Proxy server: alles wat je wilt weten

Proxyservers komen in vele verschillende vormen. Zo is een VPN server ook een soort van proxyserver, al het internetverkeer wordt namelijk via de VPN server verzonden naar het eindstation. Welke verschillende soorten proxies er allemaal zijn en wat je er mee kunt vind je allemaal op deze pagina.

Een proxyserver is een server die als tussenstation dient tussen een de computer van een gebruiker en een computer waarop de informatie staat die de gebruiker wilt benaderen. In de afbeelding hieronder wordt dat schematisch weer gegeven. Een proxyserver is dus als het ware een soort doorgeefluik voor informatie. Een proxyserver kan om meerder redenen gebruikt worden; bijvoorbeeld om anoniemer te internetten, sneller te internetten, netwerkverkeer te monitoren en nog andere redenen.

anoniem surfen met proxy

We behandelen de volgende onderwerpen op deze pagina:

Inhoudsopgave

VPN server als proxy

Nu je weet wat een proxy is besef je waarschijnlijk ook dat een VPN server in principe ook een soort van proxy is. Het is immers een tussenstation voor het internetverkeer van jouw computer en de server waar jouw computer mee communiceert. Voor een uitgebreide uitleg kan je de onze uitlegpagina over VPN’s bekijken. Jij als gebruiker merkt helemaal niks van het feit dat je gebruik maakt van zo’n proxy server.

Waar de VPN verbinding zich onderscheidt van standaard proxy verbindingen is dat de verbinding geheel versleuteld is. Dit houdt in dat andere mensen, bijvoorbeeld hackers, niet kunnen zien welke data je verstuurt en ontvangt. Daarnaast hebben de meeste VPN services servers over de gehele wereld staan. Hiermee kan je dus de indruk wekken dat je op een andere locatie bent dan dat je daadwerkelijk bent. Dit is ideaal wanneer je geografische blokkades wilt omzeilen, wanneer je bijvoorbeeld NPO in het buitenland wilt bekijken. Lees meer over de werking van VPN.

Als je op zoek bent naar een goede VPN kun je ons lijstje bekijken met de beste VPN’s:

Bekijk beste VPN’s

Verschillende proxies

Er zijn verschillende redenen om een proxyserver in te stellen. Hieronder vind je dan ook de verschillende soorten veel gebruikte proxyservers met de daarbij behorende doeleinden. We beginnen met de meeste gebruikte variant en gaan zo naar de minder bekende en gebruikte varianten.

Open proxy

Dit is een server die verbindingen van computers buiten het lokale netwerk ook accepteert. Zo kun je bijvoorbeeld met de computer die jij thuis hebt staat verbinding maken met een open proxy die in Amerika staat. Deze proxyserver doet verder het zelfde als de web proxy. Deze verwerkt jouw verzoek om bijvoorbeeld naar Facebook te gaan en via de open proxy server ontvang jij dan de data van Facebook. Op deze manier zal de website die jij bezoekt, in dit geval Facebook, het idee hebben dat je in Amerika bent omdat de proxyserver daar staat.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de Amerikaanse Netflix in Nederland te kijken. Een nadeel is enkel dat er weinig van zulke proxyservers zijn die goed werken. Gelukkig zijn er VPN services zoals NordVPN waarbij dit wel goed werkt, deze dient dan als proxyserver.

Transparant of anoniem

Binnen de open proxies heb je ook nog 2 varianten: de transparante en anonieme proxy. Een transparante proxy geeft jouw originele gegevens zoals je IP-adres nog wel door terwijl een anonieme proxy dat niet doet. Wanneer je je IP wilt veranderen heb je dus een anonieme proxy nodig, een VPN is hier uitermate geschikt voor.

Web proxyserver

Op grote computernetwerken bij bijvoorbeeld bedrijven en grote instellingen zoals scholen wordt er vaak gebruik gemaakt van een zogenoemde webproxy. Deze proxy cached gegevens van websites die de gebruikers op het netwerken bezoeken. Door dit cachen kan een andere gebruiker op hetzelfde computer sneller websites laden dan wanneer hij of zij alle data opnieuw via het internet zou moeten downloaden.

Zeker op grote computernetwerken kan dit erg effectief zijn, er kan immers veel nuttige data gecached worden omdat de kans groter is dat andere gebruikers dezelfde websites bezoeken. Daarnaast kan een netwerkbeheerder het netwerk gemakkelijker beveiligen door een goede firewall op de proxyserver in te stellen. Ook kan deze zelfde beheerder in de gaten houden welke websites door wie bezocht worden.

Filterende proxy

Een andere toepassing van een proxy is de filterfunctie. Dit kan in principe op elk netwerk aangesloten worden; bijvoorbeeld op scholen, bedrijven, gehele landen etcetera. Hiermee kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat bepaalde inhoud op het internet wordt getoond aan de gebruiker. Bijvoorbeeld content voor volwassenen op scholen. Ook is het mogelijk om virussen te onderscheppen in een proxy of verschillende inhoud te laten zien aan gebruikers op mobiele telefoons en gebruikers op computers.

Reverse proxy

Dit is een proxyserver die andersom werkt als een webproxy. Deze proxy staat aan de kant van de webserver. Met deze proxy is het mogelijk om de databelasting te verdelen over verschillende servers die eenzelfde website hosten. Op deze manier is er minder kans op overbelasting. Ook worden veiligheidsrisico’s beperkt omdat al het dataverkeer door 1 punt gaat en dus beter te controleren is.

Proxyserver instellen

Een proxy instellen gebeurt meestal op browser- of besturingssysteemniveau. Zo kun je binnen Firefox, Chrome en Microsoft Edge een proxyserver instellen die je wilt gebruiken voor je internetverbinding. Dit zorgt ervoor dat alleen in de browser waar je je proxy instelt al het verkeer via de proxyserver verloopt.

Ook is het mogelijk om al het internetverkeer via een proxyserver te laten verlopen. Hiervoor zul je dan de instellingen van Windows, MacOS of elk ander willekeurig besturingssysteem ingaan en daar de gewenste proxyserver instellen. In de meeste gevallen kunnen deze instellingen gevonden worden onder het kopje “netwerk” in een instellingenmenu.

Proxy instellen op Windows 10

Bij Windows zul je moeten gaan naar “start –> instellingen –> netwerk en internet”. Vervolgens selecteer je proxy en vul je bij handmatig de gegevens van jouw proxy in.

Proxy instellen op Mac computers

Het instellen van een proxyserver op een OS X computer werkt ongeveer gelijk. Je gaat naar “Systeemvoorkeuren –> Netwerk”. Je klikt dan op de internetverbinding die gebruik moet maken van de proxy. Daarna klik je op “Geavanceerd” en vervolgens op “Proxy’s”. Daarna kun je bij de instellingen de benodigde instellingen van jouw proxyserver invullen.

Nederlandse proxy

Wanneer je een Nederlandse proxy wilt gebruiken omdat je bijvoorbeeld wilt dat je een Nederlands IP-adres hebt voor de diensten die je online bezoekt kom je waarschijnlijk uit bij betaalde services. Gratis proxies zijn wel beschikbaar maar die zijn of heel langzaam of ze zijn binnen no-time weer inactief.

VPN makkelijkste keuze als proxy

Wanneer je graag via een proxy het internet wilt gebruiken is de makkelijkste manier een VPN verbinding. Hiermee verberg je je eigen IP adres en worden je data bovendien versleuteld. Ook is het aanbod van servers bijzonder groot; zo kun je gemakkelijk een Nederlandse proxyserver gebruiken via een VPN abonnement.

Een ander groot voordeel is dat meerdere mensen dit zelfde proxy IP-adres gebruiken. Dit betekent dat het voor anderen compleet onduidelijk is wie welke aanvragen verstuurd vanaf die VPN server (die dus dienst doet als proxyserver).

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties op “Proxy server: alles wat je wilt weten

  1. VPN diensten

   Nee, hiervoor moet je een anoniem mailprogramma zoals Protonmail gebruiken. Een een emailadres is nooit af te schermen, maar je kunt een nepadres en nepnaam kiezen.

 1. John Carlos

  Zeer interessante informatie. Vraag: Ik ben Nederlander maar woon doorgaans op Cuba. Ik kan hierdoor geen websites van USA origine inzien. Mijn takenmanager Remember the Milk is in Cuba niet bruikbaar. Error 403 wordt getoond. Ik werk met een telefoon modem als verbinding. Hierdoor kan ik wel met een proxy sommige zaken bezien maar een takenmanager als hierboven omschreven is moeilijk te gebruiken. De modem iste langzaam. Heeft u een oplossing?

  1. VPN diensten

   Dat is vervelend. Een VPN verbinding biedt je de oplossing die je zoekt. Deze omzeilt de blokkade dusdanig dat alles wat u normaal in de USA of elk ander land kunt gebruiken ook in Cuba kunt gebruiken. In de lijst met beste VPN’s vindt je de meest aanbevolen VPN services.