FIFA WK Vrouwenvoetbal 2023: stream elke wedstrijd van de oranje leeuwinnen!

Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2023 staat op het punt van beginnen! In 2019 werden de Oranjevrouwen tweede op het WK, dus we zijn ook dit jaar vast verzekerd van een spektakel. Lees hier alles over het WK, vrouwenvoetbal, hoe je iedere wedstrijd van de de Oranje Leeuwinnen kunt streamen in binnen- en buitenland, en bekijk het volledige speelschema.

Het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal is een voetbaltoernooi dat elke vier jaar wordt gespeeld tussen de nationale vrouwenteams die onder de FIFA vallen. Eerst worden continentale voorrondes gespeeld, waarna in totaal 32 teams zich plaatsen voor de eindronde.

Tijdens het WK 2019 werden de Nederlandse vrouwen tweede. Lukt het dit jaar wel om de felbegeerde hoofdprijs te winnen?

Inhoudsopgave

De afgelopen drie winnaars van het WK vrouwenvoetbal

Met name het vrouwenteam van de Verenigde Staten is een sterke concurrent. Er is nog geen WK geweest waarbij dit nationale elftal niet in de top drie eindigde. Het land is zelfs als drie keer wereldkampioen geworden, waarvan twee keer in de afgelopen drie jaar:

Jaar Gastland Goud Zilver Brons
2011 Duitsland Japan Verenigde Staten Zweden
2015 Canada Verenigde Staten Japan Engeland
2019 Frankrijk Verenigde Staten Nederland Zweden

Voetbal dames bewonderen op tv

Het WK vrouwenvoetbal 2023 wil je natuurlijk live volgen. Eind 2020 kreeg de NOS de uitzendrechten in handen. Deze rechten zijn geldig tot en met 2024 en omvatten niet alleen het WK, maar ook de kwalificatiewedstrijden, Nederlands vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen, oefeninterlands en het EK vrouwenvoetbal.

Het WK 2023 wordt uitgezonden via NPO 1, NPO 2 en/of NPO 3. Daarnaast zijn de wedstrijden op de radio en via online livestream te volgen. Deze laatste vind je op NOS.nl en in de NPO-app.

Niet alleen de wedstrijden van het WK worden uitgezonden door de NOS. De omroep heeft ook de uitzendrechten van de voor- en nabeschouwingen, analyses en samenvattingen. Omdat er – zeker tijdens de groepsfase – zoveel wedstrijden worden gespeeld, zendt de NOS er gedurende het WK iedere dag één uit.

Uiteraard betreffen dit de wedstrijden van de Oranjevrouwen, de halve finales en de finale op 20 augustus 2023.

WK voetbal vrouwen live streamen: 5 opties

Je hoeft het WK niet per se via je televisie te kijken. De wedstrijden kun je ook live op andere apparaten volgen. Je smartphone, bijvoorbeeld, of je laptop. Ideaal voor wanneer je onderweg bent of geen tv hebt. Je kijkt de wedstrijden dan via een livestream. Het WK vrouwenvoetbal 2023 wordt via verschillende livestreams uitgezonden. We noemen de vijf beste opties:

 • Ziggo Go/KPN iTV
 • NPO
 • Sporza
 • NLziet
 • BBC iPlayer

Optie 1: Ziggo Go App of KPN iTV

Klanten van Ziggo kunnen de live WK wedstrijden gratis kijken via de Ziggo Go App. Via de app stream je alle programma’s die op tv door de standaard zenders worden uitgezonden. Door in de Ziggo Go App te kiezen voor de NOS kun je de wedstrijden dus live volgen op hetzelfde moment dat ze op tv worden uitgezonden.

Veel andere tv-providers beschikken over vergelijkbare apps. Zo volgen KPN-klanten het WK via de KPN iTV app en downloaden klanten van Canal Digitaal, Freedom Internet en Online.nl de Canal Digitaal tv app.

Optie 2: NPO

NPO Start

Alle programma’s van de NPO stream je via de NPO app. Bovendien vind je in deze app NPO Start, een gratis streamingdienst waarmee je uitzendingen ook kunt terugkijken. Ideaal wanneer je een wedstrijd hebt gemist. NPO Start vind je ook via NPOstart.nl en de apps op je smart tv.

Voor €2,95 per maand extra abonneer je je op NPO Plus, met onbeperkte en reclamevrije programma’s, documentaires en films.

Optie 3: Sporza

Het Belgische vrouwenelftal heeft zich dit jaar helaas niet weten te kwalificeren voor het WK, maar onze zuiderburen kunnen het toernooi uiteraard nog steeds volgen. Het WK vrouwenvoetbal 2023 wordt hier uitgezonden via de zender Sporza.

De website Sporza.be streamt regelmatig sportwedstrijden, waaronder het WK. Vanuit Nederland kun je deze livestreams ook kijken, al heb je hier wel een VPN voor nodig. Lees verder om te ontdekken waarom en hoe je dit doet.

Optie 4: NLziet

Via NLziet worden programma’s van 38 Nederlandse basiszenders uitgezonden. Deze kijk je live, maar kun je ook tot een jaar reclamevrij terugkijken via je tv, telefoon, tablet of browser. Hiervoor betaal je €8,95 per maand.

Voor nog eens €2 per maand extra abonneer je je op NLziet extra, met 10 aanvullende zenders. Om het WK te volgen heb je alleen het gewone abonnement nodig. Eerst even uitproberen? Dat kan: de eerste 14 dagen zijn gratis.

Optie 5: BBC iPlayer

In het Verenigd Koninkrijk wordt het WK vrouwenvoetbal op tv uitgezonden via de BBC. Livestreams van de voetbalwedstrijden vind je hier via de BBC iPlayer-app en BBC website.

Ook in Nederland kun je deze livestreams gratis kijken, al heb je hier net als bij Sporza een VPN voor nodig.

Oranje vrouwen toejuichen vanaf een vakantieadres? Dan heb je een VPN nodig!

De livestreams van het WK 2023 zijn heel handig, zeker wanneer je onderweg of op vakantie bent. En aangezien het toernooi plaatsvindt in de zomermaanden is de kans hierop erg groot. Maar niet alle livestreams zijn overal ter wereld beschikbaar.

Dit komt doordat de uitzendrechten van het WK beperkt zijn tot bepaalde geografische grenzen. Ben je buiten deze grenzen? Dan heb je geen toegang tot de dienst.

Maar hoe weet zo’n dienst nu waar jij bent? Dit komt door je IP-adres. Een streamingdienst ziet je IP-adres en weet zo dat jij niet binnen de grenzen van de uitzendrechten bent. Gelukkig kun je de dienst foppen met behulp van een VPN.

Waarom gebruiken mensen een vpn


Kijk het WK vrouwenvoetbal met een VPN

Een Virtueel Persoonlijk Netwerk (VPN) kan dit IP-adres namelijk veranderen. Naast alle andere functies van de beveiligingsmethode, is dit een mooi bijkomend voordeel. Het werkt zo:

 1. Wanneer je verbinding maakt met het internet wordt deze verbinding eerst naar een VPN-server gestuurd.
 2. Deze server zorgt ervoor dat je internetverkeer wordt beveiligd én dat niemand weet waar je data vandaan komt. Dit doet de server door zijn eigen IP-adres aan de internetdata te hangen.
 3. De server maakt vervolgens verbinding met de app of website die je bezoekt. Deze dienst ziet nu alleen het IP-adres van de VPN-server, waardoor het lijkt alsof je op de locatie van deze server bent.
 4. Door te kiezen voor een Nederlandse VPN-server lijkt het dus alsof je nog steeds in Nederland bent, ook al geniet je in het buitenland van je vakantie.
 5. Andersom werkt dit ook: maak vanuit Nederland verbinding met een buitenlandse server en je krijgt toegang tot alle online media in dat land.

Dit klinkt misschien behoorlijk lastig en omslachtig, maar in werkelijkheid merk je hier vrij weinig van. Je hoeft alleen maar een abonnement af te sluiten bij een betrouwbare VPN-server, de bijbehorende software te downloaden en verbinding te maken met een server die voor jou werkt.

Top 3 VPN-diensten voor het WK 2023

Natuurlijk moet je wel kiezen voor een goede VPN-dienst met genoeg servers en snelheid om het WK vrouwenvoetbal te kunnen kijken. Tegenwoordig heb je voor een paar euro per maand al een abonnement op een VPN. We noemen de drie beste VPN’s om het WK vrouwenvoetbal 2023 mee te kijken:

1. NordVPN


9.75 /10
Vanaf
€2.99
/maand
Lees NordVPN review

NordVPN is betrouwbaar, betaalbaar, snel, zit boordevol extra functies. Uitermate geschikt voor het beschermen van je privacy online.

 • Snelle servers
 • Uitstekende software en apps
 • Erg goede prijs
 • Betrouwbare en snelle klantenservice
 • ❌   Geen router-app

Lees NordVPN review

NordVPN is een van de populairste VPN-diensten ter wereld. De dienst is betrouwbaar, snel en biedt veel extra functies aan. Bovendien kan NordVPN geoblocking heel goed omzeilen en kun je de dienst de eerste 30 dagen gratis uitproberen.

2. Surfshark


9.31 /10
Vanaf
€1.99
/maand
Lees Surfshark review

Surfshark is een zeer betaalbare VPN die ideaal is voor wie veel apparaten heeft die vaak gelijktijdig VPN willen gebruiken.

 • Goedkoop en betrouwbaar
 • Supersnelle servers
 • Onbeperkt aantal apparaten
Lees Surfshark review

Surfshark heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. De dienst werkt op een onbeperkt aantal apparaten tegelijk, waardoor je het meeste uit je abonnement kunt halen. Bovendien heeft Surfshark VPN-servers over de hele wereld, waaronder meerdere in Nederland.

3. CyberGhost


8.81 /10
Vanaf
€2.03
/maand
Lees CyberGhost review

CyberGhost is een zeer gebruiksvriendelijke VPN, die zijn geschiedenis als langzamere VPN achter zich heeft gelaten. Makkelijk te installeren en te gebruiken apps maken het plaatje compleet.

 • veel serverlocaties
 • gebruiksvriendelijke software en apps
 • 45 dagen niet-goed-geld-teruggarantie
Lees CyberGhost review

CyberGhost is een bijzonder gebruiksvriendelijke VPN-dienst. Ideaal voor de beginnende VPN-gebruiker. De hoge snelheid en het grote aantal serverlocaties over de hele wereld maakt het een goede VPN om het WK vrouwenvoetbal mee te volgen.


WK vrouwenvoetbal 2023: gekwalificeerde landen

Dit jaar vindt de negende editie van het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal plaats. De gastlanden van dit WK zijn Australië en Nieuw-Zeeland. Het WK 2023 wordt gespeeld in 10 voetbalstadions verspreid over 9 steden. Vanaf 20 juli doen nationale teams hier hun best om tot wereldkampioen gekroond te worden. Wie dit wordt, is bekend na de finale op 20 augustus in Sydney.

Dit jaar nemen voor het eerst 32 teams deel aan het WK, voorheen waren dit er nog 24. Ieder continent stuurt een op voorhand bepaald aantal teams naar het WK. Inmiddels is bekend welke landen zich geplaatst hebben voor de groepsfase:

Continent Nationale team Gekwalificeerd door
Oceanië Nieuw-Zeeland Gastland
Azië Australië Gastland
Azië China Aziatisch kampioenschap 2022: winnaar
Azië Zuid-Korea Aziatisch kampioenschap 2022: tweede plaats
Azië Japan Aziatisch kampioenschap 2022: halve finalist
Azië Filipijnen Aziatisch kampioenschap 2022: halve finalist
Azië Vietnam Aziatisch kampioenschap 2022: winnaar play-offs
Europa Zweden Winnaar UEFA Groep A
Europa Spanje Winnaar UEFA Groep B
Europa Nederland Winnaar UEFA Groep C
Europa Engeland Winnaar UEFA Groep D
Europa Denemarken Winnaar UEFA Groep E
Europa Noorwegen Winnaar UEFA Groep F
Europa Italië Winnaar UEFA Groep G
Europa Duitsland Winnaar UEFA Groep H
Europa Frankrijk Winnaar UEFA Groep I
Europa Zwitserland UEFA play-offs: 1e beste winnaar
Europa Ierland UEFA play-offs: 2e beste winnaar
Noord-Amerika Verenigde Staten Noord-Amerikaans kampioenschap voetbal: winnaar
Noord-Amerika Canada Noord-Amerikaans kampioenschap voetbal: tweede plaats
Noord-Amerika Jamaica Noord-Amerikaans kampioenschap voetbal: derde plaats
Noord-Amerika Costa Rica Noord-Amerikaans kampioenschap voetbal: vierde plaats
Afrika Zuid-Afrika Afrikaans kampioenschap voetbal: winnaar
Afrika Marokko Afrikaans kampioenschap voetbal: tweede plaats
Afrika Zambia Afrikaans kampioenschap voetbal: derde plaats
Afrika Nigeria Afrikaans kampioenschap voetbal: vierde plaats
Zuid-Amerika Brazilië Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal: winnaar
Zuid-Amerika Colombia Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal: tweede plaats
Zuid-Amerika Argentinië Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal: derde plaats

Opgeteld zijn dit 29 deelnemende landen. De overige drie (Haïti, Portugal en Paraguay/Panama) hebben zich gekwalificeerd door de intercontinentale play-offs van hun groep te winnen. Deze 32 landen nemen vanaf 20 juli deel aan de groepsfase van het WK vrouwenvoetbal.

Groepsfase vrouwenvoetbal 2023 speelschema

Het speelschema van deze groepsfase ziet er zo uit:

Dag Nederlandse tijd Groep Thuis Uit
Donderdag 20 juli 2023 09.00 A  Nieuw-Zeeland  Noorwegen
Donderdag 20 juli 2023 12.00 B  Australië  Ierland
Vrijdag 21 juli 2023 04.30 B  Nigeria  Canada
Vrijdag 21 juli 2023 07.00 A  Filipijnen  Zwitserland
Vrijdag 21 juli 2023 9.30 C  Spanje  Costa Rica
Zaterdag 22 juli 2023 03.00 E  Verenigde Staten  Vietnam
Zaterdag 22 juli 2023 09.00 C  Zambia  Japan
Zaterdag 22 juli 2023 11.30 D  Engeland  Haïti
Zaterdag 22 juli 2023 14.00 D  Denemarken  China
Zondag 23 juli 2023 07.00 G  Zweden  Zuid-Afrika
Zondag 23 juli 2023 09.30 E  Nederland  Portugal
Zondag 23 juli 2023 12.00 F  Frankrijk  Jamaica
Maandag 24 juli 2023 08.00 G  Italië  Argentinië
Maandag 24 juli 2023 10.30 H  Duitsland  Marokko
Maandag 24 juli 2023 13.00 F  Brazilië  Panama
Dinsdag 25 juli 2023 04.00 H  Colombia  Zuid-Korea
Dinsdag 25 juli 2023 07.30 A  Nieuw-Zeeland  Filipijnen
Dinsdag 25 juli 2023 10.00 A  Zwitserland  Noorwegen
Woensdag 26 juli 2023 07.00 C  Japan  Costa Rica
Woensdag 26 juli 2023 09.30 C  Spanje  Zambia
Woensdag 26 juli 2023 14.00 B  Canada  Ierland
Donderdag 27 juli 2023 03.00 E  Verenigde Staten  Nederland
Donderdag 27 juli 2023 09.30 E  Portugal  Vietnam
Donderdag 27 juli 2023 12.00 B  Australië  Nigeria
Vrijdag 28 juli 2023 02.00 G  Argentinië  Zuid-Afrika
Vrijdag 28 juli 2023 10.30 D  Engeland  Denemarken
Vrijdag 28 juli 2023 13.00 D  China  Haïti
Zaterdag 29 juli 2023 09.30 G  Zweden  Italië
Zaterdag 29 juli 2023 12.00 F  Frankrijk  Brazilië
Zaterdag 29 juli 2023 14.30 F  Panama  Jamaica
Zondag 30 juli 2023 06.30 H  Zuid-Korea  Marokko
Zondag 30 juli 2023 09.00 A  Noorwegen  Filipijnen
Zondag 30 juli 2023 09.00 A  Zwitserland  Nieuw-Zeeland
Zondag 30 juli 2023 11.30 H  Duitsland  Colombia
Maandag 31 juli 2023 09.00 C  Costa Rica  Zambia
Maandag 31 juli 2023 09.00 C  Japan  Spanje
Maandag 31 juli 2023 12.00 B  Ierland  Nigeria
Maandag 31 juli 2023 12.00 B  Canada  Australië
Dinsdag 1 augustus 2023 09.00 E  Vietnam  Nederland
Dinsdag 1 augustus 2023 09.00 E  Portugal  Verenigde Staten
Dinsdag 1 augustus 2023 13.00 D  Haïti  Denemarken
Dinsdag 1 augustus 2023 13.00 D  China  Engeland
Woensdag 2 augustus 2023 09.00 G  Zuid-Afrika  Italië
Woensdag 2 augustus 2023 09.00 G  Argentinië  Zweden
Woensdag 2 augustus 2023 12.00 F  Jamaica  Brazilië
Woensdag 2 augustus 2023 12.00 F  Panama  Frankrijk
Donderdag 3 augustus 2023 12.00 H  Zuid-Korea  Duitsland
Donderdag 3 augustus 2023 12.00 H  Marokko  Colombia

Vanaf 5 augustus wordt de knock-outfase gespeeld:

Ronde Wedstrijd # Datum Nederlandse tijd Thuis Uit
Achtste finales 49 zaterdag 5 augustus 2023 07.00 1A 2C
Achtste finales 50 zaterdag 5 augustus 2023 10.00 1C 2A
Achtste finales 51 zondag 6 augustus 2023 04.00 1E 2G
Achtste finales 52 zondag 6 augustus 2023 11.00 1G 2E
Achtste finales 54 maandag 7 augustus 2023 09.30 1D 2B
Achtste finales 53 maandag 7 augustus 2023 12.30 1B 2D
Achtste finales 56 dinsdag 8 augustus 2023 10.00 1H 2F
Achtste finales 55 dinsdag 8 augustus 2023 13.00 1F 2H
Kwartfinales 57 vrijdag 11 augustus 2023 03.00 W49 W51
Kwartfinales 58 vrijdag 11 augustus 2023 09.30 W50 W52
Kwartfinales 59 zaterdag 12 augustus 2023 09.00 W53 W55
Kwartfinales 60 zaterdag 12 augustus 2023 12.30 W54 W56
Halve finales 61 dinsdag 15 augustus 2023 10.00 W57 W58
Halve finales 62 woensdag 16 augustus 2023 12.00 W59 W60
Troostfinale 63 zaterdag 19 augustus 2023 10.00 V61 V62
Finale 64 zondag 20 augustus 2023 12.00 W61 W62

Vrouwenvoetbal: waarom je het niet mag missen!

Hoewel de Oranje Leeuwinnen tegenwoordig fans te over hebben, is vrouwenvoetbal nog niet zo lang populair. Tot voor kort mochten vrouwen zelfs helemaal niet voetballen. Gelukkig is het vrouwenvoetbal nu niet meer weg te denken en kijken we allemaal uit naar het WK. Hoe is dit zo ver gekomen?

De geschiedenis van vrouwenvoetbal

Grote bekende voetbalcompetities worden voornamelijk gespeeld door mannenteams. Toch voetballen vrouwen al sinds het ontstaan van de sport. In 1863 werden regels opgesteld die het voetbalspel voor vrouwen makkelijker moesten maken. Dertig jaar later, in 1892, werd de eerste geregistreerde voetbalwedstrijd door vrouwen gespeeld. Deze vond plaats in het Schotse Glasgow.

Toch werd vrouwenvoetbal nog steeds niet serieus genomen. Met het oprichten van de British Ladies Football Club in 1895 werd geprobeerd hier verandering in te brengen. Vrouwenvoetbal kreeg namelijk geen steun van Britse voetbalbonden en werd zelfs bijna verboden.

Vrouwen mochten uiteindelijk toch in het openbaar voetballen, mits hun haren waren weggestopt in een muts en hun benen in een lange broek. Vanaf 1902 mochten vrouwen pas in normale tenues de sport beoefenen.

sport streaming websites

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel vrouwelijke bedrijfsteams opgericht en werd de sport steeds populairder. In 1920 vond dan ook de eerste internationale wedstrijd plaats, tussen de Dick, Kerr’s Ladies uit Preston en een team uit Parijs.

Ondanks de groeiende populariteit bleven voetbalbonden tegenwerken. In 1921 verboden de Engelse en Schotse voetbalbonden vrouwen te spelen op velden van bondsleden. Als antwoord hierop werd een Engelse vrouwenvoetbalbond opgericht en voetbalden vrouwen op andere velden.

In 1971 werd het verbod pas opgeheven, twee jaar nadat de Women’s Football Association was opgericht. De UEFA besloot in dat jaar dat vrouwenvoetbal onder de nationale voetbalbonden moest vallen. In de jaren hierna volgden de mijlpalen elkaar snel op:

 • Jaren zeventig: in Italië zijn de eerste vrouwelijke professionele voetbalspeelsters.
 • In Amerika wordt het nationale vrouwenvoetbalelftal opgericht. Dit is het eerste volledig professionele vrouwenvoetbalteam.
 • 1991: het WK vrouwenvoetbal vindt voor het eerste plaats, met gastland China.
 • 1992: Japan richt als eerste een semi-professionele vrouwenvoetbalcompetitie op.

Vrouwenvoetbal in Nederland

In Nederland heeft het succes van de Oranje Leeuwinnen een grote impact op de populariteit van de sport. Maar ook hier heeft het behoorlijk lang geduurd tot vrouwenvoetbal werd geaccepteerd. In 1896 werd het een Sparta vrouwenteam zelfs nog verboden om een wedstrijd te spelen tegen een Engels vrouwenteam.

In de daaropvolgende jaren bleven de voetbalbond en de media tegengas geven. Maar de vrouwen gaven niet op. Met name na de wereldoorlogen werden meer en meer vrouwenteams opgericht, omdat vrouwen een grotere geëmancipeerde rol in de samenleving innamen.

De clubs uit deze tijd richtten zelf een voetbalbond op: de Algemene Nederlandse Damesvoetbal Voetbalbond. In 1956 werd de eerste interland gespeeld, tegen West-Duitsland. Net als in Engeland werd de vrouwenteams verboden om op velden te spelen van clubs die vielen onder de KNVB. Clubs die dit wel toestonden kregen een boete.

voetbal

De algemene consensus was dat vrouwen voor het huishouden en de kinderen horen te zorgen, en zich niet moeten bezighouden met ‘mannendingen’ zoals voetbal. De populariteit die tijdens de oorlog ontstond zwakt hierdoor weer af.

Pas vijftien jaar later, in 1971, verplichtte de UEFA voetbalbonden om vrouwenvoetbal in hun organisaties op te nemen. De populariteit steeg direct weer, maar de meeste clubs vonden het nog steeds lastig om vrouwen toe te laten en een echte wedstrijd te laten spelen. Toch bleef het aantal vrouwelijke voetballeden stijgen, naar 65.000 aan het einde van de vorige eeuw.

Er bestaan dan ook eindelijk nationale jeugdteams voor meisjes. In 2004 wordt Vera Pauw aangesteld als bondscoach van het nationale vrouwenteam. Zij zette zich al jaren in voor de emancipatie van de sport, en met succes!

De Oranje Leeuwinnen

Naast het coachen van het Nederlands vrouwenelftal, speelde Vera Pauw ook een grote rol bij het starten van de Eredivisie vrouwen in 2007. Deze ontwikkeling sijpelde door in het succes van het nationale vrouwenteam. In 2009 bereiken ze de halve finale van het EK vrouwenvoetbal. Hierdoor kreeg het elftal A-status van sportorganisatie NOC*NSF, waardoor inkomen werd gegarandeerd en de vrouwen fulltime kunnen voetballen.

Dit leidde weer tot de echte doorbraak op het EK 2017 in Nederland. De Oranje Leeuwinnen wonnen de titel en daarmee de tweede Nederlandse EK-winst ooit. Twee jaar later werd ook het WK vrouwenvoetbal nagelbijtend spannend, toen de Oranje vrouwen tweede werden van de populaire Verenigde Staten.

Door het succes van het Nederlandse vrouwenelftal steeg de populariteit van de sport onder vrouwen en meisjes aanzienlijk. Inmiddels telt Nederland meer dan 160.000 voetbalspeelsters. Vrouwelijke fans van de sport zien dat deelname aan een groot team en zelfs de EK- of WK-titel niet ondenkbaar is.

Inmiddels heeft de KNVB aangekondigd dat jongens en meisjes onder de elf jaar in gemengde teams gaan voetballen, zodat de ontwikkeling van nieuw vrouwelijk voetbaltalent wordt gestimuleerd. Sinds 1 juli 2022 krijgen de Oranjevrouwen net zoveel geld uit commerciële activiteiten en deelname aan een groot toernooi als de mannen.

Ben jij klaar voor de Women’s World Cup 2023?

Op 20 juli gaat het WK vrouwenvoetbal 2023 van start. In Australië en Nieuw-Zeeland vechten 32 nationale teams voor de felbegeerde wereldtitel. Eén maand lang mogen we genieten van voetbal op topniveau. Het Nederlandse vrouwenelftal heeft zich sinds het ontstaan van het WK in 1991 drie keer weten te plaatsen voor de groepsfase, waaronder dit jaar.

Hoewel vrouwenvoetbal een lange en moeilijke geschiedenis kent, neemt de populariteit ervan in Nederland mede door het succes van ‘onze’ Leeuwinnen steeds meer toe. Tijdens het WK van 2019 werden ze zelfs tweede.

De uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal 2023 zijn in handen van de NOS. Op tv volg je iedere dag een live wedstrijd, de voor- en nabeschouwingen en analyses via NPO 1, NPO 2 en/of NPO 3. Uiteraard kun je het WK livestreamen via NOS.nl en de NPO app, en andere streamingdiensten zoals Ziggo Go, Sporza, NLziet en de BBC iPlayer.

Om vanaf je vakantieadres te streamen heb je een VPN nodig. Nederlandse streamingdiensten blokkeren namelijk buitenlandse IP-adressen, omdat ze hier geen uitzendrechten hebben. Door verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server wordt je IP-adres aangepast en kun je wel gewoon verbinding maken.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een abonnement af te sluiten bij een betrouwbare VPN-dienst zoals NordVPN, Surfshark of CyberGhost!


Veelgestelde vragen over het WK Vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal bestaat net zo lang als mannenvoetbal, maar het oprichten van vrouwelijke voetbalteams werd lange tijd lastig gemaakt door nationale voetbalbonden. In 1971 verplichtte de UEFA voetbalbonden om vrouwenvoetbal in hun organisaties op te nemen.

Sinds 1 juli 2022 krijgt het Nederlandse vrouwenelftal evenveel geld uit commerciële activiteiten en deelname aan een groot toernooi zoals het WK als de mannen. Zo wordt tijdens het WK 2023 in totaal 152 miljoen dollar uitgekeerd. Dit is bijna vijf keer zoveel als bij het vorige WK in 2019 en tien keer zoveel als in 2015. Het totale prijzengeld van het WK mannenvoetbal 2022 was 440 miljoen dollar. Ook krijgen de Leeuwinnen minder uitbetaald door hun eigen clubs. Vrouwen verdienen per jaar rond de 50.000 euro en mannen krijgen miljoenen.

Voor het eerst starten 32 nationale teams aan de groepsfase. Voorheen waren dit er nog maar 24.

Het eerste WK vond plaats in 1991 met gastland China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *