Serie of film niet meer op Netflix te vinden? VPN helpt!

Tegenwoordig is het op streamingdiensten een komen en gaan van tv-series en films. Het kan dus wel eens gebeuren dat je favoriete serie plots verdwenen is, net als je aan een bingewatch-marathon wilt beginnen. Of dat je een bepaalde film al een poosje wilde kijken, maar net als je er aan toekomt staat ‘ie niet meer op Netflix. Met een VPN wordt de kans op zulke ongelukjes een stuk kleiner. Kun je een film niet meer op Netlfix vinden of is je favoriete serie ineens niet meer beschikbaar? Wellicht staat 'ie wel nog op een Netflix-bibliotheek in het buitenland en dan komt een VPN goed van pas.

Tenzij films en series zelf door Netflix zelf geproduceerd zijn, kun je er vanuit gaan dat ze niet voor eeuwig op de streamingdienst te zien zijn. Videocontent komt en gaat, tenzij het Netflix Originals als Stranger Things, Squid Game en Tiger King betreft. Maar deze titels betreffen maar een klein deel van het complete Netflix-aanbod. De rest wordt aangekocht, waarbij het risico bestaat dat ze slechts kort bij Netflix te zien zijn. Hoe dat komt en hoe je met een VPN toch nog gelukt kunt hebben, leggen we hier uit.


Inhoudsopgave

Verdwijnende films/series en uitzendrechten

Hoe komt het dat de meeste films en series maar tijdelijk op Netflix staan? Dat heeft te maken met de uitzendrechten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat Netflix wel de rechten heeft om een bepaalde film of serie uit te zenden in Brazilië, maar niet in België of Nederland. Rechten zijn ook niet voor eeuwig, maar een beperkte tijd geldig. Onlangs zagen we dat nog met de komst van Disney+.

Netflix produceerde al sinds 2015 tv-reeksen op basis van de Marvel-helden, die eigendom zijn van Disney. Op dat moment was er van Disney+ nog geen sprake. Nu Disney zijn eigen streamingdienst heeft, willen ze dat soort populaire reeksen natuurlijk liefst zelf uitzenden om extra abonnees binnen te halen. En daarvoor moesten ze wachten tot de rechten van Netflix afgelopen waren.

Wanneer series of films van Netflix verdwijnen, dan kan het zomaar zo zijn dat ze nog wel beschikbaar zijn op Netflix in andere landen. Voor die momenten biedt een VPN een goede oplossing. Je kunt dan namelijk gewoon de buitenlandse Netflix opstarten en voilà, ineens kun je die ene serie wel verder kijken of toch die bepaalde film weer terugvinden.

Buitenlandse content kijken met een VPN

Wat je op Netflix (en alle andere streamingdiensten) te zien krijgt, hangt grotendeels af van waar je je bevindt. Woon je in België, dan krijg je de Belgische Netflix-bibliotheek geserveerd, als Nederlander de Nederlandse, als Fransman de Franse et cetera. Het aantal films en series dat beschikbaar is in andere landen, is vaak veel groter dan “ons” aanbod.

Hoe weet Netflix nu eigenlijk wie wat te zien krijgt? Dat kan het bedrijf bepalen aan de hand van je IP-adres. Dit is je unieke adres op het internet. Ben je in België, dan krijg je een Belgisch IP-adres, in Nederland een Nederlands en in Spanje een Spaans. Op die manier weet Netflix je locatie. Dat betekent ook dat je door je IP-adres te veranderen, kunt genieten van een andere Netflix-bibliotheek dan degene die voor jou bedoeld is. En dat is nu precies wat je met een VPN kan doen.

Een VPN is een soort tussenstation in een ander land dat tussen jou en Netflix komt te staan. Dat werkt zo:

 • Je maakt verbinding met de VPN-server.
 • De server geeft jou een nieuw, lokaal IP-adres.
 • Je wordt verbonden met Netflix.
 • Netflix denkt dat je in een ander land zit.
 • Je krijgt de content uit dat land (bijvoorbeeld Amerika) voorgeschoteld.

Verbind je dus met een VPN-server in Amerika, lijkt het voor Netflix alsof jij je fysiek in dat land bevindt, terwijl je eigenlijk gewoon thuis op de bank zit, in Merelbeke of Apeldoorn. Op dat moment zul je dus ook gewoon toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix. Vijf minuten later kun je je verbinden met een Deense VPN en wat Netflix betreft ben je dan plots, op haast magische wijze, in Kopenhagen or Aarhus terechtgekomen.

Amerikaanse Netflix met VPN in 3 stappen

Stap 1: Sluit een VPN-abonnement af

Er bestaan gratis VPN’s, maar let op: you get what you pay for. Meestal is in deze gevallen de verbindingssnelheid te traag om fatsoenlijk te streamen. En dat is nu net wat we van plan zijn. Bovendien komen deze gratis providers vaak met datalimieten, nog zoiets waar je liever geen rekening mee houdt als je online video gaat bekijken. Voor streaming is een betaalde VPN wat ons betreft de way to go. Vergelijk VPN-providers hier – in onze reviews komt streaming ook altijd aan bod. Zo ontdek je snel wat de beste VPN voor streaming is.

Stap 2: Installeer de app

Heb je het abonnement in orde gemaakt? Installeer dan de app van je VPN-provider op je pc, smartphone, laptop, gameconsole of smart tv. Oftewel op elk apparaat waarop je Netflix en co. wilt bekijken. Met die app maak je vervolgens verbinding met een VPN-server in een bepaald land. Hoe meer landen beschikbaar zijn, hoe meer lokale Netflix-bibliotheken je kunt bekijken. Zodra je verbinding hebt gemaakt, wordt al je dataverkeer omgeleid langs die VPN-server.

Stap 3: Start Netflix op

Daarna is het gewoon zaak om Netflix op te starten en je zult meteen merken dat er plots series en films in de bibliotheek staan die voorheen niet beschikbaar waren. Die kun je nu dus gewoon bekijken. Het enige nadeel: je zal het zonder Nederlandse ondertiteling moeten stellen. Engelse ondertiteling is soms wel beschikbaar, soms ook niet.

Heel dit stappenplan geldt ook voor andere streamingdiensten zoals Amazon Prime Video, HBO Max of Disney+, zeker als ze wereldwijd worden aangeboden. Ga je voor een puur Amerikaanse dienst, genre Hulu of The Criterion Channel, dan moet je eerst wel een Amerikaans account aanmaken. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan en vraagt om een heel aanvullend stappenplan. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor HBO Max in België, want hier is deze dienst nog helemaal niet beschikbaar. In Nederland inmiddels wel.

Beste VPN voor streamen buitenlandse content

Hieronder vind je onze top 3 van favoriete VPN’s die voor streaming erg geschikt zijn. De redenen daarvoor zijn dat ze servers in veel verschillende landen aanbieden, hoge snelheden beloven (en waarmaken) en dat je er eenvoudig regioblokkades mee omzeilt. Daarnaast staat de prijs/kwaliteitverhouding van deze VPN’s buiten kijf, en bieden ze apps voor uiteenlopende platforms. Zoek je dus ook een VPN voor smartphone-streaming of een VPN voor smart-tv’s, ook dan zit je bij deze providers gebakken.


9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

 • Snelle servers
 • Uitstekende software en apps
 • Erg goede prijs
 • Betrouwbare en snelle klantenservice
 • ❌   Geen router-app

Lees NordVPN review
9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

 • Goedkoop en betrouwbaar
 • Supersnelle servers
 • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review
8.81 /10
Vanaf
€2.03
/maand
Lees CyberGhost review

CyberGhost is een zeer gebruiksvriendelijke VPN, die zijn geschiedenis als langzamere VPN achter zich heeft gelaten. Makkelijk te installeren en te gebruiken apps maken het plaatje compleet.

 • veel serverlocaties
 • gebruiksvriendelijke software en apps
 • 45 dagen niet-goed-geld-teruggarantie
Lees CyberGhost review

Waar kun je welke film zien?

Je hebt nu een VPN en je kunt zo ongeveer het complete, wereldwijde aanbod van Netflix savoureren en alles zien wat de streamingdienst in petto heeft. Dan blijft maar één vraag over: hoe weet je nu eigenlijk welke serie of film in welk land te bekijken valt? Je kunt natuurlijk handmatig alle catalogi doorploegen, maar dan ben je wel een paar uur kwijt voordat je kunt beginnen met kijken. Gelukkig biedt het internet uitkomst. Er bestaan namelijk wel wat online sites die automatisch proberen bij te houden wat waar beschikbaar is.

De twee bekendste zijn Unogs.com en JustWatch. Op deze sites kun je naar een titel zoeken en uit een lijst een bepaald land kiezen. Vervolgens zie je meteen bij welke streamingdienst je moet zijn.

Gezocht: goede alternatieven

Stel nu dat, ondanks het afstruinen van alle mogelijke landen met je VPN, een bepaalde film of serie nergens meer te vinden is. Dan kun je natuurlijk nog altijd iets bekijken met min of meer hetzelfde genre, dezelfde acteurs of dat – en daar is wat moeilijker de vinger op te leggen – dezelfde sfeer uitademt. Om die alternatieven te vinden bestaan er natuurlijk, hoe kan het ook anders, websites.

BestSimilar.com is bijvoorbeeld zo’n site. Het idee is eenvoudig: je tikt de naam van een film of een reeks in en de site zal je een hoop andere films en series aanraden die je waarschijnlijk leuk zult vinden. Wij probeerden het aan de hand van Erin Brockovich, een prima film uit 2000 van Steven Soderbergh met Julia Roberts. Volgens BestSimilar moesten we maar eens kijken naar Dark Waters, Philadelphia en The Verdict. Dat zijn keuzes waar we best wel mee kunnen leven. Zeker met Dark Waters zien we de overeenkomsten (een kleine garnaal pakt een groot bedrijf aan). En The Verdict, met Paul Newman, is sowieso een uitstekende prent die een gelijkaardige thematiek behandelt (al is het daar geen groot bedrijf dat aangepakt wordt, maar de Kerk).

We keken ook nog even na wat BestSimilar aanraadt als je voor Harry Potter and The Philosopher’s Stone gaat. Uiteraard komt de site dan met het onvermijdelijke Fantastic Beasts and Where to Find Them aandraven, maar andere goede opties, zoals de reeksen Carnival Row of Wheel of Time, beide op Amazon Prime Video, worden over het hoofd gezien. Helemaal kun je er dus ook niet op vertrouwen.

Misschien heb je meer geluk met CineTrii, dat enkel aanbevelingen doet voor films en niet voor series. Het verschil met BestSimilar is de manier waarop CineTrii zijn aanbevelingen baseert. Bij BestSimilar blijft het onduidelijk welke methoden en algoritmes worden gehanteerd. CineTrii daarentegen werkt op basis van online recensies van filmbladen en -sites. Als in zo’n recensie een bepaalde film met een andere wordt vergeleken, maakt de site daar nota van.

En, het moet gezegd, dat werkt vrij goed. Wij probeerden het uit met 500 Days of Summer, een heerlijke, licht surrealistische romantische komedie uit 2009. Volgens de site moesten we zeker ook kijken naar Hannah and her Sisters van Woody Allen, Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind (beide geschreven door Charlie Kaufman) en zelfs The Graduate en Het zevende zegel van Bergman.

Zeker van die laatste kun je moeilijk beweren dat het een romantische komedie is, maar in 500 Days wordt wel enkele keren impliciet verwezen naar de Zweedse klassieker. CineTrii probeert dus verder te gaan dan de obligate, voor de hand liggende vergelijkingen en zet tegelijk een venster open voor misschien onbekende, vergeten en oude films. Een hele fijne site.

Categorieën: Geografische blokkades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *