VPN voor iPad, de 3 beste apps en zelf instellen

Ook met je iPad wil je gewoon veilig gebruik maken van het internet terwijl je ook nog eens zo goed mogelijk je privacy beschermd. Een VPN biedt je een oplossing voor deze eisen. Zo kun je bijvoorbeeld anoniem wilt surfen met een VPN verbinding op je iPad terwijl je het hackers ook nog eens zo goed als onmogelijk maakt om je te hacken.
Inhoudsopgave

Daarnaast heeft het gebruik van een VPN nog een ander groot voordeel voor je iPad, de mogelijkheid om geografische blokkades te omzeilen. Ideaal als je bijvoorbeeld op vakantie Nederlandse TV wilt blijven kijken of wilt kijken naar het Amerikaanse aanbod van Netflix. Op deze pagina ontdek je wat de beste VPN apps voor de iPad zijn en wat je er precies mee kunt.

VPN iPad

Ook ontdek je hoe je een VPN zelf kunt instellen op de iPad. Dit is interessant wanneer je bijvoorbeeld verbinding moet maken met een VPN netwerk van het bedrijf waar je voor werkt of de onderwijsinstelling waar je aan studeert.

Hieronder vind je de inhoud van dit artikel:

Inhoudsopgave

Zelf instellen of VPN app gebruiken?

Je kunt in principe op twee manieren een VPN verbinding maken met de iPad. De eerste is om de VPN verbinding zelf in te stellen via de standaardinstellingen van iOS (het besturingssysteem van de iPad en iOS). iOS heeft namelijk standaard ondersteuning voor een aantal VPN protocollen. Het zelf instellen van een VPN verbinding is dan ook vrij goed te doen, maar is wel wat beperkt in mogelijkheden en kost bovendien veel tijd. Deze methode wordt bovendien vooral gebruikt door mensen die een VPN verbinding moeten opzetten naar het netwerk van de organisatie waar zij werken.

Degene die een VPN provider zoeken voor meer anonimiteit, privacy en het omzeilen van geografische blokkades is een VPN app eigenlijk altijd een beter alternatief. Deze heeft meer mogelijkheden en is veel makkelijker in het gebruik dan de standaard VPN mogelijkheden op je iPad. Hieronder vind je een lijstje met VPN providers die een zeer goede service bieden en een goede VPN app voor de iPad hebben ontwikkeld.

Beste VPN’s voor de iPad

We bekijken dan ook eerst de verschillen apps die de VPN providers zelf hebben ontwikkeld. We kijken naar welke VPN services de beste app hebben voor de iPad. We letten bijvoorbeeld op design van de app, de kwaliteit van de VPN verbindingen en de prijs kwaliteit verhouding. Daarbij optellend hebben we ook rekening gehouden met het feit dat veel mensen die een iPad hebben, ook een iMac of Macbook hebben. Alle onderstaande VPN services hebben dus ook software voor Mac computers en laptops.

In feite is dit overigens de app voor iOS, deze werkt dus altijd hetzelfde op de Apple iPhone.

1. NordVPN

Voorheen had NordVPN een app voor de de iPad en iPhone die niet zo goed was. Gelukkig is de app in de tussentijd dusdanig verbeterd dat de app veel beter gewaardeerd wordt, dit kun je zien in de Play store. De app is gemakkelijk en duidelijk in gebruik. De app ziet er strak uit en is in onze ogen fraai vorm gegeven.

Daarnaast is de service zelf zeer goed. Er zijn meer dan voldoende servers om uit te kiezen en de verbinding is eigenlijk altijd stabiel. NordVPN staat ook al tijden hoog op de verschillende lijstjes van beste VPN voor verschillende doeleinden.

Ook de VPN servers van NordVPN zijn erg snel te noemen en tijdens onze langdurige testes altijd bereikbaar geweest. De technische staat van deze VPN service is uitmuntend. Dit is dan de reden dat NordVPN op nummer 1 staat in deze lijst en overigens ook in onze lijst met beste VPN’s.

Bezoek NordVPN


2. Surfshark

Surfshark heeft een gemakkelijk te gebruiken app voor iOS. Het design ziet er naar onze mening goed uit en het gebruik van de app werkt erg intuïtief. Zo kun je simpelweg een VPN verbinding opzetten met 1 druk op de knop.

Je kunt eenvoudig je favoriete server selecteren uit een lijst. In die lijst zie je de verschillende locaties van de VPN Servers van Surfshark.

Daarnaast is er voor de liefhebber ook nog voldoende in te stellen. De standaard instellingen zullen echter toereikend zijn voor de meeste mensen. Maar voor de liefhebber is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen welk VPN protocol je het liefst wilt gebruiken. Ook kun je instellen dat de VPN automatisch weer verbinding maakt als de verbinding om wat voor reden dan ook verbroken wordt en zo zijn er nog een aantal instellingen die je kunt aanpassen.

Bezoek Surfshark


3. Cyberghost

Cyberghost is een kwalitatief goede VPN service. Ze hebben veel en snelle servers over de wereld. Daarnaast bieden ze ook de nodige protocollen waaronder OpenVPN waaruit je kunt kiezen.

Maar de app is echt helemaal perfect te gebruiken. De interface ziet er heel simpel en duidelijk uit, en het gebruik is dat ook nog. Je kiest gemakkelijk uit met welke server je in welk land connectie wilt maken. Je kan dus gemakkelijk beslissen in welk land je bijvoorbeeld geblokkeerde videos wilt zien op je iPad.

Bezoek Cyberghost


Verder kun je op onze pagina met alle uitgebreide VPN reviews onze ervaringen lezen met zeer veel verschillende VPN services. In deze reviews vind je ook terug of hoe de app voor iOS is, het besturingssysteem waar de iPad op draait.

Geografische blokkades omzeilen op iPad

Ook is de iPad van Apple natuurlijk perfect om naar de NPO app of RTL XL app te kijken. Dit werkt alleen niet wanneer je in het buitenland bent. In verband met uitzendrechten mogen de omroepen hun uitzendingen niet beschikbaar maken in het buitenland. Dit doen ze door middel van geografische IP blokkades.

Deze blokkades werken op basis van je IP adres. De videodienst herkent aan het ip adres in welk land je je bevindt. Als dit niet in Nederland blijkt te zijn wordt de mogelijkheid om te kijken je ontzegt. Met een VPN kun je ervoor zorgen dat je een Nederlands IP adres krijgt. Dan kun je dus bijvoorbeeld wel de programma’s op de RTL XL iPad app in het buitenland kijken. Ook is het mogelijk om met een VPN op de iPad om programma’s terug te kijken van BBC iPlayer.

Ook voor Netflix

Deze methode werkt ook voor Netflix. Met de juiste VPN iPad app is het mogelijk om naar buitenlandse versies van Netflix te kijken. Dit is interessant om het aanbod in de verschillende landen verschillend is. Zo is het aanbod van de Amerikaanse Netflix vele malen groter dan het aanbod in Nederland.

Gratis VPN voor iPad

Als je op zoek bent naar een gratis VPN om te gebruiken op je iPad zul je in de apple store ongetwijfeld veel aanbod vinden. We willen je bij deze waarschuwen dat je bij gratis VPN services vaak op een andere manier betaalt oor het gebruik van de service. Dit gebeurt vaak in de vorm van persoonlijke gegevens die verkocht worden door de ontwikkelaar van de gratis VPN service.

Toch zijn er een aantal goede gratis VPN services beschikbaar die goed werken op de iPad. Op onze pagina met gratis VPN’s vind je een aantal VPN services die volgens ons betrouwbaar zijn en die je zeker kunt proberen op de iPad. Deze services hebben wel bepaalde beperkingen, maar in principe zijn ze prima te gebruiken voor bepaald gebruik. De beperkingen die je vindt bij de gratis VPN services zijn meestal een data limiet, toegang tot een beperkt aantal servers en opdringerige reclame waarmee de VPN service probeert je te laten overstappen naar een betaald abonnement.

VPN zelf instellen op iPad

Naast het gebruik van een app van een VPN service is het ook mogelijk om handmatig een VPN verbinding in te stellen. De mogelijkheid om in iOS een VPN verbinding in te stellen is uitgebreid en goed. De enige beperking van de standaardmogelijkheid is dat er enkel connectie gemaakt kan worden met de volgende protocollen:

 • IKEv2
 • IPSec
 • L2TP

Als je gebruik wilt maken van OpenVPN, dan zul je een app moeten downloaden die dat ondersteund. De bekendste is de OpenVPN connect app. Het beste protocol dat standaard ondersteund wordt in iOS is IKEv2. Als het mogelijk is bij de VPN server waar jij verbinding mee wilt ma ken kunnen we je daarom ook aanraden om gebruik te maken van IKEv2.

Hieronder vind je een stappenplan over hoe je de VPN verbinding op je iPad kunt opzetten.

 1. Ga naar instellingen
 2. Ga naar Algemeen -> VPN
 3. Daarna kies je voor je “Voeg VPN-configuratie toe”
  VPN op iPad instellen
 4. In de daarvoor bestemde velden vul je de gegevens in die je hebt van de VPN service die jij gekozen hebt. Let er met name op dat je het juiste type/protocol gekozen hebt.
 5. Let er op dat er bij sommige services een certificaat nodig is om connectie te maken. Deze certificaten kan je in de VPN instellingen binnen iOs ook selecteren.

OpenVPN bij iOS en iPad

OpenVPN is het open source protocol dat erg veilig blijkt te zijn. Wij raden dan ook aan om waar mogelijk gebruik te maken van dit protocol. Standaard heeft iOS, dus de iPad, geen ondersteuning voor OpenVPN. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen.

Ten eerst kan je gemakkelijk de app van de VPN service die je aangeschaft hebt installeren. Deze zal ondersteuning voor OpenVPN mee-installeren. Daarnaast kan je ook de open-source cliënt app voor OpenVPN in de app store downloaden. Deze app heet “OpenVPN Connect”.

Veilig openbaar wifi gebruiken

Wanneer je op vakantie bent, of dat nu in het buitenland of Nederland is, maak je hoogst waarschijnlijk van een publiek wifi netwerk. Hetzelfde geldt voor mensen die hun iPad  gebruiken voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld in co working ruimtes of voor presentaties bij bedrijven. Deze wifi netwerken zijn erg gevoelig voor hacks, het is relatief eenvoudig voor kwaadwillende hackers om de data die verstuurd wordt via wifi netwerken af te luisteren en in te zien.

Met een VPN verbinding haal je dit risico weg. Omdat alle data versleuteld wordt tussen de iPad en de VPN server kunnen eventuele hackers je data niet afluisteren of inzien. Met een VPN verbinding op je iPad ben je verzekerd dat je in het buitenland of op andere plekken waar je een wifi netwerk gebruikt beveiligd bent tegen hackers.

Conclusie VPN voor iPad

De reden waarom je een VPN service op je iPad wilt hebben kan uiteenlopend zijn. Het is handig als je op vakantie bent om Nederlandse tv terug te kijken, lees meer op de pagina uitzending gemist in het buitenland kijken. En het is natuurlijk ook veel veiliger als je gebruik maakt van publieke wifi hotspots.

Een VPN verbinding maken op je iPad is gelukkig zeer gemakkelijk te doen. De VPN services hebben altijd wel een app voor iOS en daarnaast kan je op je iPad zelf ook VPN connecties maken met de standaard instellingen op de iPad. De makkelijkste manier is toch om de app van de VPN service van jouw keuze te gebruiken, dan staan alle instellingen automatisch goed en hoef je alleen maar je eigen gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

Categorieën: Apparaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “VPN voor iPad, de 3 beste apps en zelf instellen

 1. Ranjana

  Hoi
  Zou graag gebruik maken van vpn
  Had dat eerder ingesteld
  Maar gegevens kwijt
  Hoe stel ik vpn opnieuw in
  Groetjes Ranjana