Hola VPN

3.5 /10
Snelheid
3/10
Gebruiksvriendelijkheid
4/10
Prijs
6/10
Betrouwbaarheid
1/10

Hola VPN

Het is eigenlijk niet meer dan een browser plug-in of add-on die gebruikt maakt van sommige principes van VPN verbindingen. Het is in feite meer een proxy service.

Kenmerken Hola VPN

Hola VPN is in een korte tijd enorm populair geworden. Dit komt vooral doordat de software doet wat men er van wat men er van verwacht: geografische blokkades omzeilen. Het is meer een zogenaamde unblocker service dan een echte VPN service.

Een groot verschil tussen Hola en andere VPN services is dat het netwerk dat gebruikt worden het netwerk van gebruikers van de Hola gratis variant is. Met andere woorden: wanneer je de gratis Hola VPN gebruikt, gebruiken andere gebruikers van Hola jouw internetverbinding. In feite wordt in ruil voor het gratis gebruik van Hola jouw internetverbinding aan derden verkocht.

Gebruik van Hola

Hola VPN browser plugin
Uiterlijk van browser plugin

Hola is beschikbaar voor verschillende platformen. In veruit de meeste gevallen wordt Hola gebruikt in de browser, voornamelijk om geografische geblokkeerde content overal te kunnen kijken. Bijvoorbeeld wanneer je Hulu in Nederland of de Amerikaanse Netflix in Nederland wilt kijken.

Hola wordt voornamelijk als browser plugin, extensie of add-on binnen Chrome, Firefox, Edge of Internet Explorer gebruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om in je browser een andere locatie en op connect te klikken. Vanaf dat moment denken websites die je benaderd dat je je op de gekozen locatie bevindt. De plugin is simpelweg terug te vinden in de browser extensie store van de verschillende browsers.

iPhone en Android apps

Ook zijn er apps beschikbaar voor iPhones en Android telefoons. Deze apps zorgen ervoor dat je ook diensten op je telefoon gemakkelijk kunt unblocken. Op je telefoon kun je dus ook geografische blokkades omzeilen met Hola.

Hola VPN voor Chrome en Firefox

Zoals gezegd is Hola VPN voornamelijk bekend vanwege de browser plugins. Het werd voornamelijk gebruikt om Netflix uit Amerika of andere regio’s te bekijken.

In de extensie store van Chrome zul je zien dat de Hola VPN Chrome extensie een hoge waardering van de gebruikers heeft. Maar laat je hierdoor niet verleiden. De dienst werkt op zich goed, maar de manier waarop ze dat doen is echt van alle kanten af te keuren.

De addon voor Firefox is te downloaden van Hola zelf, maar ook dit is sterk af te raden. Deze addon werkt hetzelfde als de extensie bij Chrome. Je deelt dus je eigen dataverbinding met andere die Hola gebruiken.

Niet beschikbaar voor Safari of Microsoft Edge

Andere populaire browser zijn Safari die je terugvindt op Mac OS X computers en Microsoft Edge. Hola Heeft voor deze browser geen extensie of addon uitgebracht.

Als je dus gebruik wilt maken van je Hola op je pc of laptop zul je Firefox of Chrome moeten installeren.

Verwijderen

Zoals gezegd maakt Hola gebruik van de verbinding van haar gebruikers om andere gebruikers de unblock service aan te bieden. Veel gebruikers die hier vroeger of later achterkomen willen Hola verwijderen.

Gelukkig is het verwijderen van Hola VPN niet lastig. Ga simpelweg naar het extensie scherm van de browser waarin je Hola geïnstalleerd hebt. Vervolgens zoek je deze service op en klik je op verwijderen. Jouw internetverbinding wordt nu niet meer gebruikt door andere gebruikers. We hebben tijdens review het verwijderen uit de browser getest en dat ging perfect.

Privacy en beveiliging

VPN verbinding horen versleuteld en veilig te zijn. Dit is bij Hola niet het geval, ze blijken totaal onbetrouwbaar te zijn. Dankzij enige ip lek testen bleek dat je ip veelal gelekt wordt tijdens het gebruik ervan, dit betekent dus dat je privacy zeker niet gewaarborgd is bij Hola VPN. Ook is het onduidelijk of je data versleuteld worden door Hola. Op hun website zeggen ze “Alle of sommige van je dat worden versleuteld”, erg vaag dus. En als er al versleuteld wordt is het ook nog eens onduidelijk welk protocol daarvoor gebruikt.

Zoals eerder aangegeven is gebruikt Hola VPN jouw internetverbinding als exit node. Dit betekent dat de betalende gebruikers van Hola VPN en Lumanati proxy service gebruik maken van jouw internetverbinding. In de praktijk betekent dit wanneer een gebruiker van eerder genoemde services iets illegaals doet op internet jij daar verantwoordelijk voor bent. Dit lijkt ons een zeer kwalijke zaak en geven Hola VPN dan ook een dikke onvoldoende op het gebied van privacy.

Bovendien is in het verleden gebleken dat de computers van Hola VPN gebruikers gebruikt werden om DDOS aanvallen uit te voeren. Dus door het gebruiken van deze unblocker werd jouw internetverbinding op initiatief van Hola VPN gebruikt voor strafbare feiten.

Update: phishing aanval via Hola

Het is in juli 2018 weer pijnlijk duidelijk geworden dat de Hola VPN ontwikkelaars niet goed opletten, iets dat ten koste gaat van haar gebruikers. Zo is er een hacker geweest die toegang had tot het ontwikkelaccount van Hola VPN.

Met toegang tot het ontwikkelaarsaccount kon diegene een update publiceren. Op deze manier is er kwalijke software terecht gekomen op de computers van Hola gebruikers. Op deze manier was het mogelijk voor de hacker om een groot aantal ethers (een cryptovaluta) te stelen van Hola gebruikers.

Torrent en Hola VPN

De meeste gebruikte cliënt is de browser plugin voor de verschillende browsers. Wanneer je op zo een manier verbinding met het netwerk van Hola gaat alleen het browserverkeer over de verbinding van Hola. Eventueel torrent verkeer via bijvoorbeeld uTorrent wordt niet via deze geleidt.

Maar omdat met tests die we gedaan hebben voor deze Hola VPN review duidelijk is geworden dat je ip adres regelmatig nog weglekt is Hola VPN uberhaubt niet geschikt voor het downloaden of uploaden van torrents.

Als je veilig wilt downloaden raden we je aan om de pagina anoniem downloaden te lezen. Op deze pagina vind je de beste VPN’s om stiekem te downloaden en zo een download boete te voorkomen.

Netflix en Hola

Door het model dat Hola gebruikt, namelijk met peers, zou je denken dat Netflix wel goed zou werken via Hola VPN.

In de praktijk blijkt echter dat het vaker niet dan wel lukt om Netflix via een Hola VPN verbinding te kijken. Je bent bij ExpressVPN een stuk beter af als je op zoek bent naar een VPN service die je wel kunt gebruiken om buitenlandse versies va Netflix wilt bekijken.

Kosten

Hola staat met name bekend om zijn gratis service, je kunt dus kosteloos gebruikt maken van Hola. Maar zoals met veel internetproducten: als iets gratis is betaal je er op een andere manier voor. In het geval van Hola VPN betaal je met je eigen internetverbinding die je beschikbaar stelt aan andere gebruikers,

Er is ook een betaalde versie beschikbaar, deze wordt Hola Premium genoemd. De service heeft dezelfde functionaliteit als de gratis service. Een voordeel van Hola Premium is enkel dat je niet als exit node wordt gebruikt en dat je ook op meerdere browsers tegelijkertijd gebruik mag maken van een Hola verbinding.

Ons advies is dus om een alternatief voor Hola VPN te vinden. We hebben een pagina met de beste gratis VPN diensten gemaakt, daar vind je alternatieven voor Hola die echt veel beter zijn.

Conclusie Hola VPN

Hola slechte keuzeHola VPN is in principe alleen maar een unblocker. Het werkt prima om geografische blokkades te omzeilen. Hiervoor lever je echter een groot deel van je privacy en veiligheid op het internet in. Wij vinden dit een hele kwalijke zaak, een VPN gebruik je immers ook om veilig te internetten en op een bewuste manier met je privacy om te gaan.

De conclusie van deze Hola VPN review is dan ook dat we deze VPN service van harte afraden. We raden je aan om uit deze lijst van VPN aanbieders een beter alternatief uit te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties op “Hola VPN

    1. VPNdiensten

      Dat kan via het uninstall-bestand van Hola, of via de Systeemhulp van uw besturingssysteem. Het ligt eraan welke opties u al geprobeerd heeft.

  1. Els

    Hallo, ik was zo dom om de hola app te downloaden. Na het lezen van bovenstaand artikel heb ik de app direkt weer verwijderd. Is dit voldoende of moet ik nog andere maatregelen nemen?