Het laatste voetbal nieuws over de Europa League

De op één na belangrijkste voetbalcompetitie van Europa wordt gevormd door de UEFA Europa League. Deze bestaat sinds seizoen 2009/2010 en is een samenvoeging van de UEFA Cup en de UEFA Intertoto Cup. Lees er in dit artikel alles over!
Inhoudsopgave

Wat is de Europa League?

De UEFA Cup werd opgericht in 1971. Op zijn beurt was de competitie een vervanging van het Jaarbeurs Stedentoernooi. De allereerste UEFA Cup – het seizoen 1971/1972 – werd gewonnen door de Londense club Tottenham Hotspur. Tussen 1999 en 2009 stond de UEFA Cup in de volksmond bekend als de Europacup II. Hierna werd de competitie gewijzigd en vervangen door de UEFA Europa League.

Tot voor kort namen 48 Europese voetbalclubs deel aan de Europa League. Sinds het vorige seizoen zijn dit er nog maar 32 en is er een extra kwalificatieronde aan het toernooi toegevoegd. Deelnemers aan de competitie komen uit alle landen van Europa, behalve Liechtenstein. De Nederlandse clubs die het toernooi al eens hebben gewonnen zijn Feyenoord, Ajax en PSV. Feyenoord heeft de winst zelfs twee keer op zijn naam mogen zetten, en won als eerste Nederlandse club gewonnen De UEFA Cup in 1974.

Voor de clubs die deelnemen aan de Europa League staat behoorlijk wat op het spel. De winnaar van de UEFA Europa League krijgt namelijk 8,5 miljoen aan prijzengeld en promoveert naar de belangrijkste voetbalcompetitie van Europa: de Champions League.

 

Europa League programma

Dit seizoen van de Europa League is van start gegaan op donderdag 4 augustus 2022 met de kwalificatieronde. Deze duurde t/m donderdag 11 augustus, waarna de play-offs werden gespeeld op donderdag 18 en 25 augustus. Aan de play-offs nemen 20 teams deel: de 7 winnaars van de kwalificatieronde, de 6 verliezers van de derde ronde van het Champions Path van de Champions League en 7 teams die zich rechtstreeks hebben geplaatst voor de play-offs van de Europa League.

De tien beste teams die uit de play-offs komen, kwalificeren zich voor de volgende ronde van de Europa League: de groepsfase. Hieraan nemen sinds het vorige seizoen dus 32 voetbalclubs aan deel:

  • De tien winnaars van de play-offs;
  • Tien teams die zijn uitgeschakeld tijdens de kwalificatie van de Champions League;
  • Twaalf teams die rechtstreeks instromen.

Ook de groepsfase van het Europa League seizoen 2022/2023 zit er al op. Deze werd verdeeld over zes speeldagen die plaatsvonden in september, oktober en november. Wie tegen wie speelt, is bepaald tijdens de loting op vrijdag 26 augustus 2022. Voorheen zou de eerstvolgende ronde de achtste finales zijn. Sinds het seizoen 2021/2022 is er echter een ronde toegevoegd die hieraan voorafgaat: de knock-out play-offs.

Deze wedstrijden worden gespeeld tussen de acht nummers twee uit de groepsfase van de Europa League en de acht nummers drie van de poules uit de groepsfase van de Champions League.

De finale van de Europa League werd op 31 mei gespeeld tussen Sevilla en AS Roma in Budapest, Hongarije. Na de eindstand van 1 – 1 won Sevilla uiteindelijk de strafschoppen met vier tegen één. Hiermee sluit de Spaanse club dit seizoen af als winnaar van de Europa League!

Deelnemers Europa League 2022/2023

Tijdens de verschillende rondes van de Europa League vallen dus verschillende clubs af, totdat er één winnaar overblijft. De winnaar is inmiddels bekend! Deze clubs hebben dit seizoen gestreden om de winst:

Club Land van herkomst
1. FC Union Berlin Duitsland
AEK Larnaca Cyprus
AFC Ajax Nederland
AS Monaco Monaco
AS Roma Italië
Bayer 04 Leverkusen Duitsland
Dinamo Kiev Oekraïne
FC Arsenal Engeland
FC Barcelona Spanje
FC Midtjylland Denemarken
FC Nantes Frankrijk
FC Sheriff Tiraspol Moldavië
FC Stade Rennais Frankrijk
FC Zúrich Zwitserland
Fenerbahçe SK Turkije
Ferencvárosi TC Hongarije
Feyenoord Nederland
FK Bodø/Glimt Noorwegen
HJK Helsinki Finland
Juventus Italië
Lazio Roma Italië
Ludogorets Razgrad Bulgarije
Malmö FF Zweden
Manchester Utd Engeland
Olympiakos Piraeus Griekenland
Omonia Nicosia Cyprus
PSV Nederland
Qarabağ FK Azerbeidzjan
Real Betis Spanje
Real Sociedad Spanje
Red Bull Salzburg Oostenrijk
Rode Ster Belgrado Servië
SC Braga Portugal
SC Freiburg Duitsland
Sevilla Spanje
Shakhtar Donetsk Oekraïne
SK Sturm Graz Oostenrijk
Sporting CP Portugal
Trabzonspor Turkije
Union Sint-Gillis België

Europa League kijken

Sinds 2021 zijn de uitzendrechten van de UEFA Europa League in handen van Talpa. Dit houdt in dat je ook seizoen 2022/2023 kunt zien via de zenders SBS6 en Veronica. Eventueel wordt de competitie ook uitgezonden via Net5. Vanwege de uitzendrechten heeft Talpa eerste keuze welke wedstrijden via de zenders worden uitgezonden. Ook ESPN mag wedstrijden van de Europa League uitzenden, maar dit zijn weer andere dan Talpa.

Europa League kijken met Nederlands commentaar vanuit het buitenland?

Zoveel wedstrijden om te kijken, en zo weinig tijd! Natuurlijk kun je niet altijd thuis vanaf de bank je favoriete teams zien winnen. Soms ben je in het buitenland, bijvoorbeeld voor werk of vakantie. Maar ook dan hoef je de Europa League te missen. Uiteraard worden veel competities ook in het buitenland uitgezonden. We begrijpen dat je het vertrouwde Nederlandse commentaar dan mist. Gelukkig hoeft dat niet met een VPN!

VPN staat voor Virtueel Persoonlijk Netwerk en zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en de rest van het internet. Alles wat jij het internet opstuurt, wordt door een VPN versleutelt. Hierdoor kan niemand anders bij je data, totdat het bij de eindbestemming aankomt. Hartstikke handig, hoor ik je denken, maar hoe helpt dit bij het kijken van voetbal in het buitenland?

Nou, de beveiligde verbinding is misschien het uitgangspunt van een VPN, maar zeker niet het enige voordeel. Je kunt er namelijk ook streamingsdiensten mee ‘foppen’. De uitzendrechten van streamingsdiensten zijn namelijk beperkt tot bepaalde geografische grenzen. Bevind je je buiten deze grenzen, dan heb je geen toegang meer tot de Nederlandse streamingsdienst die de wedstrijden uitzendt. Een VPN kan je wel weer toegang geven. Dit werkt zo:

  1. Zonder VPN-verbinding kunnen derde partijen zien waar je internetverkeer vandaan komt. Dit doen ze middels je IP-adres, een code die herleid kan worden naar je fysieke locatie.
  2. Wanneer je een VPN gebruikt, wordt je internetverkeer via een VPN-server naar de eindbestemming gestuurd.
  3. Jouw internetverkeer krijgt dan niet langer je eigen IP-adres, maar het IP-adres van de VPN-server. Voor de eindbestemming (de website of app die je bezoekt) lijkt het alsof jij op de locatie van de VPN-server bent.
  4. Maak je dus verbinding met een Nederlandse VPN-server, dan lijkt het voor de streamingsdienst alsof je nog steeds in Nederland bent. Hierdoor heb je gewoon toegang en hoef je geen enkele wedstrijd (mét Nederlands commentaar) te missen!

Het enige wat je hoeft te doen is een abonnement nemen op een goede VPN-dienst en verbinding maken met een Nederlandse VPN-server. Vervolgens kies je voor een streamingsdienst die de voetbalwedstrijd uitzendt. Dit kan een betaalde dienst zijn, zoals NLZIET, maar ook de app die je gratis bij je tv-abonnement krijgt, zoals KPN iTV of Ziggo GO.

Score9.759.318.638.818.68
Prijs premiumversieVanaf €2.99 per maandVanaf €1.99 per maandVanaf €1.59 per maandVanaf €2.03 per maandVanaf $6.67 per maand
Korting63% 84% 85% 82% 35%
WebsiteBezoekBezoekBezoekBezoekBezoek

Welke sportwedstrijden kijk je nog meer met een VPN?

Voetbal mag dan wel de populairste sport ter wereld zijn, het is zeker niet de enige waarvoor je een VPN nodig hebt om iedere wedstrijd overal te kunnen volgen. Zo zijn er gratis Formule 1 streams online te vinden die je alleen met een VPN kunt ontgrendelen. Dat klinkt misschien schimmig, maar is het niet; het is zelfs volkomen legaal.

Dat komt omdat er landen zijn die F1-races gewoon gratis tonen. Je moet dan wel vanaf een IP-adres kijken dat aan dat land gekoppeld is, iets waar een VPN dus mee helpt.

Andere sporten die online te volgen zijn, zijn onder meer tennis (denk aan het Wimbledon toernooi) en darts.


Veelgestelde vragen

De finale van de Europa League is op woensdag 31 mei 2023 om 21:00 in Budapest, Hongarije.

Aan de groepsfase van de Europa League nemen 32 voetbalclubs deel:

  • Tien clubs die de play-offs van de Europa League hebben gewonnen;
  • Tien clubs die zijn uitgeschakeld tijdens de kwalificatie van de Champions League;
  • Twaalf clubs die rechtstreeks instromen.

Deze teams worden middels een loting onderverdeeld in vier groepen van acht die het verdeeld over zes speeldagen tegen elkaar opnemen. De winnaars van iedere groep gaan direct door naar de achtste finales. De nummers twee nemen eerst nog deel aan de knock-out play-offs waarbij ze het opnemen tegen de nummers drie van de acht poules uit de Champions League.

Ajax neemt momenteel nog deel aan seizoen 2022/2023 van de Europa League. Ajax heeft sinds het seizoen 2009/2010 ieder jaar deelgenomen aan deze competitie.

PSV neemt momenteel nog deel aan seizoen 2022/2023 van de Europa League. Sinds 2009 heeft PSV alleen de seizoenen 2015/2016 en 2016/2017 niet deelgenomen aan deze competitie.

Feyenoord is dit seizoen begonnen aan de Europa League, maar is inmiddels uitgeschakeld. De club heeft sinds 2010 meerdere seizoenen deelgenomen aan de competitie. Feyenoord nam niet deel aan de seizoenen 2011/2012, 2015/2016 en 2017/2018.

AZ neemt niet deel aan het huidige seizoen van de Europa League. Wel heeft de club sinds 2010 meerdere seizoenen deelgenomen aan de competitie. Enkel de seizoenen 2014/2015 en 2017/2018 heeft AZ overgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *