VPN test: Check of jouw VPN veilig is

Als je eenmaal een VPN hebt gekozen, is het natuurlijk zaak dat je zeker weet dat je gegevens veilig zijn. En je wil ook weten of je niet teveel internetsnelheid verliest. Om hier achter te komen, kun je zelf op verschillende manieren uitgebreide VPN tests uitvoeren. Op deze manier ben je van zeker van dat je privacy beschermd is en dat de prestaties van je VPN-verbinding goed zijn.

Op deze pagina lees je welke VPN tests er zoal bestaan en hoe je ze precies kunt uitvoeren. Vaak zijn dit geautomatiseerde processen die het meeste werk voor je uit handen nemen; met een paar klikken krijg je al een heleboel informatie te zien. Je hoeft dus helemaal niet zoveel technische kennis te hebben om te controleren of jouw VPN zijn werk goed doet. Maar het is wel handig om bepaalde termen te kennen. We leggen het hier allemaal uit!

Inhoudsopgave

VPN testen: op welke features moet je letten?

Hoewel elke VPN in essentie dezelfde dienst verleent, namelijk het versleutelen en anonimiseren van je dataverkeer, zijn er wel degelijk verschillen in functies. We zetten een aantal belangrijke op een rij.

Wat is een kill switch?

Een kill switch is een extra beveiliging op de verbinding. De VPN-software houdt steeds zelf in de gaten of jouw verbinding nog steeds 100% via de VPN-server loopt. Als dat niet het geval is, onderbreekt de kill switch al je dataverkeer. Het is alsof de stekker uit je internet wordt getrokken. Dit is om te voorkomen dat je ongemerkt door blijft surfen op een onveilige verbinding. Herstelt de VPN-verbinding zich, dan kun je ook weer het internet op.

Om te testen of de kill switch aan staat, kijk je in de instellingen van je VPN. Per aanbieder vind je de optie op een andere plek. Het verschilt ook nog wel eens of de kill switch standaard is ingeschakeld, of dat je dit zelf moet doen.

NordVPN Kill Switch

Welk VPN-protocol is het meest veilig?

Hoewel alle VPN-protocollen voor- en nadelen hebben, zijn er op dit moment twee die als zeer veilig worden gezien: OpenVPN en WireGuard. OpenVPN draait alweer een tijdje mee en tot nu toe zijn er geen breuken in de beveiliging gevonden. Het is dus door en door getest in werkelijke gebruiksomstandigheden.

WireGuard is een van de nieuwste protocollen, maar heeft de unieke eigenschap dat de programmeercode heel compact en overzichtelijk is. Het is daardoor bijzonder makkelijk te onderhouden door ontwikkelaars, en door het gebrek aan onnodige complexiteit is het de snelste en veiligste manier om een VPN-verbinding te leggen. Een nadeel is dat WireGuard nog niet door alle aanbieders en apparaten wordt ondersteund, maar wel steeds meer.

In de apps en software van je VPN kun je zelf kiezen welk VPN-protocol je wil gebruiken. Controleer bij de instellingen dus altijd eventjes welke er geselecteerd is.

CyerbGhost VPN protocols

Hoe werkt Leak Protection?

Leak Protection betekent dat de servers van de VPN-dienst zelf controleren of niet per ongeluk je werkelijke IP-adres zichtbaar is. Servers van grote bedrijven zoals sociale netwerken communiceren erg veel met jouw apparaat en vragen steeds opnieuw je IP-adres op om data naar je te kunnen sturen. Leak protection verzekert je ervan dat al die IP-aanvragen via de server van je VPN aanbieder blijven lopen en die niet omzeilen. Hoe je kunt controleren of dit werkt, lees je verderop.

VPN updaten: maakt dat uit?

Juist bij software die je privacy beschermt, is het belangrijk om de apps van je VPN-aanbieder up-to-date te houden. Dit voorkomt dat hackers zwakheden in oudere versies exploiteren. Maar ook voorkom je DNS-lekken en andere ongemakken, die door een bug in de software kunnen optreden. Dit is net zo belangrijk als het up-to-date houden van je besturingssysteem en virusscanners.

Vaak krijg je in de software en apps van de VPN een seintje als er een nieuwe update klaarstaat. Het is dan aan te raden om deze zo snel mogelijk uit te voeren. Houd er rekening mee dat je tijdens het updaten een tijdje niet meer met de VPN verbonden bent. Surf niet teveel op internet met je onbeveiligde verbinding maar ga pas weer online nadat de update is doorgevoerd en de VPN opnieuw is ingeschakeld.

DNS lek testen

Wanneer je het internet gebruikt, dan ligt het DNS-systeem daarbij aan de basis. DNS staat voor Domain Name System, en deze servers zorgen ervoor dat een domeinnaam (bijvoorbeeld vpndiensten.nl) wordt omgezet in een IP-adres. Zo communiceren computers en websites namelijk met elkaar.

Normaal gesproken wordt de DNS-server van jouw internetprovider gebruikt. Bijvoorbeeld KPN, Ziggo of Vodafone. Maar wanneer je verbinding maakt met een VPN-server, is het de bedoeling dat je de DNS-server van de VPN-provider gebruikt. Wanneer je namelijk de DNS-server van je eigen provider blijft gebruiken, kan die nog steeds zien welke domeinnamen je opvraagt. Op deze manier heeft je provider dus nog steeds inzicht in welke websites je bezoekt en welke diensten je online gebruikt.

Daarnaast zien de websites die je bezoekt het IP-adres en de locatie van je internetprovider. Hierdoor is het niet mogelijk om geografische blokkades te omzeilen. Kijken naar de Amerikaanse Netflix lukt dus niet als je DNS-lek hebt.

Verder betekent een DNS-lek ook dat trackers op basis van je IP-adres een profiel kunnen opbouwen, dat wordt gebruikt om gerichte advertenties aan je te tonen. Je kent dat wel: je zoekt een keer op ‘nieuwe laptop’ bij een webshop en vervolgens word je op andere sites gebombardeerd met advertenties over laptops. Ook als je inmiddels al een nieuwe hebt.

Wanneer je een VPN gebruikt is het dus van groot belang dat de DNS-server van jouw VPN provider wordt gebruikt. Er zijn verschillende DNS lek testen te vinden op het internet.

Degene die het meest gebruikt wordt en betrouwbaar is vind je op http://dnsleaktest.com. Om te checken of je de juiste DNS gebruikt en dus geen DNS lek hebt doe je het volgende:

  1. Op de website dnsleaktest klik je op “Extended test”. Dit doe je terwijl je niet verbonden bent een VPN server.
  2. Nu zie je de IP-adressen van de verschillende DNS-servers die gebruikt worden met jouw internetverbinding.
  3. Vervolgens maak je verbinding met jouw VPN en voer je de extended test nogmaals uit. Als het goed is zijn er nu andere IP-adressen van de DNS -servers zichtbaar worden dan bij de vorige test. Als dit het geval is, is er geen DNS-lek.
De resultaten zonder VPN tonen je eigen internetprovider.

De resultaten mét VPN tonen juist een andere provider; je gebruikt de DNS-servers van de VPN.

IP-adres lek testen

Wanneer je een VPN gebruikt, ga je er van uit dat je echte IP-adres verborgen is. Het is de bedoeling dat de buitenwereld het IP-adres van de VPN-server ziet waarmee je verbonden bent.

Om te controleren welk IP-adres gezien wordt, hebben wij een tool op onze site staan. Hiermee kun je controleren of je IP-adres lekt met je VPN-verbinding. Dat doe je op volgende manier:

  1. Ga zonder VPN-verbinding naar onze pagina “wat is mijn IP“. Schrijf het IP-adres dat je daar ziet op. Dit is het eigenlijke IP-adres van jouw internetverbinding.
  2. Maak verbinding met de VPN van jouw keuze. Herlaad de eerder genoemde pagina en check of het IP-adres dat er staat veranderd is. Als dat het geval is, is je IP-adres afgeschermd.

(Een andere website die je hiervoor goed kunt gebruiken, is bijvoorbeeld IPleak.net.)

Als het IP-adres dat je van je provider hebt gekregen er nog staat, lekt je eigen IP-adres dus nog. Je privacy is dan niet voldoende beschermd. Het is dan zaak om contact met je VPN-provider op te nemen en dit probleem aan te kaarten bij de klantenservice.

IPv6 lek testen

De meeste VPN-providers hebben inmiddels wel IPv6 leak preventie in de software gebouwd. Maar toch gebeurt het nog wel eens IPv6-informatie lekt. Om het helemaal op veilig te spelen, adviseren we je voorlopig om IPv6 uit te schakelen. Dit kun je in de instellingen van je besturingssysteem doen en/of in je router.

Let er op dat wanneer je internet gebruikt met andere routers, bijvoorbeeld op een flex plek of in een café, dat je IPv6 op je laptop en/of ander apparaat uitschakelt. Op deze manier voorkom je dat je bij een andere router alsnog informatie lekt via het IPv6 protocol.

Lees hier meer over IPv6 en wat er de voor- en nadelen van zijn. Een goede website om een IPv6-lek mee te testen, is IPv6-test.com.

WebRTC lekken testen

WebRTC is een open-source protocol die het mogelijk maakt om in de browser met elkaar te videobellen. Ook het uitwisselen van bestanden is mogelijk met dit protocol. WebRTC zorgt er echter ook voor dat er een grote kans is dat je IP-adres buiten de VPN-verbinding om lekt.

Dit heeft te maken met de manier waarop WebRTC werkt. Anders dan bij andere online videobeldiensten gaat de de data niet via een server. Bij WebRTC wordt een directe verbinding gelegd tussen twee apparaten, met het risico op IP-lekken.

Sites die op IP-lekken controleren, testen tegenwoordig vaak standaard ook op webRTC-leaks. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Snelheidstest van VPN

We hebben het nu vooral gehad over het security-aspect van je verbinding. Een andere belangrijke test die je kunt uitvoeren is een snelheidstest van je internet. Dit kun je simpelweg doen door een snelheidstest op internet op te zoeken.

Dit zijn enkele websites die hiervoor goed geschikt zijn:

De bedoeling is dat je eerst een test doet zonder VPN, en daarna mét VPN. Je ziet dan namelijk precies het verschil in snelheid. Idealiter is dit verschil zo klein mogelijk.

Een voorbeeld van een speedtest. Hoe hoger de download- en uploadsnelheid, hoe beter. Bij de ping-waarde is het net andersom; hoe lager de ping, hoe beter.
  1. Eerst test je de snelheid zonder VPN-verbinding. Noteer of onthoud die snelheid.
  2. Vervolgens maak je verbinding met een VPN.
  3. Test de snelheid opnieuw om te ontdekken wat de invloed van de desbetreffende VPN-server is op de internetsnelheid.

Wij hebben deze tests ook al vaker uitgevoerd. Aan de hand van deze tests van de verschillende VPN providers hebben we een lijstje met snelste VPN’s samengesteld.

Ga hierbij overigens niet uit van een enkel resultaat. Test je verbinding volgens bovenstaande stappen op verschillende momenten van de dag. Want de snelheid van je verbinding via een VPN-dienst kan afhankelijk zijn van hoeveel gebruikers tegelijk van dezelfde VPN-server gebruikmaken. Check dus onder kantoortijd, ’s avonds en in de ochtend om te zien of je verbinding altijd snel genoeg is.

Vooral gratis VPN-diensten hebben weinig (of niet zulke goede) servers, en met een paar snelheidschecks kun je dat beter zien. Merk je dat de snelheden erg laag zijn, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Daarover nu meer.

VPN snelheidstest: wat weegt mee?

Er zijn een boel factoren die bepalen hoe snel jouw VPN-verbinding is. We zetten de belangrijkste voor je uiteen.

Aantal gebruikers dat tegelijk ingelogd zijn op de VPN-server

Afhankelijk van de kwaliteit van de server, zijn er beperkingen aan hoeveel mensen tegelijk gebruik kunnen maken van dezelfde VPN-server zonder dat alle gebruikers last krijgen van vertraging. Vergelijk het met een veerboot: als er teveel passagiers op de boot zitten, moet de motor harder werken en gaat de boot minder snel.

Wat is VPN schematisch uitgelegd

Een goede VPN heeft veel verschillende servers om uit te kiezen, zodat het verkeer goed kan worden verdeeld zonder dat er vertraging optreedt. Alsof er dus meerdere veerboten tegelijkertijd heen en weer varen om alle passagiers even snel naar de overkant te brengen.

Sommige VPN-diensten zijn daar minder goed in, of laten willens en wetens teveel mensen tegelijk op de weinige servers die ze hebben. Vooral gratis VPN-servers zijn vaak druk bezet, met weinig capaciteit. Dat zorgt voor een slechte ervaring voor alle gebruikers.

Afstand tussen VPN-server en jouw apparaat

Internet is een aaneenschakeling van computers die via kabels wereldwijd met elkaar zijn verbonden. Data reist over die kabels heen en weer, maar kiest niet altijd dezelfde route. Een brokje data (een packet) wordt van jouw computer verstuurd en kan verschillende ‘tussenstops’ maken bij andere servers in het netwerk, voor het zijn bestemming bereikt. Hoe groter de fysieke afstand, hoe meer ‘hops’ er nodig zijn.

Dat betekent ook dat de tijd tussen het verzenden van jouw packet en het ontvangen van het antwoord langer duurt naarmate er meer hops gemaakt worden. Als de server van jouw VPN-aanbieder in een ver land staat zoals de VS of Japan, dan zitten er meer hops tussen jou en de VPN-dienst dan wanneer de server in Amsterdam staat of Brussel. Daarom heb je in Nederland meestal de minste snelheidsverlies als je met een Nederlandse VPN-server verbonden bent.

wat is vpn schematisch uitgelegd

Komt nog eens bij dat alle data die je naar de VPN stuurt, van daar verder reist naar zijn eindbestemming. Als jij dus verbinding maakt met een site in Amerika, maar jouw VPN server staat in Japan, dan moet de data een flinke omweg maken. Dat heeft invloed op de verbindingssnelheid.

Goede VPN-aanbieders hebben wereldwijd servers staan om dit probleem gedeeltelijk op te vangen. Er is altijd sprake van enige vertraging, maar in de praktijk hoef je daar zeker niet altijd wat van te merken. De beste VPN’s bieden hoge snelheden die zeer dicht tegen de maximale snelheid van je internetabonnement zitten.

Infrastructuur

Nederland heeft het erg goed voor elkaar op het gebied van internetverbindingen. Mede dankzij onze gunstige ligging als toegangspoort van Europa, lopen er een heleboel dikke kabels met bijbehorende servers door ons land. Daar komt bij dat de diverse internetaanbieders in Nederland hun eigen netwerk behoorlijk op orde hebben en we een goede verbinding hebben van deur tot server.

Dat kun je helaas niet zeggen over alle landen in de wereld. Zelfs rijke naties zoals de Verenigde Staten hebben doorgaans een minder goede infrastructuur dan wij. Voor gebruikers van Australië is het zelfs een nationale ‘grap’ hoe slecht hun verbinding is vergeleken met de rest van de wereld.

Hoe verder een server van ons land af ligt, hoe hoger de impact op je internetsnelheid.

Als je een server probeert te bereiken in een land met een minder goede infrastructuur, dan kan dat invloed hebben op je verbindingssnelheid met die server. Doorgaans merk je dat niet bij grote bedrijven zoals Amazon of Google. Die hebben hun netwerk vaak in eigen beheer en goed opgebouwd voor hun miljoenen klanten. Maar kleinere sites zijn doorgaans wel degelijk een stuk trager als je ze vanaf Nederland probeert te bereiken. Zeker als je op piekuren probeert verbinding te maken.

Snelheid van je computer

Een andere factor in je verbindingssnelheid is de hardware die je zelf gebruikt. Een VPN-verbinding vraagt een deel van je processorsnelheid, en dat kan invloed hebben op je internetsnelheid. Maar ook kan je bottlenecks in je eigen computer hebben die voor een langzamere verbinding (lijken) te zorgen. Als je bijvoorbeeld downloadt via Bittorrent, is niet alleen de verbindingssnelheid van belang maar ook de snelheid van je harde schijf.

Een externe harde schijf heeft doorgaans een snelheid van zo’n 40 MB per seconde voor lezen en schrijven. Als je downloadt is dat dan ook de limiet voor het binnenhalen van een bestand, want zelfs als jouw verbinding op papier sneller is, kan de harde schijf de data niet sneller verwerken dan de limiet van de hardware.

Snelheid van je provider

De snelheid van je verbinding wordt uiteindelijk natuurlijk ook beperkt door je internetprovider. Je kan nooit sneller downloaden dan je provider en je abonnement toestaan. Alle bovenstaande factoren moet je dus eigenlijk zien als een aftreksom van je ‘gewone’ maximale snelheid, zonder VPN-dienst.

download

Geavanceerde VPN tests: waar te beginnen?

De hierboven omschreven tests zijn doorgaans goed genoeg om in te schatten of je verbinding veilig is en blijft. Maar power-users die graag een volledige batterij tests op hun verbinding los willen laten, kunnen daar ook (gratis) software voor downloaden. Een goed pakket kun je hier vinden: https://github.com/expressvpn/expressvpn_leak_testing

Let erop dat dit software is voor zeer geavanceerde gebruikers die weten wat ze doen.

Welke VPN’s komen het best uit de test?

Het team van VPNdiensten.nl checkt het hele jaar door hoe de verschillende VPN services presteren op de belangrijke onderwerpen. Buiten het bovenstaande testen we ook zaken als de gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en de prijs van de VPN service.

We hebben aan de hand van verschillende eisen speciaal een pagina geschreven met de volgens ons beste VPN’s. Daarnaast vind je hieronder onze topfavorieten.

Score9.759.318.638.818.68
Prijs premiumversieVanaf €2.99 per maandVanaf €1.99 per maandVanaf €1.59 per maandVanaf €2.03 per maandVanaf $6.67 per maand
Korting63% 84% 85% 82% 35%
WebsiteBezoekBezoekBezoekBezoekBezoek

Veelgestelde vragen

De beste manier om te checken of je verbonden bent met je VPN-server is via de software van je VPN-aanbieder. Die geeft je ook meteen een reeks opties over het te gebruiken protocol en laat je verschillende servers kiezen. Als je online opzoekt wat je IP-adres, zou je een ander IP-adres moeten zien dan je IP-adres zonder VPN.

De snelheid van je VPN test je door eerst je verbindingssnelheid te testen zonder VPN, via een site als speedtest.net. Test vervolgens je snelheid mét de VPN ingeschakeld om het verschil te zien. Doe deze test een aantal keren en op verschillende tijdstippen om te zien of de VPN-servers betrouwbaar zijn en altijd goed functioneren.

Om een DNS lek test uit te voeren kun je de websites gebruiken die in dit artikel aan bod komen.

Het doel van een VPN is om je IP-adres te verbergen. Maar geen systeem is 100% waterdicht en het kan altijd gebeuren dat door een bug of een probleem met je eigen verbinding of software je IP-adres toch (even) zichtbaar is. Zorg er daarom voor dat je VPN-software up-to-date is en kies een VPN-aanbieder die als betrouwbaar is getest. Op deze pagina vind je websites die controleren of er sprake is van een IP-lek.

Een VPN is zeker aan te raden voor iedereen die zijn data wil beschermen. Privacy op internet is steeds moeilijker te behouden. Een VPN voorkomt dat bedrijven en/of overheden je online gedrag kunnen volgen of verkopen. Daarnaast biedt een VPN meer voordelen, zoals toegang tot amusement buiten je eigen regio.

In dit artikel vind je verschillende websites die je helpen om je VPN te testen. Ze controleren bijvoorbeeld of je IP-adres inderdaad volledig is afgeschermd, of hoe snel de verbinding is.

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “VPN test: Check of jouw VPN veilig is

  1. Jip

    Ik heb surfshark en ondanks alle service en hulp van surfshark krijg ik op een 500Mb down/Up ISP bekabeld op een android 9 tv box hoogstens 70Mb down die overigens per dag verschild, nu 65Mb en morgen 40Mb down of zelfs 20Mb down via locaties buiten de EU. Openvpn, app surfshark met de nodige protocollen ingesteld en uitgeprobeerd, ik haal geen snelheid. Meerdere apparaten android, iOS met hetzelfde terleurste resultaat, Iemand nog tips, of dezelfde ervaringen?

    1. VPN diensten

      Vervelend, wij testen Surfshark regelmatig en snelheid is nu net een punt waarop deze VPN altijd goed scoort. Is het moeite een andere VPN te proberen, en te kijken of het daarmee beter gaat? Dan kun je in ieder geval zien of het aan Surfshark ligt, of aan iets anders.