VPN test

Als je eenmaal een VPN hebt gekozen is het natuurlijk zaak dat je zeker weet dat je gegevens veilig zijn. Dit is namelijk waarschijnlijk de reden dat je überhaupt een VPN verbinding gebruikt. Om zeker te weten dat de verbinding veilig is en dat je gegevens dus beschermd zijn kun je een uitgebreide VPN test uitvoeren. Op deze manier ben je van zeker van dat je privacy beschermd is en dat de prestaties van je VPN verbinding goed zijn. Op deze pagina lees je welke VPN tests dit zijn en hoe je dit precies kunt uitvoeren. Ook lees je direct waarom een bepaalde test uitgevoerd zou moeten worden als je je VPN verbinding wilt testen.
Inhoudsopgave

DNS lek testen

Wanneer je het internet gebruikt maak je ook gebruik van zogenaamde DNS (Domain Name System) servers. Deze DNS servers zorgen ervoor dat een domeinnaam, bijvoorbeeld vpndiensten.nl, wordt omgezet in een IP adres.

DNS lek schematischNormaal gesproken wordt de DNS server van jouw provider gebruikt. Bijvoorbeeld KPN, Ziggo of Vodafone. Maar wanneer je verbinding maakt met een VPN server is het de bedoeling dat je de DNS server van de VPN provider gebruikt. Wanneer je namelijk de DNS server van je provider blijft gebruiken, kan jouw internet provider nog steeds zien welke domeinnamen je opvraagt. Op deze manier heeft je provider dus nog steeds inzicht in welke websites je bezoekt en welke diensten je online gebruikt.

Daarnaast zien de websites die je bezoekt het IP adres van je internetprovider en de locatie van je internetprovider. Hierdoor is het dus niet mogelijk om geografische blokkades te omzeilen. Kijken naar de Amerikaanse Netflix lukt dus niet als je DNS lek hebt.

Wanneer je een VPN gebruikt is het dus van groot belang dat de DNS server van jouw VPN provider wordt gebruikt. Er zijn verschillende DNS lek testen te vinden op het internet. Degene die het meest gebruikt wordt en betrouwbaar is vind je op het domein http://dnsleaktest.com. Om te checken of je de juiste DNS gebruikt en dus geen DNS lek hebt doe je het volgende:

 1. Op de website dnsleaktest klik je op “Extended test”. Dit doe je terwijl je niet verbonden bent een VPN server.
 2. Nu zul je de IP-adressen zien van de verschillende DNS servers die gebruikt worden met jouw internetverbinding.
 3. Vervolgens maak je verbinding met jouw VPN en voer je de extended test nogmaals uit. Als het goed is zijn er nu andere IP-adressen van de DNS  servers zichtbaar worden dan bij de vorige test. Als dit het geval is, is er geen DNS lek.

IP-adres lek testen

Wanneer je een VPN gebruikt ga je er van uit dat je jouw echte IP-adres verborgen is. Het is de bedoeling dat de buitenwereld het IP adres van de VPN server ziet waarmee je verbonden bent.

Om te controleren welk IP adres gezien wordt door de buitenwereld hebben wij een tool op onze site staan. Met deze tool kun je controleren of je IP adres lekt met je VPN verbinding. Dat doe je op volgende manier:

 1. Ga zonder VPN verbinding naar onze pagina “wat is mijn IP“. Schrijf het IP-adres dat je daar ziet op. Dit is het eigenlijke IP-adres van jouw internetverbinding.
 2. Maak verbinding met de VPN van jouw keuze. Herlaad de eerder genoemde pagina en check of het IP-adres dat er staat veranderd is. Als dat het geval is, is je IP-adres afgeschermd.

Als het IP-adres dat je van je provider hebt gekregen er nog staat lekt je eigen IP-adres dus nog. Op dit moment is je privacy dus niet voldoende beschermd. Het is dan zaak om contact met je VPN provider op te nemen en dit probleem aan te kaarten bij de klantenservice.

IPv6 lek testen

De meeste VPN providers hebben inmiddels wel IPv6 leak preventie in de software gebouwd. Maar toch gebeurt het nog dat er om 1 of andere reden IPv6 informatie lekt. Om het helemaal op veilig te spelen adviseren we je voorlopig om IPv6 uit te schakelen. Dit kun je in de instellingen van je besturingssysteem doen en/of in je router.

Let er op dat wanneer je internet gebruikt met andere routers, bijvoorbeeld op een flex plek of in een café, dat je IPv6 op je laptop en/of ander apparaat uitschakelt. Op deze manier voorkom je dat je bij een andere router alsnog informatie lekt via het IPv6 protocol.

WebRTC lekken testen

WebRTC is een open-source protocol die het mogelijk maakt om de browser met elkaar te videobellen. Ook het uitwisselen van bestanden is mogelijk met dit protocol. Dit protocol zorgt er echter voor dat er een grote kans is dat je IP adres buiten de VPN verbinding om lekt.

webRTC lekDat er een grote kans is dat je IP-adres lekt heeft te maken met de manier waarop WebRTC werkt. Anders dan bij andere online video bel diensten gaat de de data niet via een server. Bij WebRTC wordt uiteindelijk een direct verbinding gelegd door de 2 apparaten die gebruikt worden. Dit brengt het risico met zich mee dat het IPv6 IP-adres gelekt wordt. Hoe dit precies werkt is teveel en te diepgaand om in dit artikel uit te leggen.

Er is dan ook geen goede test te vinden waarmee je een eventueel WebRTC lek kunt vinden. Om zeker te weten dat er zich geen WebRTC lek voordoet kun je het best het WebRTC protocol uitschakelen in je browser. Dan weet je zeker dat er zich geen WebRTC lek zal voordoen. Dit is dan ook wat wij adviseren.

Snelheidstest van VPN

Een andere belangrijke test die je kunt uitvoeren is een snelheidstest van je internet, met en zonder VPN verbinding. Dit kun je simpelweg doen door een snelheidstest op internet op te zoeken.Snelheid VPN

 1. Eerst test je de snelheid zonder VPN verbinding. Noteer of onthoud de snelheid zonder VPN verbinding.
 2. Vervolgens maak je verbinding met een VPN.
 3. Test de snelheid opnieuw om te ontdekken wat de invloed van de desbetreffende VPN verbinding is op de internetsnelheid.

Wij hebben deze tests ook al vaker uitgevoerd. Aan de hand van deze tests van de verschillende VPN providers hebben we een lijstje met snelste VPN’s kunnen maken.

Welke VPN’s komen het best uit de test

Het team van VPNdiensten.nl checkt het hele jaar door hoe de verschillende VPN services presteren op de belangrijke onderwerpen. Buiten het bovenstaande Niet alleen het bovenstaande wordt getest. We testen ook zaken als de gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en de prijs van de VPN service.

We hebben aan de hand van verschillende eisen speciaal een pagina geschreven met de volgens ons beste VPN’s. Deze pagina kan jou ook helpen om te beslissen welke VPN je moet nemen.

Categorieën: Uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “VPN test

 1. Jip

  Ik heb surfshark en ondanks alle service en hulp van surfshark krijg ik op een 500Mb down/Up ISP bekabeld op een android 9 tv box hoogstens 70Mb down die overigens per dag verschild, nu 65Mb en morgen 40Mb down of zelfs 20Mb down via locaties buiten de EU. Openvpn, app surfshark met de nodige protocollen ingesteld en uitgeprobeerd, ik haal geen snelheid. Meerdere apparaten android, iOS met hetzelfde terleurste resultaat, Iemand nog tips, of dezelfde ervaringen?

  1. VPN diensten

   Vervelend, wij testen Surfshark regelmatig en snelheid is nu net een punt waarop deze VPN altijd goed scoort. Is het moeite een andere VPN te proberen, en te kijken of het daarmee beter gaat? Dan kun je in ieder geval zien of het aan Surfshark ligt, of aan iets anders.