Kill Switch voor VPN: waarom heb je het nodig?

Ben je op zoek naar een VPN-dienst die het beste bij je past? Dan kom je de term VPN kill switch al snel tegen. Deze functie is absoluut een van de voordelen én eigenschappen van een sterke VPN. De kill switch zorgt namelijk – bovenop de VPN – voor een extra goede beveiliging van al jouw internetverkeer. Om een kill switch te gebruiken moet je natuurlijk wel weten wat deze functie precies doet. In dit artikel leggen we uitgebreid uit wat een kill switch is, hoe het werkt en waarom je het moet gebruiken.

Wat is een kill switch?

De term kill switch kun je in het Nederlands het beste vertalen naar noodstop. Vergelijk het met de noodstopschakelaar in je meterkast. Wanneer kortsluiting ontstaat, slaat deze door zodat in één keer alle toegang tot elektriciteit wordt geblokkeerd. Dit voorkomt schade aan je apparaten en zelfs brand.

Ook software kan een noodstop (kill switch) hebben ter bescherming van gevoelige informatie. Denk hierbij aan geheime gegevens van grote bedrijven, belangrijke programma’s van defensie en zelfs de software van je smartphone. In deze gevallen zorgt de kill switch ervoor dat bestanden, informatie en apparaten onbruikbaar worden zodra deze in de verkeerde handen vallen. Zo worden belangrijke en persoonlijke gegevens beschermd tegen kwaadwillende personen.

Inhoudsopgave

Hoe werkt de kill switch van een VPN?

Een VPN kill switch doet in principe hetzelfde als die noodstop in je meterkast. Gebeurt er iets waardoor je geen verbinding meer met een VPN-server hebt? De kill switch blokkeert je internet om erge risico’s te voorkomen. Om te begrijpen wat deze risico’s zijn, moet je eerst weten wat een VPN preciet doet.

Een VPN wordt voornamelijk voor twee doelen gebruikt:

  • Privacy: ieder apparaat heeft een IP-adres. Aan de hand van dit IP-adres kunnen je online activiteiten naar je echte locatie en persoonsgegevens worden teruggeleid. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar jouw IP-adres zorgt er ook voor dat je geen toegang hebt tot bepaalde locatiegebonden content; regioblokkades worden aan de hand van IP-adressen toegepast, zodat jij bijvoorbeeld vanuit Nederland niet zomaar de Amerikaanse Netflix-content kunt kijken.
  • Veiligheid: wanneer je het internet gebruikt, worden constant gegevens van jou naar andere apparaten gestuurd. Deze gegevens kunnen uit de lucht worden geplukt door partijen waarvoor dit niet bedoeld is. Een VPN versleutelt je internetverkeer, zodat deze informatie niet meer zichtbaar is.

 

Om te kunnen profiteren van deze voordelen is het belangrijk dat je apparaat verbonden blijft met een VPN-server. Deze verbinding kan door verschillende oorzaken wegvallen, waarover verderop in dit artikel meer. Gebeurt dit en merk je het niet of te laat? Dan kunnen je privacy en veiligheid in gevaar komen. Daarom is voor je VPN een kill switch ontwikkeld.

Beste VPN met kill switch

Voordat we nog dieper ingaan op het hoe en waarom van een kill switch, stellen we graag enkele van onze favoriete VPN-diensten aan je voor die deze functie ook daadwerkelijk aanbieden. Niet iedere VPN bezit namelijk een (goed werkende) kill switch. Voor jou hebben we de beste VPN-diensten met kill switch functie onder elkaar gezet. Los daarvan bieden ze natuurlijk nog veel meer voordelen, daarvoor verwijzen we je graag door naar onze individuele VPN-reviews.


1. NordVPN: Beste VPN met kill switch

De kill switch van NordVPN werkt op Windows, Mac, Android en iOS. In tegenstelling tot onderstaande VPN-aanbieders kun je bij NordVPN wel aangeven welke apps specifiek geblokkeerd moeten worden wanneer de verbinding met de VPN-server wegvalt. Je hebt dus zeer nauwkeurig de controle hierover. Ook prettig: de functie staat automatisch ingeschakeld in de apps van NordVPN. Je hoeft er dus niet naar te zoeken. Ondanks het uitgebreide servernetwerk is NordVPN een zeer goedkope VPN. Lees meer in onze NordVPN review.

Bezoek NordVPN


2. Surfshark

De kill switch van Surfshark staat niet altijd aan, maar is eenvoudig te vinden in de instellingen. Net als ExpressVPN heeft Surfshark een kill switch die op systeemlevel het internet platlegt zodra de verbinding verdwijnt. En het werkt op de meest bekende besturingssystemen. Surfshark biedt bovendien VPN-servers aan in een groot aantal landen en de mogelijkheid om met een onbeperkt aantal apparaten tegelijk verbinding te maken. Lees meer in onze Surfshark review.

Bezoek Surfshark


3. CyberGhost

The Ultimate Kill Switch: zo heet de VPN kill switch van CyberGhost. Zodra de verbinding met de VPN-server wegvalt wordt alle toegang tot het internet geblokkeerd. Natuurlijk wordt door CyberGhost geprobeerd de verbinding zo snel mogelijk te herstellen. CyberGhost biedt daarnaast verschillende modi afhankelijk van waar je het internet voor gebruikt, bijvoorbeeld streaming of gamen. Je kunt de VPN van CyberGhost tegelijkertijd op 7 apparaten gebruiken.

Lees meer in onze CyberGhost review.

Bezoek CyberGhost


5. ExpressVPN

De kill switch van ExpressVPN heet Network Lock en werkt op Windows, Mac, Linux en alle routers. Deze vind je onder de optie Algemeen in de app. Zodra je verbinding wegvalt stopt de de VPN direct alle online communicatie. Pas als de verbinding terug is wordt de toegang tot het internet hersteld. Andere voordelen van ExpressVPN zijn onder andere de snelle, grote hoeveelheid servers in verschillende landen en de mogelijkheid om de VPN op 5 apparaten tegelijk te gebruiken. Lees meer in onze ExpressVPN review.

Bezoek ExpressVPN


Soorten kill switches

Zodra de verbinding met je VPN-server wegvalt wordt de kill switch van een VPN geactiveerd. De kill switch blokkeert dan meteen de toegang tot (bepaalde delen van) het internet. Wat er precies wordt geblokkeerd wanneer de VPN-verbinding wegvalt, is afhankelijk van je instellingen en VPN-provider. Een aantal VPN-diensten bieden twee mogelijkheden:

  • Op systeem level: de verbinding met het internet wordt in zijn geheel geblokkeerd totdat je VPN-verbinding is hersteld. Je hebt dus geen enkele toegang meer tot het internet.
  • Op app level: slechts enkele apps of programma’s worden geblokkeerd totdat je weer verbonden bent met een VPN-server. Deze programma’s kun je zelf kiezen en leveren waarschijnlijk het meeste gevaar wanneer je geen VPN-verbinding hebt, zoals internetbrowsers, e-mail en downloadprogramma’s.

Na het opzetten van de blokkade blijft de kill switch je VPN-verbinding goed in de gaten houden. Verbindt je apparaat weer met een VPN-server? Dan wordt de blokkade direct opgeheven. Je kunt op ieder gewenst moment de kill switch handmatig uitzetten zodat je weer toegang hebt tot het internet. Let er wel altijd op dat je de VPN kill switch aanzet, ook wanneer je je VPN voor de eerste keer gebruikt.

VPN-diensten kunnen één van twee soorten kill switches gebruiken, die elk een ander protocol hanteren.

Actieve Kill Switch Protocol

Dit protocol ontdekt een verbroken VPN-verbinding door actief het netwerk te onderzoeken. Identificeert het een probleem met de verbinding? Dan wordt deze informatie door de kill switch met je apparaat gedeeld waarna de verbinding wordt geblokkeerd.

Passieve Kill Switch Protocol

In tegenstelling tot bovenstaande versie wacht de passieve kill switch niet op informatie van het netwerk. Kill switches met een passief protocol verbreken direct de verbinding met het internet wanneer het signaal van de VPN-server niet gevonden wordt. Deze versie is veiliger, want er vindt minder tijd plaats tussen het wegvallen van de verbinding en het blokkeren van je internetverbinding.

illustratie kill switch

VPN werkt niet – wat zijn de risico’s?

Waarom zou je de kill switch van je VPN aanzetten? Om dit te begrijpen, is het handig om te weten wat gebeurt als je VPN geen kill switch heeft. Eerder zagen we al dat een VPN meestal wordt gebruikt om je veiligheid en privacy te waarborgen. Wanneer je de verbinding met de VPN-server wegvalt kun je niet langer gebruikmaken van deze voordelen. Je echte IP-adres is meteen zichtbaar en je internetverkeer wordt niet langer versleuteld. Blijf je nog steeds online, ondanks de weggevallen verbinding? Dan breng je je veiligheid en privacy in gevaar.

Een VPN-dienst zonder kill switch functie of een VPN waarbij deze functie uitstaat kan veel risico’s opleveren. De grootste risico’s – die je ook hebt wanneer je geen gebruik maakt van een VPN – zijn:

  • Je echte IP-adres wordt weer zichtbaar waardoor anderen je fysieke locatie kunnen achterhalen
  • Je online activiteit kan herleid worden naar jou waardoor je bijvoorbeeld constant persoonsgebonden advertenties krijgt te zien
  • Het gebruik van openbare wifi zorgt voor grote risico’s. Hoewel de gratis wifi zo handig lijkt, is de verbinding vaak onveilig en kan op je apparaat worden ingebroken en je data worden gestolen

4 oorzaken voor het wegvallen van je VPN-connectie

Hoe sterk je VPN-verbinding ook is, deze is nooit feilloos en kan altijd een keer wegvallen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaak 1: Instabiele internetverbinding

De verbinding met je VPN-server kan wegvallen omdat je internetverbinding slecht of instabiel is. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je verbonden bent met een wifi-netwerk dat een zwak signaal uitzendt, wanneer je te ver van je router af zit of wanneer je besluit van netwerk te veranderen.

Oorzaak 2: VPN werkt niet

Ook de VPN-server zelf kan het verbreken van de verbinding veroorzaken. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanner de server problemen heeft met de signaalsterkte en storingen. Maar een specifieke server kan ook verbonden zijn met te veel VPN-gebruikers. De verbinding vertraagt en wordt soms helemaal verbroken. Dit laatste kun je voorkomen door een VPN-provider te kiezen met een groot aantal servers zodat er nooit een overbelast raakt.

Oorzaak 3: Instellingen van je apparaat

Bepaalde instellingen van je apparaat kunnen ervoor zorgen dat de VPN-verbinding niet (optimaal) werkt. Denk hierbij aan de instellingen van je firewall, router of antivirus. Zien deze programma’s je VPN als een risico? Dan zullen ze het moeilijk maken om te verbinden met een VPN-server. Om dit op te lossen kun je de VPN-software als uitzondering toevoegen in de instellingen van je apparaat.

Oorzaak 4: VPN staat niet aan

Steekt de stekker wel in het stopcontact? Eén van de eerste dingen die je jezelf af moet vragen als een apparaat niet werkt. Ditzelfde geldt ook voor software. Hoe simpel het ook lijkt, soms kan het gewoon voorkomen dat je VPN-verbinding uit staat. De kill switch geeft je weer toegang tot het internet zodra je je VPN aanzet. Er zijn verschillende redenen waardoor je VPN-verbinding uit kan staan:

  • Je apparaat is opnieuw opgestart en je VPN wordt niet automatisch aangezet
  • Je verandert van VPN-server en er is een dip in de connectie
  • Je computer wordt geüpdatet en start opnieuw op zonder met je VPN te verbinden
  • Je vergeet het zelf aan te zetten of iemand leent je apparaat zonder de VPN aan te zetten

Conclusie

Goed, we hebben alle ins en outs over de kill switch-functie van VPN’s nu besproken. Wil je een VPN kopen, dan is zo’n kill switch één van de belangrijkste functies om op te letten. Zeker wanneer je zo min mogelijk met je eigen IP-adres het internet op wil gaan. Je weet dan zeker dat jouw ware IP-adres verborgen is zodra je het internet op gaat. Immers, zonder VPN-verbinding kom je het web niet meer op zolang je de kill switch-functie ingeschakeld laat.

Categorieën: Security

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *