VPN’s stoppen servers in India wegens spionerende overheid

India voert nieuwe wetgeving in die VPN’s verplicht om jarenlang persoonlijke informatie van klanten te bewaren. Om die reden trekken meerdere VPN’s zich nu uit het land terug. Eerst ExpressVPN en inmiddels ook Surfshark, NordVPN en Hide.me. Wat zijn de gevolgen?

Omdat de Indiase overheid het voor de lokale autoriteiten makkelijker wil maken om cybercriminelen op te sporen, moeten internetdiensten die in India actief zijn voortaan vijf jaar lang klantgegevens bewaren zodat deze op te vragen zijn bij verdachte activiteiten. Dit geldt niet alleen voor VPN-diensten, maar bijvoorbeeld ook voor cloudopslagaanbieders.

Om welke data van VPN-gebruikers gaat het dan? Onder andere:

  • Naam, woonadres en e-mailadres
  • Het IP-adres waarmee een abonnement is gestart
  • IP-adressen die door de VPN-dienst zijn toegewezen
  • Wanneer er verbinding met VPN-servers is geweest (timestamps)
  • Gebruikspatronen en redenen voor VPN-gebruik

Kortom, eigenlijk alles wat nodig is om de ware personen achter het VPN-internetverkeer te identificeren. Nu is het opsporen van cybercriminaliteit uiteraard een nobel streven. Maar zodra VPN’s dit soort gegevens van klanten bij gaan houden, zijn ook gebruikers die om legitieme redenen anoniem willen surfen er de dupe van.

VPN’s in verzet

Gevolg is nu dat VPN’s zich hiertegen verzetten. Van vier VPN-aanbieders weten we inmiddels dat ze zich tegen de nieuwe regels hebben uitgesproken: ExpressVPN, Surfshark , NordVPN en Hide.me. Alledrie houden geen logs van klanten bij en zijn dat ook niet van plan te doen. Dus trekken ze noodgedwongen de stekker uit hun fysieke Indiase VPN-servers.

In het geval van ExpressVPN en Surfshark kun je echter nog steeds een Indiaas IP-adres opvragen. Deze VPN’s zetten hiervoor virtuele servers in, die draaien vanuit veiligere landen dan India. Bij ExpressVPN heb je hiervoor inmiddels twee opties: een Indiase server in het Verenigd Koninkrijk of een server in Singapore. Elders op onze site leggen we uitgebreid uit hoe je met een VPN je IP-adres veranderen kunt

Betrouwbaarheid op het spel

De Indiase regering heeft VPN’s (en soortgelijke online diensten) twee opties gegeven: voldoe aan onze nieuwe regels of vertrek uit ons land. Verscheidene VPN-aanbieders hebben nu die tweede optie gekozen en we verwachten dat er de komende tijd nog wel meer in hun voetsporen volgen. Want als VPN’s meewerken met de overheid van India, zetten ze hun betrouwbaarheid flink op het spel. Een VPN die op welke manier dan ook logs bijhoudt, kan jouw online anonimiteit niet meer volledig garanderen.

Categorieën: Nieuws VPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *