Streamen naar tv met VPN: Zo werkt dat

Streamingdiensten doen er alles aan om VPN-diensten te blokkeren, omdat ze contracten hebben afgesloten met rechtenhouders van films en series. Als het bekijken van een film niet lukt op de computer, gaat het soms wél nog via de smartphone. En ook die kun je dan verbinding laten maken met je televisie. Wij leggen uit hoe en geven ook enkele alternatieven op. Streamen naar je tv met een VPN is zo geregeld.
Inhoudsopgave

Waarom streamen wel of niet met VPN werkt

Wie al eens een VPN-dienst gebruikte om een buitenlandse streamer te bekijken, heeft het misschien wel eens gemerkt. Bepaalde diensten hebben liever niet dat VPN-gebruikers meekijken. Ze gaan niet allemaal even ver in die politiek. Met pakweg The Criterion Collection hebben we nog nooit problemen gehad, de Amerikaanse HBO Max doet dan weer vaak notoir lastig.    

De reden waarom ze dat doen, is een kwestie van rechten. Rechten van films en series worden per land of regio verkocht. Stel dat de rechtenhouder van een bepaalde film de Amerikaanse rechten aan Netflix verkoopt. Dan wil deze graag ook pakweg de Canadese en Mexicaanse rechten nog eens apart verkopen, om op die manier zoveel mogelijk geld te verdienen. En als alle Mexicanen en Canadezen probleemloos met de Amerikanen kunnen meekijken, worden die rechten natuurlijk een stuk minder waard. Daarom wordt in de verkoopcontracten meestal gestipuleerd dat een streamingdienst er technisch alles aan moet doen om de film enkel aan (in dit geval) Amerikanen beschikbaar te maken.

Er zit een hele technische machinerie achter de regiobeveiliging van streamingdiensten, maar ze baseren zich meestal op de IP-adressen van gebruikers om sommige kijkers uit te sluiten en andere binnen te laten. Heb je een Amerikaans IP-adres, dan ben je welkom. Is dat niet zo, dan blijft het scherm zwart (nou ja, je zult een waarschuwing te zien krijgen). 

Met een VPN kan je dit probleem nog altijd grotendeels oplossen, maar soms beschikken streamingdiensten over lijsten met specifieke IP-adressen van VPN-servers die ze kunnen blokkeren. Op dat moment werkt de truc met je VPN dus niet meer. Even de VPN-verbinding verbreken en op een andere VPN-server in een andere stad inloggen, lost het probleem meestal wel op. Maar niet altijd.

De Amerikaanse Netflix laat zich streamen met een VPN

Wat we tegenwoordig ook al zijn tegengekomen, is dat de VPN-verbinding wordt geblokkeerd als je met een laptop wil kijken, maar werkt wél als je met je smartphone inlogt. Blijkbaar kunnen streamingdiensten dus een onderscheid maken op basis van het apparaat dat je gebruikt. Dat de verbinding blijkbaar wel werkt op je telefoon, biedt natuurlijk een interessante ontsnappingsroute. Het wordt helemaal mooi als je die telefoon kan verbinden met je tv, zodat je de film of serie op een groot scherm kunt bekijken. Dan is het kijkplezier helemaal gegarandeerd

VPN via Android TV

Misschien is het echter helemaal niet nodig om die smartphone als tussenstap te gebruiken. Veel VPN-providers maken namelijk ook VPN-apps die je rechtstreeks op je televisietoestel kunt draaien. Zeker wanneer een tv met het besturingssysteem Android TV hebt (merken als onder meer Sony, Philips, HiSense en TCL maken er op veel modellen gebruik van), is er een goede kans dat dit lukt. Daarvoor moet je een kijkje nemen in de app-winkel van Android TV en zoeken naar de app van je VPN-provider. Onder meer NordVPN, ExpressVPN en Surfshark zijn daar aanwezig en er zijn er nog meer. 

Dan is het een gewoon een kwestie van de app te installeren, een regio te kiezen en je kunt beginnen kijken naar de Amerikaanse, Britse, Franse of Duitse streamer van je keuze. Op voorwaarde natuurlijk dat je ook de juiste streaming-app hebt. Is dat niet zo, dan moet je ook die nog even uit de downloadwinkel halen. Is het een app die bij ons niet verkrijgbaar is (bijvoorbeeld Paramount+) maak dan even opnieuw verbinding met de app-winkel terwijl je een VPN-connectie hebt opgezet naar het desbetreffende land. Grote kans dat je hem dan wel tegenkomt.

Lees hier meer over een VPN installeren op Android TV.

Android TV vpn

Smart DNS

Heeft je tv-toestel geen Android TV als besturingssysteem? Dan is er nog geen man overboord. Je kunt ook je tv verbinden via een functie die SmartDNS heet. Daarbij moet dus wel nagaan of je VPN-provider dit aanbiedt, al is dat bij de meeste grote providers geen probleem. Overigens hebben wij dat al voor je uitgezocht! Lees ervoor ons artikel met beste VPN’s voor smart tv’s er eens op na.

SmartDNS is niet helemaal hetzelfde als een VPN. Het biedt bijvoorbeeld geen versleutelde verbinding, zodat de beveiliging wel wat minder goed is. Gebruik je dit echter enkel om video te streamen, dan valt daar wel mee te leven. Het werkt mogelijk ook niet op alle streamingdiensten, dat zal je dus even moeten testen. We zullen uitleggen hoe SmartDNS werkt op een LG-televisietoestel in combinatie met NordVPN, al is deze werkwijze min of meer hetzelfde bij andere fabrikanten van televisies en bij andere VPN-providers. 

  • De eerste stap die je moet volgen, is het “whitelisten” van je eigen IP-adres in je account bij NordVPN. Dat moet een IPv4-adres zijn, IPv6 wordt (nog) niet ondersteund. Doe dit ook op een apparaat dat via hetzelfde netwerk is  verbonden als je tv. 
  • In de instellingen van je tv-toestel ga je vervolgens naar de instellingen voor “Netwerk”.
  • Als je tv met internet is verbonden selecteer je hier “Bekabelde verbinding” of “Draadloze verbinding” (naargelang je tv met een kabel of wifi is verbonden).
  • In het volgende venster zie je alle technische informatie over de verbinding, onder meer het IP-adres, subnetmask, het subnetmask en de gateway en ook de DNS-servers.
  • Klik onderaan op “Bewerken” en vink “Automatisch instellen” uit.
  • Daarna vul je in de DNS-server een nieuw nummer in dat je van NordVPN krijgt. En vanaf dan kan je streamen uit andere landen.

streaming in nederland en belgie

VPN op Apple TV installeren

Een variant van deze truc bestaat ook voor de Apple TV en maar goed ook, want Apple laat geen VPN-apps toe in zijn downloadwinkel voor Apple TV. Ook hier bestaat de eerste stap uit het whitelisten van je IP-adres in je NordVPN-account. Daarna is het een kwestie van de Apple TV te configureren met nieuwe DNS-servers. Ga daarvoor naar Instellingen – Netwerk – Ethernet en kies daar voor “Configureer DNS”. Klik op “Handmatig” en vul de getallen in die je van NordVPN (of een andere provider) hebt gekregen.

Meer weten over deze methode? Lees dan ons uitgebreide artikel over VPN op Apple TV instellen.

VPN via AirPlay streamen

Blijven we even bij Apple, er is namelijk nog een manier. Daarvoor start je je VPN-app op je iPhone, je start een film of serie bij een buitenlandse streamingdienst (bijvoorbeeld de Amerikaanse Amazon Prime Video) en daarna gebruik je Airplay om alles naar je Apple TV door te sturen. Daarvoor hoef je enkel op het Airplay-icoontje te drukken in de app en te kiezen op welk apparaat de videostream moet worden afgespeeld. Enig nadeel: niet elke app heeft die Airplay-functionaliteit aan boord. Netflix bijvoorbeeld had tot enkele jaren geleden wel Airplay, maar voor een of andere reden heeft het bedrijf dit weer uit zijn app gehaald.  

VPN gebruikers naast een schaal met Apple logos beschermd door een VPN

VPN op Chromecast

Heb je geen Apple TV maar een Google Chromecast? Dan zijn er ook mogelijkheden. Bij de nieuwste versie van de Chromecast (die met een afstandsbediening komt) is de procedure dezelfde als bij een tv-toestel met Android TV: je downloadt een VPN-app en maakt op die manier verbinding. De truc met de SmartDNS werkt hier trouwens ook. 

Heb je een ouder model Chromecast zonder afstandsbediening? Dan wordt het wat lastiger. Om uit te leggen hoe dat precies zit, maken we de vergelijking met de Apple TV. Bij de Apple TV maakt je telefoon een verbinding met de hardware van Apple om alle beeldmateriaal door te sturen. Bij een Chromecast is dat niét zo. Als je op het Chromecast-icoontje drukt, stuur je geen stream van je telefoon naar de Chromecast-dongle. Nee, je geeft de Chromecast opdracht om zélf een verbinding op te zetten. En als die verbinding niet achter een VPN zit, zal je dus geen content van buitenlandse streamers kunnen afspelen. En buiten het installeren van een VPN op je router (zie hieronder), hebben wij geen weet van een doenbare methode om dit te omzeilen. 

Een VPN gebruiker rolt een levensgroot Chromecast logo vooruit

VPN op tv via router

Tot slot kan je ook je een VPN installeren op je router. Op die manier wordt al je internetverkeer in een moeite langs de VPN-servers geleid, dus ook je PC, gameconsole, tablet en smartphone. Het grote voordeel daarvan is dat je zo ook apparaten kunt connecteren waarvoor geen VPN-app bestaat (zoals dus de Apple TV). Het nadeel is dat niet elke router dit ondersteunt en dat je er een beetje technische kennis voor nodig hebt. Als je voor deze methode kiest, zal je dus eerst even moeten uitvissen of dit wel kan op jouw router en hoe je dit precies voor elkaar krijgt. In onze VPN-reviews lees je ook of een VPN geschikt is voor routers en deze aanbieders hebben op hun sites vaak handleidingen met stap-voor-stap-instructies.

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties op “Streamen naar tv met VPN: Zo werkt dat

    1. VPN diensten

      Hoi Guus,

      Ja hoor, dit zou gewoon moeten werken. Als je er internet kunt ontvangen (via kabel, wifi of mobiel internet), dan is de verbinding met een VPN te beveiligen. Ook in je camper, en ook in Zweden!