratis dienst maar vier of vijf servers actief heeft, heb je meer kans op overbelaste (en dus tragere) verbindingen dan wanneer de aanbieder er honderden beheert. Ook is er vaak sprake van krappe datalimieten. Grote games kun je er dus niet mee downloaden.
Daar komt bij dat gratis diensten je geen enkele garantie geven over privacy, veiligheid of betrouwbaarheid. Als de gratis dienst van je keuze een storing heeft, zit je zonder. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen van het lekken van je data of surfgedrag.
Gaming is best een ‘zware klus’ voor een VPN server. En dan merk je dus ook pas echt wat de servers van een aanbieder werkelijk kunnen. Betaalde diensten komen in een vergelijking dan altijd veel beter uit de bus dan hun gratis tegenhangers.
Wat je natuurlijk wel altijd kan doen, is gebruik maken van de gratis proefperiode die veel betaalde VPN diensten aanbieden. Want dan kun je in je eigen netwerk met jouw eigen applicaties en games ervaren hoe de dienst het er vanaf brengt. De meeste betaalde VPN’s bieden een geld-terug-garantie van 30 dagen, meer dan genoeg tijd om ze uit te proberen in combinatie met de games die je het meest online speelt.
Let er wel op dat je van een proefperiode gebruik maakt (en dus alle features van de dienst tot je beschikking hebt) en niet een uitgeklede ‘permanente’ gratis versie.
VPN instellen op jouw gaming device
Gamen kan op verschillende soorten apparaten. Voor pc-gaming is het heel eenvoudig om een VPN in te stellen, zo ook voor smartphone-games. Op consoles wordt het wat lastiger, maar we leggen je hieronder uit hoe het moet.
VPN op computer
De makkelijkste en beste manier om een VPN op je pc of Mac te gebruiken, is door de app van je VPN aanbieder te installeren. De downloadlink ervoor vind je op hun website.
Het voordeel van het gebruik van de app is dat je daarmee heel makkelijk de VPN in of uit kan schakelen, en desgewenst van server kan wisselen. Zo simpel is het:
- Abonneer je op een VPN-dienst
- Download en installeer de app
- Druk op de Verbinden-knop
Je bent nu met een snelle VPN-server verbonden, tijd om in-game er de voordelen van te plukken. Doe desgewenst een online snelheidstest om te controleren hoe de VPN het er vanaf brengt.
VPN op console
De Xbox Series S en X en de PlayStation 4/5 hebben geen optie om een VPN op het apparaat zelf te installeren. Gelukkig betekent dit niet dat het onmogelijk is. Er zijn twee opties om het voor elkaar te krijgen.
De eerste is het installeren van je VPN op je router. Hiervoor heb je wel een router nodig waar dit op kan. Vervolgens gaat al je internetverkeer altijd over de VPN verbinding.
Stappenplan VPN op Xbox
Wat je nodig hebt om dit aan de praat te krijgen, is een Windows-pc en een ethernetkabel die lang genoeg is om van je console naar je pc te lopen. Oh ja er moet een vrije ethernetpoort op je pc zitten, want je moet deze twee apparaten rechtstreeks met elkaar verbinden.
Het installeren van de VPN doe je dus eerst op de pc. Is dat gelukt, volg dan deze stappen:
- Sluit de ethernetkabel aan op je Xbox en op de pc waar de VPN op draait.
- Klik met de rechter muisknop op de Start knop en selecteer Instellingen.
- Klik op Network & Internet en selecteer VPN.
- Klik op Adapteropties wijzigen.
- Klik met de rechter muisknop op het VPN icoon, en klik dan met de linker muisknop op Eigenschappen.
- Klik op de Delen tab.
- Hier zie je een vierkantje naast Andere netwerkgebruikers mogen verbinding maken via de internetverbinding van deze computer. Klik op dat vierkantje.
- Klik op Select a private network connection
- Kies de ethernetverbinding van je Xbox.
- Klik op OK.
- Nu gaan we naar je Xbox console. Zet deze aan (als je dat nog niet had gedaan).
- Ga naar Settings (het tandwiel rechtsboven).
- Ga naar Network settings.
- Selecteer de Test network connection om te zien of alles werkt.
- Denk eraan dat je pc aan moet staan en verbonden moet zijn met VPN en internet om je Xbox via VPN te gebruiken.
Stappenplan VPN voor Playstation
Ook in het geval van de PlayStation-spelcomputers is het de bedoeling dat pc en console met elkaar verbonden zijn via een ethernetkabel en dat er al een VPN-dienst draait op de pc. Vervolgens:
- Volg stap 1 t/m 9 van de bovenstaande stappen (komen overeen met Xbox)
- Nu ga je naar de Playstation.
- Als je een PS4 hebt, ga je naar Settings, Network settings en vervolgens op Set up internet connection.
- Kies Use a LAN cable en selecteer vervolgens de methode Easy om verbinding te maken.
- Als je een PS5 hebt ga je naar Settings, dan Network, dan Set up Internet Connection en vervolgens zoekt de console naar de verbinding.
- Als de console erom vraagt selecteer je Do not use proxy server.
VPN op smartphone
Smartphone-games worden telkens volwassener en er zijn ook genoeg online multiplayer-games in de app stores te vinden. Wil je die over een VPN-verbinding spelen, installeer dan simpelweg de mobiele app van de VPN waarop je een VPN-abonnement hebt. Zo eenvoudig is het!
Conclusie
Een VPN kan zeker voordelen hebben voor gamers. Het geeft je toegang tot spellen die door een geoblokkade wellicht (tijdelijk) ontoegankelijk zijn. Denk hierbij aan gamen terwijl je op reis bent. Maar ook kan het je verbinding stabiliseren, zeker als je gebruik maakt van servers die ver van jouw locatie liggen.
Spelen op een server in de VS gaat natuurlijk nog altijd gepaard met enige vertraging (dat zijn de wetten van de natuurkunde) maar doordat je verbinding rechtstreeks loopt van jouw computer naar de VPN server en van daar rechtstreeks naar de game-server, is de verbinding in elk geval veel stabieler. Dit levert je dus een betere en minder onvoorspelbare ervaring op, zonder grote ‘spikes’ in lag of latency.
Veelgestelde vragen over gamen met VPN
Een VPN zorgt in een aantal gevallen voor een stabielere verbinding zonder grote pieken of dalen. Dit betekent dat de ervaring beter wordt, zeker als je op servers speelt die ver van je eigen lokatie liggen. Daarnaast geeft een VPN je een zekere beveiliging tegen hackers en valsspelers. Plus je hebt toegang tot game servers en inhoud die wellicht achter een geoblokkade zijn weggesloten.
Als je op servers speelt die ver van jouw locatie liggen (bijvoorbeeld servers in de Verenigde Staten, terwijl je zelf in Nederland bent) kan de ping inderdaad lager uitvallen dan zonder VPN. Dit heeft echter met veel factoren te maken. Wat een VPN verbinding in elk geval bijdraagt, is dat je data over minder ‘hopjes’ gestuurd wordt, waardoor je verbinding minder pieken en dalen heeft. Dit leidt vooral tot een rustiger verbinding, wat vele malen te prefereren is over een verbinding waar je af en toe opeens in een soep van vertraging zit.
De beste VPN voor gaming is op dit moment NordVPN, op de voet gevolgd door Surfshark en CyberGhost. Alle drie hebben een groot aantal servers wereldwijd, zodat je altijd wel een VPN-server kan gebruiken die dicht bij de game-server ligt.
Een VPN verbinding is altijd wat trager dan een rechtstreekse verbinding. Dat betekent dat in de meest ideale situatie je zonder VPN de snelste verbinding hebt. Maar dat moet je dusrechtstreeks en zonder omwegen vanuit je eigen computer of console verbinding maken met de game-server, en over zo weinig mogelijk ‘hops’ gaan. Dit is helaas lang niet altijd het geval. Zeker als je op een server speelt die ver van je lokatie is, zorgt een VPN ervoor dat de verbinding gelijkmatiger en betrouwbaarder wordt. Dit zorgt dus voor een betere ervaring met veel minder grote lag-spikes.