Beste VPN apps voor Android – uitleg & overzicht
Inhoudsopgave
Direct aan de slag met een betrouwbare VPN voor Android? Wij hebben tientallen VPN’s uitgebreid op Android getest, en deze vijf aanbieders springen er in positieve zin uit.
Top 5 VPN-diensten voor Android
1 NordVPN
Op dit moment is NordVPN de best geteste VPN-dienst. Uiteraard ondersteunen zij ook Android met een eigen app. Deze is zeer gebruikersvriendelijk. Na het installeren is het slechts een kwestie van de knop ‘Quick Connect’ kiezen, en de app maakt verbinding met de best mogelijke server. Daarbij kan je zelf kiezen in welk land deze staat, om bijvoorbeeld het aanbod van een streamingdienst uit dat land te bekijken. Quick Connect kiest dan de minst drukke server voor een zo snel mogelijke verbinding. De speciale CyberSec-functie beschermt je mobieltje ook nog eens tegen malware en blokkeert toegang tot kwaadwillende websites.
2 Surfshark
Ook Surfshark bevelen wij van harte aan. Hun app biedt een heleboel interessante en handige functies voor veilig surfen. Zo is er de killswitch functie, die er voor zorgt dat je verbinding onmiddellijk verbroken wordt als de VPN-beveiliging wegvalt. Hierdoor voorkom je dat je zonder het te merken opeens weer zichtbaar bent voor de buitenwereld. Surfshark heeft ook een uitgebreide bescherming tegen malware in de vorm van CleanWeb. Deze functionaliteit voorkomt het installeren van malware en blokkeert phishing-pogingen. Surfshark is bovendien een heel betaalbare dienst die je ook nog eens toestaat om met een onbeperkt aantal devices tegelijk via hetzelfde VPN abonnement te gebruiken. Zo bescherm je dus je telefoon, je tablet en de andere apparaten van je hele huishouden met één dienst.
3 CyberGhost
Hoewel de Android app van CyberGhost wat minder functies heeft, werkt hij wel heel makkelijk. In één oogopslag zie je welke server de beste VPN-verbinding geeft en met een druk op de knop leg je verbinding. Dankzij de 6300 servers wereldwijd is CyberGhost ook een hele snelle VPN-dienst die je ook toegang geeft tot buitenlandse streaming-bibliotheken. De app is te vinden in de Google Play store en instellen is heel eenvoudig. Daarna is het een kwestie van opstarten, verbinden en vergeten.
4 Private Internet Access
De app van PIA lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar onder de oppervlakte zitten een heleboel geavanceerde functies. Zo kun je kiezen hoe je verbindt, welk protocol je gebruikt (IPSec, OpenVPN, WireGuard, L2TP/IPSec, OpenSSH, PPTP en SSL worden ondersteund) maar ook ondersteunt de app Split Tunneling. Dat wil zeggen dat je bepaalde apps automatisch juist géén gebruik laat maken van de VPN. Dit is handig voor apps die VPN verbindingen blokkeren of specifiek gebruik maken van lokatie-functies. De dienst geeft geen toegang tot internationale Netflix bibliotheken.
5 ExpressVPN
Hoewel dit een van de beste en meest complete VPN-diensten ter wereld is, staat hij dankzij de relatief hoge prijs op de vijfde plaats in dit overzicht. De Android app werkt zoals je kan verwachten goed. Met een enkele klik selecteert de app automatisch de snelste server. Op het home-scherm zie je snelkoppelingen naar de laatst gebruikte en de op dit moment aangeraden servers klaarstaan. Zo kan je snel de door jou gewenste VPN verbinding activeren. ExpressVPN ondersteunt geen split tunneling, maar maakt het wel mogelijk om te dubbelchecken of je VPN verbinding actief is vóór je bepaalde apps opstart.
Wat is een VPN voor Android?
Android devices maken verbinding met internet, via de zendmasten van je provider of via een wifi-punt. Op dat moment krijgt je toestel een IP-adres toegewezen, zeg maar het telefoonnummer van je apparaat. Een VPN doet feitelijk twee dingen: het schermt je IP-adres af zodat niemand weet waar je bent of wat je online doet, en al je dataverkeer wordt versleuteld zodat niemand mee kan kijken.
Dat afschermen van je IP-adres heeft als bijkomend voordeel dat de diensten waar je contact mee legt niet weten waar jij je werkelijk bevindt. Omdat streamingdiensten hun aanbod afstemmen op jouw locatie, kun je normaal gesproken alleen een deel van dat aanbod zien. Wil je ook het Amerikaanse Netflix aanbod zien, kan je je VPN-dienst jouw IP-adres zo laten veranderen, dat het lijkt of je in Amerika bent.
Andersom werkt dat ook. Als jij met je Android tablet of telefoon buiten Europa naar Ziggo Go wil kijken, kan dat normaal gesproken niet. Dankzij een VPN-dienst kan je jouw IP-adres aanpassen zodat het voor Ziggo lijkt alsof je gewoon nog in Nederland bent.
Waarom is VPN op Android een goed idee?
Als je met je Android-toestel online gaat, maak je meestal gebruik van je mobiele internetverbinding, maar waarschijnlijk ook van open wifi-punten. Dat laatste kost je namelijk geen data uit je bundel. Eenmaal verbonden met een open wifi-punt, is de kans echter groot dat anderen mee kunnen kijken met wat je online doet, en in het ergste geval daar misbruik van maken. Dat is dubbel vervelend omdat Android helaas gevoelig is voor malware en andere kwaadaardige software.
Volgens recent onderzoek worden er per maand zo’n 482.579 nieuwe malwarebesmettingen op Androidtoestellen ontdekt. En veel van die besmettingen zijn het gevolg van het bezoeken van onveilige of gekraakte sites met een onbeveiligde verbinding. Zelfs als het openbare netwerk waar je mee verbindt er officieel uitziet, hoeft dat niet zo te zijn. Helaas gebeurt het nog wel eens dat hackers zelf wifi-punten opzetten die eruit zien als bijvoorbeeld een KPN hotspot, maar dat absoluut niet zijn.
Het is dus voor mobiel internet verstandig om, als je met een hotspot verbindt, je data te beveiligen. Door gebruik te maken van een VPN-verbinding kan een buitenstaander nooit zien wat je online doet, en zelfs niet achterhalen wie of waar je bent. Daarnaast hebben de meeste VPN-diensten ingebouwde beveiligingen die onveilige verbindingen en/of het installeren van nare software voorkomen.
VPN instellen of app gebruiken?
Android biedt de mogelijkheid om in het besturingssysteem zelf een VPN in te stellen. Daarmee is al je dataverkeer automatisch beveiligd en hoef je daar zelf geen extra handelingen meer voor te verrichten. Of je nu via je databundel of een wifi-punt online gaat, je bent beschermd.
Het nadeel hiervan is dat het lastiger is om je VPN instellingen naar wens aan te passen. Want een van de voordelen van een goede VPN-dienst is dat je kan kiezen welke server je gebruikt en hoe jouw IP-adres door anderen gezien wordt. Dat laatste is handig als je buitenlandse Netflixbibliotheken wilt gebruiken. Dan is het fijn om te kunnen schakelen tussen Nederland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk en indien gewenst weer terug naar Nederland.
Die flexibiliteit heb je bij het gebruik van apps. Daarbij heb je altijd volledige controle over welke manier van verbinden je kiest, welke beveiliging, welke server en zelfs als welke nationaliteit je je apparaat wilt laten voordoen. Vooral als je van streamingdiensten gebruik wil maken, is het veel handiger om een VPN app te gebruiken, omdat je voor de bibliotheken van verschillende landen steeds een andere VPN server moet selecteren. Met een app doe je dat via een gebruikersvriendelijk menu. Bij vaste instellingen moet je diep in je besturingssysteem graven om dingen aan te passen.
Zijn gratis Android VPN apps veilig?
Er zijn best veel gratis VPN-apps in de Google Play store te vinden. Ironisch genoeg kwamen juist deze gratis VPN-apps negatief in het nieuws omdat ze vaak malware bevatten. Het grote nadeel van dit soort gratis diensten is dat je sowieso niet weet met wie je in zee gaat, terwijl je juist zeker wil zijn dat jouw data en persoonlijke gegevens goed beschermd zijn. En dat is bij gratis apps helaas zelden het geval. Dat geldt ook voor zogenaamde browser-VPNs zoals ingebouwd in de Opera browser. VPN is eigenlijk niet het goede woord voor deze eveneens gratis dienst. Opera VPN is in feite een proxy die alleen je IP-adres afschermt, maar je data niet versleutelt. Dit biedt dus nauwelijks bescherming tegen kwaadwillenden.
Gratis is dus als het om het beveiligen van je data gaat geen goed idee. In plaats daarvan is het veel verstandiger om een VPN proefabonnement te nemen op een van de betaalde diensten. Zo ontdek je zonder risico of de dienst aan je verwachtingen voldoet.
Handmatig een VPN instellen op Android
Zoals in elk besturingssysteem is het mogelijk om een VPN rechtstreeks in te stellen zonder dat je daar een aparte app bij gebruikt. Dit kan handig zijn om in een keer al je dataverkeer te beveiligen, maar er zijn een aantal nadelen. Eerst leggen we uit hoe je de VPN in Android handmatig installeert:
- Ga naar het menu Instellingen (settings)
- Selecteer Wifi & Ethernet of Draadloos en Netwerken
- Raak VPN aan. Soms moet je eerst ‘more’ of ‘meer’ aanraken.
- Raak het plus teken aan in de rechterbovenhoek. Als je die niet ziet moet je de geavanceerde opties (advanced options) openen, meestal door op de drie verticale stippen te tikken.
- Vul de informatie in van je VPN provider.
Nu zijn er een aantal nadelen aan deze manier van verbinden. Android biedt ondersteuning voor slechts een beperkt aantal protocollen, namelijk PPTP, L2TP, en IPSec. PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) is inmiddels zo achterhaald dat we die absoluut niet aanraden. Als je gebruik wil maken van het véél veiligere OpenVPN, wat inmiddels toch een soort standaard is, ben je aangewezen op een app. Dit geldt ook voor het nieuwe snelle VPN-protocol WireGuard, dat inmiddels te gebruiken is in de Android-apps van onder andere NordVPN en Surfshark.
Conclusie
Er zijn genoeg redenen om je Android-apparaat via een VPN-dienst te beveiligen. Je data kan niet worden afgetapt, je bent beter beschermd tegen malware en er gaat een wereld voor je open aan nieuwe streamingbibliotheken. Ook is het natuurlijk fijn als je privacy gewaarborgd is, en je niet gevolgd kan worden door bedrijven of overheden. Die privacyoverwegingen gelden niet alleen voor mensen die kwaad in de zin hebben. Privacy is een grondrecht, en het is goed om dat ook zelf te beschermen.
Hallo,
Ik heb een Samsung S7 waarop ik een VPN verbinding heb ingesteld, die verbinding maakt met mijn Synology NAS. Nu zoek ik naar een app waarmee ik door de gedeelde mappen op mijn NAS kan navigeren. Ik heb diverse apps geprobeerd waaronder File Explorer. Maar geen van de apps bied de mogelijkheid om extern te navigeren. Wel zie ik op mijn S7 het interne geheugen en de SD kaart, maar daar blijft het bij. Kan iemand mij een goede app adviseren? Bij voorbaat dank.
Synology heeft zelf een app ontwikkeld waarmee je door je bestanden op je Nas kunt bladeren, deze app heet “DS file”.
Ik heb een VPN account voor mijn laptop. kan ik ook VPN op mijn android toestel krijgen onder het zelfde account?
Als jouw VPN provider een app heeft voor Android (en de meeste hebben dit) is dit inderdaad mogelijk.
Ik heb een vpn(hide my ip) deze vpn kan op 5 apparaten tegelijk,ik heb ook een androidbox waar ik veel popcorn time gebruikt.De vraag is is mijn androidbox ook beschermd?
Ja dat kan zeker, installeer de Android software van jouw VPN service op de Androidbox.
Welke werken goed samen met Chromecast
Chromecast heeft geen eigen vpn client ingebouwd, dus je kunt je Chromecast niet instellen om een VPN verbinding te maken. Je kunt wel jouw router instellen als VPN cliënt, dan gaat de stream over naar je Chromecast ook over een VPN verbinding. Een andere optie is om telefoon als VPN client te gebruiken en dan je hele scherm te casten.