Uitzending gemist buitenland: NPO-programma’s terugkijken in het buitenland met VPN

Heb je een uitzending gemist op NPO 1, NPO 2 of NPO 3 en zit je in het buitenland, dan heb je te maken met een geografische blokkade en kun je de gemiste uitzending niet terugkijken. Dit komt omdat de NPO geen uitzendrechten heeft in het buitenland. De enige oplossing die er is, is een VPN verbinding.

Tip: Een VPN werkt niet alleen voor de geografische blokkade van uitzending gemist op NPO, maar ook voor elke andere geografische blokkade, zoals Netflix, Amazon Prime, RTL gemist en meer! In dit artikel richten we ons op NPO, maar een VPN werkt dus ook gewoon voor andere zenders en streamingdiensten in het buitenland! Lees hier meer over streaming met VPN.

Inhoudsopgave


Uitzending gemist kijken vanuit buitenland is alleen mogelijk met behulp van VPN

Wil je jouw favoriete programma’s van de NPO terugkijken terwijl je in het buitenland zit, dan heb je in veel gevallen een VPN nodig. Die zorgt er namelijk voor dat het lijkt alsof je vanuit Nederland kijkt. 

Op deze pagina helpen we jou in simpele stappen om het mogelijk te maken en leggen we in detail uit waarom het standaard niet mogelijk is om dit voor elkaar te krijgen.

NPO programma’s

NPO 1, NPO 2, NPO 3
Programma’s je kan bekijken NOS-journaal, Rampvlucht en meer
Ondersteunde toestellen Android, iOS, Windows en meer
Bekijk NPO programma’s overal met

NordVPN met 66% korting 

Hoe NPO-programma’s terugkijken in het buitenland met een VPN

 1. Kies en abonneer op een VPN-dienst waarmee je NPO-programma’s kan terugkijken in het buitenland. Onze #1 aanbeveling is NordVPN, momenteel met 66% korting
 2. Download de VPN-app op je NPO-toestel zodat je je favoriete programma’s kan terugkijken in het buitenland
 3. Maak verbinding met een server in Nederland, waar je NPO-programma’s kan terugkijken in het buitenland
 4. Geniet van NPO-programma’s terugkijken in het buitenland! 

Uitzending gemist kijken in het buitenland: Alleen zo is het mogelijk (VPN)

Met een VPN uitzending gemist kijken in het buitenland is in een paar eenvoudige stappen geregeld:

 • Abonneer je op een VPN-dienst
 • Installeer de VPN-app op je smartphone of laptop
 • Start de VPN op en verbind met een Nederlandse server om een Nederlands IP adres te krijgen
 • Ga naar de site van NPO Start en kies de uitzending die je wil kijken

Meer informatie over geoblokkades, uitzending gemist in buitenland en VPN in dit artikel

Met de site van NPO Start op je laptop of de NPO Start-app op je smartphone hoef je geen uitzending meer over te slaan. Binnen Europa werkt dat (meestal) gewoon, maar daarbuiten wordt het een ander verhaal. Als je meer wilt weten over Uitzending Gemist en de geoblokkades die ervoor zorgen dat je in het buitenland niet van Nederlandse televisie kunt genieten, lees dan de rest van het artikel hieronder. Zo kun je via de site en de app van NPO start elk NPO-programma terugkijken vanuit het buitenland.

Populaire NPO programma’s

Op NPO 1, NPO 2 en NPO 3 worden heel wat kijkcijferhits geproduceerd. Grote kans dat jij ook een vaste kijker van deze programma’s bent, en ze niet wilt missen zodra je buiten Nederland op vakantie bent. Om er maar een paar te noemen:

Actualiteit

 • Het NOS-journaal
 • Het NOS sportjournaal
 • OP1
 • De Avondshow met Arjen Lubach
 • Even Tot Hier

Amusement

 • Wie Is De Mol
 • Ik Vertrek
 • De Slimste Mens
 • Boer Zoekt Vrouw

Series

 • Rampvlucht
 • Oogappels
 • Flikken Maastricht / Rotterdam
 • Sluipschutters

Ook heeft de NPO een aantal buitenlandse series aangekocht. Daardoor kun je o.a. Midsomer Murders, Killing Eve, Dexter: New Blood, Downton Abbey en Borgen op NPO Start kijken, series die oorspronkelijk voor o.a. de Britse, Amerikaanse en Scandinavische markt bedoeld waren. En de site staat nog vol documentaires en films. Genoeg te kijken dus, maar als je op vakantie bent is dit door regioblokkades niet mogelijk. Tenzij je een VPN inschakelt.

Waarom werkt terugkijken NPO niet in het buitenland?

De blokkade heeft te maken met de uitzendrechten van de tv-programma’s. De reden dat veel programma’s van de NPO niet in het buitenland gekeken kunnen worden, is omdat de NPO geen rechten heeft om een betreffend programma in het buitenland uit te zenden. Dit kan bijvoorbeeld vanwege een afspraak met de distributeur of de producer zijn.

De NPO Start-app en website controleren in welk land je bent aan de hand van je IP-adres. Wanneer je buiten Europa bent, wordt je geblokkeerd en kun je de gewenste aflevering dus niet zien. Sommige programma’s doen het ook niet wanneer je wél in Europa bent, maar niet in Nederland. Via de wifi van je Franse campingverblijf De Slimste Mens terugkijken kun je bijvoorbeeld wel vergeten, om maar een praktijkvoorbeeldje te nemen.

Je krijgt dan bijvoorbeeld de melding dat NPO Start niet beschikbaar is op jouw locatie. Je leest dan: “Voor deze aflevering geldt een rechtenbeperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken.” Soms krijg je helemaal geen melding en merk je gewoon dat de stream niet wil starten, of krijg je alleen een vage foutcode te zien.

Met een VPN dienst kan je er gelukkig voor zorgen dat je in het buitenland gewoon kunt kijken naar de geografisch geblokkeerde content op NPO Start, Ziggo GO en RTL XL gemist. Met een VPN is het dus mogelijk om naar Nederlandse TV in het buitenland te kijken.

Stappenplan NPO terugkijken met VPN

De stappen om NPO Start in het buitenland te kijken met een VPN zijn eigenlijk heel eenvoudig. De volgende stappen moet je doorlopen om de NPO blokkade te omzeilen:

 1. Kies een VPN service met servers in Nederland (hieronder vind je een aantal suggesties voor geschikte VPN services)
 2. Installeer de VPN software
 3. Maak connectie met een Nederlandse VPN server
 4. Open de app of website van de NPO en je kunt kijken naar je favoriete programma’s op NPO Start

Het kiezen van de juiste VPN service is misschien nog wel het lastigste van dit geheel. Daarom hebben we hieronder een lijstje samengesteld met de meeste geschikte VPN services om NPO Start te kijken.

Beste VPN voor NPO Start en NPO Plus in buitenland

Voordat we uitleggen hoe het precies werkt, vind je hieronder de VPN providers die zeker werken om NPO Start in het buitenland te bekijken. De hieronder genoemde diensten heffen de geografische blokkering van NPO Start en NPO Plus op.

NordVPN

NordVPN is een hele goede en bovendien betaalbare VPN provider. NordVPN is onze favoriete VPN service omdat het simpelweg altijd werkt. De verbindingen zijn meer dan snel genoeg om NPO in het buitenland te kijken zonder haperingen en lange buffertijden. Daarnaast zijn er meer dan genoeg Nederlandse VPN servers beschikbaar in het NordVPN netwerk.

De VPN software die NordVPN heeft ontwikkeld, is gemakkelijk te gebruiken. Dit geldt voor zowel de computersoftware als voor de apps voor de mobiele apparaten. Je klikt in de software of app op Nederland, zodat je verbinding maakt met een Nederlandse server. Hierna kun je via de NPO website of NPO app gemakkelijk live TV kijken, of programma’s terugkijken via de NPO Start optie.


Surfshark

Surfshark bestaat nog niet zo lang als andere premium VPN’s, maar deze VPN heeft enorm aan de weg getimmerd en heeft een hele goede VPN-service neergezet. De software loopt als een zonnetje, en je kunt zoveel apparaten aansluiten als je wilt. Dit is echt bijzonder in vergelijking met andere VPN providers.

Surfshark is perfect om in het buitenland NPO Start en NPO Plus te kijken, omdat er voldoende snelle Nederlandse servers beschikbaar zijn. Bovendien is Surfshark enorm betaalbaar, het is de goedkoopste VPN van de betrouwbare koplopers, en wat je ervoor terugkrijgt is eigenlijk ongekend.


Atlas VPN

Atlas VPN is de nummer 3 topkeuze om NPO Start en NPO Plus in het buitenland te deblokkeren. Het heeft servers in Nederland voor naadloze toegang tot Nederlandse content. Atlas VPN biedt betrouwbare prestaties, een eenvoudige interface en snelle, stabiele verbindingen voor probleemloos streamen.

Bovendien hanteert Atlas VPN een strikt no-log-beleid, zo kun je zonder dat jouw gegevens worden opgeslagen genieten van veilige en anonieme surfervaring. Ze hebben ook een gratis versie beschikbaar, hoewel deze beperkt is qua server keuze en datalimieten.


Bovenstaande VPN providers zijn slechts drie voorbeelden van diensten die werken om NPO Start in het buitenland te kijken. In principe is elke VPN dienst met een server in Nederland geschikt om naar uitzendingen op de NPO website en NPO app te kijken in het buitenland.

Kies een snelle VPN-service voor een optimale kijkervaring. Gratis VPN’s zijn meestal traag en beperkt in datagebruik, wat niet ideaal is voor streaming. Bovendien roepen ze vragen op over veiligheid.

Hoe werkt de techniek precies

Het omzeilen van de geoblokkade voor NPO Start in het buitenland kan eenvoudig met een VPN. Als je een VPN gebruikt, lijkt het je IP-adres veranderd. Bedrijven gebruiken dit om je locatie te bepalen en toegang tot content te beheren. Als je in het buitenland bent, heb je meestal geen toegang tot Nederlandse video’s of livestreams vanwege je buitenlands IP-adres. Een oplossing is het gebruik van een Nederlandse VPN, waarmee je je IP-adres kunt wijzigen en NPO Start in het buitenland kunt bekijken.

In het buitenland kun je eenvoudig een Nederlandse VPN-server gebruiken. Hierdoor lijkt het voor elke online service alsof je in Nederland bent, inclusief de NPO-app, waardoor je toegang krijgt tot de gewenste programma’s.

Dit werkt andersom overigens ook. Je kunt vanuit Nederland naar geografisch geblokkeerde content in het buitenland kijken. Je kunt bijvoorbeeld BBC iPlayer in Nederland kijken en de Amerikaanse Netflix in Nederland kijken.

Op alle apparaten NPO Start in buitenland

NPO Start kun je bekijken op je iPad, Android telefoon of iPhone.

In Nederland maken mensen massaal gebruik van deze app en website om hun favoriete programma’s terug te kijken. Het werkt bijna hetzelfde wanneer je vanuit het buitenland wilt kijken naar NPO Start. Het enige verschil is dat je, voordat je gaat kijken, eerst verbinding zult moeten maken met een Nederlandse VPN server.

NPO Start in buitenland bekijken op iPad en iPhone

De meeste VPN-aanbieders hebben een iOS-app voor iPad en iPhone. Met de app kun je eenvoudig een Nederlandse VPN-server selecteren en ermee verbinden. Na de verbinding kun je de NPO-app openen en direct alle NPO-programma’s bekijken op je iOS-apparaat.

NPO gemist op Android toestel

Vrijwel alle VPN-services hebben ook een Android-app. Met deze apps kun je, net als met de iOS-app, eenvoudig verbinding maken met een Nederlandse VPN-server. Na de verbinding hoef je alleen nog maar de NPO-app te openen en kun je genieten van alle NPO-programma’s, alsof je je in Nederland bevindt.

Op de laptop of computer

Ook voor Windows en MacOS is er VPN software beschikbaar van de VPN providers. Deze kun je downloaden en installeren. Na het opstarten van de software kun je simpelweg kiezen om verbinding te maken met Nederland. Vanaf dat moment kun je alle afleveringen van de NPO uitzending gewoon online kijken vanuit het buitenland.

Windows 11 VPN Surfshark

Op een smart TV of Chromecast

Voor smart-tv of Chromecast is er geen directe VPN-software beschikbaar, maar je kunt nog steeds NPO Start via deze apparaten bekijken. 

De oplossing is om je router te verbinden met een VPN-server in Nederland. Dit stelt je smart-tv en Chromecast in staat om via een VPN te werken. Zorg ervoor dat je router de mogelijkheid heeft om een VPN-server in te stellen, en als je dit doet, zal al het internetverkeer automatisch via de VPN-verbinding verlopen.

Aandachtspunten NPO Start in buitenland

Als je van plan bent om op deze manier uitzendingen gemist in het buitenland te bekijken, zijn er twee belangrijke overwegingen. Ten eerste is het essentieel om een VPN-abonnement te nemen bij een provider met servers in Nederland, zoals NordVPN, dat meerdere servers in Nederland heeft.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat deze Nederlandse servers snel genoeg zijn voor vlotte video streaming. Het is frustrerend als de programma’s steeds moeten bufferen. Sommige VPN-providers bieden gratis testaccounts aan, zodat je kunt controleren of de snelheid voldoende is. Anderen hebben snelheidstests beschikbaar op hun website om de verbindingssnelheid te beoordelen.

Ten slotte is het belangrijk om te controleren of de VPN-service software heeft voor de apparaten waarop je NPO Start wilt bekijken.

Kies een goede VPN

Sommige add-ons en extensies beweren een gratis VPN-service te zijn, maar in de praktijk zijn er vaak verborgen kosten. Dit bleek bijvoorbeeld bij Hola, een populaire browser extensie die gratis VPN-toegang bood, maar uiteindelijk de verbindingen van gebruikers gebruikte voor andere doeleinden, zelfs voor illegale activiteiten.

Het verschil tussen een Premium en Gratis VPN

Het voornaamste onderscheid tussen een premium (betaalde) VPN en een gratis VPN is de servicekwaliteit. Premium VPN’s garanderen doorgaans een hogere mate van beveiliging en privacy met sterke encryptie technologie en striktere privacy regels. Ze investeren in snellere en betere VPN infrastructuur. Gratis VPN’s hebben vaak beperkte bandbreedte en snelheidslimieten, tonen advertenties en kunnen wachttijden en datalimieten opleggen.

Premium VPN’s bieden meer wereldwijde servers om geo-beperkte content te ontgrendelen, terwijl gratis VPN’s beperkte server locaties hebben. Premium VPN’s hebben doorgaans 24/7 klantenondersteuning. Hoewel gratis VPN’s aantrekkelijk zijn vanwege hun kosteloosheid, bieden premium VPN-diensten doorgaans betere beveiliging, prestaties en ondersteuning, vooral voor mensen die online privacy serieus nemen en betrouwbare VPN-functionaliteit vereisen.

Om een goede VPN te vinden die het mogelijk maakt om NPO Start in het buitenland te kijken, raden we je aan één van bovenstaande VPN services te kiezen. Daarnaast kun je ook kijken tussen onze VPN reviews om een VPN service te kiezen die je aanspreekt.


Veelgestelde vragen

Ja, NPO Start is gratis. Er bestaat ook nog zoiets als NPO Plus. Met deze betaalde versie van NPO Start (circa 3 euro per maand) stream je in hogere kwaliteit en zonder reclame. Sommige films en series zijn alleen beschikbaar voor NPO Plus-gebruikers.

Een NPO Start betaald account (ook wel NPO Plus genoemd) kost op het moment van schrijven 2,95 euro per maand. Je streamt dan in hogere kwaliteit, zonder reclame-onderbrekingen. Er zijn ook veel films en series alleen te kijken als je een abonnement op NPO Plus hebt.

Als je in het buitenland bent, dan komt het door een zogeheten regioblokkade. Die zorgt ervoor dat Uitzending Gemist alleen goed werkt als je kijkt vanaf een Nederlands IP-adres. Met een VPN-dienst kun je jouw buitenlandse IP-adres laten veranderen in een Nederlandse, zodat terugkijken gewoon weer werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties op “Uitzending gemist buitenland: NPO-programma’s terugkijken in het buitenland met VPN

  1. VPN diensten

   Hoi John,

   Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Probeer eens van server te wisselen, mogelijk werkt het daarna wel weer. Of probeer het eens in een andere browser!

 1. Carmen

  Als ik zowel naar NPO2 als ZDFinfo (duitse zender) wil kijken en evt nog andere kanalen,kan dit met 1 VPN? zijn er VPN services met servers ook in Duitsland?

  1. VPNdiensten

   Jazeker, alle betrouwbare VPN’s die we als beste hebben getest hebben servers in Duitsland. Je kunt eventueel een proefabonnement afsluiten om na te gaan of alles werkt zoals je wilt.

  1. VPNdiensten

   Dat ligt aan de abonnementstermijn. Zo’n 10 euro voor een maandabonnement, tot minder dan 2 euro per maand bij een abonnement van 2 jaar of meer.

 2. AJ

  Goedendag,

  ik gebruik al een langere tijd een VPN om NPO Start te kijken in het buitenland, alleen sinds kort (vermoed sinds laatste update van de app) krijg ik zelfs met VPN verbinding de melding: “deze video mag niet worden bekeken vanaf jouw locatie”. Weten jullie wat hier de oorzaak van kan zijn of hoe ik dit kan omzeilen?

 3. Paulina

  Ik kijk vanuit London en heb altijd WIDM kunnen kijken op npo start zonder VPN verbinding; ook de eerste aflevering van 2020. Sinds 2 weken kan het echter niet meer. Ik ben toch in de EU?

  1. VPN diensten

   In principe is NPO Start geblokkeerd voor niet-EU IP-adressen. Het is mogelijk dat de NPO zijn beveiliging heeft aangescherpt naar aanleiding van Brexit. De beste optie om toch Nederlandse TV te kunnen blijven kijken vanuit het buitenland is een VPN.

 4. Stijn Verschueren

  Goedemorgen!

  Ik heb aandachtig jullie info gelezen rond geografische blokkades, maar meen dat het artikel en de voorgestelde stappen vnl gelden voor het kijken naar NPO buiten Europa, heb ik dat goed?
  Vanuit België maak ik graag en veelvuldig gebruik van de Android app en die werkt perfect, of dat nu kijken op de mobiele telefoon, tablet of Chromecast betreft.
  Voor het recente programma Maestro (NPO1) krijg ik evenwel de foutmelding :
  “Dit programma mag niet bekeken worden vanaf jouw locatie (33)”
  Omdat dit zo uitzonderlijk is, wou ik toch even checken of ik hier zelf wat kan aan verhelpen. Betreft dit een rechtenkwestie, of valt dit eveneens op te lossen via een VPN service?
  Dank voor jullie advies en fijne week!

  Met vriendelijke groeten
  Stijn

  1. VPN diensten

   Het klopt dat het voornamelijk buiten Europa geldt. Maar toch zijn er bepaalde programma’s, zo kwablijkelijk Maestro, die niet werken in andere landen dan Nederland. Een VPN zou hiervoor inderdaad uitkomst bieden.

 5. Siaens Myriam

  Ik woon in België en zou graag Zomergasten 2019 op mijn Ipad na de uitzending zien.
  Ik krijg telkens de melding dat de uitzending vanaf mijn locatie niet bekeken mag worden (33).
  Ik heb in België een Telenet-abonnement.
  Kan dit nog opgelost worden?
  Met dank en vriendelijke groeten,

  1. VPN diensten

   Ja dit is mogelijk met een VPN verbinding naar keuze. Het is dan zaak dat je verbinding maakt met een Nederlandse VPN server. Dit klinkt lastig maar is gemakkelijk te doen met de bijgeleverde software. Vervolgens kun je op de de NPO app en website de programma’s terug kijken. Het is overigens wel vreemd dat het niet mogelijk is om zomergasten vanuit België te kijken, in principe zijn zulke geografische blokkades niet meer toegestaan in Europa.

 6. Michiel Szulc

  Op 8 juni kocht ik een abonnement bij Surfshark om Nederlandse TV te kunnen zien. Echter, het werkt niet. Blijkbaar blokkeert de Nederlandse televisie hun IP adres. Bij ExpressVPN meldde de chatdienst dat ze niet zeker weten of het wel zal werken. Hoe kan ik zeker weten welke service wèl werkt zonder eerst een abonnement te moeten nemen ?

  1. VPN diensten

   Wij hebben het ook even getest en hier werkt het kijken naar NPO wel degelijk in combinatie mat een VPN verbinding naar een Nederlandse server van Surfshark. Wees er zeker van dat je Nederland als locatie kiest bij Surfshark.

 7. Renee

  Ik ben in Australië en heb altijd alle afleveringen van wie is de mol kunnen terugkijken. Zo heb ik ook aflevering 1 en 2 van 2019 zonder probleem kunnen terugkijken. Nu wilde ik aflevering drie gaan terugkijken en kan ik dit opeens niet meer.
  Iemand zelfde probleem?

 8. peter

  waarom geeft npo inhet buitenland oor hetzelfde programma de ene keer aan dat ik in het bitenland wel mag kijken en bij de volgende aflevering weer niet

  1. VPN diensten

   Dat is vreemd inderdaad. Het is wel zo dat de NPO tegenwoordig in de hele EU hetzelfde moet aanbieden als in Nederland. Wanneer je dan buiten de EU gaat is het mogelijk dat datzelfde programma niet meer zichtbaar is. Om dit probleem in z’n geheel te verhelpen werkt een VPN prima.

 9. Ruud & Liesbeth van Chastelet

  Wij kunnen prima uitzending gemist bekijken vanuit Canada via VPN, maar naar ongeveer 4 uur krijg je in het midden van een uitzending een melding ” Kan video niet laden ” en dan stopt het geheel.

  1. VPN diensten

   Fijn dat jullie in ieder geval Uitzending Gemist kunnen kijken in Canada! Wel vervelend dat het na 4 uur ongeveer stopt. Hebben jullie al eens geprobeerd een andere server in Nederland te selecteren? Of een andere VPN service te proberen? Het is overigens wel bekend dat de NPO app (als jullie die gebruiken) verre van goed is, daar kan het ook nog aan liggen.

 10. tineke geurts

  hoi,

  Ik heb Tunnelbear en vanuit de united States heb ik alles kunnen kijken tot op 2 weken geleden. Als ik mijn VPN staat er een Nederlands IP adres dus dat is niet het probleem. Toch geeft RTL xl en NPO aan dat ik niet mag kijken vanwege mijn lokatie! Ook heb ik mijn locatie uit staan in mijn telefoon. Tips? Op dit moment kan ik geen leuke programma’s kijken.

  1. VPN diensten

   Het kan zijn dat de NPO en RTL erachter zijn gekomen dat het ip adres van de VPN server die je gebruikt van een VPN dienst is. In dat geval kunnen ze ervoor kiezen dit ip-adres te blokkeren. Een oplossing kan zijn een andere Nederlandse server van Tunnelbear te kiezen. Je kunt ook aangeven bij de klantenservice van Tunnelbear dat het niet meer goed werkt, het kan zijn dat ze op zoek gaan naar andere Nederlandse ip adressen.

   Wij raden Tunnelbear ook niet aan als een hele goede provider voor het omzeilen van de geografische blokkades van RTL en NPO. Op bovenstaande pagina geven we een aantal suggesties van VPN diensten die wel goed werken om NPO uitzending gemist en RTL XL te kunnen kijken.

 11. conne

  Het lijkt heel simpel. Doch ik heb VPN Goose nu op de laptop.
  Hoe nu verder. Ik kan nog niet vanuit Spanje op de Ned en Belgische zenders?
  War doe ik fout of wat moet ik nog doen

  1. VPN diensten

   Je moet er voor zorgen dat je verbonden bent met een Nederlandse server van GOOSE VPN. Daarna start je voor de zekerheid je browser opnieuw op en ga je naar de website waar je tv wilt kijken of programma’s wilt terugkijken. Nu zou het moeten werken.