Wimbledon: Kijk jij uit naar het bekendste tennistoernooi ter wereld?

Het begin van de zomer staat ieder jaar weer garant voor tennis op topniveau: dan vindt namelijk Wimbledon plaats! Op dit grandslamtoernooi zorgen de groten uit de sport voor een waar spektakel. In dit artikel lees je alles over de belangrijkste ins en outs van Wimbledon, inclusief speelschema.

Wat houdt Wimbledon precies in en wat kun je er dit jaar van verwachten? Natuurlijk zetten we ook op een rijtje hoe je Wimbledon dit jaar kunt kijken, zelfs wanneer je even niet thuis bent. Met een goede VPN gaat namelijk een wereld voor je open!

Inhoudsopgave

Wat is Wimbledon?

The Wimbledon Championships (Wimbledon in het kort) is het oudste tennistoernooi ter wereld. En dat niet alleen: het is tevens het grootste tennistoernooi dat op natuurgras wordt gespeeld. Samen met Australian Open, Roland Garros en US Open vormt het de vier grandslamtoernooien. Een tennisspeler behaalt een grand slam wanneer hij of zij alle vier deze toernooien in één seizoen wint. Tot 2022 is het slechts acht tennisspelers gelukt deze titel te behalen.

Wimbledon werd voor het eerst georganiseerd in 1877. Toen stond het nog bekend onder de naam Lawn Tennis Championships. De organisator van de eerste editie was de All England Lawn Tennis and Croquet Club. Tegenwoordig wordt het toernooi georganiseerd door de International Tennis Federation.

De eerste jaren mochten enkel Engelse mannen deelnemen aan het toernooi. Vanaf 1884 werd Wimbledon ook toegankelijk voor Engelse vrouwen en in 1900 ging het toernooi internationaal, met in 1905 de eerste niet-Britse kampioen: de Amerikaanse May Sutton.

De naam van het toernooi is afgeleid van de locatie waar het ieder jaar plaatsvindt: Centre Court in de Londense wijk Wimbledon. Ieder jaar strijden hier 128 enkelspelers, 64 dubbelspelkoppels per geslacht en 48 gemengde dubbelspelkoppels om het kampioenschap. In 2023 vindt het tennistoernooi plaats van 3 t/m 16 juli.

Wat is het speelschema van Wimbledon voor 2023?

In 2023 ziet het speelschema van Wimbledon er als volgt uit:

Datum Wedstrijd Ronde
maandag 3 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Eerste ronde
dinsdag 4 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Eerste ronde
woensdag 5 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Tweede ronde
donderdag 6 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Tweede ronde
vrijdag 7 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Derde ronde
zaterdag 8 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Derde ronde
zondag 9 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Vierde ronde
maandag 10 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Vierde ronde
dinsdag 11 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Kwartfinale
woensdag 12 juli 2023 Mannen en vrouwen enkelspel Kwartfinale
donderdag 13 juli 2023 Vrouwen enkelspel Halve finale
donderdag 13 juli 2023 Gemengd dubbelspel Finale
vrijdag 14 juli 2023 Mannen enkelspel Halve finale
zaterdag 15 juli 2023 Vrouwen enkelspel Finale
zaterdag 15 juli 2023 Mannen dubbelspel Finale
zondag 16 juli 2023 Mannen enkelspel Finale
zondag 16 juli 2023 Vrouwen dubbelspel Finale

Wie waren de kampioenen van 2022?

In 2022 vond Wimbledon plaats van 27 juni t/m 10 juli. Met ruim een half miljoen toeschouwers was dit de best bezochte editie ooit. Het mannenenkelspel werd twee jaar geleden, tijdens Wimbledon 2021, gewonnen door de Serviër Novak Đoković. Ook in 2022 wist hij te winnen en zo voor de zevende keer een Wimbledonwinst zeker te stellen.

De vrouwelijke enkelspelers kroonden in 2022 een nieuwe kampioene: de Kazachse Jelena Rybakina won haar eerste grandslamtitel.

De mannelijke dubbelspelers die in 2022 wonnen, waren Australiërs Matthew Ebden en Max Purcell. Zij wonnen de finale van de kampioenen van Wimbledon 2021. Ook Elise Mertens, één van de vrouwelijke dubbelspelkampioenen van Wimbledon 2021, haalde de finale in 2022 weer. Samen met nieuwe partner Zhang Shuai nam ze het op tegen de Tsjechische Barbora Krejčíková en Kateřina Siniaková.

Dit laatste duo wist de winst te pakken en mocht zich kampioen vrouwelijk dubbelspel van Wimbledon 2022 noemen. Het gemengde dubbelspel werd in 2022 – net als in 2021 – gewonnen door de Amerikaanse Desirae Krawczyk en Britse Neal Skupski.

Nederlanders op Wimbledon 2023

Welke tennisspelers dit jaar deelnemen aan Wimbledon is nog niet bekend. Ieder jaar nemen per geslacht 128 enkelspelers en 64 dubbelkoppels deel aan het toernooi. Deze worden op drie manieren geselecteerd:

 • 104 spelers die bovenaan de wereldranglijst
 • 16 spelers die zich plaatsen door de kwalificaties te winnen.
 • 8 spelers die een wildcard

Gebaseerd op deze eisen en de spelers die voorgaande jaren hebben deelgenomen aan Wimbledon, kunnen we een voorspelling doen van de Nederlandse tennissers die we mogelijk terugzien op Wimbledon 2023.

Nederlandse mannen op Wimbledon 2023

Tallon Griekspoor staat sinds kort op plek 36 van de wereldranglijst, zijn hoogste plek ooit. In 2021 speelde hij voor het eerst op Wimbledon, maar pas in 2022 sloeg hij zich door de eerste ronde enkelspel heen. Hij werd verslagen in de tweede ronde. Het dubbelspel eindigde voor hem al in de eerste ronde. Door zijn hoge positie in combinatie met zijn Wimbledon-ervaring is de kans groot dat hij dit jaar wederom meedoet.

De volgende Nederlandse tennisser die we waarschijnlijk terugzien op Wimbledon 2023 is Botic van de Zandschulp. Met zijn 33e plek is hij momenteel de hoogst genoteerde Nederlander op de wereldranglijst. In 2021 haalde hij de tweede ronde in het enkelspel op Wimbledon. Vorig jaar deed hij het nog beter, toen hij pas in de vierde ronde werd uitgeschakeld door Rafael Nadal.

In 2022 nam hij voor het eerst deel aan het dubbelspel van Wimbledon. Samen met de Amerikaanse Mackenzie McDonald werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld.

Er zijn nog meer mannelijke dubbelspelers die een grote kans maken om mee te doen aan Wimbledon 2023. Zo staat Wesley Koolhof momenteel helemaal bovenaan de wereldranglijst. Hij nam al in 2016 deel aan Wimbledon en speelde sindsdien meerdere jaren in Londen. Tijdens Wimbledon 2022 werd hij samen met zijn vast dubbelspelpartner Neal Skupski uitgeschakeld in de derde ronde.

Ook Jean-Julien Rojer (6e plek op de wereldranglijst) en Matwé Middelkoop (21e plek) maken een grote kans op deelname. Rojer doet al sinds 2009 mee aan Wimbledon en won het dubbelspel in 2015. In 2022 kwam hij echter niet verder dan de eerste ronde van het mannelijke dubbelspel. Bij het gemengd dubbelspel werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld.

Middelkoop haalt sinds 2016 afwisselend de eerste en tweede ronde. Net als Rojer haalde hij in 2022 de eerste ronde van het mannelijke en de tweede ronde van het gemengd dubbelspel.

Nederlandse vrouwen op Wimbledon 2023

Ook Nederlandse vrouwen laten al jarenlang hun tenniskunsten zien op Wimbledon. Arantxa Rus nam in 2010 voor de eerste keer deel aan het grand slam toernooi. In 2022 werd ze in de eerste ronde enkelspel uitgeschakeld. In het dubbelspel kwam ze niet verder dan de tweede ronde, samen met de Slowaakse Viktória Kužmová. Rus staat momenteel op plek 104 van de wereldranglijst dubbelspel.

Lesley Pattinama-Kerkhove kreeg in 2022 op het allerlaatste moment te horen dat ze zich had geplaatst voor Wimbledon. Als lucky loser nam ze de plaats in van de door een rugblessure uitgeschakelde Danka Kovinić. De eerste ronde won Pattinama-Kerkhove van debutant Sonay Kartal. Helaas kwam ze niet verder dan de tweede ronde.

Het enige helemaal Nederlandse koppel dat op Wimbledon 2022 deelnam aan het dubbelspel werd gevormd door Demi Schuurs en Arianne Hartono. Zij werden in de tweede ronde uitgeschakeld. In het gemengd dubbelspel kwam Schuurs samen met Ariel Behar niet verder dan de eerste ronde.

Schuurs staat momenteel op plek 11 van de wereldranglijst en maakt een grote kans om in 2023 weer deel te nemen – ze doet immers al sinds 2016 mee aan het toernooi.


Waar kan je Wimbledon live kijken of streamen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het tennistoernooi in 2023 te streamen. Zowel via je TV als online kun je terecht voor tennis op topniveau.

Waar wordt Wimbledon uitgezonden op TV?

Een deel van de wedstrijden wordt uitgezonden via Eurosport 1. Deze zender zit bij iedere tv-provider in het basispakket en is dus te bekijken zonder dat je extra hoeft te betalen. Maar deze zendt slechts een deel van de wedstrijden uit.

De voornaamste reden hiervoor is dat tijdens Wimbledon ook andere sportevenementen plaatsvinden, die ook via Eurosport 1 worden uitgezonden. Hierdoor heeft de zender simpelweg niet genoeg zendtijd om Wimbledon in zijn geheel uit te zenden.

Wil je wel alle tenniswedstrijden volgen? Dan moet je mogelijk extra betalen, bijvoorbeeld voor de zender Eurosport 2. De extra mogelijkheden en kosten voor deze zender zijn afhankelijk van je tv-provider. Zo vind je deze als Ziggoklant in het Movies & Series XL pakket, dat €11,95 per maand extra kost.

KPN biedt de zender aan in het Pluspakket. De extra kosten hiervoor zijn €6,99 per maand.

Ook kun je Wimbledon volgen via de zender Ziggo Sport. Deze zender is gratis voor Ziggo klanten en te vinden op kanaal 14. Ben je geen klant van Ziggo? Dan heb je een Ziggo Sport Totaal abonnement nodig om de zender te ontvangen.

Dit kost €14,95 per maand en geeft toegang tot zes themakanalen waarop je meer dan alleen tennis kunt kijken. Zo vind je hier onder andere wedstrijden van voetbal, golf en basketbal, maar ook documentaires, talkshows en voor- en nabeschouwingen.

ziggo sport logo

Wanneer je het niet erg vindt om het tennistoernooi met Engelstalig commentaar te volgen, is er nog een gratis optie. Wimbledon wordt namelijk ook in zijn geheel gratis via BBC 1 en BBC 2 uitgezonden. Vanuit Nederland heb je hier echter niet zo maar toegang tot. Gelukkig biedt een VPN de oplossing. Hoe je dit doet? Dat lees je verderop in dit artikel.

Op welke websites kan je de Wimbledon wedstrijden kijken?

Natuurlijk hoef je Wimbledon niet per se via je tv te kijken. Ook online zijn genoeg mogelijkheden, zodat je het toernooi kunt volgen via je smartphone, tablet of computer. Zo hoef je ook onderweg geen wedstrijd te missen! Online kijk je Wimbledon via:

 • Eurosport Player: op deze streamingdienst vind je de kanalen Eurosport 1 en 2, en sportuitzendingen waar Eurosport de uitzendrechten van heeft. Om gebruik te maken van de Eurosport Player heb je een abonnement nodig. Een maandabonnement kost €6,99. Voor een jaarabonnement betaal je €39,99.
 • Ziggo GO: als Ziggo klant krijg je gratis toegang tot de Ziggo GO app. Deze zendt dezelfde programma’s uit die je op je tv vindt, dus ook de wedstrijden die worden uitgezonden via Ziggo Sport. Wanneer je geen klant bent van Ziggo, heb je een abonnement nodig op Ziggo Sport Totaal. Vervolgens kun je Wimbledon online volgen via de website van deze dienst.
 • Discovery+: deze streamingservice zendt programma’s uit die te vinden zijn op kanalen zoals TLC, Animal Planet, Discovery Channel en Eurosport. Via deze dienst vind je dus de tenniswedstrijden die Eurosport op tv uitzendt. Om hier toegang tot te krijgen heb je een Entertainment & Sport abonnement nodig voor €5,99 per maand of €59,99 per jaar.

Deze online oplossingen zijn heel handig wanneer je niet thuis bent en toch Wimbledon wilt volgen. Maar ben je in het buitenland, dan kan dit soms lastig zijn. Je toegang tot de streamingdienst wordt soms namelijk geblokkeerd. Waarom dit gebeurt en hoe je het kunt oplossen lees je in het volgende gedeelte.


Wimbledon live kijken? Dat doe je met VPN!

Hierboven werd het al een paar keer aangegeven: soms is het lastig om toegang te krijgen tot een streamingdienst die Wimbledon uitzendt. Dit heeft te maken met de voorwaarden van de uitzendrechten van die betreffende dienst. Zo heeft een dienst als Eurosport slechts binnen bepaalde geografische grenzen het recht om Wimbledon uit te zenden. Wanneer jij buiten deze grenzen bent, krijg je geen toegang tot de uitzending.

wat is vpn schematisch uitgelegd

Hoe werkt dit precies? De streamingdienst kan aan je IP-adres zien waar jij bent. Is dit niet in het gebied waar de dienst uitzendrechten heeft, dan wordt de toegang tot de uitzending geblokkeerd. Gelukkig is er een manier om dit te omzeilen, namelijk met een VPN.

Dit Virtuele Persoonlijke Netwerk leidt jouw verbinding om via een VPN-server en die zorgt ervoor dat je gegevens beveiligd worden en je een ander IP-adres krijgen toegewezen. Hierna worden je gegevens pas naar de eindbestemming – in dit geval de streamingdienst – gestuurd.

Deze ziet enkel het IP-adres van de VPN-server. Wanneer deze server in Nederland staat, krijgt jouw internetdata dus een Nederlands IP-adres en lijkt het voor de streamingservice alsof je gewoon in Nederland bent. Ook als dit in werkelijkheid niet zo is!

Kijk Wimbledon met een VPN in 5 stappen

Als je net kennis maakt met de mogelijkheden van een VPN, lijkt het misschien een ingewikkelde bedoeling. Toch is niets minder waar. Het is namelijk heel eenvoudig om een VPN te installeren en te gebruiken. Dit doe je al in enkele stappen:

 1. Sluit een abonnement af bij een betrouwbare VPN-dienst. Dit kan al voor een paar euro per maand. De beste VPN’s om Wimbledon mee te volgen bespreken we hierna.
 2. Download het programma of de app die geschikt is voor jouw apparaat.
 3. Open het programma en log in met de gegevens die je bij stap 1 hebt aangemaakt.
 4. Kies een Nederlandse VPN-server en maak verbinding.
 5. Log in bij de gewenste streamingdienst. Je merkt meteen dat je nu wel toegang hebt. Geniet van de wedstrijd!

Uiteraard werkt dit ook andersom, om toegang te krijgen tot buitenlandse diensten wanneer je in Nederland bent. Kijk Wimbledon bijvoorbeeld helemaal gratis via de BBC iPlayer! Hiervoor maak je via de VPN-dienst eerst verbinding met een Britse VPN-server.

Top 3 VPN’s om live tennis te kijken

Er bestaan tegenwoordig legio aan VPN-diensten, maar niet allemaal zijn deze even geschikt om live tenniswedstrijden mee te streamen. Zo heb je een VPN-dienst nodig met genoeg servers, voldoende snelheid en apps die werken op jouw apparaten. Om Wimbledon te kijken raden we de volgende drie VPN-diensten aan:


NordVPN

9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

 • Snelle servers
 • Uitstekende software en apps
 • Erg goede prijs
 • Betrouwbare en snelle klantenservice
 • ❌   Geen router-app

Lees NordVPN review

Een VPN-provider met veel positieve eigenschappen. Zo beschikt NordVPN over meer dan 5000 servers in 59 verschillende landen. Je vindt altijd wel een server die bij je past. Bovendien is NordVPN betrouwbaar, snel en kun je de service op 6 apparaten tegelijk gebruiken. De dienst werkt onder andere op Windows, Mac, Android, iOS en als extensie voor Firefox en Chrome.


Surfshark

9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

 • Goedkoop en betrouwbaar
 • Supersnelle servers
 • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review

Door de lage prijs in verhouding tot de sterke kwaliteit moet deze VPN-dienst zeker genoemd worden. Surfshark beschikt over ruim 3200 VPN-servers in meer dan 60 landen. Een groot voordeel is dat de dienst geen limiet heeft op het aantal apparaten die je tegelijkertijd met een VPN-server kunt verbinden. Surfshark werkt onder andere op iOS, Android, Windows, Mac, en als extensie voor Firefox en Chrome.


CyberGhost

8.81 /10
Vanaf
€2.03
/maand
Lees CyberGhost review

CyberGhost is een zeer gebruiksvriendelijke VPN, die zijn geschiedenis als langzamere VPN achter zich heeft gelaten. Makkelijk te installeren en te gebruiken apps maken het plaatje compleet.

 • veel serverlocaties
 • gebruiksvriendelijke software en apps
 • 45 dagen niet-goed-geld-teruggarantie
Lees CyberGhost review

De VPN-provider die opvalt door de gebruiksvriendelijkheid, waardoor je heel eenvoudig verbinding maakt met de beste server voor jouw situatie. En die servers, dat zijn er nogal wat: 6300 in meer dan 89 landen. Je maakt tegelijk verbinding op 7 apparaten. CyberGhost werkt op Windows, Mac, iOS en Android.


Wimbledon 2023 finale kijken met gratis VPN?

Bovenstaande VPN-diensten bieden abonnementen aan vanaf slechts een paar euro per maand. Toch bestaan er nóg goedkopere mogelijkheden, waaronder zelfs gratis VPN-diensten. Hoewel dit heel aantrekkelijk lijkt, hangen er een paar grote nadelen aan het gebruik van deze VPN’s:

 • Gratis VPN-diensten hebben vaak datalimieten en maar weinig servers. Dit maakt het bijna onmogelijk om de Wimbledon 2023 finale te streamen met een gratis VPN. Je hebt namelijk niet genoeg data om de hele wedstrijd te streamen en door de weinige servers raken de servers die er zijn overbelast. Hierdoor ontstaat een trage verbinding of valt de verbinding zelfs helemaal weg.
 • Ook de beveiliging en privacy van een gratis VPN laat te wensen over. Gratis providers hebben geen fatsoenlijke serverinfrastructuur, waardoor de beveiliging zwak is. Daarnaast worden je gegevens vaak doorverkocht aan derden, zodat de provider toch nog ergens geld aan verdient. Dit zorgt ervoor dat één van de belangrijkste functies van een VPN (het waarborgen van je privacy) komt te vervallen.

Wil je niet meteen een abonnement afsluiten bij een betaalde VPN-provider, zonder dat je weet of dit wel voor jou werkt? Gelukkig bieden de meeste vooraanstaande VPN-diensten een proefperiode aan. Daarna kun je zonder gedoe afzien van je aankoop.

Conclusie

De 136e editie van Wimbledon – het oudste tennistoernooi ter wereld – vindt plaats op maandag 3 juli 2023 tot en met zondag 16 juli 2023. Dit grandslamtoernooi kun je op verschillende manieren live volgen. Zowel op tv als via allerlei streaming-apps. Al dan niet in combinatie met een VPN, als de toegang geblokkeerd wordt vanwege uitzendrechten  die per land verschillen.

Op deze pagina hebben we je er helemaal over bijgepraat. Heb jij het speelschema al in je agenda gezet? We wensen je alvast veel kijkplezier!


Veelgestelde vragen

Wimbledon 2023 begint op maandag 3 juli 2023 en eindigt op zondag 16 juli 2023.

Wimbledon 2023 begint een week later dan andere jaren vanwege een wijziging in het schema door de All England Club.

Vanuit het buitenland kun je Wimbledon met Nederlands commentaar streamen via de Eurosport Player, Discovery+ en Ziggo GO. Buiten de Europese Unie heb je een VPN-verbinding nodig om toegang te krijgen tot deze services. Sluit hiervoor een abonnement af bij een VPN-dienst en maak verbinding met een Nederlandse VPN-server.

Wimbledon wordt uitgezonden op Eurosport 1, Eurosport 2 en Ziggo Sport. Voor deze laatste twee heb je – afhankelijk van je tv-provider – een abonnement nodig.

Online kun je Wimbledon streamen via de Eurosport Player, Discovery+ en Ziggo GO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *