Cyber-update: Nieuws en updates rond VPN’s en digitale beveiliging

Naast het grondig testen van VPN’s houden we je ook graag op de hoogte van het laatste nieuws rond allerlei aspecten van online security, waaronder je privacy op het web en de nieuwste ontwikkelingen op de VPN-markt. Mét handige tips om ervoor te zorgen dat je onbezorgd op internet surft, dan wel alles uit je VPN-abonnement haalt!
Inhoudsopgave

Surfshark update zijn privacybeleid – Wat is er aangepast?

Surfshark heeft op 1 september zijn privacybeleid een omvangrijke update gegeven. De versie daarvoor stamde uit augustus 2020 en sindsdien is deze VPN gegroeid als kool. Zo biedt Surfshark nu optionele antivirus aan en word je met Surfshark Alert eventueel op de hoogte gehouden van gelekte gegevens. Beide diensten passeren in het vernieuwde beleid de revue.

De pagina zet netjes uiteen welke informatie wel of juist niet van je wordt bewaard. Daarin is weinig veranderd, Surfshark hanteert nog altijd een even streng no-log-beleid. Wel ontdekten we een extra paragraaf waarin staat dat tijdelijk een timestamp wordt aangemaakt, gekoppeld aan je gebruikers-ID. Na het beëindigen van je connectie met de VPN-server, wordt die data binnen een kwartier weer gewist.

In het privacybeleid wordt nu ook stilgestaan bij de bewaartermijn van bepaalde gegevens, en maakt Surfshark precies inzichtelijk welke cookies de website plaatst en om welke redenen. Verder is de informatie vooral geherstructureerd en de leesbaarheid ervan verbeterd. We stellen het overigens op prijs dat Surfshark klanten via een e-mail op de hoogte heeft gesteld van de aanpassingen.

Surfshark privacy policy update

3 tips over het privacybeleid van VPN’s

  1. Voor je een abonnement afsluit, loont het om het privacybeleid even te scannen zodat je in ieder geval weet wat het no-log-beleid precies inhoudt. De ene VPN-aanbieder houdt namelijk alsnog meer informatie van je bij dan de ander. De teksten zijn vaak lang en soms lastig leesbaar vanwege juridisch taalgebruik, maar dit belangrijkste onderdeel staat vaak ergens bovenaan.
  2. Kun je het privacybeleid niet vinden? Meestal staat er een link naartoe onderaan de website van de VPN. Of Google de naam van de VPN + ‘privacy policy’ om op de pagina terecht te komen.
  3. VPN-providers werken hun privacybeleid (als het goed is) geregeld bij. Hoewel je hiervan niet altijd op de hoogte wordt gebracht, staat er vaak wel bij wanneer het beleid voor het laatst is aangepast. Iets om op te letten: hoe recenter die datum, hoe beter. Een sterk verouderd privacybeleid is doorgaans geen goed teken.

Mozilla VPN doorstaat security-audit, introduceert nieuwe functies

Mozilla VPN is voor VPN-begrippen nog een vrij jonge speler, sinds juli 2020 is de dienst in bepaalde landen af te nemen. Waaronder sinds kort ook in België. Des te prijzenswaardig is het dat Mozilla VPN nu al een security-audit heeft ondergaan en dat de resultaten daarvan op 1 september jongstleden openbaar zijn gemaakt.

Bij een security-audit onderzoeken onafhankelijke experts of er geen beveiligingslekken in de software zitten. Van cruciaal belang voor het vertrouwen in de dienstverlening. Mozilla schakelde hiervoor Cure53 in, een Duits beveiligingsbedrijf dat zijn sporen op dit gebied lang en breed verdiend heeft. En in het verleden ook de audits van menig concurrent heeft verzorgd.

Mozilla VPN security audit

Wat in positieve zin opvalt, is de schaal van het onderzoek. Niet alleen de software voor Windows is onder de loep genomen, maar ook de clients voor macOS en Linux, plus de smartphone-apps voor Android en iOS. Met andere woorden, ieder apparaat waarop Mozilla VPN te installeren is, kwam aan bod. De ontdekte kwetsbaarheden zijn waar mogelijk door Mozilla verholpen.

We zijn onder de indruk van de snelheid waarmee Mozilla VPN de audit aanvroeg. De eerste stappen werden begin dit jaar gezet, toen de VPN dus nog maar een half jaartje op de markt was. Goed om te zien dat Mozilla de waarde van security-audits inziet en dit hoge prioriteit gaf. 

Daarnaast is de functionaliteit van Mozilla VPN uitgebreid. Zo is nu een aangepast DNS-adres in te stellen, zodat je niet meer afhankelijk bent van het DNS van je internetprovider. Ook zogeheten multi-hop-servers zijn nieuw. Voordat je websites bezoekt, wordt je internetverkeer langs twee verschillende VPN-servers geloodst. Een extra beveiligingslaag dus, met vaak een lagere snelheid als keerzijde.

Mozilla VPN multihop

Wanneer Mozilla VPN ook in Nederland beschikbaar is? Daar is nog steeds geen zicht op, maar we houden je op hoogte.

Facebook-gebruikers zoeken vaker informatie over gehackt account

Amerikaanse Facebook-gebruikers hebben dit jaar al 159.000 keer informatie over gehackte accounts opgezocht. Atlas VPN deed onderzoek naar de zoektermen ‘Facebook-account gehackt’ en ontdekte dat er haast dubbel zo vaak naar wordt gezocht, vergeleken met een jaar geleden. Het probleem speelt niet alleen in de Verenigde Staten, want Google verwerkt diezelfde zoekopdracht wereldwijd maandelijks 307.000 keer. 

Dat dit aantal zo sterk is gestegen, is niet verwonderlijk. Afgelopen april kwam een grote hack op Facebook aan het licht, waarbij de gegevens van 533 miljoen gebruikers waren gestolen. Daar zat ook de data van meer dan 5 miljoen Nederlandse Facebook-accounts tussen. Met die informatie konden hackers niet zomaar op je account binnenkomen, maar wel gerichte phishing-aanvallen opzetten om je wachtwoord te ontfutselen.

Facebook account hacked statistieken

Grote kans dat als jijzelf ‘Facebook-account gehackt’ zoekt, je al slachtoffer bent geworden. Het is dan lastig om weer toegang tot je account te krijgen en cybercriminelen benaderen ook graag je Facebook-contacten, om zo op nog meer accounts in te breken. Een typisch geval van ‘voorkomen is beter dan genezen’, en daarom:

3 tips om je Facebook-account beter te beveiligen

  1. Schakel 2FA in, oftewel tweestapsverificatie. Een hacker heeft dan niet voldoende aan enkel je wachtwoord om op jouw account in te loggen. Ga naar Facebook en klik rechtsboven op het pijltje. Ga naar Instellingen en Privacy, en dan weer Instellingen. In het volgende menu klik je op Beveiliging en aanmelding, dan Tweestapsverificatie gebruiken en tot slot kies je één van de 2FA-methodes.
    tweestapsverificatie
  2. Kies Vertrouwde Contacten uit. Facebook-vrienden zijn als Vertrouwd Contact aan te duiden, zodat zij je weer je account in kunnen helpen mocht je door een hacker buiten worden gesloten. Dit doe je ook bij Beveiliging en aanmelding, onder de optie Extra beveiliging instellen: Kies drie tot vijf vrienden waarmee je contact kunt opnemen als je je niet meer kunt aanmelden.
  3. Gebruik een uniek en sterk wachtwoord voor je Facebook-account. Vaak breken hackers op Facebook-accounts in wanneer je hetzelfde wachtwoord ook op andere websites gebruikt, en de gegevens dáár worden gestolen. Dit voorkom je door voor Facebook een uniek wachtwoord te gebruiken. Een wachtwoordmanager kan daarbij helpen. Of gebruik onze wachtwoordgenerator, die in een handomdraai een sterk wachtwoord voor je aanmaakt.
Categorieën: Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *